Saly 07.01.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Hej dziewczyny Jak pisałam wcześniej knuje z tą moją kuchnią Wiadomość dobra - będę miała tak jak chcę Da się ją powiększyć-trzeba trochę przeprojektować strop-zmienić rozmiar belek i będzie OK Pojawił się inny problem -mianowicie powywalałam sporo ścian i kominów i architekt zwrócił mi uwagę na piony kanalizacyjne a tam gdzie zamierzam mieć łazienki - nie mam kominów i problem bo np pion powinien schodzić na dół - a na dole w tym miejscu środek salonu Muszę to jakoś ogarnąć bo to świeża sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 07.01.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Blekitna - ale problem leży w tym, że my robimy tą przydomową oczyszczalnię i tego nie ma w projekcie Prąd u nas niby jest, bo jest skrzynka. My w ogóle mamy problem z ustaleniem gdzie nasz domek stanie, bo chcemy go umieścić na działce po skosie, żeby taras był jak najbardziej wystawiony na południe. Na działce mamy dużo drzew i martwię się, że w domku będzie ciemno. Z ostatnich ustaleń wynika, że taras domu będzie wystawiony na południowy wschód, nie jest to rozwiązanie idealne, ale centralnie na południe nie da się go ustawić, bo wtedy z bramy wjazdowej widoczny byłby garaż. Domek będzie stał po skosie, ale nasza działka jest bardzo nieregularna i nie ma się do czego odnieść (w sensie - innych budynków), więc nie powinno z tym być problemu. Mam nadzieję, że nie będzie to wyglądać głupio... A jak staną/stoją Wasze domki? Wszystkie prosto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 07.01.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Praha nic się nie martw ustawieniem domu Mój będzie miał wejscie od zachodu a taras od wschodu i nic nie moge z tym zrobić bo taki mam pas zabudowy i już Działkę mam prostokąt w zasadzie trapez ale drogę pod dużym kątem i też miałam problem jak to ustawić Ostatecznie dom będzie stał równolegle do granic działki a front działki jest ścięty Mam działkę wąską ( 31metrów ) a długą wiec jedyne co mnie pociesza to duży podjazd od frontu. Musisz się określić z tym położeniem domu żeby zrobić adaptację projektu do działki a to trwa a czasu coraz mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 07.01.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Dzięki za podniesienie na duchu:) a Ty masz już wszystkie papiery skompletowane? Kiedy chcesz zacząć budować? Podobno można w dzisiejszych czasach budować nawet jak jest śnieg, więc teoretycznie można by nawet zacząć w lutym. W poniedziałek mamy dostać te warunki zabudowy w naszej okolicy (czy coś tam ) i to nam zdeterminuje gdzie dokładnie dom będzie mógł powstać. Mamy już w sumie wybrane miejsce, ale jak już pisałam nie idealne, no ale jeśli będzie można tam dom postawić, to postawimy. W poniedziałek się okaże. Trochę jestem zła, bo wszystkie osoby, z którymi współpracujemy i które nam pomagają w pozałatwianiu tych rzeczy nas uspokajały i mówiły, że jeszcze jest pełno czasu a tu wyjdzie nam na styk :/ a nam bardzo zależy, żeby jak najwcześniej zbudować ten dom, przez lato go przesuszyć i robić wykończeniówkę zimą, tak żeby móc się wprowadzić na wiosnę. Nie wyobrażam sobie budowania domu 2 lata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 07.01.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 PrahaJa mam jeszcze lepszy plan Ja chcę na święta najdalej w styczniu się wprowadzićMam już popodpisywane umowy z wykonawcami ( murarze, dekarze, pan od wykończenia- kart-gips, kominek , elektryk; tylko brakuje mi hydraulika i tynków maszynowych)Nie słuchaj ludzi - wyznacz sobie jakiś plan i go realizuj.Zarówno wykonawcy jak i panowie od papierkowej roboty zawsze mają duuużo czasu.Ja mam teoretycznie wsio załatwione- pozdwolenie ma być przełom lutego i marcaJa chcę zacząć koniec marca początek kwietnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 07.01.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 saly mi też do głowy nie przyszły piony kanalizacyjne.... no to musisz jeszcze raz wszystko przemysleć....no dziewczyny widze, że Wy pełną parą lecicie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 07.01.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Saly- jeśli będziesz już miała pozwolenie na budowę powiedzmy na koniec lutego, to dlaczego chcesz czekać do końca marca? Poza tym ja też najchętniej już bym się wprowadziła na zimę i to jest podobno możliwe, ale wtedy trzeba dosypywać jakieś specjalne domieszki do betonu, które są b. drogie. Jak Ty planujesz przyspieszyć schnięcie budynku? Blekitna - jakie piony kanalizacyjne? coś nie czaję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 07.01.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 te domieszki do betonu nie są aż tak strasznie drogie, my coś takiego stosowaliśmy. te piony kanalizacyjne to do tej wypowiedzi Saly: (wiesz chodzi o rury na ścieki "Hej dziewczyny Jak pisałam wcześniej knuje z tą moją kuchnią Wiadomość dobra - będę miała tak jak chcę Da się ją powiększyć-trzeba trochę przeprojektować strop-zmienić rozmiar belek i będzie OK Pojawił się inny problem -mianowicie powywalałam sporo ścian i kominów i architekt zwrócił mi uwagę na piony kanalizacyjne a tam gdzie zamierzam mieć łazienki - nie mam kominów i problem bo np pion powinien schodzić na dół - a na dole w tym miejscu środek salonu Muszę to jakoś ogarnąć bo to świeża sprawa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 07.01.2011 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 DziewczynyDomieszki do betonu stosuje się gdy chce się budować przy temp poniżej 5 stopni- Chodzi o to że w niższej temp nie wiąże cementJa chcę zacząć w marcu bo tak mi doradzono, że wcześniej ziemia jest za miękka po zimie i budynek może w przyszłości pękać jak zacznie się osadzać na miękkim podłożu.Jeśli chodzi o wprowadzke zimą jeśli lato będzie Ok to spokojnie budynek wyschnie. Tynki mam zaplanowane na przełom lipca i sierpnia więc myślę że spokojnie to wyschnie do grudnia ( od pażdziernika trzeba będzie i tak ogrzewać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 07.01.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Prahapisałam wcześniej o pionach kanalizacyjnych - tzn tam gdzie planujesz kibelek to w tym miejscu powinna byś rura kanalizacyjna w dół (pion) zgodnie z projektem te rury idą w kominach, a ze ja poprzestawiałam to teraz mam problem Bo np rura w mojej prywatnej łazience wypadałaby w kuchni Pion z sypialni gościnnej na dole w salonie i to na środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 07.01.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 O jjaaa no to nieźle Saly, co teraz? musisz zmieniać rozkład pomieszczeń? mi mąż mówi, że u nas to jest ok, ale trzeba się koniecznie jeszcze raz temu przyjrzeć. Jakoś w ogóle przeoczyłam ten Twój wpis, nie wiem jak to możliwe, nawet nie mam pojęcia kiedy to napisałaś. Dzięki dziewczyny za wytłumaczenie o co chodzi z tymi domieszkami! Każdy mówi co innego, a tu się okazuje, że to jakieś mity Allle u nas ruszy na wiosnę Saly, normalnie będziemy szły łeb w łeb ja się pogodziłam z tym, że musimy czekać do wiosny ale mój mąż się buntuje i też chce robić tak, żeby na zimę zamieszkać. Ciekawe czy nam się uda, póki co Ty jesteś dużo lepiej zorganizowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 07.01.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Dzięki Praha za miłe słowa Zobaczymy jak to wszystko wyjdzie w praktyce Póki co widzisz jak mi piony wyszły-jak pierdole jakiejś a nie dobrej organizatorce:bash: Ale wiosny to ja się już naprawdę nie mogę doczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 08.01.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Oj ja też się nie mogę doczekać wiosny, jak patrzę za okno na te roztopy w ogrodzie to czuję się tak, jakby miała przyjść wiosna:) My wczoraj kupiliśmy miarkę i mierzyliśmy pomieszczenia w naszym obecnym domku (ok. 100m2) i jestem zachwycona, bo wszystko w Benku będzie 2 razy większe (niby logiczne hehe) np. nasza kuchnia ma teraz 7m2, nasz gabinet 6m2 (a ja myślałam, że ze 12 ), nasza sypialnia ma 12m2, a nie 20 tak jak mi się wydawało no i kanapa w salonie stoi teraz na 12 m2, stół na kolejnych 12m2, a w nowym domku będziemy mieć dwa razy tyle Jakoś cały czas wydawało mi się, że dom 200 m2 to nie jest aż taki duży i jestem b. zadowolona, bo jednak będzie większy niż mi się wydawało wydaje mi się, że salon będzie bardzo przestrzenny, w ogóle na dole będzie sporo miejsca, a góra będzie po prostu normalna. U nas korytarz prowadzący do kuchni będzie miał 90-95 cm i wczoraj stwierdziłam, że to jest wystarczająco. Uff, co za ulga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 08.01.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Mnie zależy na przestrzeni ale szczególnie na funkcjonalnym poddaszuBoje się tych skosów i przez chwilę miałam ochotę na zmianę projektu na Willa na Borowej też z MG zupełnie inny typ domu - nowoczesna bryła ale zero skosów na gorzeAle potem pomyślałam, że Benio jest klasyczny, ponadczasowy i taki urokliwy - a te nowoczesne domy szybko się opatrzą.Tak jak pisałam wcześniej już popodpisywałam umowy z niektórymi wykonawcami więc juz klamka zapadła definitywnieMam już pewne wyliczenia materiałowe i nawet kupiliśmy już cegły Bo ponoć teraz najlepszy okres bo ceny stabilne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 08.01.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Saly - nie przejmuj się tak tymi skosami, bo one będą głównie w pomieszczeniach typu łazienki czy garderoby, więc generalnie w pom., w których przebywa się pół godziny dziennie. A sypialnie będą normalne, tylko z tymi 'różkami' przy oknach. Pocieszę Cię też, bo mnie przeraziło to, że u góry ma być tylko 2,5m wysokości, ale po wczorajszych pomiarach wyszło mi, że u nas jest właśnie tyle i na dole i na górze!!! I to w ogóle nie jest odczuwalne... Więc uszy do góry Fajna ta willa, ale to zupełnie inny projekt! Ja też przez pewien czas myślałam o domu tego typu, ale mamy działkę w lasku więc to wyglądało by głupio. Wydaje mi się, że tego typu domy pasują na osiedla, a zdaje się, że Ty też masz fajną działkę poza miastem, więc wg mnie lepiej, że zdecydowałaś się na Benka My jeszcze żadnych konkretnych kroków nie podjęliśmy, ale wykonawców już mamy wybranych, materiały to mam nadzieję, że można kupować na ostatnią chwilę. Jeszcze a propos skosów - zdecydowaliśmy się jednak nie podnosić ścianki kolankowej nawet o jeden pustak... Różnica w wyglądzie domu jest ogromna... Wg mnie jak podniesiesz tą ściankę, to z Benka się robi zupełnie inny dom... U Blekitnej tego tak nie widać, nie wiem dlaczego, ale jak zobaczyłam tutaj to to są normalnie dwa różne domy! Benek bez zmian: http://www.benedykt3.mojabudowa.pl/pliki/benedykt3/image/IMG_3388.JPG Benek wyższy o jeden pustak: http://images49.fotosik.pl/440/4f530c4d2211a581gen.jpg Co Wy na to?... Sama nie wiem co o tym myśleć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 08.01.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Według mnie problem tkwi nie tyle w wysokości ścianek kolankowych tylko w kącie nachylenia dachu Podnosząc ściankę kolankową trzeba troszkę zmienić proporcje dachu bo inaczej wychodzi taki twór nieproporcjonalny z małą czapką ( dachem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 08.01.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 No właśnie o to mi chodzi Saly, że dach się robi taki 'mały', cieszę się, że też to widzisz To Ty zmieniałaś u siebie te proporcje dachu w takim razie? Kurczę, ale my już mamy tak mało czasu i tyle zmian na głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarJel 09.01.2011 01:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Cześć Wszystkim:D Kłania się Wam właścicielka benka v, jestem na etapie pt. przeprowadzka kwiecień-maj, więc jest gorąco! Właśnie kończą się łazienki, robi się kominek itd. Jak na razie jestem zadowolona z wyboru projektu, choć poczyniliśmy troszkę zmian aby powiększyć kuchnie i salon. Jakby coś pytajcie o benka v jak i benka III gdyż miałam przyjemność osobiście poznać forumową Karolinę i Artura i podziwiać ich wnętrza w benku III Ps. Dawno tu nie zaglądałam bo jakaś cisza długa była, a tu proszę ile beniomaniaczek nam przybyło, cieszę się ogromnie:) Z racji że już późno to nie przebrnęłam jeszcze przez wątek jutro nadrobię bo zżera mnie ciekawość co planujecie w waszych beniach:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 09.01.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Hej MarJel Myślę, że spadłaś nam jak z nieba, bo ja i Saly zaczynamy budowy na wiosnę, Blekitna ma stan surowy. Napisz proszę jakich zmian dokonałaś w swoim Benku? W jaki sposób udało się Tobie powiększyć kuchnię i salon? Czy zdecydowałaś się na podniesienie ścianki kolankowej? Z czego jesteś zadowolona, a czego żałujesz? Czy prowadzisz dziennik budowy, albo jakiś fotoalbum, gdzie można by zobaczyć Twoje cudo? Sporo tego jest potem Cię jeszcze trochę pomęczę w sprawie Benka III, bo na ten projekt się zdecydowałam i on mnie najbardziej interesuje:) Pozdrawiam i mam nadzieję, że Cię nie odstraszyłam ilością pytań :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarJel 09.01.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Hej, śmiało pytajcie, postaram się odpowiedzieć w miarę moich możliwości, sama byłam kiedyś na waszym etapie, więc rozumię. Fotoalbumu nie prowadzę, w tej chwili nie mam fotek, ale może dzisiaj postaram się coś pyknąć, to prześlę na meila, bo nie wklejałam jeszcze fotek na forum i nie wiem czy będę umiała. Co do zmian to nie było ich wiele, przede wszystkim:1. Zrezygnowałam z jednego okna w kuchni2. W większej części zmniejszyłam spiżarkę i zamknęłam wejście od holu, teraz do spiżarki wchodzi się z kuchni3. Salon został powiększony w stronę gabinetu, o grubość komina, nie wiele , ale zawsze już coś4. Wejście do gabinetu pod schodami zostało zamknięte, teraz do gabinetu wchodzi się z salonu, przez duże przesuwne szklane drzwi (2.50x2.00m)5. Miejsce kominka zmienione, teraz stoi na przeciwko dużego okna w salonie6. Wiatrołap powiększyliśmy w stronę kuchni, mniej więcej ok.70cm. tak aby weszła szafa wnękowa7. W dolnej łazience zrezygnowaliśmy z prysznica8. Rozszerzyliśmy klatkę schodową, tak że powstała ,,dusza" 60 cm (i tu będę mogła powiesić długi żyrandol)9. Do pokoju rekreacyjnego drzwi zmieniłam na podwójne10. Przy saunie dorobiliśmy małą łazienkę i zmieniliśmy położenie sauny, teraz jest po prawej stronie zaraz za wejściem w pokoju rekreacyjnym oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts