Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzisiaj zadecydowaliśmy, że podbitka będzie jednak biała :) Po Świętach będziemy robić rozeznanie z czego warto ją zrobić (czy drewno malowane na biało czy tworzywo sztuczne), to wtedy dam znać ;) My lubimy drewno i chcielibyśmy drewno, ale może taka plastikowa będzie też dobrze wyglądała i np. będzie sporo tańsza i praktyczniejsza ;) Zobaczymy :) Po Świętach czeka nas też wybór barierek balkonowych, chcielibyśmy kute, ale proste, a większość osób ma gięte i w sumie ciężko znaleźć jakieś inspiracje...

Dziękuję za życzenia i również życzę radosnych świąt :)

http://www.tapeciarnia.one.pl/data/media/667/big/wielkanoc_2560x1600_006.jpg

Witam :-)

Cieszę się,że przybywa nas na tym wątku.Widzę,że jesteśmy z cegiełką na podobnym etapie.Teraz,gdy już dachówka zamówiona zastanawiamy się nad wentylacją do Benka.Wykonawca wyliczył rekuperację do B III na 35 tyś.:jawdrop: Dla nas cena nie do przyjęcia.Napiszcie proszę ile Was wyniesie rekuperacja.Może być na priv.Czy wiecie na jakim etapie budowy należy ją montować?

Pozdrawiam

Witam :-)

Cieszę się,że przybywa nas na tym wątku.Widzę,że jesteśmy z cegiełką na podobnym etapie.Teraz,gdy już dachówka zamówiona zastanawiamy się nad wentylacją do Benka.Wykonawca wyliczył rekuperację do B III na 35 tyś.:jawdrop: Dla nas cena nie do przyjęcia.Napiszcie proszę ile Was wyniesie rekuperacja.Może być na priv.Czy wiecie na jakim etapie budowy należy ją montować?

Pozdrawiam

Witam serdecznie :)

Przyłączam się do wątku o Benku:)choć jesteśmy dopiero na starcie (właśnie odebralismy prawomocne pozwolenie na budowę dostojnego BENEDYKTA II):)nie wiem czy moje sugestie sie komus przydadzą, ale napiszę to co na danym etapie mamy ustalone i będę wdzięczna za cenne uwagi, które na każdym etapie budowy są niemal na wage złota...

Co do kominów i rekuperacji u nas sprawa wygląda nastepująco:zostawiamy jeden komin tylko do kominka, zrezygnowalismy z kominów wentylacyjnych grawitacyjnych na rzecz wentylacji mechanicznej (rekuperacja).Koszt szacunowy rekuperatora to ok 18 tys netto firmy TOSHIBA VN.

POZDRAWIAM i mam jeszce pytanko;Czy ktos budował swój dom na płycie fundamentowej? bo u nas jutro własnie zaczynaja sie pierwsze prace z tym zwiazane ( zdjecie humusu...brrr aż się boję jak to wszystko bedzie sie dalej toczyło...)

Hej, jak już pisałam my mamy tradycyjną wentylację, bez rekuperatora, za to np. porządne wentylatory mechaniczne w łazienkach. Nigdy nie interesowałam się za bardzo tematem rekuperacji, ale 35 tys. za wentylację to sporo :jawdrop:

Fundamenty mamy tradycyjne, to chyba co innego niż ta płyta fundamentowa? W każdym razie nie przestrasz się niśka, bo nasza III po fundamentach wydawała się mikroskopijna :) więc II będzie wydawać się jeszcze mniejsza. A teraz to jest porządna chałupa ;)

Monia,

my mamy odbicie lustrzane i taki plan poddasza:

http://img263.imageshack.us/img263/7145/benedyktpitro.jpg

Jak widzisz z każdej sypialni przechodzi się do łazienki. Sypialnia nr 1 jest nasza (na tyle domu), jest z łazienką i garderobą. Sypialnia nr 3 to pokój dziecka, a nr 2 to sypialnia gościnna. Schody zakończyliśmy na prosto i korytarz zmniejszyliśmy o 1/4 i nadal jest duży i przestronny, więc polecam to rozwiązanie. Pomieszczenie nad garażem okazało się za duże na pralnię, więc podzieliliśmy je jeszcze na pół i mamy mini-siłownię i pralnię:)

A dół mamy taki:

http://img59.imageshack.us/img59/9498/benedyktparter.jpg

Jak widzisz jest bez kolumn, podciągów itd. Jedyne co się jeszcze zmieniło to nie zrobiliśmy jednak spiżarni bo w jej miejsce zrobiliśmy wysoką zabudowę z ogromną lodówkę. Funkcję spiżarni pełnić będzie szafa we wnęce (jest bardzo duża). Dzięki temu będę też mieć wyspę w kuchni (na dniach :wave:).

Generalnie jestem bardzo zadowolona z tak pozmienianego rozkładu, ale wiadomo, każdy żyje w inny sposób i Tobie może to np. w ogóle nie odpowiadać :) ale mi pasuje, więc się chwalę ;)

studia i egzaminy(choć ja mam je już daaaawno za sobą)

Haha niśka, no ja już właśnie prawie też!!! :wiggle:

Dziękuję za gratulacje, tak tylko piszę, bo się cieszę z tego egzaminu, chociaż ogólnie rzecz biorąc nie ma to tutaj żadnego znaczenia :yes: to może wróćmy już do tematów budowlanych :) :popcorn:

Oj tam, oj tam praha nie samą budową człowiek żyje...pogadać o życiu tez trzeba:) a tym bardziej o WAŻNYCH EGZAMINACH:)a co do budowy to u nas nadal nic nie ruszyło:( tzn ruszyło wczoraj...przyjechała koparka i....ugrzęzła....koparkowy tak sie wku....,że dziś nie przyjechał wcale...niezłe początki co?, no ale mam nadzieje że sie chłopina ogarnie i kiedys tam dotrze:)

Witajcie,

Praha gratulacje!!!

Dzięki za dokładne opisanie i narysowanie co,jak i gdzie.;);) Przekonałaś mnie z tym,że powiększone pomieszczenia pozostaną zgodnie z projektem tj. pralnia i wspólna łazienka chłopców.Dół bez kolumn i podciągów jest idealny.O kuchni już też myślałam.Będą zmiany,oj będą. Zmiana,którą wprowadził architekt do projektu to taka,że rezygnujemy z bocznego balkonu i pochował słupy.Podobno reszta zmian w czasie budowy "po wyrażeniu zgody przez kier-bud." Praha czy to prawda?Jak było u Was?:???:

Napiszę jeszcze raz i krótko heh ;)

niśka - trzeba się przygotować na takie różne sytuacje, a nerwy naprawdę można stracić budując, dlatego polecam głębokie oddechy i powolne liczenie od 100 w dół :)

monia 4 - dzięki za gratulacje. Rozkład naszego domu bardzo sobie chwalę i szczerze go polecam. Przemyśl sobie wcześniej temat kuchni, bo wcale nie jest łatwa jeśli chcesz zachować oba okna - my mamy okna, ale nie mamy górnych szafek. Radzę też powiększyć otwór między kuchnią a jadalnią, jeśli lubisz otwarte kuchnie. Co do zmian to wg mnie jeśli np. chciałabyś usunąć kolumny i podciąg w salonie to musisz to zrobić już teraz i na papierze, bo one mają zdaje się funkcje konstrukcyjne. Ale przesunięcie jakichś tam drobnych ścianek to nie kłopot i dogadasz się na budowie z kier-bud., więc się nie przejmuj.

A w jaki sposób pozbyliście się balkonu? Wg mnie to dobra decyzja, bo z balkonów i tak się nie korzysta a są drogie - balustrady itd.

Pozdrawiam:)