Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A tak w ogóle to Saly - pełen konkret :D ja się jeszcze nawet nad tym nie zastanawiałam :)

Myślałam tak ogólnie, żeby zrobić oświetlenie schodów przy stopniach i w pokoju bilardowym przy podłodze i też schodkach. Koniecznie musi być super oświetlenie blatów w kuchni i dużo gniazdek w łazienkach i w kuchni. Do kuchni są takie fajne systemy z wysuwaną tubą, bardzo przydatne na wyspach - naciskasz wieczko i gniazdka wyjeżdżają z blatu :) Światło w wiatrołapie i na korytarzach też myślę, że mądrze jest zrobić na czujnik ruchu. Nie myślałam o światełkach w podbitce, ale jeśli by to zrobić dyskretnie to może ładnie wyglądać. Tutaj niedaleko jest dom gdzie przesadzili z oświetleniem zewnętrznym i dom wygląda jak na święta przez cały rok :p z ilością halogenów itd. we wnętrzach też trzeba uważać, żeby nie było jak w Las Vegas :)

Hahaha nie pomyślałam o tym, ale masz rację :p musi być 'na bogato' :p :P to może tak - czerwona elewacja i kolumny ze złota, dużo za dużo świateł i krasnale w ogródku ew. zimą plastikowe świecące bałwany :) a w środku mieszanka stylów - rzeźby a la starożytna Grecja, a na ścianach egipskie papirusy. Do tego żyrandole kapiące złotem i ... voila :p

Praha

masz rację z umiarem z umiarem - wiem żeby choinka nie wyszła:-)

sąsiedzi tak odpieprzyli oświetlenie, że jak pierwszy raz zobaczyłam to myślałam z daleka ze UFO wylądowało :-)

W podbitkach to oświetlenie jakieś dyskretne ledowe ale takie żeby od zmierzchu do ok pólnocy się paliło bo ja często wracam póżnawo a w mojej okolicy latarnie kończą się z 300 metrów od mojego domu

MarJel - ale w domu to lubię mieć widno jak na Alexis przystało :-) jak jestem to wszystko włączone :-) ale wiem wiem żeby nie przesadzić z ilością Ma być widno ale nie naćkane

hej!! u mnie w okolicy też jest jedno UFO... niebieskie halogeny w całej podbitce... totalna masakra... ja ogólnie nie przepadam za tymi halogenami w podbitce, ale jeśli miałabym robić to tylko na rogach domu, widziałam coś takiego całkiem nieźle to wyglada.

To może ładnie wyglądać tylko wg mnie musi to być białe światło i niewiele.

A ja już prezentuję naszą ostateczną wersję wnętrza domu:

http://lh5.ggpht.com/_TJDlTlZ8XTw/TTfpmbZ0DCI/AAAAAAAAAII/QyLY6GznHBc/parter%20wersja%20ostateczna.JPG

http://lh5.ggpht.com/_TJDlTlZ8XTw/TTfpmT98AHI/AAAAAAAAAIE/aHDsJS0zRK8/Pi%C4%99tro%20wersja%20ostateczna.JPG

Kotłownia będzie w piwnicy, bo robimy częściowe podpiwniczenie pod garażem, z wejściem od zewnątrz.

Praha

Dół bardzo fajnie - wiem ze nie zachwycały Cię te kolumny - to dobrze że można je wychrzanić Ja je zostawiam - wiesz ze mnie się one podobają

Góra - widzę, ze uparłaś się na ten wąski korytarz-może i dobrze bo w sumie mniej tej "beznadziejnej komunikacji :-) "

Chcesz powiększyć okna na górze- a jaką mają one szerokość obecnie? Bo u mnie w projekcie są bardzo duże

Z korytarzem się nie uparłam, tylko wybrałam opcję 'środkową', bo zrobiliśmy 1.60 m szerokości zamiast 1.20 a to jest ogromna różnica. Przy 1.60 m na pewno nie będzie ciasno ani klaustrofobicznie, wiem bo moi znajomi mają korytarz tej szerokości i to bardzo długi i jest super, wcale nie jest ciasny, także o to jestem spokojna. Trochę się obawiam, że ta barierka kończąca się tak pośrodku schodów będzie wyglądać głupio, ale projektantka twierdzi, że będzie ok.

Jeśli chodzi o okna to u góry planowo mają mieć 2.20m szerokości, te na dole mają 3.50m. Ja okno nad jadalnią i nad salonem chcę poszerzyć do 3.00m, czyli będą po prostu takie same + 2 proporcjonalne (czterdziestocentymetrowe) naświetla po bokach. Dokładnie tak jak tutaj:

http://lh3.ggpht.com/_TJDlTlZ8XTw/TP89Wi1JPEI/AAAAAAAAABs/S_vr3P4tzhQ/9b8e26a7beaa0a23med.jpg

Edytowane przez praha

Dzięki za rady dziewczyny :)

Jeśli chodzi o dół to nie chcemy TV w salonie, salon ma być taki kominkowo - reprezentacyjny, po drugie TV tam można by wcisnąć tylko nad kominkiem, a nie wiem czy to dobry pomysł. Poza tym tam są te duże okna i pewnie słońce by nam świeciło prosto w ten telewizor. Prędzej pomyślę o tym telewizorze do kuchni :) Do całego sprzętu będzie pokój telewizyjny, tam jest małe okno, które będzie można zasłonić roletą, poza tym pokój jest kwadratowy więc będzie dobra akustyka do jakiegoś kina domowego itd. Poza tym mój mąż uwielbia grać z kolegami na play station, ja tego nie znoszę, więc kiedy chłopaki będą grać, ja z koleżanką będziemy mogły posiedzieć przy barku w bilardowym, albo na kawce przy kominku w salonie :)

Co do okien, to i tak zamawiamy wszystkie okna u stolarza, więc nie robi to różnicy, a jestem zachwycona tym domem ze zdjęcia i chcę się na nim wzorować.

Co do łazienki i garderoby dla dzieci, to dodatkowej garderoby nie potrzebuję, a dzieci jeszcze nie mam, więc myślę, że garderoba dla maluchów może mi być potrzebna za jakieś 10 lat, a do tego czasu zdążę już zrobić remont :) tak sobie myślę, że jak za jakiś czas będę mieć jednego dzidziusia, to mu szafa na początek wystarczy :) a wanna w łazience mu się przyda (oczywiście z moją pomocą :) ). A kiedy w tym czasie przyjadą do nas goście to przyda się drugi pokój, z prywatną łazienką z prysznicem.

Praha

OKi wszystko rozumiem już

Wiem do czego dążysz z oknami - te na zdjęciu są piękne - jeśli da się takie duże zamontować to oki-

ale zmniejsza to ustawność pokoju

Ja w sypialni obok okna planuje TV i komódkę - jak by było większe okno to by mi się nie zmieściła.

Ale efekt zewnętrzny na pewno jest imponujący - na bogato jak na caringtonów łodzkich przystało :-)

Najważniejsze, że benek daje nam takie możliwości do zmiany, można sporo pozmieniać i dogodzić swoim wymaganiom i potrzebom:)

Ja ze zmian jak na razie jestem bardzo zadowolona.

W benku V góra jak dla mnie jest idealna, ma wszystko co potrzeba, apartament dla rodziców, 2 sypialnie dla dzieci+łazienka, moja wymarzona pralnia, tu praktycznie nic nie zmieniłam.

Na półpiętrze ( pokój nad garażem) będzie sauna, bawialnia dla dzieci, tkz. bajzel, telewizor z kinem domowym+ gry pleisteiszyn u mnie też (mąż i córka miłośnicy+ niebawem dojdzie syn :sick:)

Na dole w zasadzie to kuchnia i salon by mogły być większe po za tym super:D

Z tymi dużymi oknami to faktycznie nie taka prosta sprawa, wiem że Karolina z Arturem zmniejszali, bo nie dawali im gwarancji, a po za tym ciężko się takie duże otwiera jakieś tam zawiasy mogą nie wytrzymać. U prahi chyba te dodatkowe boczki mają być nie otwierane to powinno być ok.

Muszę sobie przypomnieć jaki ja ma wymiar tych dużych:rolleyes:

mi w moim Benku praktycznie wszystko pasuje, tylko te ceny za wyszykowanie tego domu mnie przerażają...

hmmm dziewczyny czy Wy wszystkie jesteście tak bogate, że od razu tak wszystko szykujecie czy bieżecie duże kredyty, że tak się bezpośrednio zapytam...?

ja te duże na dole planuje witryny.