praha 16.03.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Ja jeszcze nie wybrałam drzwi, ale jak już pewnie zauważyłyście uwielbiam naświetla tylko, że ja na pewno pójdę w stronę klasyki, bo wg mnie do benka pasują klasyczne MarJel ma ładne, proste drzwi, w dodatku białe i z naświetlami - czyli to co lubię najbardziej Saly - a dlaczego trzeba tak wcześnie wybierać drzwi? Przecież w projekcie na pewno jest wyznaczona jakaś dziura na drzwi i się do niej dopasuje to co się chce my mamy zamiar drzwi zamówić razem z oknami, tzn. kiedy powstaną już otwory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 16.03.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 U mnie przez klinkier ściana będzie szersza i trzeba szersze fundamenty w tym miejscu zrobić I przy klinkierze od razu trzeba się zdecydować na wymiar bo potem nic już ani w jedną ani w drugą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 16.03.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 W tym miejscu gdzie klinkier będzie ściana 3 warstwowa Od razu się to buduje max+styropian+klinkier Gdyby się obkładało klinkierem na końcu to można by kombinować z otworami do samego końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 16.03.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 A to ja nie wiedziałam To jaką decyzję w końcu podjęłaś odnośnie elewacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 16.03.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Co do elewacji - powiem tak co do Benia wszystko miałam zaplanowane w najmniejszych szczegółach - a tutaj jednak wszystko inne, no i styl domu jednak trochę inny a czasu mało Więc tak:Elewacja będzie w kolorze domu MarJel - jaśniutki kolorek złamana biel w ecri ze słoneczną nutą, Klinkier jaśniutko żółty z czarną fugąTak jak na projekcie klinkier ale także wokół wejścia( na projekcie to jest białe) I ta część wokół wejścia będzie jakby wklęśnięta A reszta frontu z klinkieru będzie wystawa aby rozbić tą blokową formę tego domuVerona w środku podoba mi się na 6 -ale z zewnątrz jest specyficzna i ten klinkier wydaje mi się OK bo rozbija przestrzeń Podobają mi się Boni ze styropianu nawet bardziej od klinkieru ale jeszcze wydłużą optycznie budynek a tego nie chcędla przypomnienia jak wygląda ta elewacja:http://images49.fotosik.pl/632/605bcd34d3164bd3med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 16.03.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Pytanko: Dziewczyny czy macie może namiary na jakiś program do wizualizacji elewacji? Tylko albo w miarę prosty w obsłudze albo z instrukcją Bardzo proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 16.03.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Programu żadnego nie mam:( żałuję, bo chętnie zobaczyłabym wizualizację Twojej elewacji. Jeśli chodzi o kolor Verony - jestem na tak jaśniutki klinkier też będzie wyglądał ładnie, ale zastanawiam się czy ta ciemna fuga to dobry pomysł, ale ja się na klinkierach nie znam więc nie wiem ale widzę Saly, że wizję nowego domu masz już zupełnie inną od wizji Benka, nawet kolorystykę całkowicie zmieniłaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 16.03.2011 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Fakt - inna wizja ale póki co mnie to trochę przeraża tak jak pisałam mam kiepską wyobraźnie Najlepiej zobaczyć a tu trzeba trochę tak na czuja Zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 16.03.2011 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Ale przecież jeśli chodzi o wnętrze to możesz użyć wszystkich pomysłów, które chciałaś dać do Benka a planujesz jakiekolwiek zmiany w środku (chodzi mi o układ pomieszczeń)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 16.03.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Praha- w środku oczywiście że wykorzystam pomysły z Benka - tutaj nic się nie zmieniłoJeśli chodzi o układ pomieszczeń w środku nic nie zmieniam poza zmianą ściany w salonie na duuuże okno 4 metrowe i powiększenie tego "jakby" wykuszu o 0,5 metra - ogród mamy z tyłu domu więc trzeba było dostosować -a tam gdzie jest przeszklona ściana będzie normalna ściana i kominek - coś jak u MarJel z dwoma szybami A masz jakieś uwagi? pisz śmiało co Ci się nie widzi tak byłohttp://images43.fotosik.pl/633/0336d16453c7a05emed.jpg a tak będzie:http://images39.fotosik.pl/694/26b1da59b19c5912med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 16.03.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Saly - chyba nie masz wyjścia tylko tak to rozwiązać, chociaż szkoda trochę okna na podcień. Ale za to zyskasz w sumie jeszcze lepsze okno Tylko musisz się wyposażyć w dobre żaluzje, żeby móc oglądać TV A gdzie chcesz przechowywać np. odkurzacz, mopy, chemię? Super ta Twoja kuchnia, w dodatku w super miejscu, taka wysunięta i z wyjściem na podcień, rewelacja jeśli lubicie grillować A ja mam pytanie do wszystkich, którym się podobają obwódki wokoło okien, tzw. bonie. Z czego macie je wykonane? Ostatnio projektantka powiedziała mi, że wykonuje się je z drewna razem z oknami! Zdziwiło mnie to, bo większość robi je chyba ze styropianu. Może macie zdjęcia jakiegoś domu, który ma to w drewnie? Z czego są wasze bonie, jeśli je macie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmosm 16.03.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Witam Wszystkich Wiem,że co niektórzy są już w bardzo zaawansowanym stadium budowy swoich benków i moje pytanie dziwnie zabrzmi, ale odważę się Na wiosnę mam zamiar zacząć budowę Benka II, i powoli kompletuje zakupu grubszych materiałów. Otóż dziwie w projekcie mnie kilka rzeczy. Np źle podsumowana ilość więźby na dach. Pytałem w MGprojekt skad takie rozbieżności ale bez odzewu. Dziwi mnie tez ilość stali na na strop monolityczny. W projekcie jest 5310mb stali fi 12 na sam strop, to jest ok 4,6 tony stali na sam strop! czy to jest możliwe?Czy przypadkiem znowu nie jakaś pomyłka? Mam prośbę o pomoc osób które budowały Benka II i wykonywały strop monolityczny aby podać przybliżone wartości. Z góry wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarJel 16.03.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 kosmosm, Twoje pytanie wcale nie jest dziwne:rolleyes: Nie wiem czy Ci pomogę bo wybudowałam benkaV z Mg, ale muszę przyznać że w moim projekcie było masę błędów, tak że jest duże prawdopodobieństwo że mogą być też w Twoim. Na etapie budowy stanu surowego mało się udzielałam, ale coś mi świta że sporo więźby właśnie nie wykorzystaliśmy i nam zostało, prawdopodobnie przez jakieś błędy w wyliczeniach w projekcie:o W tym wątku, blekitna buduje benka II trzeba będzie jej podpytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarJel 16.03.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 A ja mam pytanie do wszystkich, którym się podobają obwódki wokoło okien, tzw. bonie. Z czego macie je wykonane? Ostatnio projektantka powiedziała mi, że wykonuje się je z drewna razem z oknami! Zdziwiło mnie to, bo większość robi je chyba ze styropianu. Może macie zdjęcia jakiegoś domu, który ma to w drewnie? Z czego są wasze bonie, jeśli je macie? Wszyscy to pewnie też ja:rolleyes: Na temat drewna nic nie wiem więc nie będę się przemądrzać, styropian braliśmy pod uwagę, tzn. mój m nazwoził różnych próbek, ozdobnych falowanych, wzorzystych, ale go pogoniłam z tym styropianem Chciał mojego benka przerobić na dworek-potwrek , w ostateczności mamy proste murowane o takie( jak zwykle stanęło na moim:popcorn:) Jeszcze widać gzymsik pod dachem, podbitki chwilowo brak. http://img217.imageshack.us/img217/2342/dsc0121x.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 17.03.2011 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Kosmosm - niestety ja się nie orientuję, bo mnie to dopiero czeka MarJel - opcji murowanej nie przewidziałam ale jest na pewno lepsza od styropianowej i gzymsik też ładny jaki planujesz kolor podbitki i z czego będzie ta podbitka? Ja się trochę obawiam dworka-potworka, bo mnie projektantka namawia do zrobienia okiennic (ale takich prawdziwych, solidnych, a nie atrapy ), no ale ja właśnie chyba w ogóle wolałabym unikać takich dodatków, bo najgorsze co może być to pseudo-dworkowa wiocha zresztą dla mnie ten dom nie jest dworkowy tylko klasyczny, bo przecież jedyna rzecz dworkowa to te kolumny z drugiej strony widziałam dokonania tej projektantki i naprawdę jest niesamowicie zdolna, więc chyba wie co mówi z tymi okiennicami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 17.03.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Mar Jel - ten gzymsik jest murowany? tzn wymurowali go murarze ?czy się kupuje gotowy element? Bo ja na elewacji też chce mieć taki gzyms oddzielający parter od piętraPraha- moim zdaniem okiennice są typowo dworkowe i nadają ciężkości Nie to ze mnie się jakoś szczególnie nie podobają tylko określają styl domu .Ponad to nie wiem jak wtedy ze styropianem na elewacji bo mocniej otworzysz okiennice lub wiatr zawieje i w styropianie ślad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarJel 17.03.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 DZIEWCZYNY ŹLE PISZE!!!!! tzn. źle się wyraziłam, zarówno gzymsik jak i opaska jest ze styropianu, ale nie są to gotowe elementy gdzieś zamawiane, tylko najprościej jak się dało powycinane przez moich fachmanów ze styropianu i zrobione przez nich. Chciałam żeby coś tam było w około okien i pod daszkiem, ale jak najmniej ozdobne , efekt mnie zadowolił praha, nie mam zdania na temat okiennic, ale może wyjść całkiem ciekawie z nimi:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 17.03.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 A czyli jednak ze styropianu Saly - ja ogólnie lubię okiennice, mam je w obecnym domu, ale teraz mieszkam w takiej zwykłej chatce więc nie ma skojarzeń dworkowych, ale w Benku przez te kolumny mogą już takie powstać. Chociaż te okiennice mogłyby ładnie 'powiększyć' te okna na frontowej elewacji, które nie sprawiają wrażenia jakichś dużych pomimo ich rzeczywistego rozmiaru, o to głównie chodziło projektantce. Tylko boję się, że wyjdzie kiczowato :/ MarJel - a co z tą Twoją podbitką? z czego będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarJel 17.03.2011 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Zapomniałam, będzie na pewno biała i chyba drewniana:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 17.03.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 HEJ Saly mi bardziej podobają się dzrwi numer 2 kosmosm co do stali to nasz inspektor powiedział, ze możemy robic jedna sitkę za stali, a nie dwie czyli w suie połowe, powiedział, zę tej stali w projekcie jest jak na jakiś bunkier a co do zięźby to nie zauważyłam, zadnych robieżności, tylko wiem, że trzeba sobie wydłuzyć kawałek dachu nad witryną w jadalni, bo tam jest za krótko dachu i może przez to zaciekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts