Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hahah MarJel, ale ja autem tylko po 5 głównych ulicach Łodzi umiem jeździć :lol2::lol2::rotfl: Lublin to dla mnie koniec świata :) samolotem musiałabym lecieć :p:P

Ale tak serio to biorąc pod uwagę stan polskich dróg to po prostu nie chce mi się cały dzień jechać jak i tak klamka już zapadła, rozmyślić się już nie mogę :p a jak czegoś nie wiem to pytam na forum :D idealne rozwiązanie dla leniwych :p

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Leniwiec jeden:P

Kiedyś często jeździłam do Łodzi,w związku ze swoją pracą, taki wypad z załatwieniem spraw to faktycznie cały dzień, tyle że ja wyjeżdżałam ok.4 rano, żeby tam już od rana działać.

Jakbyś przyjechała to na pewno decyzji byś nie zmieniła, potwierdziłabyś tylko że benek to dobry wybór

Chociaż......... saly u mnie była i już benka nie buduje:jawdrop:;)

Jutro jadę do Wa-wy w sprawach nie związanych z budową, ale jak zostanie trochę czasu polatam trochę po sklepach z meblami i oświetleniem:)

co do wejścia do tej garderoby to napwno schrzanili, bo ja mam normalne proste wejście zrobione ( wkońcu je i tak zamuruje, ale narazie jest)

natomiast te skosy to nie wiem, bo ja podnosiłam o jeden porotherm.

ania i Paweł powiedzcie co Wy zmieniliście w Benku???

aha i prosze o skomentowanie mojej wypowiedzi:

A oto nad czym się zastanawiam:

- czy jest sens dawać okna dachowe w pokojach dziecięcych, bo patrząc na twoje zdjęcia to one bardzo mało doświetlają, bo sa zaraz przy ścianie i zresztą pod tym skosem bedą stały łóżka dzieci więc sama nie wiem... ?

MarJel - kochanie

Twój Benio jest naprawdę śliczny a decyzja o zmianie projektu nie miała absolutnie związku z Twoim B

Mnie wszyscy dookoła namawiali na inny dom niż ten co poprzednio miałam A moja Maja to taki mniejszy Benio,

Do tej pory nie wiem czy to dobra decyzja że nie buduje benia. Nie mam z kim pogadać ani porównać :-(

Odezwał się do mnie ktoś kto buduje Verone ale to chłopak i ma dopiero stan surowy wiec nie pogadam z nim o kanapach czy meblach w kuchni :-((((

Wybacz zdradę bo mi strasznie smutnoooooooo

marjel akurat różnice mnie nie dziwią Twój benek jest DUŻO większy niż nasze II ;) tylko mnie nie bardzo stać na jeszcze większy dom i dlatego mam najmniejszego benka :wtf: hih ale u mnie to poddasze wygląda na wyższe niz u Poli, no ciekawe o ile jak dojdzie wełna i wylewki :?

Blekitna - to nie sztuka wybudować duży dom, ale przede wszystkim go utrzymać, więc myślę, że dobrze zrobiłaś budując dom właśnie na swoje możliwości. Nie chodzi tylko o to, co jest teraz, ale też o to co będzie za x lat :) Grunt to realna ocena możliwości :) a 180 m2 to wcale mało nie jest!!!

Saly - współczuję, rzeczywiście z chłopakami o kanapach nie pogadasz (hehe chociaż akurat o kanapach to może jeszcze tak :p ale o lampach już na pewno nie ;) ), ale od gadania na te tematy jesteśmy my, więc się nie martw :)

Saly- cieszę sie ze projekt naszej kuchni ci sie podoba:)Pocieszające to bo ja nie mam talentu w projektowaniu i dobieraniu kolorów i sama sobie taką kuchnie obmyśliłam;) A Saly to z bajki "Potwory i spólka"? ;) uwielbiam tą bajkę:)

Przejrzymy projekt i jak rzeczywiscie to ich bład to będziemy szarpac z ceny. Nic wiecej juz nie zrobimy. Jakos te garderoby przełkniemy,to nie koniec świata. Reszta jest piękna i to jest najwazniejsze.:)

błękitana -widziałam ,u ciebie jest wyżej. I fajnie to wygląda. :)

MarJel- super dom,wielki ten wasz benek:)

co do wejścia do tej garderoby to napwno schrzanili, bo ja mam normalne proste wejście zrobione ( wkońcu je i tak zamuruje, ale narazie jest)

natomiast te skosy to nie wiem, bo ja podnosiłam o jeden porotherm.

ania i Paweł powiedzcie co Wy zmieniliście w Benku???

aha i prosze o skomentowanie mojej wypowiedzi:

A oto nad czym się zastanawiam:

- czy jest sens dawać okna dachowe w pokojach dziecięcych, bo patrząc na twoje zdjęcia to one bardzo mało doświetlają, bo sa zaraz przy ścianie i zresztą pod tym skosem bedą stały łóżka dzieci więc sama nie wiem... ?

Witam,

Błękitna

Jeżeli chodzi Tobie o okna dachowe i rozmieszczenie na poddaszu to u Nas dół domu został prawie bez zmian tj. spiżarka wyleciała i powiekszyła się kuchnia o tąwnękę oraz wiatrołap. Zmiejszyliśmy drzi wejsciowe na 100 cm przez co powiekszyliśmy łazienkę na dole. Kolumny również zostały usuniete w salonie i podciąg wyprostowany a nie łuk. Kolejną zmianą było powiekszenie okien: front oraz dwa pozostałe przeszklenia w salonie ( stałe + jadalnia przesówka na 2).

Góra jest inna niż projekt. Tam gdzie łazienka przy kominie jest duża garderoba. Lukarny są dużymi pokojami bez okien dachowych tj. bez dzielenia okien ugiętych na dwa pokoje tylko jeden duży. Łazienka na wprost od schodów z połączoną pralnią obok po prawej.

Jeżeli chodzi o kąt dachu to sąspecjalne poziomice - waserwagi do mierzenia kątu dachu u Nas projektowo było 38 stopni i 36 stopni bo z jednej strony jest inny a z drugiej inny. U Nas ustaliłem na 35 stopni i 36 ponieważchcieliśmy uzyskać płaski dach a nie czubaty. Krokwie przedłużono i super wyszło.

Co do okien dachowych projektowo - dla mnie bezsensu robić okno gdzie są dzrzwi z lukarny - bo po co jak jest tam zródło światła. U nas sa dachowe tak jak w projekcie ale każde pomieszczenie ma tylko jedno okno. Pamietaj okna takie same wymiary jak w projekcie (140x76) bo u ludzi widze mniesze a są zamałe. A jeszcze jedno jak są schody to w projekcie są bardzo dobrze wymiary przeliczone to wtedy wyjda bardzo wygodne do chodzenia i płaskie bo sąliczone ze wzoru na długośc podstopnicy do stosunku wysokości - kierownik sprawdzał i wyszło ok.

Jak coś to pytaj...

Pozdrawiamy

Hej :)

Saly - mi też się podoba czubaty dach :) ale...

Ania&Pawel - jestem bardzo ciekawa jak to u Was wyszło :) może moglibyście wrzucić jakieś zdjęcia domu? zwłaszcza z zewnątrz, bo mnie zaciekawiliście tym dachem :rolleyes: Ja też zastanawiałam się nad powiększeniem frontowych okien, ale w Benku 3 one mają 180x150 i odradzono mi ze względu na zmniejszenie (i tak małej) przestrzeni na ścianie w kuchni.

Blekitna - pomyśl czy te okna dachowe dużo Ci dadzą jeśli chodzi o światło czy nie. Nasz benek będzie stał między drzewami, więc każde okno jest na wagę złota, bo dom będzie niedoświetlony. Ale jeśli Twój benek stoi 'odkryty' i do tego np. pokoje o które chodzi są na południe, to wtedy tego dodatkowego okna może nie potrzebujesz... Chociaż ja uważam, że okna to super sprawa i lubię jasne pomieszczenia, a wydaje mi się, że przez połaciówki wpada więcej światła niż przez normalne okna, ale może się mylę :rolleyes: A z jakiego powodu zastanawiasz się nad zrezygnowaniem z nich?

zastanawiam się nad tymi oknami, bo one są tak naprawde przy samej ścinie i do tego z tej samej strony świata co te balkonowe, więc one dają mało swiatła... rozumiem gdyby nie było garderoby to wówczas możnabyłoby je dać z tych innych stron i wtedy jest sens, a wstawić je po to żeby były i trzeba był je myć :p pozatym jakoś po moich doświadczeniech nie mam przekonania do takich okien dachowych, u mnie w domu velux przeciekał jak była ulewa... a nie chce żeby dzieciom na głowe padało :p

Ania i Paweł ja również bardzo proszę o wrzucenie fotek domu :) i jak masz to zmieniony rzut :) pozdrawiam i dzięki za info :rolleyes:

Coś Ania &Paweł zamilkli :-(

Dziewczynki kochane co tam u Was?

U mnie początek ogrodzenia i 15 kwietnia wchodzą bobowie budowniczy- już nie mogę się doczekać - :wiggle::wiggle::wiggle:

o niczym innym nie myślę tylko żeby już się zaczęło

MarJeluś - co tam nakupowałaś ? albo przytargałaś do domku nowego?

Może jakieś foty nowe?

Praha - no cio tam u Ciebie nic się nie chwalisz:-( Zaczęli budować ? jak idzie?

[quote name=Saly

MarJeluś - co tam nakupowałaś ? albo przytargałaś do domku nowego?

Może jakieś foty nowe?

?

O jak ładnie zostałam nazwana:)

A no byłam w stolicy, bardziej oglądałam bo byliśmy osobowym samochodem więc za dużo byśmy nie kupili. Dużo mi się rozjaśniło bo mogłam zobaczyć różne rzeczy na żywo które sobie wcześniej upatrzyłam w necie. Następny wyjazd już busem, albo dwoma:rolleyes:

Kupiłam tylko białą komódkę do córci, bo na jej wzór chciałam aby stolarz zaczął robić jej olbrzymią zabudowaną szafę(niestety takiej gotowej nie kupię, za dużą ma wnękę)

Upatrzyłam sobie fajne kute łóżko do gościnnej sypialni i trochę różnych dupereli i oświetlenia do domu.

Cieszę się że już niebawem ruszacie, szybko się wszystko toczy, oby tak dalej :)

Praha,

Niestety muszę Was rozczarować ponieważ razem z żoną podjeliśmy decyzję od początku budowy że nie będziemy nigdzie zdjęć na necie umieszczać, mam nadzieję że to zrozmiecie... chyba że na żywo to zapraszamy. Budujemy w Lublinie.

Jeżeli chodzi o okna w kucjni i gabinecie my zrobiliśmy wymiar 150x180 i jest super bo te projektowe z II benka to porażka giną na ścianie elewacji zewnętrzej a w kuchni wcale nie jest za duże okno... ale to kwestia upodobań. Okna w lukarnach również powiekszone na 200 cm. Rzutów przerobionego poddasza nie mam w formie elektronicznej. Ps. niemamy kolumn przed domem.

Pozdrawiamy