Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj Niśka

Ten Świdnik to ten koło Lublina, więc masz blisko, zapraszam.

Obecnie ekipa kończy podłogi ( cyklinują, malują, lakierują ) więc teraz nie bardzo można się po domu swobodnie poruszać

( no i ten zapach chemikaliów ).

Myślę, że możemy się umówić na jakąś sobotę lub niedzielę po Nowym Roku.

[email protected]-kontakt do mnie

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich:) jestem nowa miłoścniczką domu Benedykt II.Dom bardzo mi sie spodobał chociaz jeszcze kilka miesiecy temy zapieralismy sie z meżem że nigdy w życiu nie będziemy się budować...jak to mówią-nigdy nie mów nigdy...ale do rzeczy.Chcielibyśmy, o ile to możliwe obejrzec taki domek juz prawie gotowy. Tak jak wspomniałam domek bardzo nam sie spodobał wprawdzie planujemy kilka przeróbek ale ogólnie spełnia nasze oczekiwania i moge nawet powiedziec ze takiego domu szukaliśmy...projekt projektem a obejrzenie go w realu to co innego.Mieszkamy w okolicach Radomia i chętnie skorzystamy z uprzejmości i obejrzymy "nasz"wybór.Czy ktos wie gdzie mozna taki domek zobaczyć?.Proszę równiez o cenne uwagi od osóbktóre budowe Benia maja juz za sobą,

WITAM!!! Dopiero teraz tutaj zajrzałam, zapraszam do siebie mieszkam niedaleko Radzymina :) tylko u mnie narazie posadzki, tynki, okna czyli Stan developerski. jakby co czekam na wiadomość na priv. pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam wszystkich!

Mam mały dylemat, w moim Benku przymierzam się do wybory dachówki i raczej będzie to Bornholm S czarna glazura, do tego chciałabym wstawić białą stolarkę i białą podbitkę- wygląd pięknie ale czy praktycznie? czy trudno utrzymać czystość? jak to z praktycznego punktu widzenia wygląda? alternatywa jest zastosowanie złotego dębu no ale to alternatywa. z góry dziękuj za wszystkie podpowiedzi.

Witam wszystkich!

Mam mały dylemat, w moim Benku przymierzam się do wybory dachówki i raczej będzie to Bornholm S czarna glazura, do tego chciałabym wstawić białą stolarkę i białą podbitkę- wygląd pięknie ale czy praktycznie? czy trudno utrzymać czystość? jak to z praktycznego punktu widzenia wygląda? alternatywa jest zastosowanie złotego dębu no ale to alternatywa. z góry dziękuj za wszystkie podpowiedzi.

Witaj

Ja co prawda nie buduje Benia (miałam ale plan się zmienił) ale jesli mogę doradzić to zdecydowanie BIAŁA

Czarny dach i biała stolarka to i biała podbitka

Taki Benio będzie dostojny i ponadczasowy

Podbitka zloty dąb...hmmm no mnie się średnio widzi

Pozdrawiam serdecznie

Saly

Witaj

Ja co prawda nie buduje Benia (miałam ale plan się zmienił) ale jesli mogę doradzić to zdecydowanie BIAŁA

Czarny dach i biała stolarka to i biała podbitka

Taki Benio będzie dostojny i ponadczasowy

Podbitka zloty dąb...hmmm no mnie się średnio widzi

Pozdrawiam serdecznie

Saly

Dzięki Saly za motywującą wskazówke, tylko co z z tymi praktycznymi cechami;/

Zdecydowanie jestem za białą stolarką przy kolorze dachu czarnej glazury, alternatywą jest stolarka w stylu domku Reziego--> http://forum.muratordom.pl/showthread.php?83015-Domek-Reziego

Pzdr

Dzięki Saly za motywującą wskazówke, tylko co z z tymi praktycznymi cechami;/

Zdecydowanie jestem za białą stolarką przy kolorze dachu czarnej glazury, alternatywą jest stolarka w stylu domku Reziego--> http://forum.muratordom.pl/showthread.php?83015-Domek-Reziego

Pzdr

Witam ponownie :welcome:

Znam domek Reziego - pięęękny.

Ja buduje dom nowoczesny ale dach czarny, elewacja biała w śmietanę

Natomiast podbitki mam "nowoczesne" tzn ze styropianu

Okna złoty dąb - ale chciałam takie ze w/g na "ocieplenie wnętrza" które poza schodami, oknami i drzwiami wew drewnianymi

będą zimne biało -szaro-czarne

Nie wiem do końca o jakie względy praktyczne Ci chodzi -

bo jeśli myślisz ze biały się brudzi to powiem Ci że na złotym dębie czy brązie to dopiero widać BRUD :-)

• 1 month później...

Witam wszystkich po raz kolejny:) Pozdrawiam wszystkich "benedyktowiczów". Lada dzień dostaniemy z mężem pozwolenie na budowę Benia (nie mogę się doczekać). Śledzę już jakiś czas te forum (sporo tego) i muszę przyznać, że wiele osób "zrobiło" tu wielką robotę:) Myślę, że sporo ludzi zainspirowało się pomocnymi radami-tak trzymać!!!

My mamy dylemat z wyborem systemu ogrzewania? Planujemy piec kond. jednofunk. + kominek z płaszczem wodnym i solary. Czy ktoś w Benku zamontował solary? Jak się sprawdzają na tą powierzchnię?

Będę wdzięczna za rady:))))))

• 3 weeks później...
Witaj cegielka, my mamy w domu ogrzewanie podłogowe w części otwartej na dole, a w reszcie domu tradycyjne. Na solary się nie zdecydowaliśmy, bo z tego co pamiętam z obliczeń wyszło, że inwestycja zwróciłaby się nam po 10 latach, a my nie należymy do tych, którzy mieszkają w jednym domu całe życie ;) Poza tym z tego co pamiętam te solary u nas miałyby tylko służyć do nagrzewania wody latem, kiedy tradycyjne ogrzewanie jest wyłączone.

• 4 weeks później...

Witajcie właściciele Benedykta - zastanawiamy się nad budową Benia 2 - musimy sie spieszyć bo mamy juz przejścia z innym projektem i przez to giga opóźnienia - mam pytanie czy nie orientujecie się czy w okolicach Rzeszowa ktoś wybudował Benia ? dobrze by było zobaczyć go w realu :)

a do ogółu mam pytanie - jaka jest w oryginale wysokość ściany kolankowej ? podnosiliście ? do jakiej wysokości ?

Edytowane przez mineralka

Hej, my akurat mamy III i to w woj. Łódzkim, ale z tego co się orientuję nie było na forum nikogo, kto by budował w okolicach Rzeszowa... Były różne Benki z okolic Lublina i Warszawy. Jeśli chodzi o ściankę kolankową, to w naszej III jest 97 cm, skosy są duże, ale całe szczęście nie ma ich w pokojach. III jest na tyle spora, że to tak nie przeszkadza, bo miejsca i tak wystarczy, my akurat w rogach domu mamy 3 duże łazienki i garderobę i da się jakoś żyć z tymi skosami. W III na poddaszu idą bardzo brzydkie belki i słupy konstrukcyjne, radzę zwrócić na to uwagę. W pokojach nie dało się zawiesić centralnie żyrandoli, bo akurat centralnie po suficie idzie stalowa belka, może w II jest inaczej. Według mnie Benedykty to bardzo ładne domki i z fajnym układem pomieszczeń, chociaż są głosy krytyczne, że jest w tych projektach zbyt dużo powierzchni przeznaczonej na komunikację w stosunku do tej 'wykorzystywanej'. Pozdrawiam :)

Witam,:)

właśnie rozpoczynamy budowę Benka III k/Poznania.Cieszę się,że ten wątek jest nadal aktualny i Benki sa lub będą budowane.Mam pytanie do budujących B III czy podnieśliście ściankę kolankową? Czy magiczne 97 cm. nie jest zbyt nisko.My także w miejscach skosów mamy garderobę i 2 łazienki.Widziałam zdjęcia z B V jest ok.W BV chyba więcej o ok.10 cm.Na razie nie mamy zamiaru podnosić ale jeżeli ktoś ma to proszę o radę.

Praha proszę napisz czy pozbyliście się kolumn i podciągu w salonie.Nie chce kolumn, na razie w projekcie są ukryte w ścianach ale nie chce ich w ogóle.Kombinuję czy można z nich zrezygnować?

Witaj Monia, akurat przypadkiem weszłam dzisiaj na forum, bo ostatnio Benkowy wątek podupadł. Chętnie Ci pomogę, więc śmiało pytaj. :)

Jeśli chodzi o ściankę kolankową, to dzisiaj po 16. będę na budowie, to jeszcze raz ją zmierzę 'na gotowo' (dla pewności). Czy było coś podnoszone to do końca nie wiem, my z mężem nie chcieliśmy nic podnosić, żeby nie zaburzyć bryły budynku, ale doszły mnie słuchy, że nasi fachowcy sami z siebie 'dorzucili' jedną cegłę. Pewności nie mam, w każdym razie z zewnątrz jest ok.

Skosy same w sobie nie są niczym fajnym, trochę mieliśmy problem z rozplanowaniem łazienek, zwłaszcza tej z wanną. Jeszcze się w niej nie kąpałam, ale generalnie może być problem, żeby w niej wstać i się opłukać (wanna jest u nas podwójna i zabudowana w podeście odsuniętym o ok. 15-20 cm od ściany, nad nią jest skos). Problem był też z otwartym prysznicem z zestawem podtynkowym, deszczownica wypadła w nim bardzo blisko skosu, chociaż generalnie prysznic mamy ogromny, to nie było jak jej lepiej umiejscowić.

My dokonaliśmy sporo zmian w projekcie, w tym pozbyliśmy się kolumn i podciągu, z czego jestem bardzo zadowolona. Skróciliśmy też ściankę przy schodach, żeby bardziej 'otworzyć' wnętrze. Powiększyliśmy też przejście między kuchnią i jadalnią. Dół jest dzięki temu naprawdę fajny, jasny i przestronny, pomimo, że dom stoi wśród drzew.

Na górze idzie konstrukcja stalowa, która szpeci pokoje i sprawia, że w łazience i garderobie wypadają słupy (przynajmniej u nas - jak już pisałam wprowadziliśmy wiele zmian). Po jej założeniu nasz wykonawca stwierdził, że można było zrobić poddasze w jakiś inny sposób (bez tej konstrukcji). Myślałam, że go uduszę! :mad: Więc jeśli mogę coś doradzić, to dowiedziałabym się u architekta, czy tego nie da się zmienić.

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to proszę pytaj, chętnie odpowiem!

Dzięki praha,

Cieszę się,że zajrzałaś,przeczytałaś i od razu odpowiedziałaś:)

Fajnie,że mogę Cię podpytywać o Benka,bo kojarzę Cię z FM i wiem,że Twoje rady są konkretne i rzeczowe, więc Twoja pomoc dla mnie będzie cenna.:-)

U nas słup na poddaszu na środku większej łazienki architekt schował w ścianie przy kominie,inne wydają się pochowane w ścianach.Wiem,że wybór dachówki masz juz za sobą więc jeśli kojarzysz czarny mat angoba Creatona napisz proszę kilka słów.Chcemy czarny dach bez połysku.Z góry dzięki.

Hej,

zawsze chętnie pomogę, w razie gdybym nie odpowiadała, to najwyżej napisz na priva, żebym tu zajrzała ;)

My też słupy zabudowaliśmy, ale wolałam o tym na wszelki wypadek wspomnieć :)

O Creatonie coś kiedyś czytałam, ale nie potrafię nic na ten temat powiedzieć. Wiem, że my mamy dachówkę Nelskamp antracytową, ale wg mnie wygląda jak czarna. Jest matowa z drobną miką (nie dużo), jest ok, ale lepsza byłaby zupełnie matowa, daliśmy się namówić komuś, kto mówił, że tego nie będzie widać, a niestety w słońcu trochę odbija światło.

A jaki kolor elewacji i podbitki planujecie?

Witaj praha,

Podbitka biała lub pod kolor dachu,okna+szprosy białe, czarny dach i komin z klinkieru w kolorze dachu.Elewacja jasna ale nie biała. Uważam, że Benek ma dość konserwatywną bryłę i nie należy za bardzo kombinować z ilością kolorów.Chcę mieć Benka w max.3 kolorach tj.dach- okna-elewacja.Napisz proszę czy na górze masz wszędzie okna łukowe z roletami,bo nam wykonawca powiedział,że jeżeli chcemy rolety to musi skrócić nam okna balkonowe.Rolety chcemy ale może jest inne rozwiązanie?:???:

Oo to widzę, że bardzo podobnie jak my. My mamy też okna ze szprosami, lakierowane w kolorze jaśniuteńkim kremowym, wyglądają bardzo ładnie ;) Drzwi wejściowe wyszły trochę bardziej białe, widać użyto innego lakieru, ale też są bardzo ładne. Elewacja będzie śmietankowa, klinkier też taki jak dach. Schody chyba granitowe w kolorze dachu (płomieniowane). Zastanawiam się jeszcze nad kolorem podbitki, bo namawiają nas na podbitkę w kolorze drewna, a wg mnie powinna być biała lub czarna. Będziemy mieć taras drewniany, czyli niby ok, ale jednak biała podbitka wyglądałaby wg mnie dużo lepiej patrząc od frontu domu, skąd nie będzie widać tarasu.

My mamy okna łukowe i nie mamy rolet. Są inne rozwiązania ;) ale niekoniecznie chciałabym pisać o naszych zabezpieczeniach na forum :stirthepot: :)

Papa :goodnight:

:welcome:

Jeżeli chcesz ciemną podbitkę to kolor wg.mnie powinien być bardzo,bardzo zbliżony, nawet identyczny jak kolor dachu,w innym przypadku wprowadzisz kolejny kolor.W przypadku białej podbitki będzie nawiązanie do okien,drzwi,bramy i kolumn jeżeli masz białe.Moim zdaniem ciemna podbitka przy ciemnym dachu i jaśniutkiej elewacji (ecru,szary,róż itp.) wygląda przytłaczająco i czasami psuje efekt ładnego dachu jaki pokrywa nasze B.(mojego jeszcze nie). Wybraliśmy rynny tytan-ocynk,które są jasno-srebrne i chyba lepsza będzie biała podbitka.Aha podbitka będzie drewniana, ale nie wiem czy słuszny wybór.Wprawdzie w umowie z wykonawcą jest zapisane, ale przecież od czego są aneksy do umowy? Praha doradź!;)