Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie

ja też w sumie czasem zastanawiam się skąd na to wszystko

Opisywałam kiedyś że ja sprzedałam nieruchomość ale i tak bez podparcia się kredytem nie da rady

Myślę ze inny podobnie- jeśli możecie podzielcie się swoimi pomysłami na sfinalizowanie Benia- jeśli nie lubicie takich rozmów OK MILCZMY :-)

Tylko wyjaśnię, że te moje okna będą takie jak u Was + 2 naświetla po bokach nieotwierane, więc na pewno nie będzie problemu z trudnym otwieraniem itd. bo to co najważniejsze, będzie tak jak we wszystkich Benkach :)

Co do finansów, to wydaje mi się, że lepiej nie poruszać takich tematów na forach, więc przemilczę :p ale wydaje mi się, że mądrze jest podane w kosztorysie, że wykończeniówka kosztuje drugie tyle co dom :(

Edytowane przez praha

Święte słowa Praha

A ja nadal czekam na wyliczenie od elektryka dziś wieczorem będzie- to napisze co i jak

Mam problem bo muszę zrobić drogę ok 100 metrów do mojej działki- bo błoto i zaorane było jesienią

Bez sensu koszt ale cóz

Gdyby czytał to ktoś z okolic Łodzi potrzebuje gruz, tłuczeń itp :-)

w sumie macie racje, czyli żeby mieszkać na tip top potrzebuje jakieś 300 000 tys... hmmm niezła sumka, ja jednak będę brała kredyt 150 000 a potem wykańczała z oszczędności... najpierw zamieszkam na dole, kto wie może wygram w totka ;P hih widać jednak, że mieszkamy w Polsce... tj że o pieniądzach boimy się gadać :offtopic:

spadam już dziś. pa dziewczyny!!! do jutra!

Myślę, że i tak wszystko mimo planowania przerośnie nasze oczekiwania i wszystko wyjdzie więcej i drozej

ja juz sama widzę, zakładałam coś tyle i nagle wypatruję coś ekstra co mi się bardzo podoba

Np wkład kominkowy - zakładałam max 5 tyś a juz zakochałam się w co najmniej 2x droższym :-(

i co poradzić ...

Najwyżej trochę dłuzej to potrwa a z doświadczenia wiem, ze duże oszczędności się nie sprawdzają bo potem bardzo się załuje

a nawet zmienia po czasie co i tak wychodzi drozej niż jakby się od razu zrobiło lepiej

Nadal czekam na info od elektryka i gdyby to nie był znajomy już by :

1. nie żył :-)\

2. odpuściłabym gościa

ale to mega fachowiec ale nieco nie słowny...no cóż

A to moja litania do hydraulika z którym mamy dziś spotkanie ok 19 ( jak nie macie co robić poczytajcie :-)

HYDRAULIK:\

Fundamenty- rozprowadzenie kanalizacji

GRZEJNIKI – wyliczyć dokładnie do powierzchni domu rodzaj grzejników - ok. 18 sztuk + 3 w łazienkach łazienkowe

Ogrzewanie podłogowe w kuchni, wiatrołapie,holu na dole łazience na dole i 2 łazienkach na górze i oraz w pralni + może 1 grzejnik w garażu – i to podłączone do kominka z płaszczem wodnym

KOMINEK Z PŁASZCZEM NIEZALEŻNY OD PIEC ( podłączenie kominka z płaszczem ) A- reszta grzejników podłączona do pieca

PODŁĄCZENIE CAŁEJ INSTALACJI DO PIECA

PIEC IMMERGAS Z MAŁYM ZASOBNIKIEM WODY (ZAMONTOWANIE PIECA +pierwsze uruchomienie)

• Instalacja z 3 obiegiem ciepłej wody do mycia

• Jakieś urządzenie zapobiegające spadkowi ciśnienia i wody w ogóle i wody ciepłej

Tak aby można było korzystać z 2 pkt poboru wody jednocześnie bez straty ciśnienia i tam wody.

• Zmiękczacz wody

KUCHNIA –

zlew -woda ciepła, zimna ,odpływ ; zmywarka zimna,odpływ , lodówka –zimna woda

Łazienka na dole: WC zimna,odpływ + umywalka -woda ciepła i zimna,odpływ

Pralnia (za garazem) – umywalka woda ciepła zimna,odpływ –wanna: woda ciepła,zimna ,

pralka-zimna,odpływ, suszarka-odpływ

Garaż – zlew woda ciepła, zimna,odpływ + odprowadzenie na podłodze –rynna sciekowa

Góra:

Łazienka 1: wanna( ciepła, zimna,odpływ) kabina ( ciepła, zimna,odpływ) WC zimna,odpływ, bidet(ciepła,zimna,odpływ ) Dwie umywalki2xciepła 2xzimna 2xodpływ

Łazienka 2: wanna( ciepła, zimna,odpływ) kabina ( ciepła, zimna,odpływ) WC zimna,odpływ, bidet(ciepła,zimna,odpływ ) Dwie umywalki2xciepła 2xzimna 2xodpływ

3 kraniki ogrodowe ( dwa na elewacji budynku – przód, tył) 1 przy wybiegu dla psa

Wyprowadzenie do nawadniania ogrodu- tył budynku

HEJ

jakaś cisza dzisiaj

Dziewczyny jak macie jakieś fajne wizualizacje łazienek i kominków to wrzucajcie -bo ja jeszcze nie mam pomysłu a ponieważ domku jeszcze nie ma nie mogę poradzić się żadnego projektanta

Saly, a jakie łazienki Ci się podobają? kolorystyka ? styl? Takie samo pytanie o kominki? Może wtedy coś wspólnie wymyślimy?:yes:

Widzę, że Saly przygotowana jak zawsze :) a dlaczego w salonie nie robisz podłogówki skoro chcesz mieć wszędzie kafle?

Wizualizacji nie mam, ale to wg mnie jeszcze dużo za wcześnie, bo by mi się taka moja kuchnia mogła odwidzieć :) Projektantka zaproponowała mi coś bardzo fajnego do kuchni - szafki dwustronne między spiżarnią a kuchnią, czyli mogę np. coś włożyć w spiżarni a wyjąć w kuchni zza eleganckiej szafeczki :cool:

A tak w ogóle to byłam wczoraj u przyjaciółki i z ciekawości zmierzyłam jej salon w mieszkanku i okazało się, że ma 13 m2, czyli tyle co nasza kuchnia. Jestem bardzo zadowolona, bo myślałam, że ta kuchnia będzie dużo mniejsza :) jej pokój był taki właśnie 3 x 4.40 m, więc nawet kształtem zbliżony do benkowej kuchni (3.20 x 4 m) i wg mnie zapowiada się super, ta wyspa spokojnie wejdzie i będzie jeszcze dużo miejsca, ulżyło mi :) Tak samo pokój TV będzie wygodny, bo ma 17.40 m2 (4.40 x 4.10 m) więc kanapa się zmieści i na pewno wystarczy miejsca, żeby odsunąć ją od kominka :p u mojej przyj. w tym pokoju 13 m2 jest duży narożnik, fotel, duży stolik kawowy, stolik pod tv i jakieś tam słupki i jest luz, jest jeszcze sporo miejsca :) kurcze, a patrząc na te patyki na działce ten dom się wydaje taki maciupeńki :)

MarJel właśnie nie wiem jaką by chciała łazienkę kolory które mi się podobają to jasne beże , ecri , brązy

Natomiast kominki nowoczesne Twój jest przepiękny tylko chciałabym chyba z płaszczem wodnym i tu już jest mniejszy wybór wkładów

Praha - jeśli chodzi o salon to chyba jakieś drewno, kafle raczej nie bo te fugi....chociaż nie wiem

Chciałabym mieć 2 niezależne syst ogrzewania kominek z płaszczem i gaz

Bardzo lubię palić w kominku W ostatnim domu miałam, moi rodzice maja i się mi to nie nudzi wiec skoro i tak się zimą codziennie prawie pali chciałabym to wykorzystać na ogrzewanie

A Praha muszę Cię zmartwić

Domniemuje, ze przyjaciółka mieszka w blokach

W domu inaczej rozkłada się przestrzeń , jest nieco wyżej i w ogóle

Moi rodzice mają salon 30 metrów i powiem Ci ze rewelacji nie ma

maja komplet mebli taki skórzany -starodawny :-) dwie komody TV ina tym tyle

Saly - ona nie mieszka w blokach tylko w domu rodziców zajmuje jedno piętro. Wiadomo, że na salon to nie jest dużo, ale jak na kuchnię myślę, że spoko. Następnym razem sprawdzę u niej wysokość:) A dlaczego przestrzeń inaczej rozkłada się w różnych budynkach? Przecież metraż to metraż :)

Co do ogrzewania kominkiem i gazem - uważam, że to super pomysł, też tak chcemy robić. Teraz nie mamy kominka, ale bardzo nam go brakuje i na pewno będziemy często palić. Poza tym obawiam się, że ze względu na przestrzeń może być zimą chłodno w salonie i to dogrzewanie kominkiem będzie dawało więcej niż gazówka :)

Co do ogrzewania, to my robimy podłogówkę w kuchni, holu, wiatrołapie i łazienkach, a tam gdzie będzie drewno to zamiast kaloryferów będą takie grzejniki ukryte w podłodze , będą biegły wzdłuż okien. W reszcie domu będą normalnie grzejniki.

Aha, u nas teraz hol, kuchnia (całkowicie otwarta), jadalnia i część telewizyjno kanapowa znajduje się na ok 50 m2 i nie jest to dużo, ale nie jest też źle, więc jak sobie pomyślę, że w nowym domu będzie hol 20 m2, kuchnia 13 m2, jadalnia i część tv 50 m2, czyli razem 83 m2 to nie może być źle :) mam taką nadzieję :p