Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hejka,

niśka zgadza się III, niedługo Was "dogonię" z etapem budowy.Mam taką nadzieję, bo teraz po wytyczeniu okazało się, że jest 85 cm.różnicy terenu między lewą a prawą stroną domu.Wiedzieliśmy,że jest nierówno ale teraz bez bujnych traw,chwastów wyszło aż 85 cm.i chodzi o to,żeby Benio nie stał w efekcie za wysoko.A z prawej strony działki mamy mur ok.2 m. i teraz musimy tak kombinować z wysokością Benia,żeby odpowiednio dograć.:bash::bash::bash:

praha zaciszna ta Twoja uliczka.Doskonały wybór.:)

Pozdrawiam

Monia, nie chcę Cię martwić, ale takie niespodzianki jak piszesz będą wychodzić bez przerwy przez następny rok czy dwa ;) lepiej się przyzwyczaj :)

A co do fototapety to jeszcze myślę o pozbyciu się jej w ogóle, bo jakoś odpodobał mi się ten pomysł ;) teraz myślę, żeby może położyć pas trawertynu dookoła łazienki, nad tym neutralna tapeta i na ścianie na przeciwko lustra kilka retro zdjęć takich właśnie wąskich francuskich lub włoskich uliczek :) bo mam wrażenie, że ta fototapeta na całą ścianę w tak małym pomieszczeniu jak w naszym wc wygląda niestety kiczowato... Oni to drukują na takim zwykłym papierze, dlatego efekt z bardzo bliska jest mało ciekawy...

A u nas zamontowali już szafki do pralni - szafki są białe ze strukturą drewna i do tego orzechowy blat, wygląda bardzo ładnie:) myślę, że to nawet bardzo fajny pomysł na kuchnię, jeśli ktoś lubi takie ciepłe, domowe klimaty :)

Hej wszystkim:) My budujemy II, właśnie zaczynamy piąć się w górę:lol2: Apropo dzidzi Praha to ja już mam braki w klawiaturze (jest strasznie ciekawa co ta mama tam robi w tym komputerku), tak więc siadam jak córcia śpi albo jak tatuś jest w domu (a ostatnio b.rzadko:() Bo do pomocy nikogo:(:(

Pomysł z fototapetą super - u moich znajomych bardzo podobna uliczka tyle, że w kolorze jest przy wejściu do kuchni - optycznie powiększa pomieszczenie, aż chciałoby się nią pospacerować - jestem za!!!

A u nas kolejny dylemat - wybór drzwi wejściowych - czy pojedyncze, z jednym świetlikiem czy z dwoma? Potrzebuje teraz to wiedzieć, żeby ewentualnie przesunąć ścianę spiżarki żeby w przedpokoju zmieściła się szafa wnękowa 60cm.

Praha, zdradzisz jak jest u Ciebie? Ewentualnie jakiej firmy bo szukam w necie i nie mogę znaleźć nic godnego oka? Dziękuje za rady dotyczące zajrzenia do znalezionego Benka:)

Pozdrawiam

Cegielka,

jeśli chodzi o drzwi, to ja Ci zdecydowanie radzę takie ze świetlikami, no minimum z jednym. My mamy drzwi robione na zamówienie u stolarza i wg naszego projektu. Są to drzwi bardzo klasyczne, białe, mają po bokach dwa naświetla, które od dołu są zabudowane, a w górnej części każde z nich jest podzielone na 4 szybki ze szprosami, tzn. takie lustra weneckie, żeby nikt do nas nie zaglądał :cool: Nie umiem tego wytłumaczyć, jeśli Cię w ogóle coś takiego interesuje to mogę Ci wysłać zdjęcie na priv. Wyglądają bardzo ładnie, są duże, ale jeszcze spokojnie mogłyby być większe. Na pewno odradzam Ci zwykłe drzwi pojedyncze, ten dom ma takie reprezentacyjne wejście i wg mnie takie nie będą pasowały, nawet myślę, że zdjęcia wszystkich benków w sieci też mają duże drzwi z naświetlami, zaraz sprawdzę ;)

Hej Praha,

Dzięki za expresową odpowiedź. Też mi się tak wydaje, że powinny być ze świetlikami, bo styl dworku raczej tego wymaga. Nie pomyślałam o tym, że można zrobić drzwi na zamówienie-świetny pomysł. Jesteś nieoceniona:yes:

Apropo Twojej tapety w łazience-czy ona będzie na ścianie na tynku/gipsie czy na płytkach? U mojej szwagierki są płytki ze zdjęciem chyba mostu w SanFransico nad wanną - wygląda super (zdjęcie jest na czterech środkowych płytkach, reszta jest biała)

Jak pozostałe dziewczyny?

Pozdrawiam

cegiełka fajnie że znalazłam kogos od II:) i to z doswiadczeniam;)bo u nas oprócz wielkiego zapału i wielkiego dołu z którego wystaja rury narazie do góry nic...a co do wybory drzwi wejściowych -wprawdzie u nas dopiero w planach-ale jak najbardziej z dwoma świetlikami:) PIEKNIE wyglądają takie Benedykty:) tak dostojnie i gustownie tak jak ktos wczesniej powiedział styl dworkowy tego wymaga:)my też tylko taka opcje mamy zaplanowaną i pod nią zaplanowany "wiatrołap"zreszta widziałam na żywo i naprawde jest DOBRZE! tak więc polecam:)

Niśka - zgadzam się w 100% :yes:

Cegiełka - jutro zmierzę dla Ciebie te drzwi. U nas drzwi, albo ta wnęka na drzwi (nie pamiętam) ma szerokość taką jak okno balkonowe powyżej, grunt to symetria :stirthepot:

Jeśli chodzi o fototapetę, to u nas miałaby być kładziona na karton gips, a dookoła niej opaska z trawertynu. Ale chyba jednak wolałabym zrezygnować z tej fototapety, bo wg mnie nasze wc jest za małe na takie numery (ma jakieś 1.4 x 1.7) i tak bliska nie wygląda to dobrze. Jutro postaram się podjąć decyzję.

A dzisiaj spędziłam pół dnia w Home&You i kupiłam 2 kapy, 12 poduszek, dywaniki łazienkowe i różne inne drobiazgi, ledwo doszłam do auta z czterema ogromnymi torbami :rotfl: dobrze, że męża nie ma hihi :rotfl: nie mogłam się oprzeć, bo do środy tylko jest promocja na niektóre rzeczy (w tym kapy i poduszki), że jak kupisz jedną rzecz, to druga jest za złotówkę :yes: Dlatego śmiem twierdzić, że zrobiłam interes życia :rolleyes:

A już jestem w domu i kontynuuję zakupy ;) Mam na oku takie kinkiety do sypialni:

http://www.lovelyhome.pl/wm.php?img=a430becb753d9e00136fa07d56c4833e75a9

... i takie naczynia do codziennego użytku:

http://www.bellemaison.pl/3072-5029-thickbox/talerz-dinner.jpg

http://www.bellemaison.pl/3071-5026-thickbox/talerz-breakfast.jpg

http://www.bellemaison.pl/3073-5031-thickbox/miseczka-soup.jpg

.... i wieszak na ściereczki:

http://www.bellemaison.pl/2813-4580-large/wieszak-cuisine.jpg

Co o tym myślicie? Lubi któraś z Was podobne retro klimaty? :)

Hej, dzięki za rady dotyczące drzwi wejściowych. Przekonałyście mnie:yes: Myślę o tych drzwiach już teraz ponieważ chce mieć szafę w przedpokoju robioną na zamówienie o szerokości ok. 60cm i przez te świetliki muszę przesunąć ścianę o 30cm kosztem spiżarki. Ale pomierzyłam, przemyślałam i jestem za:)

Niśka, nie przesadzaj z tym doświadczeniem - w sobotę poszły dopiero pierwsze pustaki w górę tak więc jesteśmy praktycznie na tym samym etapie. Oczywiście również będę się dzielić radami jeśli któraś z Was będzie tego potrzebować:yes:

Praha, kinkiety super!!! Zazdroszczę Ci, że wiesz czego chcesz. To jest pierwszy krok do sukcesu. Ja na przykład nadal nie mogę się zdecydować na styl jaki ma być w kuchni - czy tradycyjne, nowoczesne...mąż chce nowoczesne ale i tak jest tyle tego na rynku:bash: Są kobiety, które od "małego" wiedzą jakie imiona będą mieć jej dzieci, ja się niestety do nich nie zaliczam i po nocach nie spałam zastanawiając się nad tym...Obawiam się, że podobnie będzie z wyborem wyposażenia i wykończeniem domu. Boję się, że po fakcie spodoba mi się coś innego... Ale to chyba dylematy większości?

Pozdrawiam

cegielka tez tak kombinowaliśmy z ta szafą tzn zmniejszalismy łazienke żeby tylko 60 sie zmiesciła ale...no właśnie dzięki jak ja ich nazywam ludziom dobrej woli mielismy mozliwośc poogladania benia w realu .Bede im wdzieczna do końca zycia bo taki pomys na jaki oni wpadli to....NAPRAWDE SUPER i szafa sie zmiesci i łazienka zostanie normalna i garderobrę na dole zyskałam.Jak bedziesz zainteresowana szczegółami chetnie sie podziele bo jak dla mnie rozwiazanie naprawdę korzystne:)

Hejka,:)

praha ja też poproszę o wymiary Twoich drzwi z naświetlami.Zakupów zazdraszczam tzn.tego najfajniejszego etapu budowy.

cegiełka zdradź to super rozwiązanie.

niśka drzwi do Benków koniecznie z naświetlami! Czy już wiecie jakie wym. będą miały wasze drzwi między wiatrołapem a holem.My planujemy drzwi z dostawką 80+40, a nie jak w projekcie wahadłowe. Praha jak jest u Ciebie?

Cegiełka - ojjj, gdybym ja tylko wiedziała czego chcę! ;) ale im dalej w las z tą budową, tym bardziej chce mi się tradycyjnych wnętrz, ale w chłodnych, jasnych barwach. Wnętrza typowo nowoczesne też mi się podobają, ale chyba sama nie chciałabym w takich mieszkać. My mamy raczej przemieszane nowoczesność i retro, w końcu mamy XXI wiek :rolleyes: A nasz Benek stoi pod Łodzią :)

Niśka - ja też jestem ciekawa co to za rozwiązanie. My mamy małą garderobę przy wejściu i obok takiej samej wielkości wc, tyle że ja nie chciałam łazienki z prysznicem czy wanną na dole. Ciekawa jestem jak jeszcze można to było rozwiązać :rolleyes:

A drzwi zapomniałam zmierzyć :( ale jutro też jest dzień :)

Odkopałam projekt i na projekcie nasze drzwi wejściowe mają 195 cm szerokości, w tym skrzydło ma 100 cm czyli naświetla mają po ok 45 cm (łącznie z elementami drewnianymi). Wysokość drzwi to 217 cm. Te wymiary mogą się trochę różnić, ale generalnie powinno być coś koło tego.

Monia - a o co chodzi z tymi wahadłowymi drzwiami? Ja się na tym nie znam, u nas jest jedno skrzydło pośrodku i po bokach dwa symetryczne naświetla.

Hej:)

Praha, Dzięki za te wymiary, chyba pozostaniemy właśnie przy tych długościach. A moni4 chodzi chyba o te drugie drzwi już do holu. Tyle, że nie wiem też co oznacza, że w projekcie są wahadłowe? A Wy macie pojedyncze czy podwójne? Czy mogę się Ciebie spytać o kilka drobiazgów? Mam parę takich dylematów z którymi nie wiem co zrobić? Może być na priv oczywiście. No i nie mogę się nie zapytać czy byłaby możliwość obejrzenia Waszego domku? Wiem, że ludzie na pewnym etapie nie chcą wpuszczać "obcych" do domu? Zwłaszcza jak już ktoś w nim mieszka? Napisz szczerze:) My mieszkamy pod Warszawą, a bliżej to w okolicach Tarczyna, więc w sumie do tej Łodzi nie mamy tak daleko:p er

HEJ DZIEWCZYNY:)

Rozwiazaniem sie podziele bo to zadna tajemnica, wprawdzie jest ono raczej tylko dla cegielki bo ona buduje takiego benka jak ja czyli II,a poza tym Wy to juz etap najfajniejszy bo koncowy:).Nie wiem czu uda mi się dobrze wytłumaczyc nasze zmiany bo to trochę zawiłe ale spróbuje w razie czego prosze o szczegółowy pyt. Tak jak pisałam przedsionek jest naprawde mały i sa problemy z szafą..My "wyciagnelismy" wiatrołap do przodu tak do długosci sciany pokóju- gabinetu. Zmieniło to jego wymiar z 3,46 na 5,67:) planujemy go zamknąc drzwiami wahadłowymi tak jak w projekcie bo mi sie takie nowoczesne podobaja i z tego co widze szerokośc 150.Na miejscu wc zrobilismy garderobe oczywiscie drzwi sa z przedsionka a nie tak jak wczesniej do wc z korytarza.Wejscie do kuchni zostało tylko z od jadalni bo przy wydłuzeniu przedsionka no logiczne ze powstała tam sciana.Polikwidowalismy te wszystkie szafy wnekowe na dole i zyskalismy naprawde fajny duzy hol z dobra komunikacją bez waskich "tuneli'. Łazienkę przenieslismy do pomieszczenia gospodarczego-tez mysle ze dobry pomysł bo jest bardziej intymnie a nie tak jak w projekcie na wprost salonu.. Kotłownia została na swoim miejscu a pomieszcenie gospodarcze otrzymaliśmy przesuwając nieco garaz do przodu:) To tak z grubsza tyle bo tam jeszce kilka szcególików zrobilismy ale to juz kwestia gustu.Widziałam takiego "poprawionego benka" naprawde ja twierdze ze jest korzystniej:) ale wiecie kazdy ma inny pomysł na dom i sam najlepiej wie jaka ma spełniac funkcje- oprócz tej oczywistej, oczywiscie:))POZDRAWIAM :)