Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

MarJel a mnie się coś wydaje że u ciebie to było tak, domek z zewnątrz taki mały dworek bardzo elegancki i subtelny bo biały, a po oglądaniu muratora wszystko ci się poprzestawiało ale na ewentualne zmiany juz za późno. Bynajmniej tak było u mnie, forum kształtuje niesamowicie.Myśle ze rozumiesz co mam na myśli?

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

reni1980 - Masz rację z tym ze forum kształtuje i to bardzo i w dobrym kierunku Zanim tu trafiłam wyznacznikiem trendów i fajnych rzeczy az wstyd teraz się przyznać była....gazetka praktikera No serio :bash:

Forum skupia nie tylko fajne pomysły ale u ludzi, którzy mimo iż nieraz okrutnie szczerzy pomogą w podejmowaniu decyzji

Hej Dziewczyny!

Nie było mnie kilka dni ,a tu taka wielowątkowa dyskusja :o.

To prawda-dzięki FM otwierają się oczy na wiele rzeczy i pewnie gdyby nie dyskusje,zdjęcia innych forrumowiczów popełniłabym wiele błędów.Aż boję się pomyśleć jak by wyglądał moj dom gdyby nie te godziny tu spędzone (a mój mąż MÓWIŁ,że to strata czasu :p.Teraz już tak nie mówi-sam często zagląda :))Niejednokrotnie zainspirowałam się tu czymś lub odwrotnie-wyleczyłam z jakiegoś pomysłu.

Teraz pewnie mając tą wiedzę budowałybyśmy inne bryły.A często trafia się na FM jak budowa jest w trakcie i możemy tylko dostosować wnęrza do własnych predyspozycji.Nie każdy jest takim szczęściarzem jak Sally,że trafiła tu na tyle wcześnie i zaczerpnęła taką wiedzę,że zdążyła jeszcze zmienić projekt:).

Stąd pewnie szprosy i dworkowy charakter domu MArJer o które pytała reni1980 :)Mam rację?;)

A jeśli chodzi o pytanie o podbitkę MarJer-jestem za białą.

:)

Hej Lady

Święte słowa kobieto piszesz :-) Wszystko to prawda

A co do Mężów - mój także uważał że to strata czasu - ale już pomału zaczyna doceniać :-) :-)

A Dziewczyny - ponieważ nic innego fizycznie nie mogę zrobić - na jakieś większe zakupy za wcześnie, podstawowe rzeczy uzgodnione postanowiłam że wezmę się za ogród. Działkę mam sporawą - więc budowę można ze tak powiem odgrodzić

Mam wiele pomysłów i w pt mam spotkanie z Panem Kijanką - tak go zwiemy bo to szczególnie fachman od wody w ogrodach

Pkt głównym będzie oczko wodne i skalniak z wodospadem - reszta raczej bardzo uporządkowana w stylu tzw japońskich ogrodów

Tj tylko iglaki aby cały rok było zielono i minimum liści resztę trawa i trawa i tylko to oczko obsadzone przeróżnymi roślinkami

Zobaczymy jak to wyjdzie - pewnie sto razy się jeszcze zmieni :-)

Saly!

Ja też przebierałam nóżkami nie mogąc się doczekać wykańczenia domu i swą energię spozytkowałam w ogrodzie.Dziś widzę,że to była jedna z najpepszych decyzji-urządzanie ogrodu w trakcie budowy i bardzo się z tego cieszę :).Teraz kompletnie brak mi na to czasu.

Pozatym cieszy podziwianie rosnących roślin :)Z tyłu domu mamy uporządkowaną działkę,kostkę brukową,zieloną trawkę.Natomiast z przodu syf,że aż wstyd :(Na kupach;kostkę brukową,drewno jakiś gruz i 1000 innych rzeczy :D

Wczesne zakładanie ogrodu (pod waraunkiem miejsca,odpowiednio dużej działki) daje pozatym oczszędności.Można kupić małe rośliny,a w momencie wprowadzenia one już "dorosną".Zresztą małe rośliny łatwiej się przyjmują.

My też mamy głównie iglaki i oczywiście nudny szpaler tui wzdłuż ogrodzenia :p.Ale u Ciebie się szykuje ogród dla konesterów jak widzę ;)

Lady to tak ładnie w planach wszystko wygląda :-) z wykonaniem może być różnie :-))))

No ten nudny szpaler tiu chyba też zastosuje mimo że jak sama napisałaś nudny i prawie każdy go ma -ale to dobry pomysł na szybkie osłonięcie się od sąsiadów - tak myślę Twoje tiuki szybko urosły?

fakt że małe roślinki duuużo tańsze i to tez jest argument aby zacząć już teraz

Saly,

ten popularny szpaler tui zastosowaliśmy tylko dlatego,że wolę patrzeć na zieloną ścianę roślin płot :)Pomiędzy nami a sąsiadami jest zwykła siatka ogrodzeniowa.Była postawiona już jak kupiliśmy działkę.Tuje sadziliśmy 2 lata temu-są to popularne szmaragdy i urosły ku górze z 70-80 cm,ale zdecydownie poprawiły swoją objętość i przytyły:D.Wokól tui jest (też banalnie) wysypana kora :p.Orpócz tego dośc duża częśc ogrodu jest przyktyta agrowłókniną i korą a tam rośnie dużo rożnych form,kształtów i odcieni głównie iglaków (choć nie tylko).Dzięki temu mamy mniej trawnika -a jeśli jest go mniej jest bardziej zadbany :)Kupiliśmy już urządzenia na plac zabaw i w wekeend zamierzamy go urządzić.

Tej zimy zmarnowały na msię tylko 2 rośliny,a najbardziej mi ich żal :p.To dość wysokie drzewka szczepione na pniu składające się z 3 kól-duża,średnia i mała.Bardzo efektowna roślina.Nie muszę chyba dodawać,że była jedną z najdroższych, bo kilka stów kosztowała i szlag je trafił :wr. :p

no prosze to ja tez pisze się do waszego teamu, bo jak widać dom SSO a ogródeczek już powoli zagospodarowany, jest trawka, tuje też szmaragd dookoła obsadzone, kora wysypana i kilka krzaczków też już jest :) ale to głownie zasługa mojego męża, a i altanka drewniana niedługo będzie :)

MarJel a mnie się coś wydaje że u ciebie to było tak, domek z zewnątrz taki mały dworek bardzo elegancki i subtelny bo biały, a po oglądaniu muratora wszystko ci się poprzestawiało ale na ewentualne zmiany juz za późno. Bynajmniej tak było u mnie, forum kształtuje niesamowicie.Myśle ze rozumiesz co mam na myśli?

To prawda że forum zrobiło mi pranie mózgu, ale na szczęście śledziłam forum trochę dłużej niż jestem zarejestrowana, a dokładnie w momencie gdy szukałam projektu swojego domu. Już wtedy mieliśmy dylemat czy klocek, czy nasz benio i z pełną świadomością wybraliśmy benia, choć klocka nadal żal, no ale dwóch domów nie wybudujemy.

Także szprosy i styl zewnętrzny domu był zamierzony.

Natomiast jeżeli chodzi o wnętrza to od początku była mowa że nie ważne jaki dom, w środku ma być nowocześnie, ale do tego wszystkiego szczypta stylowych dodatków, a raczej bardziej glamour.

Jedynie co mi się zmieniło dzięki forum to kolorystyka w środku domu, wyposażenie łazienek, oświetlenie, schody i takie tam pierdółki, ale bardzo istotne.

Dla przykładu: nigdy nie myślałam o czarnej łazience- a takową zrobiłam:cool:

blekitna i saly, już mnie lepiej znają, bo temat moich wnętrz i moje dylematy wałkujemy już jakiś czas i widzę że wiedzą co mi w duszy gra, idealnie mnie rozszyfrowały:)

Strasznie się cieszę że trafiłam tutaj bo wiele się nauczyłam, sporo podejrzałam i zainspirowałam się niektórymi wnętrzami, a przede wszystkim że poznałam wirtualnie i nie tylko Was:yes:

Reasumując, uwielbiam nowoczesne wnętrza równie mocno jak stylowe domu i postanowiłam nie rezygnować z niczego i mieć to i to. Co z tego wyjdzie, aż się boję myśleć :eek::lol:

mi benek bardzo się podobał z zewnątrz, moim zdaniem jest taki ponadczasowy, jego bryła jest ładna teraz jak i za kilka lat, uważam, ze w moim benku tj.benek II są elementy nowoczesne : główny z nich to duże przeszklenia w salonie i jadalni, otwarta przestrzeń na dole, ponadto ja szystkie okna zrobiłam na prosto (czyli same proste formy), też planuje wnętrze bardziej nowoczesne, troszkę może eklektyczne i uważam, ze to będzie grało.te witryny będa nie dzielone i otwarte na ogród :)

MarJel no to mnie uspokoiłaś, ja takiego klocka troche się bałam, dlatego mam dwuspadową stodołę z lekkim zarysem nowoczesności, twój dom jest taki gustowny, dostojny i dworkowy ale jak tak patrzę to rzeczywiście na równi można postawić dwa słowa o wnętrzu twoim czyli nowoczesne i eleganckie, nie tylko nowoczesne.

MarJel no to mnie uspokoiłaś, ja takiego klocka troche się bałam, dlatego mam dwuspadową stodołę z lekkim zarysem nowoczesności, twój dom jest taki gustowny, dostojny i dworkowy ale jak tak patrzę to rzeczywiście na równi można postawić dwa słowa o wnętrzu twoim czyli nowoczesne i eleganckie, nie tylko nowoczesne.

Mój mąż to mi tego klocka do tej pory wypomina, zawsze jak gdzieś w drodze zobaczy fajny dom w tym stylu.

Nawet coś parę razy wspomniał że może by tak jeszcze raz się wybudować:jawdrop:

Reni Twój też ma bryłę ponadczasową i zawsze będzie na czasie, lubię takie domy :)

Marjel - hmmmmm Co temu Twojemu mężowi chodzi po głowie??? Aż się boję myśleć Czy to zaraźliwe? ( no wiesz ja, inne znane forumowiczki:-))

Co do wyboru domu - Nadal podtrzymuję że Benie są śliczne i ponadczasowe

Nowoczesne bryły mają zalety ale co by kto nie mówił nie są jakieś szczególnie przytulne z zewnątrz - są raczej zimne

I naprawdę ciężko zaplanować elewację - cały czas się martwię jak mi ona wyjdzie