Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Benedykt II Błękitnej:

Bok domu:

http://lh4.ggpht.com/_TJDlTlZ8XTw/TQC1QuNJYwI/AAAAAAAAAFQ/xblQwILzHgg/bok.JPG

Korytarz na dole do gabinetu i kuchni:

http://lh4.ggpht.com/_TJDlTlZ8XTw/TQC1Q6OUSZI/AAAAAAAAAFU/UhffKy92NY4/korytarz%20do%20gabnetu%20i%20kuchni%20-%20kiszkowaty.JPG

Korytarz na górze:

http://lh6.ggpht.com/_TJDlTlZ8XTw/TQC1Q-MKpUI/AAAAAAAAAFY/d2-RCe8b_QY/korytarz%20na%20grze.JPG

Salon - podciąg z filarami:

http://lh5.ggpht.com/_TJDlTlZ8XTw/TQC1ROU8ywI/AAAAAAAAAFc/PWOCY3nsmz4/podcig%20z%20filarami.JPG

Pokój nad garażem:

http://lh3.ggpht.com/_TJDlTlZ8XTw/TQC1RIdyETI/AAAAAAAAAFg/t3QjAJE4AFQ/pokj%20nad%20garaem.JPG

Przód domu:

http://lh6.ggpht.com/_TJDlTlZ8XTw/TQC1YSkYN4I/AAAAAAAAAFk/tO6XKyd0ASo/s640/przd.JPG

Tył domu:

http://lh3.ggpht.com/_TJDlTlZ8XTw/TQC1Yf5hpVI/AAAAAAAAAFo/ep1uYkMtrmU/ty.JPG

Salon z widokiem na jadalnię i kuchnię:

http://lh5.ggpht.com/_TJDlTlZ8XTw/TQC1Yt8uNDI/AAAAAAAAAFs/QQE5i0HmQPI/widok%20na%20jadalnie%20i%20kuchnie.JPG

Salon c.d.:

http://lh6.ggpht.com/_TJDlTlZ8XTw/TQC1YyculAI/AAAAAAAAAFw/cajEycxy48A/widok%20na%20salon.JPG

Komentujcie :)

Edytowane przez praha

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

masz racje, ale u mnie wygląda podobnie jak na tym drugi zdjęciu... jak ktoś chce to moge przesłać moje zdjęcia z budowy stanu surowego, bo wkleić nie umiem :)

praha co do Twojego domku to i nasuwają się takie pytania:

1) czy nie lepiej zrobić Ci taką spiżarkę zamknietą dużą przy kuchni jak u mnie?

2) po co aż tyle łazienek na górze? proponuje jedną dla Was, a druga wspólną dla dzieci, kto to bedzie sprzątał :) hih

3) czemu rezygnujesz z garażu? jeśli już to może pomyśl o mężulu niech tam ma swój kącik majsterkowicza :) ja dla męża poswięciłam pralnie na dole :)

na ogromny PLUS - wywalenie filarów

to moje spostrzerzenia :)

proszę o skomentowanie mojego projektu :)

No więc odpowiadam na Twoje spostrzeżenia:

1) w sumie dobry pomysł z tą spiżarnią, ale my na razie będziemy tam mieszkać we dwójkę. Teraz mam kuchnię ok. 8m2 i się nie mieszczę, a będę miała 13m2 i spiżarkę, więc myślę, że na nasze potrzeby wystarczy. Poza tym zależy mi na przejściu od razu z wejścia do kuchni, bo czasem noszę ciężkie rzeczy typu zgrzewki wody, i chcę nosić jak najkrócej.

2) U nas rodzina ma takie rozwiązanie, że każdy pokój z łazienką i wg mnie jest to fajne i przyszłościowe - każdy będzie miał swoją prywatność. Ale to już jest typowo kwestia upodobań.

3) Garażu nie potrzebujemy, bo i tak zbudujemy pewnie jakąś wiatę na auta, a poza tym architekt nam to odradził, bo podobno zapach garażu przenika do domu, nie wiem jak to jest, ale my i tak tego garażu nie potrzebujemy, więc nie ma problemu. Za to marzyliśmy o pokoju bilardowym z barkiem - mąż nie majsterkuje tylko popija piwo i gra w bilard ;-P więc to jest dla nas idealne.

Moje uwagi co do Twojego projektu:

1. garaż - czy jesteś pewna, że dwa auta zmieszczą się do garażu tak, aby swobodnie otworzyć drzwi?

2. na plus połączenie pomieszczeń gosp./kotłowni

3. na zdjęciach widać, że korytarzyk do gabinetu jest bardzo ciasny, zmartwiło mnie to:(

4. dobry pomysł z tym specjalnym pomieszczeniem pod schodami

5. schody - zmieniliście ich kształt? tak się wydaje ze zdjęć

6. jak z rozmiarem wiatrołapu? jest wystarczająco duży?

7. to samo z kuchnią? jak myślisz?

8. jeśli chodzi o górę, to będziecie mieć tylko jedną łazienkę wspólną dla wszystkich? wg mnie to za mało, ale jak wiesz ja mam bzika łazienkowego :)

9. plus za dużo szaf i schowków

10. na zdjęciu tyłu domu widać, że balkon wystaje poza wykusz, czy tak jest w tym projekcie? bo w B3 jest inaczej i tak się zastanawiam, czy nie lepiej byłoby to skrócić, z balkonu i tak się nigdy nie korzysta.

11. z tarasu rezygnujecie?

I to mniej więcej tyle, jak sobie coś przypomnę to jeszcze potem dodam:)

1) garaż - w zupełności wystarcza, dwa samochody wczodzą, z czego jeden kombiak długi.

3) korytarzyk - tak jak pisałam kiszkowaty, jest ciasny, dlatego też zrexzygnowałam z tego korytarzyka do kuchni... i dlatego Tobie też to radziłam, bo jak się nachylisz do tej szafy wnękowej to tyłek bedziesz miała w spiżarce mówiąc kolokwialnie hihi :)

5)kształt schodów tak ja było nic nie zmieniane.

6) nie jest ogromny, ale moim zdaniem wystarczający

7) kuchnia tak jak pisałam wcześniej musi być otwarta na jadalnię wtedy będzie ok. plus duża spiżarka to spoczko :)

9) mieliśmy mieć dwie, ale teraz stwierdziłam, że jedna na dole i druga na górze styknie :)

10) tak balkon jest w projekcie dłuższy, dlatego, że jest on pewną formą zadaszenia dla tej ściany co wystaje w salonie, też chciałam skrócić ale murarze odradzili, bo ta ściana w salonie może zaciekać deszczówką

11) tak tarasik tylko tam gdzie zadaszenie, bo w lecie urzędujemy w altance :)

co do zapachów z garażu to nieprawda, bo ja zawsze mieszkałam w domu z garażem, aa i zazdroszczę mężowi piwka i bilarda :)

a czy wyceniłaś już koszt całego domu? jeśli można wiedzieć :)

Muszę pomyśleć nad tym korytarzykiem, może da się spłycić tą szafę, żeby go poszerzyć, ale ona zdaje się robi coś tam w konstrukcji... my i tak sporo już powywalaliśmy i nie wiemy czy da się więcej;)

Jeśli chodzi o kształt schodów, to z projektu benka 3 wywnioskowałam, że te 3 pozostałe schodki prowadzą na dalszą część piętra a nie do tego pokoju nad garażem, ale może w benku 2 jest inaczej, albo to ja w ogóle źle zrozumiałam projekt... może ktoś inny się jeszcze orientuje jak to jest?

Co do zapachów z garażu to nie mam pojęcia, bo ja z kolei nigdy nie mieszkałam w domu z garażem :) może stąd mój brak potrzeby garażu :)

Koszty liczymy tak jak w kosztorysie a nawet drożej, żeby mieć zapas. Dla Benka 3 wg kosztorysu to ok. 260 tys. za stan surowy zamknięty. Dla mnie jesteś mistrzynią świata, że zmieściłaś się w 160 tysiącach za tak duży dom :) Co do wykończenia to w wycenie jest drugi raz tyle:/ nie mam pojęcia ile środek będzie kosztował, bo chcę robić wszystko naturalnymi materiałami (kamień, drewno), a to wszystko kosztuje. Zobaczymy co z tego wyniknie :)

Dzięki wielki za wszystkie podpowiedzi.

Poniżej moje wymyślunki.

dół przed zmianami http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8413df47fea678f1.html

i po zmianach http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e9db8317df104a6d.html

Troche martwi mnie ten bardzo wąski korytarzy do gabinetu i łazienki na dole;/

Najlepiej było by calkowicie zrezygnować z tego korytarzyku prowadzącego do gabinetu i łazienki i zrobic to np tak:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d7852a7fcaad9e7e.html

Co sądzicie?

Edytowane przez kosmosm

Hej,

mnie też martwi ten korytarzyk:( przyjrzyj się na poprzedniej stronie jak u mnie będzie to rozwiązane - my te szafy przy schodach włączyliśmy do gabinetu, to też jest dobre rozwiązanie, bo wiadomo, że w gabinecie potrzebne będą regały. Tylko z tego co tu wynika, Tobie bardzo zależy na szafach w holu...

Wszystko zależy od roli jaką ten pokój ma pełnić - myśl przede wszystkim o wygodzie. Trudno mi tu cokolwiek doradzić :(

Pomysł z dwoma wyjściami na taras w tym jednym blisko kuchni wg mnie dobry.

Powiększenie domu o podcień też zapowiada się fajnie.

W ogóle dom zapowiada się fajnie ;P

Hej błękitna, porównywałam sobie wczoraj b2 z b3 i tam w kosztorysie stan surowy otwarty był wyceniony na 130 k, to oznacza, że jednak przekroczyłaś trochę budżet, tak? Zdziwiło mnie to, że cena pod klucz tych dwóch wersji różni się tylko o 30 tys. ale tu lepiej się kierować nie ceną tylko raczej tym ile będzie kosztowało utrzymanie tych domów... A powiedz mi jakie rozwiązania zastosowaliście dot. ogrzewania itd. My planujemy gazówkę, tylko, że przenieśliśmy kotłownię, więc będzie musiał być mały komin nad garażem, nie wiem jak to będzie wyglądało:// wszystko będzie widać na wizualizacji domu. Chcieliśmy jakieś tam przyszłościowe technologie typu pompa ciepła, ale my na pewno nie będziemy mieszkać w tym domu do końca życia, więc pomyśleliśmy, że lepiej zrobić zwykłą gazówkę niż czekać 20 lat aż nam się ta pompa ciepła zwróci. Teraz mamy eko-groszek i jest fajny, ale trzeba dosypywać.

Masz jeszcze jakieś zdjęcia pokoi na górze? I zwłaszcza pomieszczeń ze skosami? Jeśli tak to prześlij mi to wrzucę.

praha - kształt schodów jest taki, że te trzy schodki są i do tego pokoju i po drugiej stronie do pokoi na górze , niemartw się ja oglądając projekt zupełnie inaczej sobie je wyobrażałam... ściany przy tych korytarzach są nośne, więc jeśli chcecie je jakoś przesuwać itd to to musicie u architekta pozmieniać projekt. co do ceny to w kosztorysie są podane kwoty netto czyli 130 tys + 22 % vat = 158,6 tys :) idealnie i dodam, ze używaliśmy dobrych materiałów na dom. niestety nie mam fotek pokio na górze, ale jak będę miała czas to je zrobie i Ci wyśle ( tj. może w przyszłym tygodniu)

co do ogrzewania to niestać mnie na pompę, więc planuje albo gaz albo węgiel albo mieszane :)

kosmosm -

1)co do korytarza dobry pomysł ten drugi, żeby wejście było z tamtej strony, tylko pamiętaj, ze to ściana nośna i tzreba zmieniać projekt, u mnie by się to nie sprawdziło bo ja zamykam ten korytarz pod schodami, szczerze mówiąc to tamten korytarz tez nie jest za piękny...

2)powiększenie garażu- spoko, tylko ja bym powiększyła wzdłuż a nuie wszerz, bo bałabym się jak będzie wyglądał dach ???

3)likwidacja podcienia, ok, ale moim zdaniem zamknij bryłe na prosto bez tych uskoków, ale to kwestia gustu

4) szafa z tamtej strony - bardzo dobry pomysł, tylko pamiętaj, że to ąciana nośna.

5) wyjście na taras z jadalnie - moim zdaniem bez sensu, bo jeść przecież i tak będziecie na tarasie od strony salonu, z tego co widze to nie powiększasz tarasu od strony jadalni, więc i tak nie postawisz tam stołu... to moje zdanie.

6) powiększenie łazienki - musi być, bo jeśli zostanie tak jak w projekcie to nie zmieściłby Ci się żaden prysznic :) ja też tak zrobiłam i to za namową murarzy.

i namawiam do zamknięcia spiżarki tak jak ja mam, bo ten korytarz jest wstrętny :) hih

proszę o komentarze do mojego projektu :)))

praha oglądałam mój projekt i balkon tak wystaje, ale oglądałam te projekty benka 3 i tak tak nie wystaje i jest dużo ładniej, myślicie żebym ucieła ten balkon na równo? bo jeśli tam tak jest to niepowinno przeciekać, murarze pewnie ściemniali :) aha co do tych kosztów to sami murarze (bardzo precyzyjni i naprawde godni polecenia) kosztowali nas 40 tys zł

Hej :) jestem, jestem, ale wiesz, nie mogę tylko tu siedzieć :)

Co do kształtu schodów to zdawałam sobie sprawę z tych 3 stopni na resztę piętra, ale nie dostrzegłam w projekcie schodów do pom. nad garażem:/ ale może w b3 jest inaczej bo wiem, że u nas garaż jest obniżony względem reszty domu. Tak czy owak wielkiej tragedii nie będzie, ale nie lubię takich niespodzianek, których w projekcie nie widać.

Jeśli chodzi o koszty - to super, że ten kosztorys jest tak precyzyjny, bo widać, że można się w tych kwotach wyrobić :)

Z tym balkonem to ja bym chyba ucięła, bo z balkonu i tak nigdy się nie korzysta więc może być tylko 'symboliczny'... ale błagam nie podejmuj decyzji przez moją skromną opinię ;) chociaż w sumie zobacz sobie jak w innych b2 to wygląda, bo może na gotowo będzie wyglądać bardzo dobrze i wtedy nie ma sensu nic ruszać.

Hej dziewczyny i nie tylko:-)

jak pisałam wcześniej ja zamierzam budować Benia V Zaczynamy wczesną wiosną.

Będzie to mój drugi dom więc mam ciut doświadczenia ale i tak wiele dylematów.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania i pdzielę się tym co wiem.

Od mojego postu rozgorzała ciekawa dyskusja na temat zmian i pomysłów. niektóre są naprawdę extra.

Moja rada szczera : podnoście ścianę kolankową, nie zważając na wygląd z zewnątrz i proporcje.

Miałam przyjemność być w domu gdzie nie była podniesiona ścianka i było beznadziejnie (skosy do których nie można podejść i duża strata powierzchni)

Pozdrawiam cieplutko

Hej Saly:)

Czy mogłabyś wrzucić linka z tą dyskusją na temat zmian? Jestem bardzo ciekawa tych nowych pomysłów.

Jeśli chodzi o ściankę kolankową, to czy ten dom w którym byłaś i było beznadziejnie - czy to był któryś z Benedyktów?

Jeśli tak to który?

Czy nie uważasz, że to nie jest taki duży problem w benkach skoro one i tak pokoje mają tam gdzie lukarny, więc w pokojach mieszkalnych jest normalna wysokość? U mnie np. skosy będą tylko w garderobie, pralni (nad garażem) i w łazienkach.

Czytałam wcześniej, że dysponujesz jakimiś zdjęciami benedykta 3, ja mam zamiar go budować i interesuje mnie DOSŁOWNIE WSZYSTKO co z nim związane, więc byłabym wdzięczna, gdybyś mi je przesłała. Mój e-mail to [email protected] . Będę Ci bardzo bardzo wdzięczna :)

Hej

Tak ten dom w którym byłam to Benio III

Masz rację z pokojami ale właśnie łazienki, garderoba,

Mnie ogólnie chodzi aby góra miała 270 - nie lubię niskich pomieszczeń

Mój Benio V jest w sumie bardzo podobny tylko w podwójnym garażem.

Zdjęcia jakie mam pochodzą z dziennika budowy Karoliny i Artura - jeśli nie dotarłaś do ich dziennika to chętnie podam Ci link albo wyśle zdjęcia

Ja swojego mam zamiar podnieść o 2 pustaki (będę budować z maxa)

Mój dom który już sprzedałam był też MG projektu - maja -podobny trochę do Benia tylko ciut mniejszy

Stąd moje uwagi Ale wiesz każdemu zależy na czym innym.

Fajnie że ruszasz ma wiosnę będziemy miały wspólny temat na cały przyszły rok

Buziaki

Acha zapomniałam napisać co ja wymyśliłam w zmianach

Więc tak:

1. powiększę kuchnię kosztem spiżarki - jak to jest że domy pow 200 metrów a kuchnie malusie

2. salon chcę powiększyć o pokój który jest obok - wywalając ścianę i komin

3. garaż powiększam pół metra od przodu i pół metra od tyłu- co da mi większe pom gospodarcze

4.pod schodami wstawiam dodatkową ścianę aby powstał przedsionek przed wejściem do garażu

5. podcień zamykam oknami - powstanie coś ala ogród zimowy

6. a z okien w salonie - robię je do ziemi, przesuwne i tam robię taras i wyjście do ogrodu

7. acha i jeszcze likwiduje okno boczne w kuchni aby była bardziej ustawna - chodzi o szafki

Dajcie znaka co sądzicie o takich zmianach

Komentarze i krytyka mile widziane :-)

Blekitna

2) wzdłuż chciałbym powiększyć, natomiast szczegolnie wszerz ponieważ jak nie wysiądą dwie osoby z auta w garazu w przypadku drugie auta juz schowanego, dach może wyglądać chyba jeszcze lepiej, bedzie barzi rozciagniety a takie budynki najbardziej mi sie podobają

5)jak najbardzie powiekszam taras, wlasnie po to zeby sobie wyjśc z kuchni na kawke albo obiadek na tarasik, niechciałbym targać całego ekwipunku obiadowego przez salon.

6)powiększenie łazienki bezwględne, jest straaaasznie mała

Ten korytarzyk koło spiżarki jest faktycznie nieładny ale praktyczny, bo nie trzeba wlec np wszystkich zakupów przez salon.

Nie wiem jak wyglada na zywo Benek ale czy te schody sa tak strome jak wyglądaja na zdjeciach?

Hej Saly,

Czy możesz mi powiedzieć w jakim mieście/wojewódzwie widziałaś tego Benka? Jestem z łódzkiego, może akurat będę miała farta :)

Z tego co pamiętam, to wysokość pom. na piętrze w benku 3 to 265cm, wg mnie ok, ale też dla mnie bryła i proporcje domu są bardzo ważne, więc i tak od początku nie miałam zamiaru nic zmieniać dla pomieszczeń w których będę przebywać max godzinę dziennie. Ale każdy ma swoje dziwactwa :)

Jeśli chodzi o podwyższanie ścianki, to wg mnie u Karoliny i Artura wygląda to b. źle i psuje całą urodę domu. Blekitna też podnosiła ale u niej wygląda to o wiele lepiej. Zdjęcia są jakoś wcześniej w tym wątku.

Zmiany:

1. Też nie mieści mi się w głowie, że w dużych domach są tak małe kuchnie :/ Rozszerzenie kuchni o pow. spiżarki przeszło mi przez myśl, ale jednak uważam spiżarkę za potrzebniejszą. Zastanów się co jest dla Ciebie najważniejsze, sam pomysł nie jest zły.

2. Też o tym myślałam, tylko że pośrodku miał być dwustronny kominek :) pomysł dobry, ja zdecydowałam się jednak na osobny pokój tv w pom. za salonem.

3. Dobry pomysł

4. Dobry pomysł

5. Jeśli to lubisz to też dobry pomysł :)

6. Robię to samo, ale nie przesuwne tylko tradycyjne i w dodatku ze szprosami.

7. Zastanów się czy na pewno będziesz powiększać kuchnię o spiżarkę czy nie. Jeśli ją powiększysz, to wg mnie dużo ładniej będzie w Twojej kuchni, jeśli zostawisz oba okna - światło dzienne jest baaardzo ważne. Wg mnie wcale nie będzie ładnie jeśli powiększysz kuchnię i będzie w niej jedno okno, w dodatku pewnie od północy i do tego cała ściana szafek... Chociaż rozumiem, że będziesz potrzebowała szafek, skoro nie będziesz miała spiżarki :p

Mała kuchnia w dużym domu to jest po prostu SKANDAL!!! :)

Hej Dziewczyny.

Też mieliśmy budować Benka V ale był za duży na naszą działkę , wykańczamy właśnie Edytę z tej samej pracowni.

Podzielam opinię , że mała kuchnia w takim domu to skandal , zauważcie , że w najnowszych projektach mgprojektu są już dużo większe i ustawniejsze , ja mam nie lada problem z rozplanowaniem kuchni u siebie , na projekcie wydawała się spora i ustawna a gdy przyszło do zagospodarowania to się okazało , że nie jest to takie proste.

Benek II odpadł u nas właśnie ze względu na malutką kuchnię a V był za szeroki.