Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A co myślicie na temat kosztów budowy, ponieważ osobiście zaczynam kupować materiały budowlane i ceny powoli pokrywają się z kalkulacjami na ich stronie. Ja osobiście chciałbym się zmieścić w 350.000 zł. Choć jak ostatnio czytam forum to stwierdzam, że na benia w średnim standardzie będę musiał przeznaczyć z 500.000 zł. Może macie jakieś niezależne kalkulacje.

Robert

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!!!

My tez budujemy benedykta lecz jedynke bo tak stwierdzilismy ze one niczym sie nie roznia a rozklad nam pasowal z jedynki i tak zostalo a wykonczenie to tez mozna wykonczyc wizualnie tak jak pokazane jest w dwojce lub tak jak anielsko bala trojka. My akurat mielismy szanse zobaczenie dwojki i tak jak bylismy zdecydowani na wyprostowanie naroznika w salonie to sie upewnilismy w tym co planowalismy bo ten naroznik w salonie jakos olbrzymio wyrastal w realu. Powiekszylismy garaz i tym krokiem zyskalismy pokoik wiekszy nad garazem smieje sie do zony ze to bedzie moj pokoj uciech typu kino domowe bilard i nie zaklucajac ciszy nikomu.Jezeli chodzi o cene to teraz jest ciezko powiedziec bo my juz uzyskalismy pozwoleniena budowe i juz zalatwiamy materialy i wszedzie mowia czekac i to nie daja gwarancji a to tylko moze spowodowac podwyzki a wiadomo im szybciej sie wybuduje mozna zaoszczedzic dwojako ze ceny nie odjada i to ze mozna odliczyc 15% podatku ale tylko do konca roku. Jedno trzeba powiedziec ze na materialach nie ma co oszczedzac jedynie na pracy jezeli ma sie wolny czas. Choc powiem ciekawostke ten kosztorys to troszke nie jest dopracowany bo mozna znalezc niektore rzeczy taniej a nie ktore musisz dac duzo wiecej.Jednak daje dobra rade przeliczcie wszystko sami ja jestem na wyliczaniu dachu i to co oni tam napisali to jest jakies nie porozumienie wg mnie to tylko zgadzaly sie krokwie koszowe. podobnie jest z wyliczaniem bloczkow betonowych no sciany pi razy drzwi to sie nie pomylili za duzo.

Pozdrawiam !!!

Witam

Jestem z pod Lublina. Spodobały mi się projekt Benedykty zwłaszcza Benedykt III. Czy ktoś w okolicach Lublina zamierza lub wybudował ten dom lub inne jego wersje? A pan panie "wiciu" buduje ten dom? Dołanczam do proźby innych. Gdzie najbliżej odemnie mogę zobaczyć Benia w realu? Z góry dziękuję.

Benedykt jest piękny, na pewno będę go brała pod uwagę.

My powiększyliśmy salon kosztem podcienia, dzięki czemu znikneło "wąskie gardło" w salonie, a on sam stał sie przestronny, podzielony na część kominkową, tv i jadalną. Na powstałej w ten sposób ścianie instalujemy tv tak żeby pracując w kuchni można było oglądać filmy:)

Dagne, jak bardzo powiększyliście salon? Mi wydaje się nieco za mały, najchętniej powiększyłabym go kosztem jadalni, ale w tym projekcie jest to mało możliwe. I gdzie chcecie postawić telewizor, obok wyjścia na taras? Wyjście będzie gdzie indziej. W zasadzie salon jest dla mnie największym minusem, już widzę jak mąż nie może ustawić w nim kina domowego...A poza tym bez zarzutu, obecnie kombinuję z tym salonem.

Podoba mi sięjeszcze Pod Dębami Archonu.

A i jeszcze uwaga - dla tych których nie ogranicza wielkość działki - wydaje mi się że główne różnice pomiędzy Benedyktem I i II dotyczą przede wszystkim powierzchni mieszkalnej. Mam na myśli, że komunikacja powierzchniowo niewiele się zmienia a traci się na pokojach czy kuchni. Dlatego ja bym obstawiała jedynkę. Oczywiście będzie nieco droższa, ale za tę dodatkową kasę zyskujemy metraż najbardziej pożądany.

I jeszcze pytanko: czy komunikacja na górze jest jakoś naturalnie doświetlona?

Witam,

Tak jak napisałam wcześniej powiększamy salon kosztem podcienia. Zabudowujemy go poprostu cały ten podcień widoczny na projekcie, okna będę w tej dobudowanej części tylko na tej ścianie po prawej (na tej samej co okna jadalni) natomiast na powtałej w ten sposób ścienie naprzeciw kuchni nie będzie okien. Cała ta ściana będze służyła jako tło dla tv i kina domowego. Dzieki temu mamy dużą powieszchnię właśnie na część tv salu a jednocześnie możne tv oglądać podczas pracy w kuchni. Wyjście na taras będze tam gdzie teraz okno przy kominku. Myślałam jeszcze, żeby dodać takie wielkie okno lub nawet wyjście na ogród w kuchni, na tej ścianie na kórej okna w B2 nie ma. Ogród właściwei będzie nakoło domu ale głównie własnie od tyłu i po prawej (patrząc na dom od przodu). Niestety tak co 2 dni mam nowy pomsł na zmiany. Jak sie wprowadzi pierwszą, o już potem trudno przestać:)

Pozdrawiam,

Dagne

W odpowiedzi dla Pani Koteczek, na razie termin budowy ulega przesunięciu ale ciagle ten projekt jest naszym faworytem. Niestety w okolicach Lublina tej projekt nie jest możliwy do obejrzenia - info od lokalnych przedstawicieli biura. A zawsze to lepiej jest wcześniej zobaczyć domek.

Wszystko jasne. Ja kombinowałam jak zrobić, żeby mieć większy salon i podcień, ale mam wrażenie że w tym domu pięknie mają wyglądać właśnie drzwi tarasowe, które widać od razu po wejściu do holu.

Ostatecznie w tym miejscu chyba nic nie zrobię (zmienię projekt ewentualnie, bo przecież decyzja nie została jeszcze podjęta). Nie można mieć ciasteczka i zjeść ciasteczka, a przepoławianie tarasu chyba niewiele mi zmieni...

Zobaczę czy uda się gdzieś wyczaić tego Benedykta w realu, może ktoś uprzejmie doniesie?

Dagne, a może wyjście na taras z jadalni? Zamiast ogromnego okna - po prostu drzwi (chyba będą ze trzy...) - będzie blisko z noszeniem talerzy. Teraz jak robimy imprezkę w ogrodzie to podaję wszystko przez okno w kuchni żeby nie latać przez pół domu. Chyba, że u Was stolik i tak jest przesądzony na tyłach domu. A dodatkowe okno w kuchni może być - u mnie by było, bo to będzie strona zachodnia, bardziej widna po południu, a od północy pewnie tak dużo światła nie będzie wpadało.

No właśnie parę dni temu dodałam wyjście tarasowe w kuchni, tak więc cała ściaa wkuchni przeznaczona jest właśnie na nie. Dlatego też chyba faktycznie zmienię połozenie wyjścia tarasowego "głównego" na jadalnię, ewentualnie na część tv. Zaczynam jedna mieć poważne obawy co do kosztów ogrzewania, kiedy na dole będa aż 2 wyjścia tarasowe i 2 okna "ziemia- sufit" No ale za to ogórd będzie niemalże wchodził nam do domu. Co do ustawienia, to ta ściana od jadalni będzie u nas na południe.

Pozdrawam,

Dagne

Narysowałam sobie na kartce, żeby mieć pewność, które okna gdzie. Myślę, że powiększając na maksa salono-jadalnię kosztem podcienia (zaznaczam że chcę mieć taras więc tak nie zrobię, aczkolwiek koncepcja kącika tv bardzo mi się podoba), zrobiłabym następujące okna: w kuchni dodatkowe małe okno (nie duże bo w kuchni zawsze się przyda dodatkowe miejsce na szafki, nawet niskie, wstawiając tam wielkie okno miałabym tylko półtorej ściany szafek, nawet uwzględniając spiżarkę, jest to trochę mało; poza tym bardziej by mi się podobała elewacja z „małym” oknem), w jadalni duuuże potrójne drzwi tarasowe, później w części tv okno, ale też chyba takie jak w kuchni, a wreszcie przy kominku wielkie okno „ziemia-sufit” lub drzwi tarasowe. W części tv nie jest potrzebne wielkie jasne okno (czasem nawet przeszkadza bo odbija się w ekranie), z powodu drzwi w jadalni i przy kominku na pewno będzie to i tak dobrze oświetlona część domu. Okna będą musiały być szczelne. Jeśli chodzi o koszty ogrzewania, to wydaje mi się że przy tak dużym domu i tak trzeba się liczyć ze znacznymi kosztami i te dodatkowe okna/drzwi oczywiście będą zmieniać ogólny rachunek, ale nie powinny być to wielkie różnice :)

Dziękuję bardzo za pomysły, ale projektowaliśmy to wszystko pod nasze własne potrzeby i upodobania, więc jednak zostanie tak jak miało być. Jeśli chodzi o koszty to wiadomo, że sie zwiększą, przy każdym "dodatku" koszty rosną a nie maleją. Ale jeśli na początku się zainwestuje w dobrej jakosci materiały i porządne ocieplenie, to później rachunki nie sa takie przerażające. Zaczeliśmy myśleć o zakupieniu gotowych więźb dachowych. Czy toś może słyszał o tym? W najwnowszym muratorze jest cały artykuł o tym. Ponoć przy ostatecznym rachunku nie są wcale duzo droższe od tych robionych na budowie, a sa trwalsze, lepiej wysuszone, porządniejsze i (co najważniejze) sa duuuużo lżejsze, dzięki czemu odpada wiele słupów podporowych. Miałam nadzieję, że dzięki temu dałoby się zlikwidować ten słup na środku łazienki na poddaszu.

Pozdrawiam,

Dagbe

Witam, na tym forum, kilka postów pod tym jest juz temat o Benedykcie II. Odsyłam do niego, ponieważmożna tam prześledzić całą debate forumowiczów a temat wyudowanych Benedyktów w ałej Polsce. Ogónie- raczej nie jest możliwe ogladanie ich, ale jak mówiłam, odsyłam do tematu http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1678406#1678406

Pozdrawiam,

Dagne

A to kilka fotek Benedykta w rzeczywistości. To wersja największa, bez garażu. Lokalizacja na Mazowszu ok. 18km od Radomia w stronę Kozienic.

http://img167.imageshack.us/my.php?image=dom001zn1.jpg http://img261.imageshack.us/my.php?image=dom002ag0.jpg http://img441.imageshack.us/my.php?image=dom003am9.jpg

• 3 weeks później...

Witam wszystkich, którzy przedstawili wiele ciekawych opinii i rozwiązań dotyczących projektu Benedykt, w szczególności Benedykta II.

Pragnę włączyć się do dyskusji, gdyż podzielam pogląd o urokach Benedyktów i z zainteresowaniem czytałem opinie. Również mamy zamiar zrealizować budowę domku i zanim trafiłem na forum, podjęliśmy już decyzję. Oczywiście Benedykt. Wybraliśmy III. Jesteśmy na etapie ostatecznej decyzji co do projektu. W grę wchodzi wyłącznie jeden z 3 Benedyktów. Dziś jest to Benedykt III, jednak przy tak dużej akceptacji dla Benedykta II proszę o ponowne opinie, jak również o ewentualną możliwość przysłania kilku fotek, bądź może obejrzenia na żywo. Swojego Benedykta będziemy realizować w gm. Lesznowola pod Warszawą. Proszę Was o wszystkie opinie o projekcie Benedykt III. Ja zamierzam w nim wprowadzić trochę zmian. Doradźcie mi, czy podzielacie moje zmiany. Nieco inaczej niż Pani Dagne myślę rozwiązać sprawę jadalni i podcienia. Chciałbym ją zamknąć ścianą od lewej ściany półcienia, aż do kuchni wraz z wyjściem z jadalni na zewnątrz i na taras. Do salonu będę wchodził z holu szerokimi drzwiami. Do kuchni i jadalni będę wchodził z holu. Zamknę też kuchnię od strony przedsionka. Chciałbym też zwiększyć salon poprzez likwidację miejsc na schowki przy schodach na ścianie gabinetu. Przesunę schody w stronę gabinetu, a ścianę oddzielającą salon od holu o te "centymetry schowków" w miejsce "centymetrów schodów". Część schodków dam na drugą stronę i trochę podniosę garaż. Będę miał wejście do gabinetu od strony holu. Wolałbym też, aby kotłownia znajdowała się w poszerzonym pomieszczeniu gospodarczym (wyciągnę zgodnie z przepisami komin), bądź w miejscu gabinetu, a gabinet w miejscu kotłowni. Na górze raczej nie planuję zmian. Myślę też o zwiększeniu kąta nachylania dachu.

Co Wy na to?

Życzę wszystkim poszukującym projektu, aby go w końcu znaleźli, tym realizującym, aby go ukończyli, a w szczególności Benedykty.

Pozdrawiam wszystkich.

Artur i Wiola.

Witam po raz kolejny na forum tych, którzy zainteresowali się projektem jednego z Benedyktów, bądź go realizują. Pozdrawiam tych, którzy zrealizowali, bądź są chcą tego celu.

Opinie, uwagi i spostrzeżenia co do Benedykta i Benedykta II są bardzo trafne i cenne. Może jest już ktoś kto może wyrazić opinię jak się budowało (jakie problemy, a jakie miłe niespodzianki), jak to wygląda już w trakcie realizacji, a może ktoś pochwali się jak się mieszka.

Obecnie są też wersje Benedykta III i IV. Ja wybrałem wersję Benedykt III. Proszę o Wasze opinie co do tego projektu. Sam też planuję kilka zmian. Chciałbym zamknąć jadalnię ścianą od lewej ściany półcienia, aż do kuchni wraz z wyjściem z jadalni na zewnątrz i na taras. Do salonu będę wchodził z holu szerokimi drzwiami. Do kuchni i jadalni będę wchodził z holu. Zamknę też kuchnię od strony przedsionka. Chciałbym też zwiększyć salon poprzez likwidację miejsc na schowki przy schodach na ścianie gabinetu. Przesunę schody w stronę gabinetu, a ścianę oddzielającą salon od holu o te "centymetry schowków" w miejsce "centymetrów schodów". Część schodków dam na drugą stronę i trochę podniosę garaż. Będę miał wejście do gabinetu od strony holu. Wolałbym też, aby kotłownia znajdowała się w poszerzonym pomieszczeniu gospodarczym (wyciągnę zgodnie z przepisami komin), bądź w miejscu gabinetu, a gabinet w miejscu kotłowni. Na górze raczej nie planuję zmian. Myślę też o zwiększeniu kąta nachylania dachu.

Domek będzie stał w gm. Lesznowola woj. mazowieckie.

Pozdrawiam Was.

Artur

future74, powoli przymierzam sie do kupna wlasnie projektu Benedykt III, czy znasz moze orientacyjny koszt budowy? Powiedzmy bez kosztow wykonczenia wnetrz, jesli oczywiscie moge spytac. Dom jest piekny, ale duzy, z drugiej strony, nie ma piwnicy, wiec gdzies graty trzeba upychac. Jakie ogrzewanie planujesz? Bo my z mezem zastanawiamy sie nad pompa ciepla lub olejem. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

P.S. Jestem z Poznania