Saly 13.12.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Moja historia jest następująca: Pierwszy dom napaleni, mając zero doświadczenia trochę pieniędzy po sprzedaży dwóch mieszkań zaczęliśmy budowę Jesteśmy na razie tylko w 2, oboje dużo pracujemy a dom wiadomo wymaga czasu, nadzoru i siły spokoju:-) Budowa dzięki temu, ze głównym budowniczym był dobry znajomy (Człowiek niezwykle porządny, uczciwy i pracowity co się rzadko zdarza w dzisiejszych czasach) poszła błyskawicznie. Tzn od momentu wbicia pierwszej łopaty do zamieszkania minęło 11 miesięcy. Jestem perfekcjonistką :wszystko musiało być na już i tip top wykończone- co nie oszczędziło nam kłótni, nerwów i wzajemnych pretensji Wzięliśmy spory kredyt na te wszystkie wykończenia. I tak kiedy już wszystko było cacy zostaliśmy z pięknym domem i duuuzym obciążeniem finansowym. A dom to nie tylko wybudowanie. A to trawkę trzeba posiać - najpierw, potem kosiareczka do koszenia potem nawozy, preparaty itp To samo z resztą ogrodu- trochę roślinek, trochę kamieni i tak ciągle coś. I gdy osiągnęliśmy to co na początku miało być spełnieniem marzeń stwierdziliśmy że wcale nie jesteśmy szczęśliwi. Wtedy pierwszy raz pomyślałam o sprzedaży. Pomału zaczęłam oswajać z tą myślą mojego M. Dawałam mu to pod rozwagę. W końcu wystawiliśmy cenę i czekaliśmy. Przez pół roku zero odzewu, więc ją nieco opuściliśmy. Cena dość wysoka- pozwalałaby nam spłacić kredyt i wybudować nowy - nauczeni doświadczeniem dom Bo wcześniej mieszkaliśmy w blokach do których już absolutnie nie chciałabym wrócić. Jeśli chodzi o błędy? W zasadzie dzięki Bobowi Budowniczemu nie było błędów jako takich Dbał aby dom był dobrze ocieplony, solidny Bardziej wykończenie i układ pomieszczeń to co co chciałam zmienić Owszem poprzedni dom był mniejszy- szczególnie salon Dlatego obecnie powiększyłam go o pom za salonem tworząc pokój TV Jestem zwolennikiem nowoczesnych rozwiązań Nie żeby samo szkło i metal nie nie takie bardziej do mieszkania a nie patrzenia. No i trafił się kupiec którego zachwycił nasz dom i go kupił No i teraz decyzja o budowie wyważona na spokojnie Kasa zaplanowana - jeśli w ogóle można to zaplanować Plan i konsekwencja w jego realizacji i tak budowa stała się pasją i moim nowym hobby Koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 13.12.2010 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 (edytowane) agniecha oglądałam teraz projekt Edyta i też bardzo ładny jest, tylko jeszcze większy od mojego benka mój dom mi się wydaje taki duży, a przy waszych to malusieńki Saly podobno pierwszy dom buduje się dla wroga, drugi dla przyjaciela, trzeci dla siebie ale wierze, ze u Ciebie ten drugi będzie już dla Ciebie hih a ten pierwszy projekt to jaki się nazywał? to też benek? Edytowane 13 Grudnia 2010 przez blekitna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 13.12.2010 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Hej Agnie-chaSłuchaj pierwsze słyszę o skosach betonowych?A jak ocieplenie czy juz wtedy się nie daje?Pomysł wydaje się niezły napisz mi coś więcej jak to wyglada technicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 13.12.2010 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Saly podobno pierwszy dom buduje się dla wroga, drugi dla przyjaciela, trzeci dla siebie ale wierze, ze u Ciebie ten drugi będzie już dla Ciebie hih a ten pierwszy projekt to jaki się nazywał? to też benek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 13.12.2010 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 mam nadzieję ze będzie ostatni innej opcji nie biorę pod uwagę Nie to nie był Benek -też MG -maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 13.12.2010 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 całkiem ładna ta maja i duża, większa od mojego benka. ale skoro tak dobrze sprzedałaś maję to opłacało się włożyć w nią tyle pracy. to ja Wam napisze czego teraz nie zrobiłabym w Benku: 1) metalowych słupów na górze - brzydkie, drogie i zbędne - mamy zamiar kłaść blachodachówkę. 2) "nie" lanego betonowego stropu - niestety za późno na to wpadłam a pozatym i tak nie miałam na to kasy... 3) podwójnego okna w kotłowni - ale to jest akurat do zrobienia - zamuruje się 4) dwóch filarów w salonie - zajmują tylko miejsce chyba więcej grzechów nie pamiętam ;P Saly a czy mogłabym wiedzieć jaki był koszt całkowity waszego pierwszego domku? w sumie podobnie metrażowo tamten domek jak mój a ja potrzebuje się zorientować ile kredytu brać... jeśli nie chcesz pisać na forum podaje e-maila: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 13.12.2010 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 A Praha jeśli masz ochotę zobaczyć ten wypasiony projekt Benia mogę Ci go wysłać - ale skutek : zakochasz się i Twój Benio wyda Ci się malusi i nie za fajny(przynajmniej na kilka dni:-))))) ) Przesyłaj [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 13.12.2010 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 mój dom mi się wydaje taki duży, a przy waszych to malusieńki czyli w benku nie ma wrażenia ciasnoty? tego się najbardziej obawiam... dom ma ponad 200 m2 a ja się obawiam ciasnoty - brzmi idiotycznie, ale niestety! Marzę o przestronnych wnętrzach... jak chyba każda z nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 13.12.2010 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Nie no z tą ciasnotą to chyba przesadziłaś W końcu to dom piękny a nie 33m2 w bloku na ostatnim piętrze Pytanie jak dużej przestrzeni oczekujesz???? No bo jak u Karinktonów- to muszę Cię zmartwić Ale fakt każda z nas by chciała przestrzeń, przestrzeń i przestrzeń. I ciekawa jestem jak dużą masz działkę Jeśli nie sekret napisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 13.12.2010 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Uff, to mi ulżyło no na pewno domu większego od benka 3 nie postawimy, bo jesteśmy we dwójkę, więc byłoby to bez sensu, ten i tak jest za duży. Działkę mamy dużą, ok 2500 m2 i to w dodatku w lesie, więc fajnie, ale konieczne u nas są duże okna, ze względu na drzewa przesłaniające światło. Super jest też to, że mamy około 70m odległości do najbliższego sąsiada, mierzyłam sobie na google earth a jak to wygląda u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 13.12.2010 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Oto moja propozycja zmian- mam nadzieję że uda mi się wkleić zdjęcie http://images38.fotosik.pl/455/f66e8c31e8ed32a8m.jpg' alt='f66e8c31e8ed32a8m.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 13.12.2010 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Ja mam działkę 5000 ale łyse puste pole na dodatek bardzo wąskie 31 metrów a długie Wiec ten Benio to tak na styk Stąd mój plan aby ogród był za domem Zazdroszczę drzew bo to tak od razu zagospodarowana działka . Plus takiej działki to będę miała długi podjazd z rondem przed domem - o takim zawsze marzyłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 13.12.2010 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 saly u Ciebie po tych zmianach napewno będzie przestrzeń a działki macie ogromniaste! ja mam tylko 1200 m2 praha ale chyba "na razie " jesteście we 2? chyba planujesz powiększenie rodziny? bo jak ja bym miała być tylko z mężulem, to mój dom miałby 80 metrów użytkowych i garaż 4stanowiskowy hih drzew na działce też zazdroszczę... co do benka 2 to nie ma tam takich otwartych wielkich przestrzeni, tylko bardziej takie podzielone kąty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 13.12.2010 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 U nas będzie się wjeżdżać w taką otoczoną drzewami drogę prowadzącą tylko do naszej działki i będzie brama, potem też podjazd z rondem, a na nim kwiatki, generalnie super sprawa my mamy działkę 35m szerokości, 70m długości, wzdłuż płynie strumyczek i jest oczko wodne, i dalej jest ogród, ale po drugiej stronie strumyczka nic już nie będziemy ruszać dom postawimy trochę po skosie, tak aby był dobrze ustawiony względem świata - kuchnia, jadalnia i podcień będą wychodzić na wschód, i od razu na ogród i oczko wodne, a taras na południe - i od razu na las. Widziałam benka giganta, fajny, ale pocieszam się tym, że salon jest tylko o 13m2 większy, a kuchnia tylko o 7m2 z zewnątrz jest bardziej dworkowy, dach tworzy taką 'czapę'. Fajny, ale całe szczęście nie zwariowałam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 13.12.2010 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 praha ale chyba "na razie " jesteście we 2? chyba planujesz powiększenie rodziny? bo jak ja bym miała być tylko z mężulem, to mój dom miałby 80 metrów użytkowych i garaż 4stanowiskowy hih Tak, tak, na razie:) ale powiem szczerze, że teraz mamy domek 100m2 i w ogóle się w nim nie mieścimy:o Po prostu domek jest fatalnie rozplanowany i nie ma w nim żadnych schowków, 'pokój gościnny' robi za pralnio-suszarnię i zarazem garderobę a 'biuro' za spiżarnię, przechowalnię rakiet tenisowych i innych śmieci nie mogę na to patrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 13.12.2010 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Praha - rozbroiłaś mnie tym strumyczkiem a oczkiem wodnym dobiłaś Też mam to w planach Ale na razie w planach a Ty już masz My też na razie jesteśmy w 2 Dziewczyny co do działek: większa w cale nie znaczy lepsza- więcej na zagospodarowanie ogrodu i więcej na jego utrzymanie No i czas- mniejszy szybciej zorganizować Niech już ta zima się skończy i zaczniemy nasze budowy-mam na myśli mnie i tych którzy jeszcze nie zaczęli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 13.12.2010 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 no to widze, że wszystkie jesteśmy anty "prorodzinne" my też tylko we 2 narazie, no nielicząc naszych dwóch psów i jednego kota praha strumyczkiem tez mnie rozbroiłaś ... no Wy zaczynacie na wiosnę ale pełna parą, a moj domek jeszcze sobie postoi, narazie mam kredyt na firmę więc nie dam rady narazie wziąć na dom... ale będę śledziła wasze zmagania budowlane a przedewszystkim kosztorysy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 13.12.2010 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 My już po prostu mamy działkę dosyć zorganizowaną ale faktem jest, że mniejsza działka to mniej koszenia, podlewania czy odśnieżania, więc wszystko ma swoje plusy i minusy W tym roku cieszyłam się, że zima się tak wcześnie zaczęła, bo cały czas żyję nadzieją, że skoro wcześniej się zaczęła to też szybciej sobie pójdzie A Twoje zmiany Saly wg mnie są dobre, zwłaszcza pomysł mini-holu przy wyjściu z garażu. Zastanów się tylko gdzie będzie najlepiej umieścić drzwi w garażu (te do kotłowni), aby można było je było swobodnie otworzyć, nawet gdy auta będą w garażu. Kuchnia zapowiada się nieźle, chyba jeszcze raz rozważę pomysł powiększenia jej. Jesteś pewna, że chcesz otwartą kuchnię? Ja teraz mam i jak przyjdą goście i trzeba coś w kuchni przyrządzić to robi się koszmarny bałagan:/ a ja nienawidzę bałaganu Ta łazienka wygląda na długą i wąską. Patrząc na proporcje, to będzie miała tylko ok. 1 metr szerokości, trochę mało.... albo po prostu tak to wygląda na Twoim rysunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 13.12.2010 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 dziewczyny czy wy zostawiacie drzwi wejściowe takie duże z dwoma doświetleniami? ja się zastanawiam nad zwykłymi pojedyńczymi z ładną szybą, jak myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 13.12.2010 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Blekitna wyluzuj na pewno też uda Wam się ruszyć z wykończeniówką, poza tym masz dobry plan, że na razie możecie zająć tylko dół. A plusem bycia we 2 jest to, że nie musicie się z tym jakoś bardzo spieszyć my jesteśmy rodziną 2+1+1 czyli 2 ludzi, 1 pies i 1 kot ale nad kotem czasem się zastanawiam czy go nie wyłączyć z 'rodziny', bo potrafi być wredny Muszę lecieć, papa dziewczyny, dyskutujcie tu dalej, z przyjemnością sobie potem przeczytam co wymyśliłyście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts