Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej forumowiczki :) Szczęśliwego Nowego Roku :wiggle:

Blekitna - dzięki za wyjaśnienie moich wątpliwości :)

Saly - jeśli dobrze zrozumiałam wypowiedzi innych, to wg mnie to może być wygodne jak garaż jest obniżony względem domu ponieważ

1) nie masz podjazdu pod kątem do garażu tylko wjeżdżasz na płasko

2) wejście do pom. nad garażem jest prosto ze spocznika na schodach i też na płasko (tzn. dalej nie masz już schodków za drzwiami)

3) bryła domu lepiej wygląda, bo garaż jest bardziej 'schowany'

Jeśli coś pokręciłam to proszę interweniujcie :)

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

praha sądze tak samo jak Ty... nie wiem wogóle po co ludzie wypisują takie rzeczy... rozumiem powyminiać sie opiniami normalnie jak ludzie, ale ten koleś... jak mu sie nie podoba Benek, to niech go nie buduje...

co do garażu to

1) u nas będzie tak podniesiona koska, że będzie minimalny podjazd

2) tu sie zgadzam w 100%, dużo lepiej z wejściem na płasko)

3) tu się nie zgadzam, wizualnie garaż wygląda ok, bo dach jest niższy na garażu niż na domu i wsuniety w tył.

Edytowane przez blekitna

Hehe myślę, że on raczej na pewno Benka nie wybuduje :rotfl:

Jeśli chodzi o 3) to pewnie rzeczywiście różnica będzie niezauważalna. Za to przez to, że garaż jest obniżony u mnie będą schodki przy przejściu z domu do garażu. Najgorsze jest to, że tych rzeczy w ogóle nie widać na projekcie i można mieć niezłą niespodziankę.

hej hej

czytałam te głupoty Co za pajac? Po co się pisze takie rzeczy? Podoba mi się - buduje Nie podoba - zmieniam projekt i tyle

A swoją drogą miałam dziś "doła budowlanego". byłam u koleżanki która już dawno mieszka w ładnym domu ( projekt indywidualny) i .....zachorowałam na dużą kuchnię :-(

Ona ma prawie 30 metrów !!!!!

wiem że w Beniach i nie tylko to słaba strona

Nie jestem jakimś fanem gotowania i siedzenia w kuchni ale moje 12 w porywał 13 metrów wydało mi się microskopijne.

Dumałam i dumałam i coś tam wydumałam Nie wiem na ile będzie to do zrealizowania bo te podciągi i stropy ograniczają - ale zobaczymy

Jak mi to architekt klepnie od razu wrzucę na FM- w skrócie chodzi o powiększenie kuchni kosztem jadalni Jadalnia będzie węższa o jakieś 70-80 cm a tym samym kuchnia zyska w sumie ok 2,5 metra a to już coś :-)

Cześć :) już chyba wiem co masz na myśli z tą kuchnią i jadalnią, też mi to przyszło do głowy, ale wydawało mi się, że bardzo ciężko będzie to zrobić. Czekam na efekt u Ciebie :) Ja siebie pocieszam tym, że teraz mam 8m2 i do gotowania to jest wielkość idealna (aczkolwiek mam kuchnię otwartą, bo inaczej dostałabym chyba klaustrofobii), więc 13m2 do gotowania będzie ok przy osobnej jadalni, gdzie można swobodnie usiąść i zjeść. Gdyby to miała być kuchnia ze stołem to byłaby masakra :) a Twoja koleżanka z kuchnią 30m2 ma na pewno w niej stół. Ale mimo wszystko chętnie zobaczę u Ciebie czy da się coś zrobić :)

hej!!! no Saly to kumpela ma niekiepską kuchnię, ale pewnie przy tym ma cały dom duży.... np. moja sąsiadka ma dużą kuchnie, ale przez tą kuchnie salon ma mega kiszkowaty i nieustawny.... także trzeba się zastanowić...

Saly wcześnuiej nie zauważyłam Twojego postu

" Witaj Blekitna

Również wszystkiego dobrego w NOWYM 2011 r dla Ciebie, Dziewczyn i wszystkich sympatyków FM

Bardzo zaciekawił mnie Twój wpis, ze masz dom i garaż na jednym poziomie

Jak wygląda wejście do pom nad garażem?- czy nie wchodzi się z pól piętra????

Bardzo bym chciała wyrównać dom i garaż ale najbardziej aby pom nad garażem było na równi z pomieszczeniami na poddaszu - tylko nie wiem jak zrobić do niego wejście, "

więc teraz Ci odpisuje:

u mnie jest tak: garaż na równi z domem, a pokój nad garażem na równi z pomieszczeniami na poddaszu tylko wchodzisz do niego po trzech schodkach ze spoczynku, widać to na zdjęciach, a u prahy jeśli będzie miała garaż niżej względem domu, to pomieszczenie nad garażem też będzie niżej od poddasza, ale za to nie bedzie miała tych trzech schodków.

hej

Praha

ja też miałam mniejszą kuchnię, a obok jadalnie i tam stół

- teraz chciałabym w niej wstawić jakiś maleńki stoliczek tak żeby chociaż śniadanie na szybko można zjeść właśnie w kuchni

Blekitna - - już teraz wszystko jasne - Myślałam, że coś przerobiłaś ze wejście do pom nad garażem było nie ze spocznika tylko jakoś inaczej

Acha jeszcze jedna uwaga techniczna : jak Wam mówiłam byłam kiedyś w Beniu III - znajomi zwrócili mi uwagę na wysokość garażu( tak w ogóle) chodzi o to że jak na dole położycie płytki ,a na suficie styropian ( nie ma tego w projekcie ale polecają aby ocieplić od dołu bo ponoć zimno bardzo od garażu zimą) no i musi się tam zmieścić mechanizm od podnoszenia bramy wtedy wysokość jest nie za duża - więc co niektórzy polecają podwyższyć o 1 pustak garaż

Hej, już jestem po spotkaniu z architektem. Znowu dużo dużo zmian :)

Zastanawiamy się teraz czy nie podwyższyć domu o jeden pustak (ok. 25 cm), bo widziałam kolejną wizualizację i skosy są koszmarne. Poza tym, wysokość na piętrze to 2,5 m, a nie 2,65 jak myślałam. Aby zniwelować negatywny efekt na wygląd domu, chcielibyśmy powiększyć okna na froncie domu, będą wtedy lepsze proporcje, a i tak całą stolarkę będziemy zamawiać na wymiar.

Wysokość garażu to 2,42 m, ale można odjąć dodatkowe izolacje z sufitu i wtedy zyskamy 12 cm, co da nam 2,54 -> OK.

Garaż poszerzamy o 0,5 m.

Robimy częściowe podpiwniczenie pod garażem z wejściem od zewnątrz.

Myślimy nad zamknięciem podcienia ogrodem zimowym :)

Chcemy jednak pozamieniać sypialnie miejscami i naszą zrobić na dłuższej ścianie domu, przy wszystkich 3 pokojach chcemy zrobić duże łazienki.

To chyba wszystkie główne zmiany. Napiszcie co o tym myślicie.

Aha - pytałam się o powiększenie kuchni i nie da się tak łatwo powiększyć kuchni o spiżarkę, bo w jej ścianie (spiżarki) jest słup konstrukcyjny i wymaga to zrobienia nowych obliczeń itd. Można przesunąć całą tą ścianę oddzielającą od jadalni i skrócić cały wykusz i okno - tylko pozostaje kwestia jak to będzie wyglądało. Można też przesunąć całą tą ścianę o te 0,5 m i od razu poszerzyć cały dom o te 0,5 m - ale to pociąga za sobą duże zmiany konstrukcyjne. Czyli opcja druga jest niby najlepsza, ale może oszpecić cały dom :)

Poza tym wychodzi na to, że nie wyrobimy się z papierami na 1. marca tylko raczej 1. kwietnia :(:(:(

Piszcie co o tym wszystkim myślicie...

hej hej

Twoje zmiany bardzo mi się podobają - bo kilka z nich sama zamierzałam zrobić :-)

Cieszę się ze przekonujesz się do pomysłu podniesienia domku Ja naprawdę widziałam te skosy w realu i było średnio

Nie rezygnuj z izolacji sufitu w garażu - to duże pomieszczenie - wiem, że u Ciebie będzie tam rekreacja więc tym bardziej będzie ciężko nagrzać

Jeśli chodzi o słup między kuchnią a spiżarką - mój architekt powiedział że nie ma problemu - bo te słupy na dole podtrzymują jakby lukarny które są przewidziane z dachówką i w związku z tym ciężkie- jak blacha to można je spokojnie wywalić ( Mój architekt pracuje w gminie w dziale pozwoleń na budowę i jest raczej ostrożny)

Ogród zimowy - b mi się podoba - jak już będziesz miała wstępny projekt jakby on miał wyglądać daj znać

Czekamy na wizualizacje

Pozdrawiam

o cóż praha ale tego dużooooo!!! :)

z tym podwyższeniem to tak jak mówisz jak dasz większe okna może wyglądać to ok. no co do spiżarki to prawda, bo teraz mi się przypominiało, ze tamta ściana była od razu budowana jako jedna z nośnych...

kurcze a co tak długo u was z tymi papierami???

Saly ale po co jej jeszcze dodatkowa izolacja w garażu na suficie, kiedy napewno będzie miała izolacje na podłodze w pokoju nad garażem??? więcej raczej nie potrzeba...

ogród zimowy może być moim zdanie, aczkolwiek ja z czegoś takiego bym nie korzystała.

Edytowane przez blekitna

Ja po prostu obawiam się, że po podniesieniu dom będzie wyglądał brzydko, a bardzo mi zależy na tym, żeby był ładny. Dlatego wymyśliliśmy, że pokombinujemy trochę z oknami - powiększymy te z kuchni i z gabinetu, a to w lukarnie podwyższymy o 10 cm. Ostatecznej decyzji jeszcze nie podjęliśmy, no ale coraz bardziej się do tego skłaniamy. Skosy i tak będą b. duże, ale przynajmniej ścianka kolankowa będzie miała 1,2 a nie 0,97 m.

Z izolacji w garażu musimy zrezygnować, ale architekt naprawdę powiedział, że jest jej za dużo jak na pomieszczenie mieszkalne. Nie możemy mieć przecież pomieszczenia 2,4 m wysokości, więc jest to jedyne wyjście. To pomieszczenie będzie miało ok 25 m2, więc w porównaniu z salonem + holem -> 60-70 m2 otwartej przestrzeni - ogrzanie garażu to będzie pikuś :)

My robimy dach z tradycyjnej dachówki, więc pewnie dlatego arch. powiedział, że to będzie trudne do zrobienia. Całe szczęście u Ciebie się da.

O ogrodzie zimowym będziemy myśleć potem, ale na pewno dam znać :) wcześniej jakoś niechętnie o tym myślałam, ale dzisiaj mnie ten pomysł zachwycił :)

Wizualizację będę miała jakoś niedługo, ale znowu jest w jakimś innym programie i trzeba będzie go ściągnąć, żeby otworzyć pliki... Jak to ogarnę to wyślę Ci maila z instrukcjami i wizualizacją :)

Dla jasności - w moim poprzednim poście niektóre rzeczy kierowałam do Saly :)

Blekitna - z papierami tak długo, bo mamy dużo zmian a zakładamy maksymalne terminy. Czyli teraz miesiąc dla architektów, potem 3 tyg. na ZUD, potem jakiś czas na pozwolenie + 2 tyg. na uprawomocnienie, czyli wychodzi jakaś połowa marca. Do tego chcemy oczyszczalnię ekologiczną zamiast szamba -> dodatkowy projekt, poszerzamy garaż -> zmienia się dach -> dodatkowy projekt, robimy piwnicę -> dodatkowy projekt itd. itd. itd. to wszystko wydłuża... :(

Saly - już widzę, że niestety nie będę miała jak Ci udostępnić tej wizualizacji:/ przykro mi, bo Ci obiecałam, ale nie dam rady, bo ona może być uruchamiana tylko na moim komputerze, to skomplikowane... Za to jeśli jeszcze coś wyrwę w SketchUpie to na pewno Ci dam.

A tak w ogóle dziewczyny to wielkie dzięki za pomoc pod postacią Waszych cennych opinii :)

Napiszcie jak to u Was wyglądało/wygląda z tymi papierami...

Buźki :)

Tak to prawda - formalności trochę trwają

Ja nie mam jeszcze prądu na działce i nie wiem kiedy będę miała

Budowa będzie na użyczonym od sąsiadów lub przyłączu tymczasowym :-(

jeśli chodzi o te wszystkie zmiany - wszystkie dążymy do doskonałości w tych naszych domkach, a dzięki wymianie zdań można zwrócić uwagę na wiele rzeczy na które się tej uwagi nie zwracało DZIĘKI DZIEWCZYNY

Ja tez namieszałam ostatnio w planach szczególnie dołu (cały czas ta kuchnia nie daje mi spokoju :-) ) - jutro ja idę do pana A -i zobaczymy co z moich poczynań okaże się realne do wykonania Trzymajcie kciuki bo mi bardzo na tych zmianach zależy