monia4 05.04.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych,pełnych nadziei i miłości.Wesołego Alleluja!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 05.04.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Dzisiaj zadecydowaliśmy, że podbitka będzie jednak biała Po Świętach będziemy robić rozeznanie z czego warto ją zrobić (czy drewno malowane na biało czy tworzywo sztuczne), to wtedy dam znać My lubimy drewno i chcielibyśmy drewno, ale może taka plastikowa będzie też dobrze wyglądała i np. będzie sporo tańsza i praktyczniejsza Zobaczymy Po Świętach czeka nas też wybór barierek balkonowych, chcielibyśmy kute, ale proste, a większość osób ma gięte i w sumie ciężko znaleźć jakieś inspiracje... Dziękuję za życzenia i również życzę radosnych świąt http://www.tapeciarnia.one.pl/data/media/667/big/wielkanoc_2560x1600_006.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cegielka15 11.04.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Witam Wszystkich po świętach:)Praha, dziękuje za odpowiedź. Mam też pytanie odnośnie wentylacji w Benku? Czy zostawiliście jeden komin i zrobiliście piony z grzybkami? Czy może macie jakieś inne rozwiązanie? Słyszałam, że projekt Benedykta jest raczej zrobiony pod rekuperator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 13.04.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Hej, my mamy 3 kominy, ale grzybki też mamy ja się na tym nie znam i nie wiem jak to jest dokładnie zrobione, w każdym razie wentylacja jest wszędzie, a w łazienkach mamy dodatkowo wentylatory mechaniczne. Myślę, że będzie ok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia4 15.04.2012 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Witam Cieszę się,że przybywa nas na tym wątku.Widzę,że jesteśmy z cegiełką na podobnym etapie.Teraz,gdy już dachówka zamówiona zastanawiamy się nad wentylacją do Benka.Wykonawca wyliczył rekuperację do B III na 35 tyś. Dla nas cena nie do przyjęcia.Napiszcie proszę ile Was wyniesie rekuperacja.Może być na priv.Czy wiecie na jakim etapie budowy należy ją montować? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niśka 15.04.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Witam Cieszę się,że przybywa nas na tym wątku.Widzę,że jesteśmy z cegiełką na podobnym etapie.Teraz,gdy już dachówka zamówiona zastanawiamy się nad wentylacją do Benka.Wykonawca wyliczył rekuperację do B III na 35 tyś. Dla nas cena nie do przyjęcia.Napiszcie proszę ile Was wyniesie rekuperacja.Może być na priv.Czy wiecie na jakim etapie budowy należy ją montować? Pozdrawiam Witam serdecznie Przyłączam się do wątku o Benku:)choć jesteśmy dopiero na starcie (właśnie odebralismy prawomocne pozwolenie na budowę dostojnego BENEDYKTA II):)nie wiem czy moje sugestie sie komus przydadzą, ale napiszę to co na danym etapie mamy ustalone i będę wdzięczna za cenne uwagi, które na każdym etapie budowy są niemal na wage złota... Co do kominów i rekuperacji u nas sprawa wygląda nastepująco:zostawiamy jeden komin tylko do kominka, zrezygnowalismy z kominów wentylacyjnych grawitacyjnych na rzecz wentylacji mechanicznej (rekuperacja).Koszt szacunowy rekuperatora to ok 18 tys netto firmy TOSHIBA VN. POZDRAWIAM i mam jeszce pytanko;Czy ktos budował swój dom na płycie fundamentowej? bo u nas jutro własnie zaczynaja sie pierwsze prace z tym zwiazane ( zdjecie humusu...brrr aż się boję jak to wszystko bedzie sie dalej toczyło...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 16.04.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Hej, jak już pisałam my mamy tradycyjną wentylację, bez rekuperatora, za to np. porządne wentylatory mechaniczne w łazienkach. Nigdy nie interesowałam się za bardzo tematem rekuperacji, ale 35 tys. za wentylację to sporo Fundamenty mamy tradycyjne, to chyba co innego niż ta płyta fundamentowa? W każdym razie nie przestrasz się niśka, bo nasza III po fundamentach wydawała się mikroskopijna więc II będzie wydawać się jeszcze mniejsza. A teraz to jest porządna chałupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia4 16.04.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Witam, dzięki niśka za konkrety ws.reku. Poszukam wyceny w innym miejscu. Praha zamówiliście podbitkę?Chyba za Twoim przykładem pomniejszymy hol na górze tylko napisz proszę co zrobiliście z wejściem do łazienki po lewej stronie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 16.04.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Monia, my mamy odbicie lustrzane i taki plan poddasza: http://img263.imageshack.us/img263/7145/benedyktpitro.jpg Jak widzisz z każdej sypialni przechodzi się do łazienki. Sypialnia nr 1 jest nasza (na tyle domu), jest z łazienką i garderobą. Sypialnia nr 3 to pokój dziecka, a nr 2 to sypialnia gościnna. Schody zakończyliśmy na prosto i korytarz zmniejszyliśmy o 1/4 i nadal jest duży i przestronny, więc polecam to rozwiązanie. Pomieszczenie nad garażem okazało się za duże na pralnię, więc podzieliliśmy je jeszcze na pół i mamy mini-siłownię i pralnię A dół mamy taki: http://img59.imageshack.us/img59/9498/benedyktparter.jpg Jak widzisz jest bez kolumn, podciągów itd. Jedyne co się jeszcze zmieniło to nie zrobiliśmy jednak spiżarni bo w jej miejsce zrobiliśmy wysoką zabudowę z ogromną lodówkę. Funkcję spiżarni pełnić będzie szafa we wnęce (jest bardzo duża). Dzięki temu będę też mieć wyspę w kuchni (na dniach ). Generalnie jestem bardzo zadowolona z tak pozmienianego rozkładu, ale wiadomo, każdy żyje w inny sposób i Tobie może to np. w ogóle nie odpowiadać ale mi pasuje, więc się chwalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niśka 16.04.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 No mam nadzieje że będzie porządna;) juz się nie moge doczekać...a tu dzis niestety nic sie nie zaczęło dziać ,bo leje cały dzień POZDRAWIAM wszystkich i trzymajcie kciuki za aurę...bo mnie chyba pokręci(ja z tych niecierpliwych;)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niśka 16.04.2012 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 No ale mam zapłon ja o porzadności chałupy prahi a tu rozmowa toczy sie dalej;) wybaczcie ja stawiam dopiero pierwsze kroki na forum...a gdzie tam kroki ja chyba dopiero raczkuje;)).Z czasem sie wyrobie i bedę odpisywała na temat:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 16.04.2012 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Hehe niśka tutaj się tak mało dzieje, że bez problemu można się zorientować o co chodzi:) a ja muszę się znowu pochwalić, bo właśnie dostałam wyniki najważniejszego egzaminu na studiach i ....... zdałammmmm :rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niśka 16.04.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Gratuluje serdecznie:)wprawdzie nic o Was-bywalczyniach forum nie wiem, oprócz tego jakie domy budujecie;) ale powoli, wszystko ogarne;) i budowe(mam nadzieję) i studia i egzaminy(choć ja mam je już daaaawno za sobą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 17.04.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 studia i egzaminy(choć ja mam je już daaaawno za sobą) Haha niśka, no ja już właśnie prawie też!!! Dziękuję za gratulacje, tak tylko piszę, bo się cieszę z tego egzaminu, chociaż ogólnie rzecz biorąc nie ma to tutaj żadnego znaczenia to może wróćmy już do tematów budowlanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niśka 17.04.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Oj tam, oj tam praha nie samą budową człowiek żyje...pogadać o życiu tez trzeba:) a tym bardziej o WAŻNYCH EGZAMINACH:)a co do budowy to u nas nadal nic nie ruszyło:( tzn ruszyło wczoraj...przyjechała koparka i....ugrzęzła....koparkowy tak sie wku....,że dziś nie przyjechał wcale...niezłe początki co?, no ale mam nadzieje że sie chłopina ogarnie i kiedys tam dotrze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia4 17.04.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Witajcie, Praha gratulacje!!! Dzięki za dokładne opisanie i narysowanie co,jak i gdzie.;) Przekonałaś mnie z tym,że powiększone pomieszczenia pozostaną zgodnie z projektem tj. pralnia i wspólna łazienka chłopców.Dół bez kolumn i podciągów jest idealny.O kuchni już też myślałam.Będą zmiany,oj będą. Zmiana,którą wprowadził architekt do projektu to taka,że rezygnujemy z bocznego balkonu i pochował słupy.Podobno reszta zmian w czasie budowy "po wyrażeniu zgody przez kier-bud." Praha czy to prawda?Jak było u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia4 17.04.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Ja niczego nie narysuję, nie wkleję, :bash:nie pokażę,, bo nie umiem! Ale niedługo to opanuję i wtedy Was zamęczę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 17.04.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 (edytowane) O nieeee, napisałam długiego posta i coś przypadkiem wcisnęłam i go zjadło Edytowane 17 Kwietnia 2012 przez praha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 17.04.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Napiszę jeszcze raz i krótko heh niśka - trzeba się przygotować na takie różne sytuacje, a nerwy naprawdę można stracić budując, dlatego polecam głębokie oddechy i powolne liczenie od 100 w dół monia 4 - dzięki za gratulacje. Rozkład naszego domu bardzo sobie chwalę i szczerze go polecam. Przemyśl sobie wcześniej temat kuchni, bo wcale nie jest łatwa jeśli chcesz zachować oba okna - my mamy okna, ale nie mamy górnych szafek. Radzę też powiększyć otwór między kuchnią a jadalnią, jeśli lubisz otwarte kuchnie. Co do zmian to wg mnie jeśli np. chciałabyś usunąć kolumny i podciąg w salonie to musisz to zrobić już teraz i na papierze, bo one mają zdaje się funkcje konstrukcyjne. Ale przesunięcie jakichś tam drobnych ścianek to nie kłopot i dogadasz się na budowie z kier-bud., więc się nie przejmuj. A w jaki sposób pozbyliście się balkonu? Wg mnie to dobra decyzja, bo z balkonów i tak się nie korzysta a są drogie - balustrady itd. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 17.04.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Aha monia o tym jak wklejać zdjęcia na pewno znajdziesz jakiś wątek, to bardzo proste, gdybyś nie znalazła to następnym razem Ci najwyżej napiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts