Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja jeszcze nie wybrałam drzwi, ale jak już pewnie zauważyłyście uwielbiam naświetla :) tylko, że ja na pewno pójdę w stronę klasyki, bo wg mnie do benka pasują klasyczne :) MarJel ma ładne, proste drzwi, w dodatku białe i z naświetlami - czyli to co lubię najbardziej :)

Saly - a dlaczego trzeba tak wcześnie wybierać drzwi? Przecież w projekcie na pewno jest wyznaczona jakaś dziura na drzwi :rolleyes: i się do niej dopasuje to co się chce :rolleyes: my mamy zamiar drzwi zamówić razem z oknami, tzn. kiedy powstaną już otwory :)

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do elewacji - powiem tak co do Benia wszystko miałam zaplanowane w najmniejszych szczegółach - a tutaj jednak wszystko inne, no i styl domu jednak trochę inny a czasu mało

Więc tak:

Elewacja będzie w kolorze domu MarJel - jaśniutki kolorek złamana biel w ecri ze słoneczną nutą,

Klinkier jaśniutko żółty z czarną fugą

Tak jak na projekcie klinkier ale także wokół wejścia( na projekcie to jest białe) I ta część wokół wejścia będzie jakby wklęśnięta A reszta frontu z klinkieru będzie wystawa aby rozbić tą blokową formę tego domu

Verona w środku podoba mi się na 6 -ale z zewnątrz jest specyficzna i ten klinkier wydaje mi się OK bo rozbija przestrzeń Podobają mi się Boni ze styropianu nawet bardziej od klinkieru ale jeszcze wydłużą optycznie budynek a tego nie chcę

dla przypomnienia jak wygląda ta elewacja:

http://images49.fotosik.pl/632/605bcd34d3164bd3med.jpg

Programu żadnego nie mam:( żałuję, bo chętnie zobaczyłabym wizualizację Twojej elewacji. Jeśli chodzi o kolor Verony - jestem na tak :) jaśniutki klinkier też będzie wyglądał ładnie, ale zastanawiam się czy ta ciemna fuga to dobry pomysł, ale ja się na klinkierach nie znam więc nie wiem :) ale widzę Saly, że wizję nowego domu masz już zupełnie inną od wizji Benka, nawet kolorystykę całkowicie zmieniłaś ;)

Praha- w środku oczywiście że wykorzystam pomysły z Benka - tutaj nic się nie zmieniło

Jeśli chodzi o układ pomieszczeń w środku nic nie zmieniam poza zmianą ściany w salonie na duuuże okno 4 metrowe i powiększenie tego "jakby" wykuszu o 0,5 metra - ogród mamy z tyłu domu więc trzeba było dostosować -a tam gdzie jest przeszklona ściana będzie normalna ściana i kominek - coś jak u MarJel z dwoma szybami A masz jakieś uwagi? pisz śmiało co Ci się nie widzi

tak było

http://images43.fotosik.pl/633/0336d16453c7a05emed.jpg

a tak będzie:

http://images39.fotosik.pl/694/26b1da59b19c5912med.jpg

Saly - chyba nie masz wyjścia tylko tak to rozwiązać, chociaż szkoda trochę okna na podcień. Ale za to zyskasz w sumie jeszcze lepsze okno ;) Tylko musisz się wyposażyć w dobre żaluzje, żeby móc oglądać TV :p A gdzie chcesz przechowywać np. odkurzacz, mopy, chemię? Super ta Twoja kuchnia, w dodatku w super miejscu, taka wysunięta i z wyjściem na podcień, rewelacja jeśli lubicie grillować :p

A ja mam pytanie do wszystkich, którym się podobają obwódki wokoło okien, tzw. bonie. Z czego macie je wykonane? Ostatnio projektantka powiedziała mi, że wykonuje się je z drewna razem z oknami! Zdziwiło mnie to, bo większość robi je chyba ze styropianu. Może macie zdjęcia jakiegoś domu, który ma to w drewnie? Z czego są wasze bonie, jeśli je macie? :)

Witam Wszystkich

Wiem,że co niektórzy są już w bardzo zaawansowanym stadium budowy swoich benków i moje pytanie dziwnie zabrzmi, ale odważę się:)

Na wiosnę mam zamiar zacząć budowę Benka II, i powoli kompletuje zakupu grubszych materiałów. Otóż dziwie w projekcie mnie kilka rzeczy.

Np źle podsumowana ilość więźby na dach. Pytałem w MGprojekt skad takie rozbieżności ale bez odzewu. Dziwi mnie tez ilość stali na na strop monolityczny.

W projekcie jest 5310mb stali fi 12 na sam strop, to jest ok 4,6 tony stali na sam strop! czy to jest możliwe?Czy przypadkiem znowu nie jakaś pomyłka?

Mam prośbę o pomoc osób które budowały Benka II i wykonywały strop monolityczny aby podać przybliżone wartości.

Z góry wielkie dzięki

kosmosm, Twoje pytanie wcale nie jest dziwne:rolleyes:

Nie wiem czy Ci pomogę bo wybudowałam benkaV z Mg, ale muszę przyznać że w moim projekcie było masę błędów, tak że jest duże prawdopodobieństwo że mogą być też w Twoim.

Na etapie budowy stanu surowego mało się udzielałam, ale coś mi świta że sporo więźby właśnie nie wykorzystaliśmy i nam zostało, prawdopodobnie przez jakieś błędy w wyliczeniach w projekcie:o

W tym wątku, blekitna buduje benka II trzeba będzie jej podpytać:)

A ja mam pytanie do wszystkich, którym się podobają obwódki wokoło okien, tzw. bonie. Z czego macie je wykonane? Ostatnio projektantka powiedziała mi, że wykonuje się je z drewna razem z oknami! Zdziwiło mnie to, bo większość robi je chyba ze styropianu. Może macie zdjęcia jakiegoś domu, który ma to w drewnie? Z czego są wasze bonie, jeśli je macie? :)

Wszyscy to pewnie też ja:rolleyes:;)

Na temat drewna nic nie wiem więc nie będę się przemądrzać, styropian braliśmy pod uwagę, tzn. mój m nazwoził różnych próbek, ozdobnych falowanych, wzorzystych, ale go pogoniłam z tym styropianem ;)

Chciał mojego benka przerobić na dworek-potwrek :p, w ostateczności mamy proste murowane o takie( jak zwykle stanęło na moim:popcorn:)

Jeszcze widać gzymsik pod dachem, podbitki chwilowo brak.

http://img217.imageshack.us/img217/2342/dsc0121x.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Kosmosm - niestety ja się nie orientuję, bo mnie to dopiero czeka :roll:

MarJel - opcji murowanej nie przewidziałam ;) ale jest na pewno lepsza od styropianowej :D i gzymsik też ładny :) jaki planujesz kolor podbitki i z czego będzie ta podbitka?

Ja się trochę obawiam dworka-potworka, bo mnie projektantka namawia do zrobienia okiennic (ale takich prawdziwych, solidnych, a nie atrapy :p ), no ale ja właśnie chyba w ogóle wolałabym unikać takich dodatków, bo najgorsze co może być to pseudo-dworkowa wiocha :D zresztą dla mnie ten dom nie jest dworkowy tylko klasyczny, bo przecież jedyna rzecz dworkowa to te kolumny :confused: z drugiej strony widziałam dokonania tej projektantki i naprawdę jest niesamowicie zdolna, więc chyba wie co mówi z tymi okiennicami :) :confused:

Mar Jel - ten gzymsik jest murowany? tzn wymurowali go murarze ?czy się kupuje gotowy element? Bo ja na elewacji też chce mieć taki gzyms oddzielający parter od piętra

Praha- moim zdaniem okiennice są typowo dworkowe i nadają ciężkości Nie to ze mnie się jakoś szczególnie nie podobają tylko określają styl domu .

Ponad to nie wiem jak wtedy ze styropianem na elewacji bo mocniej otworzysz okiennice lub wiatr zawieje i w styropianie ślad.

DZIEWCZYNY ŹLE PISZE!!!!! tzn. źle się wyraziłam, zarówno gzymsik jak i opaska jest ze styropianu, ale nie są to gotowe elementy gdzieś zamawiane, tylko najprościej jak się dało powycinane przez moich fachmanów ze styropianu i zrobione przez nich.

Chciałam żeby coś tam było w około okien i pod daszkiem, ale jak najmniej ozdobne , efekt mnie zadowolił:)

praha, nie mam zdania na temat okiennic, ale może wyjść całkiem ciekawie z nimi:rolleyes:

A czyli jednak ze styropianu :rolleyes::)

Saly - ja ogólnie lubię okiennice, mam je w obecnym domu, ale teraz mieszkam w takiej zwykłej chatce :p więc nie ma skojarzeń dworkowych, ale w Benku przez te kolumny mogą już takie powstać. Chociaż te okiennice mogłyby ładnie 'powiększyć' te okna na frontowej elewacji, które nie sprawiają wrażenia jakichś dużych pomimo ich rzeczywistego rozmiaru, o to głównie chodziło projektantce. Tylko boję się, że wyjdzie kiczowato :/

MarJel - a co z tą Twoją podbitką? z czego będzie?

HEJ

Saly mi bardziej podobają się dzrwi numer 2 :)

kosmosm co do stali to nasz inspektor powiedział, ze możemy robic jedna sitkę za stali, a nie dwie :) czyli w suie połowe, powiedział, zę tej stali w projekcie jest jak na jakiś bunkier :p a co do zięźby to nie zauważyłam, zadnych robieżności, tylko wiem, że trzeba sobie wydłuzyć kawałek dachu nad witryną w jadalni, bo tam jest za krótko dachu i może przez to zaciekać.