Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć dziewczyny

spotkała mnie dziś przykrość :-(

ponieważ buduję w okolicach Łodzi wrzuciłam wpis na forum łódzkiej grupy

i wiecie co mi napisali o naszym kochanym beniu?

"w Łodzi sami biedacy, nikt takich wypasionych domów nie buduje

W dodatku dawno nie widziałam tyle bezsensownie zmarnowanej przestrzeni i takiego przerostu formy nad treścią.

Ale jak ci pasuje i masz duuużo kasy, to czemu nie"

Hej, jak zwykle jak mnie tu nie ma, to wiele się na forum dzieje ;)

Cześć Oldzia :) fajnie, że ktoś do nas zawitał :) widziałam dosyć podobny domek do Twojego pod Łodzią i zawsze miło mi się koło niego przejeżdża :rolleyes: tylko tym ludziom wyszła elewacja trochę za bardzo błękitna, a wg mnie powinna być taka trochę bardziej szarawa, to kwestia odcienia, ale i tak domek wygląda bardzo ładnie. Strasznie podobają mi się domki z elementami drewna na elewacji.

Jeśli chodzi o podłogi to my chcemy zrobić salon i jadalnię w drewnie, też nie lubię łączeń, ale projektantka mi powiedziała, że jak wszystko będzie w trawertynie to będzie 'chłodno' w domu i nie tak przytulnie. Moja rodzina ma dużą przestrzeń w trawertynie, mają to od kilku lat i na fugach nie ma śladów, wygląda zachwycająco pięknie, i kurzu na nim nie widać w ogóle. Najbardziej się martwię o te fugi, ale oni jakoś je utrzymują bez problemu.

Póki co, patrząc na te patyki w ogrodzie to przestrzeń w domu wydaje się mikroskopijna, więc wtedy to łączenie w drewnem wyglądałoby głupio i można by na całość dać trawertyn. A jeśli jednak będziemy łączyć to z takimi dechami postarzanymi, którym nawet lepiej zrobi jak pies po nich przebiegnie kilka razy :)

Saly - nasza łódzka Alexis :rotfl: :rotfl: :lol2: Nie przejmuj się, Ci ludzie tacy mądrzy są w komentowaniu, ale pewnie sami by taki dom chcieli, tylko ich na niego nie stać. Rozumiem, że są różne gusta i komuś może się nie podobać, ale nie powinien krytykować w taki głupi i złośliwy sposób :bash: z tą przestrzenią to może ma troszkę racji, bo komunikacji w benkach rzeczywiście jest bardzo dużo, ale to jest duży dom i nie zrobisz holu 5 m2 :bash: :bash: :bash: ale tej osobie nie chodziło o konstruktywną krytykę, tylko o to, żeby przysrać komuś kogo stać na więcej i już!

ale o przerost formy nad treścią trzeba by dopytać, bo nie wiem co autorka wyp. miała na myśli :p

Edytowane przez praha

co do podłogi to ja napoczątku też chciałam połączyć drewno z płytkami tak po łuku gdzie mam ten podciąg, ale stwierdziłam, że to bez sensu, bo na całym dole wszędzie się gdzieś przełazi... tu kuchnia, tam wejście do garażu, na dwór i na taras, a w salonie kominek.... więc zostają wszędzie płytki :)

Dzięki dziewczyny Jesteście KOCHANE

A wiem, że to ktoś złośliwie i bez sensu ale przykro mi się zrobiło i już

"przerost formy nad treścią"- to już mnie dobiło

Ale to było wczoraj i już minęło ale Alexis - to mnie rozbawiło do łez

Przy takim układzie jakie mamy w Beniach podłogę faktycznie trudno połączyć więc chyba trzeba zdecydować się na jeden rodzaj

dziś będę miała wycenę kompletnej elektryki z alarmem, oświetleniem ogrodu i monitoringiem

Dam Wam znać jak to wyszło cenowo

Wiem

dlatego poprosiłam o taki zestaw mega- z monitoringiem, duuużo oświetlenia zewnętrznego,

A konkretnie:

DO PANA ELEKTRYKA

Ok. 60 gniazdek

Ok. : 25 pkt oświetlenia górnego

Oświetlenie schodów na czujnik ruchu

Oświetlenie korytarza na górze też na czujnik ruchu

W SYPIALNI NA GÓRZE KLIMATYZATOR ZEWNĘTRZNY

Do rolet zew - 10 szt rolet

Zamek elektroniczny przy wejściu z centralką( drzwi zew)

Brama garażowa w domu

Oświetlenie domu ( podbitki ( ok. 12 sztuk w podbitkach) + front 2 szt +tył taras 4 szt)

Oświetlenie murów wokół tarasu – 4szt

Siła do płyty indukcyjnej + do garazu

Oświetlenie zewnętrzne:

Front ok. 60 metrów ( brama, video domofon, latarenki do domu 8 szt,

Garaż wolnostojący , oświetlenie+ brama elektryczna , wybieg dla psa)

Za domem- oświetlenie oczka wodnego+ latarenki za domem ok. 5 szt

INSTALACJA TV na dole ( salon i kuchnia) + w 3 pokojach na górze krzak oraz kable do satelitarnej N

internet

MONITORING 4 KAMERKI

Alarm 3 centralki – jedna na dole, jedna na górze, jedna w garażu ( możliwość załączenia osobno góry, dołu, garażu)

Montaż wyżej wym + montaż wszystkich gniazdek, włączników, halogenów ( ok. 50 szt)

Dużo obwodów osobno do pralki, piekarnika, kuchni, pieca centralnego , bramy garażowej, oświetlenie zew też podzielone na 4 strefy)