Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ścianki kolankowej nie podnosiliśmy (zawsze ryzyko zmiany proporcji budynku na gorszy) miałyście zresztą przykładowe fotki.

Benek V w odróżnieniu od pozostałych wersji ma wyższą ściankę kolankową, u nas po wykończeniu ścianka ma około 110cm. Tak naprawdę skosów jest bardzo mało i jest bardzo ustawnie:)

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja też jestem ze zmian bardzo zadowolona, niczego nie żałuje i wszystko mi się podoba:)

Saly nie podnoś ścianki kolankowej!! na pewno nie ma takiej potrzeby, skosy są naprawdę niewielkie, wybierając projekt głównie zwracaliśmy uwagę na wysokość ścianki kolankowej i benek V zaspokoił w 100% nasze wymagania.

Zresztą przekonasz się osobiście przy zwiedzaniu naszego domku, nam odpowiada każdy weekend daj tylko znać dwa dni przed. Na priva wysyłam Ci mój nr, tel.

A dziś postaram się porobić fotki to wyślę na meila

Hej MarJel, a skąd jesteś? Ja i Saly jesteśmy z łódzkiego :) też chętnie bym Cię odwiedziła :D

Ja też zamawiam zdjęcia, mój e-mail to [email protected] , jeśli chcesz to mogę też te zdjęcia wrzucić za Ciebie tutaj na forum:) Mnie interesuje też wygląd zewnętrzny Twojego domu, poddasze no i oczywiście też dół.

Generalnie też mi się Twoje zmiany podobają, a już najbardziej cieszy mnie to, że z wszystkiego jesteś zadowolona :) chciałabym Cię jeszcze prosić o napisanie jakie były Twoje wrażenia z wizyty w Benku III, zwłaszcza chodzi mi o rozmiar kuchni, salonu (z resztą u Ciebie jest pewnie podobnie...) i poddasza (poddasze w b3 jest na pewno mniejsze niż w b5, bo dom jest o 15 m2 mniejszy). Jak tam wyglądały te skosy?

Pozdrawiam :)

praha, jestem z Lublina, z saly jestem umówiona ma przyjechać i zobaczyć, tak że jak masz ochotę to zapraszam również:)

Benek 5 poddasze ma super ja tam praktycznie nic nie zmieniłam, skosy nie wielkie ogólnie ok.

Benek 3 baaaardzo podobnie, kuchnia, salon prawie tak samo, jedynie poddasze tam jednak ścianka kolankowa jest niższa, ja już widziałam u Karoliny po zmianach, więc ciężko mi stwierdzić jak jest w oryginale. Przy podniesieniu ścianki kolankowej w środku mieli oki natomiast bryła jej się sporo zmieniła lukarna traci swoje proporcje jest dużo wyższa.

MarJel - oj Lublin to dla mnie za daleko :) a i tak klamka zapadła, że budujemy Benka III, i tak. W każdym razie fajnie, że chętnie udostępniasz swój domek oglądaczom, to bardzo miłe :)

Co do góry w BIII a w BV, to nie może to być jakaś drastyczna różnica, bo wysokość ścianki kolankowej różni się tylko o 10 cm, a co to jest 10 cm :rolleyes: za to jaka różnica na zewnątrz!

Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia - BIII ma 209 m2 powierzchni użytkowej, a BV 223 m2, czyli jest 14 m2 różnicy w powierzchni tych domów. Jak patrzyłam na plany, to dół jest identyczny względem powierzchni i góra prawie też. Na górze masz jeden pokój większy o 4 m2 i pokój rekreacyjny większy o 10 m2. To wszystko jest jakieś dziwne :/ Jakim cudem dół jest taki sam w tych domach, a góra jest większa?! i nie chodzi mi o pom. nad garażem tylko o tą większą sypialnię. :confused:

Kuchnię będziesz miała piękną, baaaardzo mi się podoba :) Tylko jak to wygląda z jej rozmiarem, żebyś nie musiała codziennie przeklinać tej wyspy :) ? Z tymi półkami nie bardzo rozumiem dlaczego tam w ogóle muszą być jakieś półki, nie możesz po prostu 'przedłużyć' tego panelu i zrobić tam zwykłą szafkę jak reszta? Fajna też by była szafka z przeszkleniami np. na filiżanki, tylko ja się nie znam na nowoczesnych kuchniach, więc nie wiem czy Ci dobrze radzę :)

Witam wszystkie fanki Benedyktów!! My również budujemy Benka V jesteśmy na etapie fundamentów i na razie czekamy na wiosne

Mam pytanie do MarJel dotyczące jej kominka jak to zrobiliście że macie kominek na przeciwko dużego okna w salonie

mam zamiar przesunąć ściane na której jest obecnie kominek o 2 metry a kominek dać na ściane gdzie są schody ale mój budowlaniec mi mówi że nie mogę później komina obrócić :bash:co by to miało znaczyć i terazz nie wiem co zrobić jeśli któraś z was wie jak z tego wybrnąć to czekam na odp.bo bardzo mi na tym zależy

MarJel jeśli możesz to wklej zdjęcia twojego kominka i oczywiście wnętrz lub linki do tych stron bo jestem bardzo ciekawa jak benek V wygląda na żywo

Ja zakochałam sie w benku dzięki Karolinie i Arturowi i ich dzienniku :yes:to była moja inspiracja

pozdrawiam wszystkie benkowiczki :bye:

Hej Dziewczyny

MarJel - kuchnia klasa -Ja również będę miała wyspę a raczej półwysep

To zdjęcie mojej kuchni w poprzednim domu (trochę mniejsza niż w Beniu ale układ bardzo podobny)

http://images47.fotosik.pl/519/208d6b2aa70c1839med.jpg' alt='208d6b2aa70c1839med.jpg'>

Lelka100 - ja też w swoim Beniu będę miała kominek na przeciw dużego okna w salonie - bo ja wywaliłam ścianę między salonem a pokojem za, architekt nie widział problemu z takim położeniem kominka poza zmianą wejścia do sypialni na górze

Pozdrawiam

Witaj lelka :) a dlaczego tak Ci zależy na przeniesieniu kominka na inną ścianę? Jeśli chcesz np. połączyć salon z pomieszczeniem za salonem, to zawsze możesz zrobić kominek dwustronny pośrodku pomieszczenia :) jeśli nie da się tego zrobić tak jak chcesz.

Tak w ogóle to napisz coś więcej o rzeczach, które chcesz zmienić w projekcie.

Pozdrawiam :)

Saly - też bardzo ładna ta Twoja kuchnia :) chociaż ja do nowego domu marzę o kremowej :) mi też się zawsze marzyła wyspa, ale nie łudzę się, że ją wcisnę na 13 m2 :cry: może jeszcze coś bym kombinowała, gdyby mój mąż się nie uparł, że kuchnia ma być zamknięta, bo mu przeszkadzają hałasy i przede wszystkim zapachy. Teraz mamy kuchnię otwartą na salon i wg nas to jest totalna porażka od strony praktycznej, wizualnie wiadomo, że fajnie, zwłaszcza w małych domkach, takich jak nasz obecny. Ja chociaż, żeby uniknąć klaustrofobii w nowej kuchni planuję duże, jasne, przeszklone drzwi dwuskrzydłowe :)

P.S. A tak w ogóle to marzy mi się jasna klasyczna kuchnia z wyspą i ze stołem i kredensem haha ale to chyba w następnym życiu, bo ten pomysł wymaga pomieszczenia 30 m2 minimum:)

Praha

W pełni Cię rozumiem chociaż ja wole kuchnie bardziej nowoczesne no może takie nowoczesno-klasyczne

Ale marzenie o wyspie i stole siedzi także w mojej głowie

Fakt że nie mamy za bardzo miejsca, aby się rozpędzać

Ja jestem za kuchnią otwartą -dzięki temu mogę mieć tą wyspę a zapachy i hałas no fakt trzeba to jakoś przeżyć

http://img38.imageshack.us/img38/7294/dsc0005qi.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img689.imageshack.us/img689/4940/dsc0007kj.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Chwilowo mąż przejął dzieci:)

Na pierwszy rzut proszę kominek, który dopiero zaczął się robić i tak jak wyżej pisałam salon będzie na wpół otwarty na gabinet z przesuwnymi szklanymi drzwiami. Sam komin został w miejscu zgodnie z projektem.

Hehe ja dla tej wyspy też myślałam już o otwartej ale tak jak mówiłam mąż się uparł i koniec :)

Dziwne dla mnie będzie to, że teraz przy kuchni z salonem podczas gotowania zawsze mam włączony telewizor lub muzykę, a w nowym domu nie będzie nic, bo wyrzucamy tv z salonu do pokoju tv :) pewnie będę się strasznie nudzić podczas gotowania, muszę pomyśleć o jakimś radyjku, ale to może dopiero za rok :stereo:

Agnie-cha masz rację, ale u nas w kuchni nie będzie nawet stołu, więc to chyba nie ma sensu, żeby tylko dla mnie rujnować wystrój mojej klasycznej kuchni telewizorem :) poza tym tv to samo zło :D chcę się jak najbardziej od niego odzwyczaić, bo nie chcę potem, żeby też moje dziecko miało w każdym pomieszczeniu telewizor i się w niego gapiło całymi dniami :D więc pozostaje radyjko :)