Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hejka,

Praha ratuj!

Byliśmy dzisiaj u kier-bud.,który powiedział,że z kolumn i podciągu można zrezygnować ale pod warunkiem,że wstawi się odpowiednio dłuższe belki teriva, a on nie wie czy takie produkują czy trzeba zamawiać. Sprawdzi i nam odpowie.Praha jeśli wiesz jak było u Was napisz proszę,bo sama już sprawdziłam i najdłuższe są 7,20 i czy Wy macie takie, czy zamawialiście inny rozmiar.?PLIZZZZZZZZZZZ

Te kolumny i podciąg MUSZĄ zniknąć!

Aha w miejscu kotłowni też mamy pokój.;)

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kurczę, Monia, ja nie wiem :( my robiliśmy tak, że architekt wprowadził zmiany do projektu, a potem daliśmy projekt kier-budowy i zbudowali dom ;) chodzi o to, że my materiałów i wszystkiego nie kupowaliśmy sami tylko płaciliśmy wykonawcy kwotę za całość, nie wnikaliśmy w szczegóły, oni się martwili o takie rzeczy. Ew. architekt dogadywał się z kier-budowy. Mój m. nie pamięta, a ja to już w ogóle się na takich rzeczach nie znam... No ale przecież nawet jeśli byłyby te belki na zamówienie to do czasu robienia stropu minie jeszcze sporo czasu, więc nie powinno Wam to opóźnić budowy. Nie wiem jak z kosztami, bo pewnie wyszłoby to drożej. Niestety nie mogę Ci pomóc...

Dzięki praha,:)

Podobnie jak Wy mamy podpisaną umowę z wykonawcą robocizna+materiały,które on nam zamawia. Zresztą ma hurtownie budowlaną.W umowie mamy wyszczególnione jakie materiały;(dlatego pytałam Ciebie o dachówkę) itp.cena za całość jest stała, ale nadprogramowe prace i materiały są płatne dodatkowo.W naszym projekcie podciąg nadal jest,a kolumny są obudowane.W piątek jedziemy do wykonawcy.Czekamy za aneksem do PnB,bo przesunęliśmy Benka dodatkowo 3,5 m w głąb działki. Teraz od granicy mamy 11m. ;)

To my robiliśmy dokładnie na tej samej zasadzie i nawet jeśli chodzi o dachówkę, to wybraliśmy Nelskamp dlatego, że wykonawca polecał.

Zapytaj się może MarJel jak ona pozbyła się podciągu i kolumn, bo ona w swojej V ich nie ma, może będzie pamiętać...

Musisz się koniecznie nauczyć wrzucać zdjęcia, bo chętnie zobaczyłabym jakie zmiany wprowadziliście :)

A do nas dzisiaj przyjechała kuchnia, ale fronty zupełnie inaczej polakierowane niż się umawialiśmy ze stolarzem! Jakiś cyrk po prostu, jak skoczyłam na budowę, to aż nie mogłam uwierzyć:/ musi teraz wszystko demontować, na szczęście frezy są ok, a przemalować zawsze można :/ no i u nas zaczęli też już montować drewno na tarasie, nie mogę się doczekać efektu! :wiggle:

Hej,:welcome:

Kuchnia,taras... u nas za ok.1,5 roku wg.wykonawcy.Ale napisz proszę czy budowaliście także w okresie zimowym? Kier-bud. i znajomi, którzy już mają domki radzą poczekać do wiosny ale wykonawca mówi :" można ciągnąć przez zimę"

Wczoraj kier-bud uświadomił mnie,że ścianka kol.na "gotowo" będzie miała 90 cm. i zaraz dodał to i tak dużo,bo on u siebie ma 40 cm.Praha napisz jak te 90 cm. ogarnąć?Raczej nie podniesiemy ścianki,bo obawiam się o wygląd Benia.

Niech już zaczną budować, bo już teraz mam kwadratową głowę od ciągłego "jak to zrobić","które wybrać","podnosić nie podnosić" "ile przesunąć"?,"gdzie"?,"jak"?. Też tak mieliście?

Jeśli chodzi o boczny balkon to teraz mamy daszek w prostokącie nad wykuszem z jadalni i skrócone okno w bocznej sypialni.W jadalni okno o wym. 150x280 ,a w sypialni 150x220. Na papierze wygląda ok.

Hej, kurczę może jutro wieczorem skoczę na budowę to zmierzę te ścianki kolankowe, cały czas o tym zapominam, ostatnio w ogóle nie mam do tego głowy, bo mam bardzo dużo innych spraw.

My przesuszyliśmy dom przez lato i od listopada mniej więcej ruszyliśmy z wykończeniówką. Też nas ostrzegali, że dom powinien przestać zimę, ale my chcieliśmy szybciej i po prostu całą zimę grzaliśmy, a latem suszyliśmy dom dodatkowo specjalnymi dmuchawami. Fakt, że tak czy siak kilka miesięcy przestał na surowo. Wydaje się być ok, jak robiliśmy docieplenie dachu to na folii nie zbierała się wilgoć, a to podobno jest wyznacznik wilgoci. Potem kładli drewno i robili pomiary wilgoci i było też w normie. Miejmy nadzieję, że będzie ok.

W jakim sensie chcesz 'ogarnąć' te skosy? Co masz na myśli, bo nie do końca rozumiem :rolleyes: My ścianki nie chcieliśmy podnosić, ale w końcu sama już nie wiem czy podnieśli czy nie, zmierzę wysokość pod skosem to się dowiem ;)

Wydaje mi się, że te Wasze zmiany balkonowe przypominają rozwiązanie z Benka V, jeśli dobrze zrozumiałam. My z kolei okna powiększaliśmy i tym sposobem mamy bardzo duże okno tarasowe też w jadalni (takie do ziemi), poza tym mamy dwa okna 180 x 150 w kuchni (nie mamy górnych szafek). Przerobiliśmy też garaż na pom. mieszkalne i tam też jest okno tarasowe z wyjściem i kolejne okno 180 x 150. My lubimy duże okna i otwarte przestrzenie, ale myślę, że mniejsze będą też wyglądały ok, bo właśnie w V jest podobnie i wygląda to bardzo ładnie. :)

Witam

Wtrące się do rozmowy jeżeli chodzi o podciagi i te kolumny nieszcześliwe. My jestesmy wprawdzie na etapie początkowym ale mamy w projekcie polikwidowane i te kolumny i podciągi i nie był to zaden problem.Architekt adoptujacy i kier. budowy nie miał z tym wiekszego problemu, coś wzmocnił cos tam ukrył w stropie i na projekcie te głupoty zniknęły.Ale jaką sztuczka to obszedł to napiszę jak wróci znawca tematu-mój mąż (czyli w sobotę).

Witam,

Praha kończe temat śc.kol. Przed chwilą wykonałam kilka doświadczeń z miarą krawiecką w obecnej łazience (bez skosów).Policzyłam,odmierzyłam i chyba powinno być oki.Chodziło mi o to, czy będzie można pod ścianę wstawić wannę+obudowa, a w garderobie szafki. Wyszło,że tak.Obiecuję więcej nie drążyć tematu.

U nas kwestia okien to nadal temat otwarty.Na dole gdzie otwarta przestrzeń będzie podłogówka, ale nie wiem czy dodatkowo wstawiać grzejniki na razie stanęło,że będą i dlatego okno w jadalni ma takie wym.W kotłowni,która będzie pokojem też mamy duże okno 220.

Tak, masz racje z balkonem i BV tylko,że wykusz i daszek mają inny kształt.

Niśka dzięki.Znaczy można.:rolleyes:

Monia, właśnie ze wstawieniem wanny pod ścianę jest trochę problem! My mamy wannę w pokoju dziecka, więc ok, bo dziecko jest małe. Nie możesz wanny obniżyć na maxa, bo musisz utrzymać spadek. Tzn. wanna spokojnie zmieści się pod skosem tylko chodzi o to jak w niej ma stanąć dorosły człowiek, kiedy będzie chciał wejść/wyjść/opłukać się. Poza tym my mamy bardzo dużą wannę, chyba 120 x 185 i w dodatku jest zabudowana stelażem i oddalona od ściany o jakieś 20 cm na pewno i mimo to nie wydaje mi się, żeby była jakaś super wygodna w użyciu przez dorosłego człowieka. Przemyśl sobie dobrze kwestię rozplanowania łazienek, ja dzisiaj też spróbuję zmierzyć o ile wanna jest u nas oddalona od ściany. Jeśli chcesz to wyślij mi na priv swój adres mailowy to może wyślę Ci jakieś zdjęcie tych skosów jak chcesz.

Hej Monia,

ja właśnie jestem na wakacjach, więc dlatego nie odpisałam szybciej. A z kuchnią to myślałam, że mnie szlag trafi, bo stolarz przywiózł i zamontował fronty w innym kolorze i wykończeniu niż na próbniku, który wykonał i który zaakceptowaliśmy. Tak więc musiał wszystko zdjąć i gotowa kuchnia ma na nas czekać po powrocie.

A taras się robił jak wyjeżdżaliśmy więc też na pewno będzie gotowy po powrocie.

Czekamy jeszcze na szafy, kuchnię i kominek, czyli zaraz po powrocie będzie przeprowadzka :wave:

• 2 weeks później...

Witam dziewczyny Benkowe (bo chyba tylko kobitki tu są:p) Niestety rzadko tu wchodzę bo większość czasu zabiera mi opieka nad córeczką ale jestem z Wami:)

Dla formalności Monia4 - jesteśmy z mężem na etapie fundamentów - w sumie to już kończymy tyle, że mamy dosyć podmokły teren więc dzień murarzy zaczyna się od wypompowywania wody dlatego to tak długo trwa.

Jeśli chodzi o rekuperator Niśka to potencjalny wykonawca instalacji wycenił całość na ok. 24tyś, tyle że w tym koszt samego rekuparatora podał 12 tyś, a wiem, że można kupić naprawdę niezły za 4tyś. Reszta to kanały oraz robocizna.

Muszę jeszcze napisać, że w dniu dzisiejszym widziałam (zupełnie przypadkowo) na żywo Benia, chyba III i muszę przyznać, że jest piękny. Ludzie, którzy w niego zainwestowali naprawdę się postarali i wydobyli z niego to co najładniejsze. Tak jak wcześniej pisałyście jak dom będzie jasny będzie wyglądał dostojnie - ten właśnie taki był - stolarka okienna i podbitka biała, elewacja kremowa (wpadająca w jasny żółty) i ciemny dach (nie wiem jaki kolor dokładnie bo aż tak blisko nie byłam). Poza tym ładnie zagospodarowana działka, tylko pozazdrościć. Być może właścicielem tego domu jest ktoś z forumowiczów??? Nie ukrywam, że byłabym wdzięczna za obejrzenie go w środku, więc jeśli byłaby taka możliwość to proszę o wiadomość na priva. - Dom ten stoi niedaleko Nadarzyna koło Warszawy. Kilka dni temu otworzono w tamtych okolicach Orlika.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie:)

Cześć cegiełka :)

Mi też większość czasu zajmuje opieka nad córeczką ;) ale nie mam nic przeciwko :D

A wspomniany Benek nie mój ;) Możesz spróbować tam pojechać i po prostu zapukać, powiedzieć o co chodzi i może ktoś Ci pozwoli obejrzeć dom. My tak kiedyś zrobiliśmy, jeszcze za czasów, kiedy myśleliśmy o budowie typowego dworku polskiego z drewna, ze strzechą itd. Podjechaliśmy pod dom samochodem i go podziwialiśmy, a okazało się, że właściciele byli w środku, gdy powiedzieliśmy, że bardzo nam się podoba ich dom, i że myślimy o budowie podobnego, to nas zaprosili do środka, wszystko pokazali i opowiedzieli o domu. Tylko zależy na kogo trafisz, my akurat mieliśmy szczęście.

A u mnie kuchnia prawie skończona i jestem zachwycona! Tylko z jednym 'ale'... Wybrałam blat z czarnego granitu w polerze. I okazuje się, że patrząc pod światło blat ten wcale nie jest taki 'wypolerowany' bo ma takie matowe 'cętki' i podobno wynika to ze struktury tego kamienia!! Wygląda jakby był długo używany i przez to ten poler by się starł :/ albo jakby go ktoś nie umył:(( i podobno nie da się z tym już nic zrobić :( czy któraś z Was miała podobne doświadczenia?? Z daleka i patrząc z innego kąta wygląda pięknie, ale patrząc pod światło to jest tragedia:( jakby było brudno:(

Kolejne przejścia mam z fototapetą do wc, już zamówiłam drugą z kolei, pierwsza to był totalny niewypał, zdjęcie było bardzo rozmyte, więc reklamowałam. Z kolei obecna przyszła w innych kolorach niż na stronie... Na stronie wydawała się mi raczej beżowo-szaro-czarna, a ta którą otrzymałam jest różowo-szaro-czarna! :( tylko jej pewnie nie da się reklamować, bo pewnie powiedzą, że mój monitor przekłamał kolory... Oceńcie same, może rzeczywiście tylko u mnie wpada w ciepłe beże :rolleyes:

http://www.fototapetka.com/content/6-fototapety--33331082

Łazienka jest wyłożona bardzo surowym trawertynem w odcieniach beżu i szarości, stąd ta 'kamienna' fototapeta... Poradźcie coś :(

Jak tak dalej pójdzie to zwariuję z tą budową :bash:

Pozdrawiam :bye:

Hej kobitki "budowlanki";)

Już myslałam że macie dośc budowy, forum i w ogóle... bo coś podupadły rozmowy, ale no wiadomo ,my musimy ogarniać kilka tematów na raz stąd pewnie te "przestoje " na forum...No ale widzę ,żę wracamy;) bo ja sie dopiero zaczęłam rozkrecać w tej branży:yes:.Ja podobnie na etapie "dołów" czyli wykopów tylko z ta róznica,że my nie stawiamy na tradycyjnych fundamentach tylko na płycie fundamentowej, bo tez teren raczej podmokły i gliniasty.Płyta jest więc w tym przypadku bardzo dobrym rozwiazaniem. U nas dziś hydraulicy zakopywali mase rur i rureczek.Sterczą teraz tak i czekajś na jutro ,bo będą zasypywane jakimś czymś, potem zbrojenie i beton-tak podsłuchałam:)No ale juz cos widać NARESZCIE:yes: POZDRAWIAM SERDECZNIE -damy radę dziewczyny:))

Witajcie,

nareszcie zaczęliśmy tzn. geodeta zrobił swoje,a wykonawca wchodzi w poniedziałek na 1000%.

Zamiast się cieszyć zaczęłam myśleć, czy aby żródełko nie wybije na działce,bo to zdecydowanie niepożądane zjawisko.

Mam już kilka wycen reku.cena podobna jak u cegiełki 15.

Praha mieszkacie już w Beniu? Jeśli tak, to super.Napisz jakie wrażenia z Benia.

Co zdecydowałaś z tapetą? Wg mnie nie jest różowa.( u mnie na zdjęciu)

Niśka teraz to musimy dać radę .Nie ma innej opcji.:yes:Niśka i cegiełka 15 przypomnijcie jakie Benki budujecie.

Monia,

właśnie o to chodzi, że na zdjęciu nie jest różowa, ale na wydruku tak:( Wybrałam więc inną:

http://pixers.pl/fototapety/colle-di-val-d-elsa-siena-tuscany-36168961

To już trzecie podejście do fototapety w wc, mam nadzieję, że ostatnie.

Nie możemy się jeszcze wprowadzić, bo stolarz i szklarz spóźnia się z robotą :( Chociaż już dzisiaj stolarz składa pralnię, kończy robić szafy, garderobę, łazienkę dziecka i szafki łazienkowe. Ma jeszcze do zrobienia bar, ale to może zaczekać. Kuchnia już jest zrobiona i jestem zachwycona :)

A szklarz ma do zrobienia jeszcze jedno lustro i dwie kabiny prysznicowe, ale nie odbiera telefonu. Gdy zadzwoniliśmy z innego numeru to się rozłączył, że niby nie ma zasięgu!!! :bash: A bez chociaż jednego prysznica się nie przeprowadzimy ;)

Jutro wieczorem albo w sobotę ma też być kominek, ciekawa jestem jak wyjdzie...

Wczoraj przyjechały meble do naszej sypialni, a dzisiaj montowali barierki balkonowe i też jestem zadowolona.

Na zewnątrz zostały jeszcze do obrobienia kolumny, położenie płytek na wejściu, na podcieniu i na schodach do piwnicy, dokończenie prac ogrodowych. W środku brakuje nam jeszcze kanap w salonie i stolika kawowego, barku, szafek rtv, mebli do pokoju gościnnego i dodatków. I to w sumie wszystko:)

Teraz mój M dwa razy wyjeżdża na delegacje, więc znowu się wszystko przesunie, bo nie jestem w stanie zrobić przeprowadzki sama z naszą małą dzidzią, ehhh. A już się nie mogę doczekać przeprowadzki:)