Saly 20.04.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 PrahaWydaję mi się że idealnie to do Ciebie będzie pasowało Klasyka i tradycja - takie mam myśli patrząc na ten domI faktycznie i okiennice i szprosy prezentują sie tutaj dostojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarJel 20.04.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Dobra, dobra, Wy nie bądźcie takie mądre z tą piątką:P Lady dużo metrów ma Twój domek? Zawsze mam Cię pytać i zapominam, kupiłaś już lampę do salonu? Ja mam problem z tym miejscem i znowu mi się pozmieniała koncepcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 20.04.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Lady in red - świetnie powiedziane z tym gonieniem króliczka tak to właśnie wygląda chociaż mi się marzy nie tyle kolejna budowa, co np. renowacja jakiegoś starego domu, z pięknym starym ogrodem bo Benek jest fajny, ale prawdziwą duszę mają tylko stare domy, które niejedno już "widziały" Jeśli chodzi o szybką przeprowadzkę, to rzeczywiście nie trzeba się spieszyć, jeśli naprawdę nie ma się noża przy gardle... chociaż czasem trudno wytrzymać, bo bardzo ciągnie do takiego wymarzonego domku Zaskoczyłaś mnie pisząc o klimatyzatorach myślisz, że są potrzebne? ja chyba jestem zmarzlakiem, bo jeszcze nigdy w naszym pięknym kraju i moim małym domku na kurzej łapce nie odczułam, żeby mi było za gorąco oczywiście przesadzam, ale u nas jak stoi dom między drzewami, to latem jest naprawdę chłodno w środku i nawet mi nie przeszła przez głowę myśl o klimatyzacji. Dlatego ciekawi mnie, dlaczego się na nią zdecydowałaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 20.04.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Saly - fajnie, że Ci się podoba bo prawdopodobnie właśnie taka opcja zostanie Widzę, że tutaj w wątku same Matki Polki my też chcemy 3 dzieci, ale na to jeszcze mamy czas, póki co stan 0 a co do sprzątania to ja mam ambitny plan sprzątać sama + kupić odkurzacz, który sam jeździ i sprząta ale jak już będzie dziecko, to wydaje mi się niemożliwością opieka nad dzieckiem, mężem , domem i jeszcze latanie z mopem po X metrach podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lady in red 20.04.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 (edytowane) praho, domek,który pokazujesz jest uroczy-świetnie uzupełniają się szprosy,okiennice,dach,elewacja.Bardzo gustownie i konsekwentnie Pytasz o klimatyzację.My podjęliśmy decyzje o montażu klimatyzacji jeszcze przed tynkami dzięki temu wszystkie rury i inne łączenia są sprytnie ukryte.Mamy też jedną jednostkę zewnętrzną,ale w każdym pomieszczeniu można indywidualnie sterować klimatyzacją. Ja mieszkałam kiedyś 2 lata w mieszkaniu dwupoziomowym i powiem Ci,że na poddaszu nie dało się wytrzymać:(Dlatego klimę mamy tylko w pokojach na górze.Kopetrowy dach bardzo się nagrzewa:(Jeżdziliśmy też w lecie do znajomych którzy mieszkają w domach z poddaszem i utwierdziłam się w przekonaniu o konieczności montażu klimy :)Nas nie chronią przed upałem drzewa.Mam wrażenie,że u Nas wogóle jest jakoś gorąco,2 ostatnie lata były bardzo gorące Każdy ma inne potrzeby,inną lokalizację,ale to trochę jak z samochodem-kiedyś latami jeździłam bez klimy i żyłam teraz sobie tego nie wyobrażam Mar Jer, Lamp do salonu nie kupiłam i to jedyne pomieszczenie gdzie nie kupiłam lamp.Niestety jestem już chyba zmęczona tym tematem,bo na tym etapie w każdej lampie cos mi nie pasi .Kurcze,a pamiętam ten moment gdzie podobało mi się prawie wszystko .A Ty z tego co mamiętam kupiłaś ecru Geneve?Czy nie kupiłaś jej w końcu.... Dom mój ma 240 m i do tej pory wydawało mi się,że pomieszczenia są rozsądnej wielkości Ostatnio sama już nic nie wiem,więc nie traktuj moich słów poważnie Edytowane 20 Kwietnia 2011 przez lady in red Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lady in red 20.04.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 praho, jak wcześniej pisałam wyleczyłam się już z pomysłu samodzielnego sprzątania domu .A ja samosprzątający odkurzacz mam i choć są różne o nim opinie generalnie polecam :)Wychodząc do pracy włączam go,a jak wracam mam już posprzątane, a moja "helenka" grzecznie ładuje akumulator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 21.04.2011 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Lady - ooo pisząc to nie wiedziałam, że trafiłam na posiadaczkę tego cuda czyli to naprawdę działa? Zjada 'koty' i inne? Chodzi mi o to, żeby móc porządnie odkurzyć raz na tydzień, a to maleństwo puścić codziennie, żeby zjadało kurz i inne paproszki A jak to się porusza? Nie gubi się, zawiesza? Co jeśli na podłodze leży dywanik, wtedy też go odkurzy? Przepraszam, że tak dopytuję, ale w sklepie to mi prawdy nie powiedzą Cieszę się, że podoba Ci się domek ze zdjęcia, bo planuję swój wykończyć podobnie, tylko kolumny chciałabym w innym kolorze i elewację też jaśniejszą i mniej żółtą, coś jak u MarJel. Z klimatyzacją to rzeczywiście subiektywna sprawa, chociaż auta też sobie dzisiaj bez niej nie wyobrażam, więc nie jest ze mną tak źle moja mama ma mieszkanie dwupoziomowe i u góry jest potwornie gorąco latem, ale zwłaszcza po jednej stronie. U nas w domu z dachem dwuspadowym i z drzewami dookoła jest teraz ok, zobaczymy jak będzie w Benku, ale wydaje mi się, że to właśnie drzewa mają z tym coś wspólnego 240 m2 pow. użytkowej? To naprawdę spory dom, myślę, że dla 3 os. rodziny super, oczywiście jeśli ktoś lubi przestrzeń, ja np. lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 21.04.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 hej!!! praha nie powiem całkiem ładnie wygląda ten domek ze szprosami i okiennicami, el;egancko bym rzekła... może po prostu ja jestem taką minimalistka, że wolę jak najmniej a o takim odkurzaczu coś słyszałam, ile takie cudeńko kosztuje? lady 240 m to dużżooo, a marjelka ile ma metrów użytkowych? no ja ma 180 i myśle, żo to spokojnie wystarczy ale zazdroszczę Wam tych dużycha salonów co do dzieciaków to powiem wam, ze mam czasem chęć na dzidziusia, ale za młoda jeszcze jestem.... wiecie dom niezamieszały, studia nieskończone... itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 21.04.2011 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 ja do sypialni zamiast klimy planuje lampo- witrak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarJel 21.04.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 O czym to ja chciałam :rolleyes:bo już się pogubiłam, czy o dzieciach, o metrach, o klimie, o lampach........ Rozgadałyście się jak przekupy na targu ;) Lady, geneve 2 sztuki kupiłam ale te są nad stół w jadalni,na dniach powinny już być, do salonu nie mam jeszcze nic. Za to wczoraj przyszedł kinkiet chorsa do szarej łazienki, ale jeszcze go nie widziałam. Muszę dzisiaj śmignąć na budowę bo i podobno wczoraj montowali szklane drzwi, a mnie już trzy dni nie było w beniu. praha, rób okiennice i szprosy, na pewno wyjdzie pięknie, pomysl o tych szprosach między szybami nie koniecznie powiedziałabym że są nowoczesne, ale na pewno praktyczne. blekitna, powierzchnia całkowita mojego benia to ok. 350m2, użytkowa ok. 226 m2 Ja kończyłam studia jak miałam dziecko, dałam radę. Powiem tak, studia, praca, czy budowa dla mnie to pikuś wychowanie dziecka to jest praca 24g/h, przyjemna ale bardzo ciężka harówka. Oczywiście nie straszę, bo bez dzieci sobie życia nie wyobrażam, ale nie zawsze jest tak kolorowo jakby się wydawać mogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lady in red 21.04.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 (edytowane) Hej Dziewczynki ! Kiedyś, w starych czasach w pierwszej wolnej chwili biegłam na stronki o modzie,paznokciach-a teraz loguję się na FM i czytam wasz wątek praho, Jesteśmy posiadaczami tego odkurzacza od ponad 2 lat.Sprząta u nas 3-4 x w tygodniu,natomiast ja sprzątam tradycyjnym odkurzaczem raz na 2-3 tygodnie.Jest raczej dokładny.Posprzątanie mieszkania o pow.65m zajmuje ok.2,5 godz.Na tyle też wystarcza bateria. Ma takie czujniki,aby nie spadła-np.na schodach.I raczej działają,bo zostawiam naszą "helenkę" do posprzątania materaca w sypialni i nie spadła ;)Ma też w komplecia takie wirtualne ściany-ale my ich nie używamy. Czasem się zawiesza-jak wciągnie np.klocek lego,ale oczyszczasz ją i po kłopocie :)Co kilka sprzątań trzeba czyścić szczotki. Nasza "helenka" kosztowała ok.2 tyś. JEst zresztą na FM wątek o tych okkurzaczach-bo produkują je różne firmy,mają różne moce itd. Mój dom ma 240 m "po podłodze" (ale mamy dożć wysoką ścianę kolankową) i z garażem więc w porównaniu z Benkiem MarJerki to prawdziwe maleństwo . Zresztą prowadzimy aktywne życie,prawie cały dzień poza domem,latem pewnie w ogrodzie-stąd te wątpliwości MarJer! 3-dni bez budowy?Stanowczo bym nie wytrzymała A z klimą podzielę się z Wami spostrzeżeniami czy warto-jak się przeprowadzę.Dużo zależy na pewno od położenia domu wg kierunków świata,ocieplenia poddasza,koloru dachu (czarny bardziej przyciąga słońce)rodzaju pokrycia (blacha czy dachówka) i zadrzewienia wokół o którym mówi praha."W praniu"się okaze czy warto było Edytowane 21 Kwietnia 2011 przez lady in red Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina i Artur P 21.04.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Martusia!!!! Masz ślicznie w domku!!!! Podoba mi się wszystko Proszę o więcej zdjęć , bo jak sie ma takie wnętrza to jest to "forumowy obowiązek" Buziaki dla całej rodzinki :* P.S kilka dni temu przejeżdżałam koło Twojego domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 21.04.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Hej hej Ale tutaj wątków : no to od początku: 1. u mnie stan 1+1 + pies owczarek niemiecki na razie Plany na najbliższe miesiące -powiększenie rodziny My jakoś tak odkładaliśmy te spr bo to studia, praca - dość absorbująca itp - trochę żałuję że tak długo -ale mam nadzieję że uda się nadrobić - mnie trochę goni już czas bo w tym roku skończę 36 (((( Pani do sprzątania - koniecznie wskazana - Miałam jedną przez 3 lata - no moze jakas specjalnie dokładna i nadgorliwa nie była Ale naprawdę dom pow 200 m nie jest się w stanie ogarnąć samemu - no chyba ze ktoś ma zawyżoną tolerancję na kurz i brud Trochę mnie nastraszyłyście tymi powierzchniami - faktycznie u MarJel - to pałac jeśli chodzi o pow U mnie też wyjdzie w sumie ponad 200 - chyba trochę dużo - jakoś się tak człowiek rozpędza Klimatyzacja - Jeśli sypialnia na poddaszu - bardzo wskazana - u mnie w poprzednim domu latem było nie do zniesienia - a dach był naprawdę dobrze odizolowany co prawda miałam blachę nie dachówkę - ale gorąco jak cholera A co do odkurzaczyka - to powiem szczerze nie brałam pod uwagę - ale mi tu apetytu narobiłyście - musze zapoznać sie z tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 21.04.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Lady- miałam to samo jeśli chodzi o ciuchy, buty,torebki - a teraz Forum jest nr 1 - hahahah co to sie z ludzmi dzieje Karolina - fajnie że tu trafiłaś Same babki i rad, porad i tematów co nie miara - tylko temat wątku nie do końca adekwatny - bo i inne Benki i zupełnie inne domu się tutaj budują - ale jest przemiło:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 21.04.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 ale tu gwarno no saly to bierz się do roboty za dzieciaki, życzę powodzenia -> mi zawsze się wyobrażało, że dzieci to tylko wspaniale obowiązki, ale akurat jak zamieszkałam u teściów mpojego męża siostra urodziła 4 dziecko... mieszkałam z nimi przez dwa lata i marzyłam tylko o tym żeby od tych dzieci odpocząć... no ale mówi się, że swoje to co innego, najbardziej to mnie wkurza to ciągłe gadanie rodziny o dziecku: " 3 lata po ślubie i nic... a może Wy nie możecie" ble familia Karolina śledziłam Twojego Benia caluśkiego po cichutku, bardzo ładnie wszystko a jak teraz z nowym domkiem? bo działka chyba już kupiona, prawda? projekt wybrany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 21.04.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Ja też lekko rozpedziłam sie przy projektowaniu naszego domku i po podłodze ma z 340 m :bash:Zależało mi na dwoch dodatkowych pokojach na dole i w miare przestronnej strefie dzienniej.Do tego doszedł podwojny garaz i jakos tak sie samo uzbierało.Gora w skosach wiec tej powierzchni uzytkowej bedzie "tylko" z 90 m .Teraz kiedy przede mna cała wykonczeniowka zastanawiam sie czy nie przesadzilismy:confused: ( w sumie ja bo sie upierałam maz najchetniej budowałby domek 100 m) A jeszcze piszecie o dalszy "problemach : typu sprzatanie ...buuuuuuu Juz nawet nie chce myslec jak to bedzie z utrzymaniem tego domu .Nastraszylyscie mnie z tym goracym poddaszem bo nie mam klimy a dachowka oczywiscie czarna i dach z 350 m kw .Mam nadzieje ze grubosc ocieplenia (28 cm) troche mnie poratuje chociaz czytałam ze najwiecej poddasze nagrzewa sie poprzez okna dachowe.Lady a mozna zpobaczyc Twoj domek-zamieszczałas gdzies fotki wnetrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saly 21.04.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Blekitna - ja też pod wpływem mojego brata który ma dwóch "diabełków" dałam na luz z dziećmi co urocze ciocie oczywiście odczytały jako "jakieś problemy" )) Kakusek- Kochana - zrobiłam dokładnie tak samo Niby tylko salon,kuchnia, jadalnia garaż na 2 samochody i to nagle taki metraz sie zrobił Jak innym uda się wszystko upchać w 100 metrach??????- nie wiem Czary jakieś stosują czy co ??? Bo przecież wszystko potrzebne. No ale właśnie wykończyc to potem i utzrzmać - ogrzać, posprzątac ach.... Mój M jest przeciwny klimatyzacji - ja upieram sie -chociaż tylko w sypialni na górze - koszt nie tragiczny ok 2 tyś - mam nadzieję ze go przekonam, naprawdę było bardzo ciepło latem - ale to faktycznie moze zależeć od str świata jak ta góra się nagrzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 21.04.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 ja niezbyt lubie klime, bo nawet od tej w saochodzie się przyziębiam latem... wiadomo, zę masakrycznie się śpi w lato w takim upale... mam nadzieje, że mój wiatrak da rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praha 21.04.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 O kurcze, nie da się tu nadążyć z pisaniem, chwilę mnie nie było Hehe najpierw byłam na nie, ale jak już ruszyła rozmowa o klimie to zaczęłam się nad nią zastanawiać i po przemyśleniach doszłam do wniosku, że chyba damy radę bez niej, właśnie przez to, że sypialnię mamy od wschodu U nas będzie ze 320 metrów po podłodze wg projektu, z tym że zamiast garażu mamy pokój + jeszcze dodatkowo jest piwnica pod garażem, więc na pewno mamy sporo więcej pow. użytkowej niż w oryginalnym projekcie, a na tym nam najbardziej zależało. Póki co jestem naprawdę zachwycona Jeśli chodzi o dzieciaki, to ja tu chyba jestem jedyną osobą, która nigdy nie miała kontaktu z dziećmi dla mnie to są małe ufoludki ale moje zwierzaki bardzo kocham, więc chyba z dzieckiem to tym bardziej dam radę moje marzenie to 3 dzieci, 2 koty i 2 psy, Benek jest duży to może się wszyscy pomieszczą hehe oczywiście dla zwierzaków będzie taras i podcień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 21.04.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 no proszę powiem wam, że jestem zachwycona: MY PRAWDZIWE MATKI POLKI, GOSPODYNIE PILNUJĄCE CIEPŁA DOMOWEGO, PRAWDZIWE OGRODNICZKI I MIŁOŚNICZKI ZWIERZĄT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts