Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja nadal nie wiem co to są te drzwi wahadłowe :oops: U nas jest też zamknięty ten korytarz na przeciwko kuchni i tamta przestrzeń jest wykorzystana na wc, wiatrołap też mamy dzięki temu większy. Wg mnie te dwa korytarze są zupełnie niepotrzebne, fajnie jest też jak wchodząc do domu jest reprezentacyjny hol:) może Ci ludzie, o których pisze Niśka zrobili podobnie do nas :rolleyes:

Aha, co do drzwi dzielących hol z salonem, u nas mają 249 cm szerokości i 226 cm wysokości. Mają dwa skrzydła po 80 cm i dwa naświetla po bokach. Do wysokości ok. 70 cm są zabudowane, ponad tym są już przeszklone, ze szprosami, szybki są fazowane. Zawiasy w drzwiach są specjalne, dzięki czemu po otwarciu skrzydło może się 'nałożyć' na naświetla i ścianę, dzięki czemu drzwi mogą być cały czas otwarte i wyglądają elegancko, a 'latające' skrzydła nie przeszkadzają.

Cegiełka - Pytaj ile chcesz i o co chcesz, może być tu, może być na privie, zależy o co pytasz :) Co do oglądania domu, to ja nie mam nic przeciwko, ale muszę się zapytać męża, a wydaje mi się, że on się raczej nie zgodzi. Wtedy to nie będzie możliwe, ale może zgodzi się chociaż na zdjęcia ;) w każdym razie ja bym bardzo chętnie poznała osobiście jakąś benkowiczkę z forum :) M. wróci z wyjazdu to zapytam i dam znać :)

A u nas już stanął kominek i jestem zachwycona :wave: Złożone zostały też meble do sypialni i tutaj z kolei jestem trochę rozczarowana, bo sypialnia wyszła nudna i w ogóle nie nastrojowa :( myślę nad małym remoncikiem heheh :stirthepot:

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

niśka ja dopiero zaczynam przygodę z BIII, dopiero 2 wpisy w DB, więc na tym etapie mogę wprowadzać niewielkie korekty.Też zamkniemy wejście do kuchni z holu, pozostanie tylko z salonu ale lewa strona holu tzn.wc i wejście do pokoju za wc pozostanie bez zmian.Na ścianie,która zamknie hol i kuchnie chce zabudować szafę. Ja tam planuje,bo innego miejsca na dole chyba nie znajdę.Chciałabym zabudować w taki sposób żeby ukryć szafe w ścianie, a tylko front np.lustro+ coś był widoczny.Jeżeli macie pomysł napiszcie.Aha my z kotłowni zrobiliśmy pokój więc zabudowa pod schodami odpada.

praha dzięki za wymiary. Kominek masz wg.projektu? My na pewno zmienimy tylko zastanawiam sie którą ścianę wybrać.:(

Cześć dziewczyny:)

Praha, apropo wizyty w Waszym domku to jak mąż się nie zgodzi to spoko, tragedii nie będzie. Poza tym rozumiem o co chodzi :yes: Ja też nie wiem czy bym się zgodziła. A pytanie mam do Ciebie odnośnie okien w salonie i jadalni? Czy są one otwierane?

Widzę, że co inwestor to pomysł na zmiany:stirthepot: Dobrze czasami poznać różne możliwości.

Niśka, w sumie pomysł niezły ale ja bym jednak pozostała przy łazience w miejscu z projektu. Likwidacja "2" korytarzy też ma dla mnie sens i to była chyba pierwsza zmiana jaką wprowadziliśmy. Wydłużyliśmy łazienkę, wejście do pokoju i łazienki jest z korytarza (bez tych szaf póki co). Ścianę w przedpokoju przesunęliśmy kosztem spiżarki o 30cm na szafę wnękową oraz połączyliśmy kotłownię z pomieszczeniem gospodarczym - dodatkowo będzie tam pralnia. Wydłużyliśmy jeszcze garaż do przodu o 1,5m. Pewnie wyjdzie jeszcze trochę zmian w praniu...

Pozdrawiam:bye:

Hej,

Monia - nie wiedziałam, że prowadzisz dziennik budowy, zaraz zajrzę :)

My przejście do kuchni zostawiliśmy i właśnie w tym przejściu jest duża szafa, która będzie pełnić rolę spiżarni, za to kuchnię powiększyliśmy o powierzchnię spiżarki i jest super, bałam się, że kuchnia wyjdzie mała, a wyszła właśnie taka w sam raz i bardzo przestronna, nawet wcisnęłam wyspę, o której marzyłam :)

My mamy tą szafę w przejściu zabudowaną od dołu frontami takimi jak w kuchni, a górna część jest taka ze szprosami i między nimi lusterka z fazą, wygląda pięknie, super odbija światło, ale jak to u nas - nie jest to rozwiązanie typowo nowoczesne.

My też zamiast kotłowni zrobiliśmy pokój, tylko przejście do niego mamy z salonu, więc cały dół pod schodami jest zabudowany szafami, w sumie wyszła spora garderoba. Polecam takie rozwiązania, szafy w domu są bardzo, bardzo ważne i zawsze jest ich za mało ;)

U nas kominek jest na tej ścianie co właśnie przejście do pokoju, który był kotłownią. Ściankę przy schodach skróciliśmy, dzięki czemu salon jest bardziej przestronny, a kominek widać od wejścia :) tam gdzie jest pokój zamiast kotłowni jest pokój telewizyjny, dzięki czemu w salonie króluje kominek i nie ma w ogóle tv:)

Cegiełka - w sprawie wizyty dam znać :) My w salonie, na podcieniu i w jadalni mamy duże okna tarasowe, wszystkie są otwierane, te duże na zasadzie, że po bokach masz po dwa fixy, a pośrodku dwa skrzydła otwierane. Czyli innymi słowy duże okna są dzielone na 4 części, środkowe 2 są otwierane. Z tym, że my mamy okna tradycyjne, ze szprosami, jeśli budujecie nowocześnie, to można zrobić inaczej i wstawić np. okna panoramiczne bez podziałów, które nie będą się otwierać, ale też będą wyjątkowe i piękne :)

Trzymajcie się :hug:

praha nie chodziło mi o dziennik forumowy tylko budowlany.Ale może kiedyś... I zdjęć kilka z budowy już mam.

budowy czyt.zalane fundamenty+małe co nieco

praha a teraz kartka i ołówek w dłoń i będę analizować Twój wariant szafowo-kuchenny.Zabudowałaś też wnęki,ktore są z nośnych ścian? u mnie na wprost wc i po prawej.

Monia - a propos dziennika budowy to ahhaaaaa :)

Monia, ja już gdzieś tu wrzucałam mój plan domu i tam wszystko zobaczysz, tylko że my mamy odbicie lustrzane. Generalnie jest tak, że jak wchodzisz to po prawej stronie są dwa podobnej wielkości pomieszczenia - garderoba i następnie wc (oba są małe, ok. 1,4 x 1,7m każde, ale takie chcieliśmy). Wc powstało na miejscu zamkniętego korytarza i tej wnęki ze ściany nośnej. Dopiero za wc są te przeszklone drzwi do salonu. Wejście do pokoju, do którego prowadził korytarzyk zostało przeniesione i teraz jest od strony schodów i salonu.

Na lewo od wejścia jest korytarzyk, a w nim zabudowana ta lustrzana szafa, o której pisałam, właśnie ona znajduje się we wnęce z tych ścian nośnych. W miejscu drzwi od spiżarki jest ściana, z kolei druga ściana nigdy nie została wybudowana i dzięki temu powstała duża wnęka gdzie jest zabudowa do sufitu z lodówką. Trochę się z tym nagimnastykowaliśmy, bo spiżarka ma słup nośny i musieliśmy się dostosować.

Mam nadzieję, że coś z tego mojego tłumaczenia zrozumiałaś :oops: :)

Hej,

Praha, właśnie o takie okna mi chodzi - tradycyjne, ze szprosami-bardzo mi się podobają tylko właśnie zastanawiałam się jak to jest od strony funkcjonalnej (otwierania). Bardzo mi się podoba wersja z otwieranymi środkowymi częściami:yes: dzięki. Apropo tego układu pomieszczeń u Ciebie to nie pamiętasz może na której to stronie było?

Hej,

Cegiełka na str 108 znajdziesz to czego szukasz.:)

Praha już mi się rozjaśniło jak jest u Ciebie.Podoba mi się rozwiązanie z wejściem do gabinetu od strony schodów.

Chce w moim Benku jak najwięcej otwartej przestrzeni na parterze,dlatego likwiduje kolumny i podciąg ale wiatrołap,wc i korytarzyk to wyzwanie.Ale chyba jak zaczną stawiać ścianki to "na żywca" coś sensownego skonstruuję.:confused:

Dzięki Monia4, myślałam, że jest to dużo wcześniej. Też mi się już rozjaśniło, całkiem fajne rozwiązania tyle, że dla BIII - II jest trochę mniejszy i nie da rady tak zrobić.

Też jestem zwolenniczką przestrzeni i robimy tak jak Ty-likwidacja kolumn, podciągu. Zmieniliśmy tylko ten korytarzyk, wydłużyliśmy łazienkę i wejście do niej i do gabinetu jest z korytarza przy schodach.

Cześć dziewczyny :)

Ja uwielbiam przestrzeń i wydaje mi się, że udało nam się osiągnąć wrażenie przestronności w domu :) ale kombinowaliśmy sporo, ciekawe czy rozkład pomieszczeń okaże się praktyczny jak już zamieszkamy :rolleyes:

Cegiełko - rozmawiałam z mężem i jednak nie będzie możliwe obejrzenie naszego domu na żywo, ale za to chętnie pokażę zdjęcia ze środka, co też może Ci w czymś pomoże :) więc jeśli coś konkretnego Cię interesuje to pisz śmiało co i wyślij mi swojego maila na priv to zrobię zdjęcia i Ci prześlę. Oczywiście innym forumowiczkom też pomogę :) Tylko bardzo Was proszę o nie puszczanie zdjęć w dalszy obieg :no: ;)

Już chyba jutro będzie sprzątany dół, więc wtedy może zacznie być jako-tako, bo póki co jest wszystko jeszcze do góry nogami ;) jak będzie ogarnięte to chętnie też pokażę zdjęcia ogółu :)

Jeszcze jedno - Cegiełka - jeśli chodzi o nasze okna, to otwierają się normalnie, dlaczego miałyby się otwierać trudniej? Fakt, że czuć, że są ciężkie i 'porządne', ale wg mnie to jest ok, w sumie nawet fajne :rolleyes:

Dobranoc :sleep:

Dziękuje Praha za szczerą odpowiedź odnośnie obejrzenia Waszego Benka i tak jak wcześniej napisałam rozumiem to i być może podobnie bym odpowiedziała na tym etapie co Ty jesteś:) Jak będę potrzebować jakieś fotki to prześle info na priv z mailem, dzięki za taką możliwość:hug:

Jeśli chodzi o te okna w salonie i jadalni to nie chodziło mi o stopień trudności ich otwierania. Mój mąż myśli, żeby wogóle się nie otwierały, uważa, że wystarczy, że otwierają się drzwi na taras??? Muszę mu to wybić z głowy:bash::bash::bash:

A tak z innej beczki...Pewnie wszyscy dziś grillują? Piękna pogoda do tego.

Pozdrawiam w ten piękny weekend

Hej,

Monia, nie ma problemu mogę Ci wysłać zdjęcia bo już jest ogarnięte, tylko, że dopiero w poniedziałek będę znowu na budowie, żeby je w ogóle zrobić. Dzisiaj byłam to jakiś taki wielki i pusty ten dom :eek:

Cegiełka - to dawaj znać jakby co :) A u nas wszystkie okna się normalnie otwierają, też się nad tym zastanawialiśmy, ale zdecydowaliśmy, żeby były otwierane.

Muszę już lecieć, bo jutro wyjeżdżamy i muszę wstać z samego rana :goodnight:

Dzięki praha

Jak już jesteśmy w temacie okien to napiszcie jaką macie szerokość szprosów.My będziemy mieć białe wewnątrz-szybowe i szer.18mm.Tylko czy nie za wąskie przy tak dużych oknach? Ale na razie to tylko wstępna wycena dlatego Was pytam o zdanie. Praha jak jest u Ciebie?

Praha ucieszyłaś mnie,,że taki wielki ten dom bo po fundamentach tego w ogóle nie widać.Jakieś małe te pomieszczenia...:(

Monia,

jutro zmierzę te szprosy. My mamy takie normalne drewniane, wg mnie te wewnątrzszybowe są praktyczne, ale to taka trochę ściema ;) więc my zrobiliśmy tak jak jest tradycyjnie.

A dom aż mnie przeraża, bo wyszedł naprawdę duży... Na etapie fundamentów byłam przerażona, myślałam, że wyjdą jakieś klitki, potem były mury to było lepiej ale też nie super, a teraz jak wszystko jest jasne i jeszcze doszły meble i wydają się we wnętrzu małe to aż sama się dziwię :) więc spokojnie. Oczywiście zależy jak sobie rozplanujecie pomieszczenia i w ile osób będziecie mieszkać :) ale generalnie myślę, że jest naprawdę spory ten nasz Benek :yes: