Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej Praha

Ale numer ja też jestem z woj łódzkiego

Kiedy zaczynasz budowę i na jakim etapie jesteś? - bo ja tak od niedawna zaglądam na Forum M

Ten dom w którym byłam to dom znajomych na wybrzeżu

Z domem to jest tak, ze dla każdego co innego jest ładne, co innego jest praktyczne i co innego jest ważne:-)

Dla mnie osobiście najważniejsza jest użyteczność- tak jak już wspomniałam to jest moja druga budowa i staram się

nie popełniać błędów, lub może coś bardziej udoskonalić w stosunku do poprzedniego domu.

Mimo, że wiedza i doświadczenie budowlane dużo większe niż za pierwszym razem to wątpliwości i

poszukiwania ideału takie same jak na początku mojej przygody budowlanej.

fajnie ze szczerze mówisz co Ci się podoba co nie Takie rady BEZCENNE :-)

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Saly

- a czy w tym domu na wybrzeżu było rzeczywiście aż tak źle?

Co możesz więcej o nim powiedzieć?

Czy salon był przestronny?

Jak z rozmiarem kuchni?

A wielkość pokoi na górze, no i oczywiście garderoby i łazienek?

Czy zauważyłaś coś co ewidentnie było wg Ciebie fatalne?

Bardzo mi zależy, aby wiedzieć jakie miałaś wrażenia z wizyty w tym domu, bo ja na wiosnę ruszam z benkiem 3.

Pozdrawiam :)

Droga Praha

Może trochę przesadziłam mówiąc FATALNIE,ale użyłam tego słowa na rzeczy które mnie osobiście nie leżały i które ja chciałabym zmienić.

Więc tak:

Salon - nie był przestronny Mimo "dużego" w/g projektu metrażu nie jest w realu duży- te metry gdzieś znikają- sporo miejsca zajmują duże okna -

nie ustawi się tam za bardzo mebli-

stąd mój pomysł z połączeniem z tym pokojem obok ( w Beniu V jest to pokój u Ciebie chyba pom gosp zwał jak zwał)

Kuchnia - masakra -osoby dzięki uprzejmości których oglądałam ten dom właśnie podsunęli mi pomysł z likwidacją okna bo tak tylko szafki dolne-zostaje jedna ściana

tak naprawdę na lodówkę ewent jakiś piekarnik czy mico pod zabudowę

Spiżarka - też zawsze marzyłam o niej Ale w realu to bardziej schowek niż spiżarnia

W Benedyktach dużo metrów traci się na tzw komunikację i hol a rzeczy konkretne - małe :-(

Jeśli chodzi o te ścianki kolankowe- Mieli zgodnie z projektem - no nie wiem czy zmienili kąt nachylenia dachu czy nie W każdym razie skosy były spore ( w tych pom gdzie one są ) no nie podobało mi się powiem szczerze bo tak strychowo

narzekali oczywiście na te nieszczęsne słupy Po1. że metalowe b kosztowne Po 2 ze tyle ich co ogranicza trochę rozplanowanie góry

Mój architekt zaproponował mi zmianę na drewniane- ze wg na to ze dach będzie pokryty blachotachówką a nie dachówką więc nie będzie tak ciężki

A i jeszcze ze wiatrołap mały bo nie ma miejsca na szafę

Ale jakbyśmy tak wszystko chciały duże i ustawne to i 300 metrów było by mało chyba :-)

Mój pomysł z zamknięciem podcienia - to w sumie też ich uwaga Myślałam, że taki podcień to fajna sprawa Okazuje się ze i wieje i deszcz zacina jak pada

Ale to wszytko nie wpływa na to ze Benedykty są urokliwe i takie ponadczasowe Ładne i dziś i 10 lat temu i myślę ze za 10 lat też

:-) :-) :-)

BARDZO CI DZIĘKUJĘ ZA INFO SALY :) :wiggle:

co do zdjęć to są wątki na forum jak to zrobić, ale generalnie zasada jest taka, że musisz zdjęcie wrzucić w internet, np. na fotosik.pl czy picasa web i jak już ono tam będzie to klikasz prawy przycisk na myszce i wybierasz 'kopiuj adres obrazka'. Potem w oknie gdzie piszesz swoją wiadomość na forum lub w dzienniku klikasz na ikonkę z obrazkiem i tam wklejasz ten adres zdjęcia i voila na podglądzie wiadomości możesz sprawdzić czy zadziałało zanim to opublikujesz.

Zastanawiam się teraz czy nie zamknąć tego podcienia :) tylko tak się myślę - co mi to da? bo przecież tamta przestrzeń i tak nie będzie używana, tylko to będzie kolejna 'komunikacja'... przecież stół będzie stał w jadalni a kanapa przy komiku... kuchni powiększyć się nie da.... Hmmm.... przekonaj mnie Saly :)

Hej :-) Dobre zadanie mi dajesz:-)

Nie nie będę Cię namawiać :-)

Ja chcę tam zrobić taj jak pisałam taki ala ogród zimowy

Kwiaty, ratanowy stoliczek i kawka jak pogoda średnia-jak ładna będzie można rozsunąć drzwi.

Koszt w sumie nieduży- efekt zobaczymy-myślę że fajny.

Codo zmian w projekcie to trułam trochę głowę Panu Gosiąrowskiemu z MG , bo chciałam żeby on mi te zmiany porobił

Myślałam, ze będzie i lepiej i taniej Ale on niechętny zmianą, powiedział, że wyrażają zgodę w zasadzie na wszystko, że te projekty gotowe

są tak przygotowane "na zapas" jak to ujął tzn konstrukcie dachu, zbrojenia itp że można sporo po swojemu a Oni w MG nie maja czasu :-(

Mój architekt stwierdził że faktycznie pole manewru jest spore, że jakby się uparł to i "Pałac na wodzie" można by z Benia zrobić.

Ale sendo:

Jak tak trułam i trułam temu z MG to przesłał mi projekt indywidualny Benia na zamówienie- powiększony, podpiwniczony Jezu marzenie

Wszystko na swoim miejscu i salon BIG, kuchnia 20 metrów, i garderoba w wiatrołapie, właśnie ogród zimowy tylko taki serio wychodzący poza obrys domu ale właśnie w miejscu podcieni, a i wiata na samochód dodatkowa Tylko...... w sumie metraż UWAGA prawie 400 metrów. No więc nie ma co Trzeba przejść do rzeczywistości i cieszyć się naszymi Beniami o i kropka.

hej forumowicze!!! jedno jest pewne: WYGODNY DOM DLA KAŻDEGO ZNACZY COŚ INNEGO :)

kosmosm u mnie garaż jest spoko, dwa samochody stoją i normalnie można wyjść, ale oczywiście wiadomo, że duży garaż jest spoko, potem dojdą jakieś rowery itp. kosmosom w jakim województwie będziesz budować benka?

Saly masz racje kuchnie w benkach nie są zbyt ogromne, ale mi strasznie zależy na spiżarce w której trzymam całą spożywkę oraz dużą lodówkę :)

aha praha, balkon idzie do obcięcia- postanowione - tata mi go obetnie w lecie :)

Witaj Blekitna

Jestem od niedawna na FM

Właśnie prowadziłam dyskusję na temat podnoszenia ściany kolankowej bo skosy

Z tego co się zorientowałam Ty podniosłaś o 1 tak? I czy uważasz ze ok czy jeszcze za mało?

Na zdjęciach dom wygląda przecudnie

No i najfajniejsze że już stoi A ja zaczynam na wiosnę więc jak widzę takie mury to tylko wzdycham...

Napisz mi jak faktycznie wygląda spr spiżarki w twoim Beniu Jest wystarczająco spora aby zmieścić lodówkę? - a teraz mi sie kojarzy ze zrobiłaś spizarkę zamkniętą co dodało jej ustawności i powierzchni tak? Tylko wejście do kuchni masz przez jadalnie?

Pozdrawiam cieplutko w ten zimowy poranek U nas sypie śnieg :-)

hej Saly! ja też jestem tu od niedawna :)

jak widzisz ja podniosłam ścianę kolankową o jeden porotherm, teraz jest spoko, wiadomo jeszcze dojdą wylewki, napoczątku też miałam podnosić dwa, ale moi murarze powiedzieli, ze coś tam im nie wyjdzie z więźbą... i został jeden. zrobie w tym tygodniu zdjęcia pokoi na górze i wrzuce, to sama zobaczysz :)

spiżarka po zamknięciu korytarza, pomieści spokojnie i lodówkę i zamrażarkę w kształcie lodówki i tam też zamierzam to trzymać, ogólnie ja jestem bardzo za spiżarką dlatego, że nie lubie w kuchni zbyt wielu szafek, dla mnie tylko dolne :) ogólnie minimalizm, wejście mam tylko od jadalni i to fakt, że zakupy będę tachać przez salon, ale w sumie to jedna droga.

ja buduje w województwie mazowieckim, niedaleko Radzymina, Wyszkowa

u mnie też sypie oj sypie :)

Dziękuję bardzo Blekitna

Fajne te Benki tylko właśnie kuchnie.....

Ja lubię szafki i wszystko pochowane, nic na blatach ale chciałabym sprzęt do zabudowy :

piekarnik, mikrofale i ekspres do kawy-jestem mega fanem kawy i widziałam śliczny ekspres do zabudowy

co prawda firma jakaś nie znana w Ikei na kuchniach Ale podobny dobrej marki kosztuje ok 7 tyś a ten tylko1,5 (a ten parametry ma całkiem całkiem)

Więc potrzeba mi miejsca na te kuchenne sprzęty

A co do ścianek - też chcę na 2 podnieść zobaczymy jak to wyjdzie przy murowaniu

ja buduje Benia V - ale one wszystkie są w sumie bardzo podobne

tylko te wasze są większe, bo Benek II jest chyba najmniejszy. ja w kuchni to uwielbiam też mieć puste blaty, ale w zabudowie tylko zmywarka, kuchnia i piekarnik, no ten ekspres napewno musi byc niezły, ale cena nie dla mnie :) dla mnie czajniczek za 200 zł wystarczy :) hih

Saly dlaczego budujesz drugi dom? pierwszy był zamały? jakie błędy popełniłaś w urządzaniu pierwszego co byś teraz zmieniła?

Dziewczyki a nie myślałyście o tym aby zrobić skosy betonowe ? zamiast karton gipsu? super sprawa , u mnie tak jest.

Jedna uwaga co do Benka II : obnizyć poziom garażu aby można było do pokoju nad garażem wchodzić ze spocznika schodowego na jednym poziomie , schody zabierają sporo miejsca w tym pokoju , w Benku V jest na jednym poziomie .

Pokój ten jest najładniejszym, najbardziek klimatycznym pomieszczeniem w całym domu , myśmy zmienili całkowicie schody w Edycie aby taki efekt uzyskać .

U nas będzie tam pokój bilardowo/kinowo/pingpongowo /zabawowy .

Pozdrawiam Sąsiadkę z mazowieckiego !