Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Saly, to widzę, że super wakacje miałaś :) a teraz intensywnie wróciłaś do obowiązków i planowania nowego domku :) i dobrze, bo miesiąc to bardzo mało czasu :D

MarJel, a to Ty jeszcze nie masz wylanego tego tarasu? bo tak napisałaś, że BĘDZIE kilka schodków do ogrodu...? ja myślałam, że taras robi się od razu, ale się nie znam :rolleyes: wrzuć na pewno plan, bo jestem ciekawa jak ten kwadratowy taras umieściłaś :)

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

praha, przecie pisze że taras jest, a schodki będą :D:D

Tu widać że fotkę robię z ogrodu i jestem tkj. niżej, czyli mam spadek, schodki będą mniej więcej w tym miejscu gdzie jest tak górka piachu. Koniec tarasu powinien być mniej więcej jak ta kolumna, ale został powiększony, widać na fotce że wystaje po za słup.

A za tą górką i trafostacją znajduje się mój ogród, więc jest troszkę schowany od ulicy:D

Edytowane przez MarJel

Dzięki za zdjęcia :) chociaż mimo wszystko trochę trudno określić wielkość tarasu, ale rzeczywiście jest on schowany przed światem :) my będziemy mieć duże okna tarasowe w salonie i w jadalni i chcemy, żeby ten taras tak ogarniał cały narożnik domu, ale jak już coś powstanie, to dopiero dopracujemy nasz plan :)

A tak w ogóle to bardzo ładny ten Twój benek, super kolor elewacji :rolleyes:

A czy wiesz MarJel na jaką wysokość robiliście ten fundament? tzn. ile nad tym minimalnym poziomem? U nas od przodu będzie 30 cm, z tyłu jakieś 60, czyli też parę schodków będzie trzeba zrobić. Mi to się podoba jak są tak ze 2- 3 schodki max, ale z tyłu nie wiem czy nie będzie trzeba zrobić więcej. Gdzieś wyczytałam, że schodki w ogrodzie powinny mieć nie 17 cm jak w domu, tylko raczej 8-12 cm, żeby były wygodne... Czyli wyjdzie tych schodków od cholery :D bo podsypać nie wiadomo ile się nie da, bo 3 m dalej jest oczko.

hejo!!

moim zdaniem wszystkie domy najładniej wyglądają jak są trochę oddalone od ogrodzenia, ale u mnie nie dało rady (działka 1200 m2) do tego bardziej szesza niż dłuższa.

na mam tylko dwa schodki przy wejściach. taras tez wylewaliśmy już po "budowie".

Saly fajnie, że udał Ci się wypocząć :)

Praha, wstyd, ale nie odpowiem bo nie mam pojęcia żadnego na temat fundamentów. Na tym etapie naszą budowę nadzorowała bardzo zaufana i bliska nam osoba i zdaliśmy się zupełnie na nią:D

Schodków z tarasu też nie lubię, jeden góra dwa by wystarczyło, ale u nas niestety nie dało się inaczej, właśnie ze względu na nasz teren. Najśmieszniejsze jest to że jak kupiliśmy działkę to tego spadku nie widzieliśmy, dopiero w trakcie budowy wyszło szydło z worka i nasz plan o 2 schodkach legł w gruzach.

Hej

Moi znajomi kupili działkę i nie zauważyli że przez środek idą linie średniego napięcia Niezłe nie????

Dom wybudowali ale linie na działce wyglądają nie fajnie jeszcze buczą w nocy- także Wasze tarasy to nic strasznego i nie będzie się nanosić tyle piasku :-)

No ale nie na wszystkie szczegóły można zwrócić uwagę

Ja czekam na moje pozwolenie na budowę niecierpliwie - ma być na początku kwietnia i od razu ruszam

czekałyście na uprawomocnienie pozwolenia czy zaczynałyście od razu?

dzięki Blekitna

Też mam taki zamiar i mój inspektor też mnie namawia i mówi ze to powszechna praktyka więc mnie pocieszyłaś

Więc już na pewno zaczynam na początku kwietnia

A co u Ciebie z takich budowlanych spr? coś kombinujesz czy na razie spokój?

Oj dziewczyny, nieładnie :) my już wszystko mamy, chociaż myślałam, że zajmie to więcej czasu :) Powiedzcie mi proszę, czy zmieniałyście rozmiar okien czy robiłyście dokładnie tak jak w projekcie? Czy te okna mają standardowe wymiary? Chodzi mi przede wszystkim o te od frontu domu? (180/150)

Oj dziewczyny, nieładnie :) my już wszystko mamy, chociaż myślałam, że zajmie to więcej czasu :) Powiedzcie mi proszę, czy zmieniałyście rozmiar okien czy robiłyście dokładnie tak jak w projekcie? Czy te okna mają standardowe wymiary? Chodzi mi przede wszystkim o te od frontu domu? (180/150)

Ja nie zmieniałam rozmiaru okien:no:

O kurcze, to fajnie :) ja teraz mam w domu okna 120 cm, a będzie 180 cm, w kuchni to będzie super wyglądać, 2 takie duże okna :p chociaż z zewnątrz to one raczej nie wyglądają na jakieś specjalnie duże, ale przynajmniej super doświetlą wnętrze :)

A co tam słychać u Was? MarJel - położyłaś już te tapety, które ostatnio kupiłaś? Może masz jakieś zdjęcia? :D A Ty Blekitna? Jakie masz plany? Saly to wiadomo, że jeszcze w polu :p :P

Wczoraj odkryłam, że jest jeszcze ktoś kto buduje Benka III, bardzo mnie to ucieszyło i mam nadzieję, że ta osoba kiedyś tu nas odnajdzie :)

A tak w ogóle to chyba wreszcie idzie wiosna :rotfl: nie mogę się doczekać tego pierwszego ciepłego dnia, kiedy będzie można wyjść z domu bez kurtki :rotfl:

Poza tym to wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet :hug:

Fakt, bardzo jasno i widno jest w środku. Okna nie wydają się z zewnątrz duże bo benek jest wileki:D

praha, nie zrezygnowałaś z jednego okna w kuchni?

Tapetki zamówiłam, ale niestety takie na które czeka się 3-4 tyg. więc jeszcze ich nie mam.

Do pokoju synka

http://img24.imageshack.us/img24/2964/p7221791.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img806.imageshack.us/img806/3125/p7221784.jpg

Do pokoju córci

http://img690.imageshack.us/img690/4185/imagefuncphpm.jpg

Reszta tapet niech zostanie niespodzianką, jedna z nich jest cała czarna.

Do córki zamówiłam już takie oświetlenie

http://img850.imageshack.us/img850/5532/imagefuncphp.jpg

http://img854.imageshack.us/img854/1858/mb2473b1white.jpg

A do synka, nie musiałam kupować bo, odziedziczy po siostrze takie

http://img535.imageshack.us/img535/3043/ma563035510.jpg

Również życzę wszystkim kobietkom wszystkiego najlepszego!!!!

wszystkiego najlepszego z okazji kobiet :) :yes:

mar jel ta tapeta jest identyczna jak u mojej szwagierki w pokoju dzieciaków, tylko, że ja malowałam te paski farbami na skosach i też super wyszło, właśnie wszyscy myśleli, ze to tapeta :) lubie takie zestawienie kolorów :)

ja w tym roku w domu nic nie robie, zbieram narazie kase, ale w tym roku sadze tuje i rośliny tzn. ogarniam już ogród :)

okien tez nie zmieniałam, tylko na górze zrobiłam proste a nie łukowe.

wszystkiego najlepszego z okazji kobiet :) :yes:

mar jel ta tapeta jest identyczna jak u mojej szwagierki w pokoju dzieciaków, tylko, że ja malowałam te paski farbami na skosach i też super wyszło, właśnie wszyscy myśleli, ze to tapeta :) lubie takie zestawienie kolorów :)

ja w tym roku w domu nic nie robie, zbieram narazie kase, ale w tym roku sadze tuje i rośliny tzn. ogarniam już ogród :)

okien tez nie zmieniałam, tylko na górze zrobiłam proste a nie łukowe.

blekitna, u mnie też miały być malowane paski, bo zainspirowały mnie kolorki pokoiku gdzie właśnie takie pasy były, ale udało mi się znaleźć podobną tapetę, a moi chłopcy budowlani byli bardzo szczęśliwi że im zaoszczędziłam malowania tych pasów więc odpuściłam i kupiłam tapetę.

Te kolorki, w tym pokoiku zadecydowały o kolorystyce w pokoju mojego synka.

http://img3.imageshack.us/img3/5949/p1180197.jpg