blekitna 08.12.2010 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 widzisz praha też przed rozpoczęciem budowy tak myślałam, potem kiedy byliśmy już w trakcie a kasa leciała jak szalona trochę się podłamałam... nie zarabiam niewiadomo ile mąż też, więc miałam różne myśli, jednak gdyby nie patrzeć na finanse to bardzo podoba mi się ten domek , a jakie było kryterium Twojego wyboru, dlaczego ten a nie inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 08.12.2010 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 praha a gdzie będziesz budować benka?? w jakim województwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 08.12.2010 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Mimo wszystko pozostanę optymistką, chociaż nie jeden się pewnie naciął... ale gdyby ludzie nie byli optymistami, to większość z nich nigdy nie zbudowałaby domów. Dlatego myślę, że tak mnie jak i Tobie na pewno wszystko się uda:) A co do wyboru domu, to na początku zachwyciła mnie AC Seweryna, potem zobaczyłam jej zdjęcia w środku i skosy na poddaszu były TRAGICZNE więc wzięłam się za dalsze poszukiwania. Potem byłam zachwycona domem Cieciszew firmy Dworek Polski, ale za drewnianą chatkę zażądali 750 k. Byłam już załamana, że nigdy nic mi się nie spodoba i wtedy znalazłam Benka. Miał wszystko to co trzeba: - odpowiedni metraż - dużo okien - w sypialniach na górze praktycznie nie ma skosów - jest duży przestronny salon z kominkiem (ah, marzenie ) - dało się częściowo odciąć kuchnię; zrobić pokój TV i rekreacyjny - projekt uwzględnia spiżarnię, garderoby, pralnię, czyli wszystko czego mi teraz brakuje - jest podcień, a ja mam psa na podwórku i chciałam, żeby miał schronienie przed deszczem, bo do budy w dzień nie pójdzie no i oczywiście dla ludzi też się czasem przyda - dom jest tradycyjny - można go urządzić zarówno nowocześnie jak i klasycznie, nie zobowiązuje do żadnego określonego stylu Poza tym po prostu bardzo mi się podoba A Twoje kryterium? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 08.12.2010 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 W woj. łódzkim, a właściwie pod Łodzią, a Ty? U mnie budowa ruszy dopiero na wiosnę, bo za późno się zebraliśmy z tym wszystkim.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 08.12.2010 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 więc lecimy po kolei: wszystko co na PLUS: 1) parter i użytkowe poddasze - zawsze taki chciałam 2) planowane 3 dzieci - trzy sypialnie plus dla nas 3) każdy ma swoją garderobę - nie cierpię pokoi poobstawianych szafami dookoła 4) duży salon i jadalnia - jednak wszystko nie w wielkim ciągu a pogrupowane 5) dwustanowiskowy garaż - warunek męża 6) spiżarka przy kuchni 7) duże okna otwarte na ogród taras w podcieniu - nie pada, nie wieje całkiem sporo tego napisz mi jak mam wrzucić tu zdjęcia to pokaże Ci co ja zmieniłam w projekcie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 08.12.2010 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 ja w mazowieckim, koło Wyszkowa, więc troche daleko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 08.12.2010 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 dzisiaj już musze lecieć, jutro wpadne. pa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmosm 08.12.2010 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 WitajcieJa już 3 miesiące analizuję projekt Benedykt II i niby jesteśmy już na 100% zdecydowani ale przy okazji wciąż jeszcze przeglądam inne projekty i żaden nie spełnia moich oczekiwań w takim stopniu jak właśnie Benedykt II:) w ogóle cała seria Benedyktów jest piękna. Jeżeli chodzi o modyfikacje to chciałbym zlikwidować podcień tak aby powiększyć salon( z którego również bedzie wyjście na taras)-przejście z jadalni do salony wydaję mi się trochę ograniczone. Kuchnię chciałbym półotwartą, w jadalni w szerokie witryny wstawiłbym drzwi aby można było wyjść na taras który będzie powiększony bezpośrednio z jadalni. Chciałby zmniejszyć też gabinet na korzyść WC.Jeżeli chodzi o górę to wszystko pozostało by po staremu. Jeżeli chodzi o słup pośrodku łazienki, to dostałem informację, że można z niego zrezygnować bez konsekwencji dla nośności.Jaka jest Wasza opinia n temat podnoszenia ścianki kolankowej? Czy jest ona faktycznie potrzebna?Czy ma ktoś juz realne koszty Benedykta II w stanie surowym? Jesli tak to czy jest opcja podzielenia sie takimi danymi? Bardzo prosiłbym Was o wszelkie sugestie na temat modyfikacji, być może cos podpowiecie bądź wybijecie z głowy:) Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 09.12.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 witaj kosmosm my w 2009 roku pobudowaliśmy Benedykta II, koszt stanu surowego otwartego metodą gospodarczą z ekipą murarską to 160 000 zł. niech mi ktoś napisze jak mam tu wkleić zdjęcia z kompa to pokaże co ja zmieniłam co do Twojej wypowiedzi to: 1) ja również zmniejszyłam gabinet na konto większej łazienki ale tylko ciutkę 2) ściankę kolankową podnieśliśmy o jeden porotherm, wyszło spoko i moim zdaniem dobrze tak zrobić. 3) co do wyjścia na taras przez jadalnie, to moim zdaniem niezbyt dobry pomysł, bo stół z krzesłami będzie stał w ciągu komunikacyjnym, a tam nie ma aż tak dużo miejsca żeby było luźne przejście... więc może zrób tak, że przy jadalni witryna a tuż obok drzwi tarasowe, no ale jak uważasz. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 09.12.2010 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 więc lecimy po kolei: wszystko co na PLUS: 1) parter i użytkowe poddasze - zawsze taki chciałam 2) planowane 3 dzieci - trzy sypialnie plus dla nas 3) każdy ma swoją garderobę - nie cierpię pokoi poobstawianych szafami dookoła 4) duży salon i jadalnia - jednak wszystko nie w wielkim ciągu a pogrupowane 5) dwustanowiskowy garaż - warunek męża 6) spiżarka przy kuchni 7) duże okna otwarte na ogród taras w podcieniu - nie pada, nie wieje całkiem sporo tego napisz mi jak mam wrzucić tu zdjęcia to pokaże Ci co ja zmieniłam w projekcie . No to widzę, że w sumie podobnie jak ja co do zdjęć to są wątki na forum jak to zrobić, ale generalnie zasada jest taka, że musisz zdjęcie wrzucić w internet, np. na fotosik.pl czy picasa web i jak już ono tam będzie to klikasz prawy przycisk na myszce i wybierasz 'kopiuj adres obrazka'. Potem w oknie gdzie piszesz swoją wiadomość na forum klikasz na ikonkę z obrazkiem i tam wklejasz ten adres zdjęcia i voila na podglądzie wiadomości możesz sprawdzić czy zadziałało zanim to opublikujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 09.12.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Hej kosmosm, pomysł wyjścia z jadalni jest wg mnie niezły ze względu na grille itd. - będzie po prostu mniej noszenia, ale błękitna ma racje - to wyjście musi być wygodne. Nie może Ci przeszkadzać stół... Ja sama też chcę, żeby można było wyjść na taras z jadalni, ale będę też mieć wyjście w podcieniu, które będzie używane na co dzień. Co do WC to wielkość zależy od tego jak masz zamiar tego używać - mi zależało tylko na tym by móc umyć po wejściu ręce i żeby goście nie szukali wc po całym domu. Dlatego też nie chciałam tam robić prysznica ani wanny - niestety żele pod prysznic i szampony nigdy nie będą ozdobą. Jeśli chodzi o słup to nie zdawałam sobie z tego sprawy, ale to dobra wiadomość Co do podnoszenia ścianki kolankowej, to na forum jest Dziennik Karoliny i Artura i oni tam podwyższyli ściankę, niestety nie wiem o ile, ale wg mnie to mocno zaburza proporcje tego domu: http://lh5.ggpht.com/_TJDlTlZ8XTw/TQCSe-vleLI/AAAAAAAAAEs/EUmu6Ed8aRo/64da2bffc6e51b90.jpg Chociaż może to nie ściankę podwyższyli tylko coś innego, bo ta lukarna tak urosła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 09.12.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 dół bez zmian: dół bez.JPG dół ze zmianami: dół zmiana.JPG te ścianki tj zabudowana częściowo kuchnia, przy schodach i od spiżarki mają byc z cegły. proszę o komentarze, część zmian już jest część dopiero ma być więc jeszcze nie zadecydowane, prosze o za i przeciw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 09.12.2010 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 dupa blada praha, nie umiem tego wstawić nie mam też konta na fotosiku, a czy mogłanym Tobie przesłać te zdjęcia na emaila i Ty byś mi je wstawiła, bo chciałabym żebyście skomentowały co do ścianki kolankowej moim zdaniem u mnie ten jedne porotherm nie zaburza wyglądu domu, a trzebabyło go dać bo zbyt duże skosy. ja robie na dole prysznic bo po pierwsze niebędę szykowała od razu całego domu, najpierw dół więc musze mieć gdzie się kąpać a pozatym jeśli będę kogoś gościć, to będzie ten ktoś spał w gabinecie a obok bedzie miał łazienkę z prysznicem, żeby do nas na góre nie przyłaził hih aha i ja jeszcze na górze zrobiłam okna zwykłe prostokątne, a nie łukowe a ta lukarna to taka poprostu jest, tu się nic nie zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 09.12.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 dobra to prześlij mi na [email protected] to tu wrzucę bez konta na fotosiku czy gdzies nie dasz rady tego zrobić bo musisz wkleić adres internetowy, ale tak ogólnie to dobrze to zrobiłaś tylko adres jest zły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 09.12.2010 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 dzięki wielkie, już Ci przesyłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 09.12.2010 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 ej ale co do tej lukarny to zobacz tu:http://lh5.ggpht.com/_TJDlTlZ8XTw/TQCcDX8TJjI/AAAAAAAAAE0/4UYl5yrSFkk/s640/IMG_3388.JPGtutaj wg mnie wygląda to o wiele lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 09.12.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Benek Błękitnej: Dół bez zmian: http://lh6.ggpht.com/_TJDlTlZ8XTw/TQCehb8wukI/AAAAAAAAAE8/bJaLnNDhhZU/d%20bez.JPG Dół ze zmianami: http://lh5.ggpht.com/_TJDlTlZ8XTw/TQCehT0fXHI/AAAAAAAAAFA/nzpnP0QBnyg/d%20zmiana.JPG Góra bez zmian: http://lh4.ggpht.com/_TJDlTlZ8XTw/TQCehrVZOhI/AAAAAAAAAFE/0fwe_wwP-o8/gra%20bez.JPG Góra ze zmianami: http://lh4.ggpht.com/_TJDlTlZ8XTw/TQCehnnJIpI/AAAAAAAAAFI/UBiFwiGvY6A/gra%20po%20zmianach.JPG Proszę komentujcie (moje zmiany też komentujcie, są stronę wcześniej ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 09.12.2010 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 (edytowane) masz racje, ale u mnie wygląda podobnie jak na tym drugi zdjęciu... jak ktoś chce to moge przesłać moje zdjęcia z budowy stanu surowego, bo wkleić nie umiem praha co do Twojego domku to i nasuwają się takie pytania: 1) czy nie lepiej zrobić Ci taką spiżarkę zamknietą dużą przy kuchni jak u mnie? 2) po co aż tyle łazienek na górze? proponuje jedną dla Was, a druga wspólną dla dzieci, kto to bedzie sprzątał hih 3) czemu rezygnujesz z garażu? jeśli już to może pomyśl o mężulu niech tam ma swój kącik majsterkowicza ja dla męża poswięciłam pralnie na dole na ogromny PLUS - wywalenie filarów to moje spostrzerzenia proszę o skomentowanie mojego projektu Edytowane 9 Grudnia 2010 przez blekitna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 09.12.2010 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Blekitna prześlij mi też zdjęcia swojego Benka to wrzucę albo załóż dziennik budowy chciałabym go zobaczyć z zewnątrz i w środku. Potem jeszcze wpadnę, teraz muszę wracać do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 09.12.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 praha prześle Ci te foty na emaila, dziennika budowy nie chce mi się zakładać ja też wracam do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts