Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No więc "pod papę" w sensie (czy nonsensie) że bez dachówki. Bo tylko do tego etapu firma robi domy. Do dachówki zamawiamy oddzielnie dekarza na wrzesień:)

Jeśli chodzi o dwuteowniki itd to zamawianiem i zakupem zajmuje sie narzeczony, jak wróci to wypytam dokładnie o szczegóły stropu i napiszę co i z czego było robione (i gdzie zakupione). Jeśli chodzi o montaż to wszystko robi nam jedna ekipa. Są świetni:)

Pozdrawiam,

Dagne

Czy ktoś próbował przerobić te stalowe podciągi i słupy na drewniane ?

my próbowaliśmy i zarówno jak i projektant Michał Gąsiorowski jak i nasz kierownik budowy powiedział, że drewniane, albo muszą być bardzo szerokie, albo muszą być gęsto roztawione i zrezygnowaliśmy, a teraz mamy problem żeby kupić dwuteownik, właściwie tylko Stawex na Modlińskiej ściąga w ciągu dwóch dni, ale według moich obserwacji jest to towar deficytowy w takiej ilości jakiej potrzeba na ten dom

My też budujemy Benka II i poczyniliśmy małe zmiany , ale w porównianiu z waszymi jest to tylko kosmetyka :)

1. zamiast jednego okna w garażu zrobiliśmy drzwi - będzie bygodniej wychodzić na dwór np z kosiarką :lol:

2. zrezygnowaliśmy z jednych drzwi z garażu do pom.technicznego, które nie dzielimy na dwa mniejsze

3. myślę o kominku wdustronnym ,ale wyczytałam że takie kominki nie nadają się do ogrzewania domu , tylko do wystroju i tu mam zgrzyt :(

Podcień zostawiliśmy , bo wielkość salonu nam odpowiada, chociaż po przeczytaniu waszych opini zaczynam się zastanawiać , czy tego nie zmienić :)

Napiszcie kiedy kryjecie dachy i zamykacie domy oknami. Nam ekipa odradza robić tego jeszcze w tym roku - dom się ma odpowiednio osuszyć i przewietrzyć ....

a wracając do dwuteowników - to zadzwoniłam ostatnio do szefa ekipy z pytaniem czy mam się martwić ich zakupem - odpowiedział że dla niego w hurtowni wszystko jest i w każdej ilości a ja mam się jedynie zastanawiać nad wystrojem wnętrz a nie budową :lol: , tak więc myslę że te niby braki w hurtowniach to zabiegi marketingowe , aby podnieść ceny materiałów :evil:

• 2 weeks później...

No u nas niestety chwilowo był przestój w pracach, więc i ja się nie odzywałam, bo nie chciałam sie denerwować. Ale już od wtorku Panowie ruszyli pełną parą i idą jak burza. Więźba powstaje w tempie piorunującym i będzie gotowa prawdopodobnie 3 września. tzn. "pod papę"

Problem jest niewielki z dekarzami, bo trzeba z miesiąc czekać, ale to w tym czasie hydraulik i elektryk nas "obrobią", a potem wejdą Panowie na dach:)

Dziś już zrobili więźbę lukarny w łazience i się trochę przestraszyłam, bo wyszło to ogromne...z resztą cała ta góra jest wielka. Póki jej nie podzielili ściankami to wygląda jak hangar albo kort do tenisa:)

Ktoś na forum się wypowiadał, że należy garaż powiększyć. To ja nie wiem czym wy chcecie jeździć, bo garaż jest absolutnie wielki i spokojnie zmieszczą się 2 samochody, rowery i kosiarka.

Zrobiłam też nowy projekt tarasu (bo zabudowaliśmy podcień więc należało zrobić to od nowa) i wyszło absolutnie bosko:)Rysunek na małej karteczce, parę wymiarów, a Panowie postawili dokładnie tak jak mi sie marzyło:)

Nie mogę na fotosiku zamieszczać plików .bmp więc jakby ktoś był zainteresowany rysunkiem tarasu to mogę na mail przesłać:)Ah, emocje rosną z każda przybitą deseczką i z każdą postawioną cegłą:)

Pozdrawiam,

Dagne