Saly 12.12.2010 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Hej Praha Ale numer ja też jestem z woj łódzkiego Kiedy zaczynasz budowę i na jakim etapie jesteś? - bo ja tak od niedawna zaglądam na Forum M Ten dom w którym byłam to dom znajomych na wybrzeżu Z domem to jest tak, ze dla każdego co innego jest ładne, co innego jest praktyczne i co innego jest ważne:-) Dla mnie osobiście najważniejsza jest użyteczność- tak jak już wspomniałam to jest moja druga budowa i staram się nie popełniać błędów, lub może coś bardziej udoskonalić w stosunku do poprzedniego domu. Mimo, że wiedza i doświadczenie budowlane dużo większe niż za pierwszym razem to wątpliwości i poszukiwania ideału takie same jak na początku mojej przygody budowlanej. fajnie ze szczerze mówisz co Ci się podoba co nie Takie rady BEZCENNE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 12.12.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Hej Agnie-cha Edyta to bardzo fajny projekt Zazdroszczę, że już na etapie wykańczania jakieś zdjęcie prosimy wkleić co by nam Oczekującym na rozpoczęcie budowy otuchy dodać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 12.12.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Hej Agniecha, Masz 100% rację z tym rozmiarem kuchni, 10% to byłby ideał. Widziałam rzuty z edyty, i ta Twoja kuchnia w sumie jest podobna do tej z benków, tylko bardziej podłużna. Na czym dokładnie polegają Twoje problemy z jej ustawnością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 12.12.2010 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Saly - a czy w tym domu na wybrzeżu było rzeczywiście aż tak źle? Co możesz więcej o nim powiedzieć? Czy salon był przestronny? Jak z rozmiarem kuchni? A wielkość pokoi na górze, no i oczywiście garderoby i łazienek? Czy zauważyłaś coś co ewidentnie było wg Ciebie fatalne? Bardzo mi zależy, aby wiedzieć jakie miałaś wrażenia z wizyty w tym domu, bo ja na wiosnę ruszam z benkiem 3. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 12.12.2010 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Droga Praha Może trochę przesadziłam mówiąc FATALNIE,ale użyłam tego słowa na rzeczy które mnie osobiście nie leżały i które ja chciałabym zmienić. Więc tak: Salon - nie był przestronny Mimo "dużego" w/g projektu metrażu nie jest w realu duży- te metry gdzieś znikają- sporo miejsca zajmują duże okna - nie ustawi się tam za bardzo mebli- stąd mój pomysł z połączeniem z tym pokojem obok ( w Beniu V jest to pokój u Ciebie chyba pom gosp zwał jak zwał) Kuchnia - masakra -osoby dzięki uprzejmości których oglądałam ten dom właśnie podsunęli mi pomysł z likwidacją okna bo tak tylko szafki dolne-zostaje jedna ściana tak naprawdę na lodówkę ewent jakiś piekarnik czy mico pod zabudowę Spiżarka - też zawsze marzyłam o niej Ale w realu to bardziej schowek niż spiżarnia W Benedyktach dużo metrów traci się na tzw komunikację i hol a rzeczy konkretne - małe Jeśli chodzi o te ścianki kolankowe- Mieli zgodnie z projektem - no nie wiem czy zmienili kąt nachylenia dachu czy nie W każdym razie skosy były spore ( w tych pom gdzie one są ) no nie podobało mi się powiem szczerze bo tak strychowo narzekali oczywiście na te nieszczęsne słupy Po1. że metalowe b kosztowne Po 2 ze tyle ich co ogranicza trochę rozplanowanie góry Mój architekt zaproponował mi zmianę na drewniane- ze wg na to ze dach będzie pokryty blachotachówką a nie dachówką więc nie będzie tak ciężki A i jeszcze ze wiatrołap mały bo nie ma miejsca na szafę Ale jakbyśmy tak wszystko chciały duże i ustawne to i 300 metrów było by mało chyba Mój pomysł z zamknięciem podcienia - to w sumie też ich uwaga Myślałam, że taki podcień to fajna sprawa Okazuje się ze i wieje i deszcz zacina jak pada Ale to wszytko nie wpływa na to ze Benedykty są urokliwe i takie ponadczasowe Ładne i dziś i 10 lat temu i myślę ze za 10 lat też :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 12.12.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 A...pokoje OK szczególnie ten od frontu i od ogrodu Jeśli chodzi o rozmiar spoko- skosy jednak w każdym pokoju są- po bokach okna że tak powiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 12.12.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Mam pytanie do życzliwych Jak można wstawić zdjęcia na forum i do Dziennika Budowy???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 12.12.2010 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 BARDZO CI DZIĘKUJĘ ZA INFO SALY co do zdjęć to są wątki na forum jak to zrobić, ale generalnie zasada jest taka, że musisz zdjęcie wrzucić w internet, np. na fotosik.pl czy picasa web i jak już ono tam będzie to klikasz prawy przycisk na myszce i wybierasz 'kopiuj adres obrazka'. Potem w oknie gdzie piszesz swoją wiadomość na forum lub w dzienniku klikasz na ikonkę z obrazkiem i tam wklejasz ten adres zdjęcia i voila na podglądzie wiadomości możesz sprawdzić czy zadziałało zanim to opublikujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 12.12.2010 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Zastanawiam się teraz czy nie zamknąć tego podcienia tylko tak się myślę - co mi to da? bo przecież tamta przestrzeń i tak nie będzie używana, tylko to będzie kolejna 'komunikacja'... przecież stół będzie stał w jadalni a kanapa przy komiku... kuchni powiększyć się nie da.... Hmmm.... przekonaj mnie Saly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 13.12.2010 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Hej Dobre zadanie mi dajesz:-) Nie nie będę Cię namawiać Ja chcę tam zrobić taj jak pisałam taki ala ogród zimowy Kwiaty, ratanowy stoliczek i kawka jak pogoda średnia-jak ładna będzie można rozsunąć drzwi. Koszt w sumie nieduży- efekt zobaczymy-myślę że fajny. Codo zmian w projekcie to trułam trochę głowę Panu Gosiąrowskiemu z MG , bo chciałam żeby on mi te zmiany porobił Myślałam, ze będzie i lepiej i taniej Ale on niechętny zmianą, powiedział, że wyrażają zgodę w zasadzie na wszystko, że te projekty gotowe są tak przygotowane "na zapas" jak to ujął tzn konstrukcie dachu, zbrojenia itp że można sporo po swojemu a Oni w MG nie maja czasu Mój architekt stwierdził że faktycznie pole manewru jest spore, że jakby się uparł to i "Pałac na wodzie" można by z Benia zrobić. Ale sendo: Jak tak trułam i trułam temu z MG to przesłał mi projekt indywidualny Benia na zamówienie- powiększony, podpiwniczony Jezu marzenie Wszystko na swoim miejscu i salon BIG, kuchnia 20 metrów, i garderoba w wiatrołapie, właśnie ogród zimowy tylko taki serio wychodzący poza obrys domu ale właśnie w miejscu podcieni, a i wiata na samochód dodatkowa Tylko...... w sumie metraż UWAGA prawie 400 metrów. No więc nie ma co Trzeba przejść do rzeczywistości i cieszyć się naszymi Beniami o i kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 13.12.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 hej forumowicze!!! jedno jest pewne: WYGODNY DOM DLA KAŻDEGO ZNACZY COŚ INNEGO kosmosm u mnie garaż jest spoko, dwa samochody stoją i normalnie można wyjść, ale oczywiście wiadomo, że duży garaż jest spoko, potem dojdą jakieś rowery itp. kosmosom w jakim województwie będziesz budować benka? Saly masz racje kuchnie w benkach nie są zbyt ogromne, ale mi strasznie zależy na spiżarce w której trzymam całą spożywkę oraz dużą lodówkę aha praha, balkon idzie do obcięcia- postanowione - tata mi go obetnie w lecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 13.12.2010 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 A Praha jeśli masz ochotę zobaczyć ten wypasiony projekt Beniamogę Ci go wysłać - ale skutek : zakochasz się i Twój Benio wyda Ci się malusi i nie za fajny(przynajmniej na kilka dni:-))))) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 13.12.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Witaj Blekitna Jestem od niedawna na FM Właśnie prowadziłam dyskusję na temat podnoszenia ściany kolankowej bo skosy Z tego co się zorientowałam Ty podniosłaś o 1 tak? I czy uważasz ze ok czy jeszcze za mało? Na zdjęciach dom wygląda przecudnie No i najfajniejsze że już stoi A ja zaczynam na wiosnę więc jak widzę takie mury to tylko wzdycham... Napisz mi jak faktycznie wygląda spr spiżarki w twoim Beniu Jest wystarczająco spora aby zmieścić lodówkę? - a teraz mi sie kojarzy ze zrobiłaś spizarkę zamkniętą co dodało jej ustawności i powierzchni tak? Tylko wejście do kuchni masz przez jadalnie? Pozdrawiam cieplutko w ten zimowy poranek U nas sypie śnieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 13.12.2010 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 BlekitnaMam jeszcze pytanko do Ciebiew jakim woj budujesz Benia? - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 13.12.2010 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 hej Saly! ja też jestem tu od niedawna jak widzisz ja podniosłam ścianę kolankową o jeden porotherm, teraz jest spoko, wiadomo jeszcze dojdą wylewki, napoczątku też miałam podnosić dwa, ale moi murarze powiedzieli, ze coś tam im nie wyjdzie z więźbą... i został jeden. zrobie w tym tygodniu zdjęcia pokoi na górze i wrzuce, to sama zobaczysz spiżarka po zamknięciu korytarza, pomieści spokojnie i lodówkę i zamrażarkę w kształcie lodówki i tam też zamierzam to trzymać, ogólnie ja jestem bardzo za spiżarką dlatego, że nie lubie w kuchni zbyt wielu szafek, dla mnie tylko dolne ogólnie minimalizm, wejście mam tylko od jadalni i to fakt, że zakupy będę tachać przez salon, ale w sumie to jedna droga. ja buduje w województwie mazowieckim, niedaleko Radzymina, Wyszkowa u mnie też sypie oj sypie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 13.12.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Dziękuję bardzo BlekitnaFajne te Benki tylko właśnie kuchnie.....Ja lubię szafki i wszystko pochowane, nic na blatach ale chciałabym sprzęt do zabudowy :piekarnik, mikrofale i ekspres do kawy-jestem mega fanem kawy i widziałam śliczny ekspres do zabudowy co prawda firma jakaś nie znana w Ikei na kuchniach Ale podobny dobrej marki kosztuje ok 7 tyś a ten tylko1,5 (a ten parametry ma całkiem całkiem)Więc potrzeba mi miejsca na te kuchenne sprzęty A co do ścianek - też chcę na 2 podnieść zobaczymy jak to wyjdzie przy murowaniuja buduje Benia V - ale one wszystkie są w sumie bardzo podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 13.12.2010 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 tylko te wasze są większe, bo Benek II jest chyba najmniejszy. ja w kuchni to uwielbiam też mieć puste blaty, ale w zabudowie tylko zmywarka, kuchnia i piekarnik, no ten ekspres napewno musi byc niezły, ale cena nie dla mnie dla mnie czajniczek za 200 zł wystarczy hih Saly dlaczego budujesz drugi dom? pierwszy był zamały? jakie błędy popełniłaś w urządzaniu pierwszego co byś teraz zmieniła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnie-cha 13.12.2010 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Dziewczyki a nie myślałyście o tym aby zrobić skosy betonowe ? zamiast karton gipsu? super sprawa , u mnie tak jest.Jedna uwaga co do Benka II : obnizyć poziom garażu aby można było do pokoju nad garażem wchodzić ze spocznika schodowego na jednym poziomie , schody zabierają sporo miejsca w tym pokoju , w Benku V jest na jednym poziomie .Pokój ten jest najładniejszym, najbardziek klimatycznym pomieszczeniem w całym domu , myśmy zmienili całkowicie schody w Edycie aby taki efekt uzyskać .U nas będzie tam pokój bilardowo/kinowo/pingpongowo /zabawowy .Pozdrawiam Sąsiadkę z mazowieckiego ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 13.12.2010 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 agniecha gdzie dokładnie budujesz? pozdrawiam!!! zalewane skosy moim zdanie super sprawa, tylko ja o tym za późno pomyślłam ... o schodach do pokoju dopiero się dowiedziałam jak zostały wylane ale nie jest tak najgorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnie-cha 13.12.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Jest jeszcze jeden wątek Benkowy pt ; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?88457-Benedykt-2-dla-buduj%C4%85cych-i-chc%C4%85cych-budowa%C4%87-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts