Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To fajnie, że mówicie, że to nie wygląda źle :) u nas kratka byłaby najprawdopodobniej w drewnie i byłaby zakryta meblami z jadalni i salonu. Dokładnej ceny nie znam, ale jest to rozwiązanie trochę droższe (podobno) niż podłogówka na takim metrażu. Podobno jest też lepsze, bo to ciepłe powietrze jakoś inaczej krąży. Kratki można podnosić i czyścić grzejnik :D

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

praha niestety z tego co ja wiem blekitana ma rację... nie można na tym postawić np sofy...

Oczywiście możesz przysłonic kawałeczek ale nie calość.

Teraz np w Julci pokoju jest też m.in taki grrzejnik ma on jakieś 2 m długości i na ostatnich 30 cm stoi część półki zabawkowej.

Jeżeli chodzi o cenę to nie jestem pewna ale z tego co wiem, cena jest niższa niż poprowadzenie podłogówki a oczywicie wyższa od standardowego grzejnika ;)

Powiem wam szczerze,że teraz kiedym mam takie grzejniki w mieszkaniu stwierdzam,że nie jest to idealne rozwiązanie.... chodzi szczególnie o kurz w okresie grzewczym, bo oczywiście te kratki można zdejmować i czyścić tam wszytsko ale mimo wszystko nie zrobi się tego tak na 100% , ja wogóle mam wrażenie że te grzejniczki ten kurz wręcz przyciągają i kiedy sie grzeje dmuchają nim....

Oczywiście jeżeli nie ma możliwości zrobienia podłogówki jest to dobre rozwiązanie, u nas w nowym domu też takie bedą pod przeszkleniami ale np: przy wyjściu na taras takiego grzejnika nie robię tylko chcę normalny duży pod oknem w jadalni, bo uważam,że przy przejściu na taras, do ogrodu będzie niepraktyczny...

hej Dziewczyny

A mnie średnio się podobają takie grzejniki :-( I wizualnie, natomiast z utrzymaniem czystości masakra

Karolina ma rację - w sezonie grzewczym siedlisko kurzu a utrzymanie tego w czystości wcale nie jest takie łatwe

Fakt nie ogranicza tak jak zwykłe grzejniki , natomiast w/g mojej wiedzy nie jest też takie tanie Robiłam rozeznanie - zanim mnie odradzono taki grzejnik do okna długości 400 cm - koszt ok 3 tyś- nie można zastawiać i w okolicy kilkunastu cm w około również

Dziewczyny - ja nie mam zamiaru zastawiać tych grzejników, one i tak będą jakby w wykuszach, miałam na myśli to że jak kanapa będzie stała wzdłuż okna (ale jakieś 20 cm od grzejnika, czyli załóżmy 50 cm od okna) to go nie będzie od wejścia widać. Karolina trochę mnie zmartwiła tym unoszeniem się kurzu, to jest całkiem prawdopodobne, że one będą go rozdmuchiwać, a ja nienawidzę kurzu! :mad: poza tym mam alergię na roztocza :( wydaje mi się, że kwoty jakie podała Saly są całkiem realne, tylko, że u nas było by to mniej, bo taki grzejnik będzie miał pewnie niecałe 3 metry i byłyby 2 grzejniki czyli pewnie razem wyszło by jakieś 4-5 tys. Przy wyjściu na taras chciałabym tego grzejnika uniknąć, bo przecież będzie się strasznie rzucał w oczy :(

Podobno są takie podłogi drewniane, które można kłaść na podłogówkę, ale projektantka mi to odradzała. W ogóle mnie ten temat dosyć martwi, bo salon + jadalnia + hol to u nas jedno pomieszczenie o łącznej powierzchni ok. 70 m2 i wydaje mi się, że będzie strasznie ciężko to ogrzać. Całe szczęście, że planujemy kominek :)

Praho,słyszałam,że sa rodzaje drewna,które można układać na ogrzewanie podłogowe.Jednak musisz mieć swiadomość,że drewno słabo przewodzi ciepło.Może pomyśl o płytce,która wygląda jak drewno?Myślę,że te grzejniki kanałowe są dobrą alternatywą;

Ja mam dużego woodentica brown i wszyscy myślą,że to drewno :D.Pytają czy nie szkoda mi chodzić w szpilkach po drewnie :D

Praha wiem o co Ci chodzi, rzeczywiście wtedy nie będą widoczne grzejniki :)

Nie bierzesz pod uwagę zamontowania dodatkowo normalnych grzejników?

Jeżeli chodzi o to czy wystarczą ci te podłogowe, powinien wyliczyć to ten fachowiec który zajmuje sie twoją instalacją CO . My poprzednio mieliśmy bardzo fajną firmę która dokładnie i indywidualnie dobierała moc grzewczą. Twój fachowiec napewno powie czy takie dwa wystarczą, ewentualnie będziesz musiała jakieś dorzucić i zima nie będzie Ci groźna ;) Niestety jeżeli masz alergię na kurz, roztocza wydaje mi si to najgorszym rozwiązaniem ogrzewania :(

Poprostu z doświadczenia widzę,że takie grzejniki powodują nieporównywalną ilośc unoszącego się kurzu...

Nie chce Cię zniechęcać... poprostu pisze jak jest u mnie... wcześniej w nowym domu chciałam takie grzejniki wszędzie .... teraz będzie tylko 1 tam gdzie jest niezbędny... Pozdawiam serdecznie!

Cześć dziewuszki, nie mam bardzo czasu pisać w Waszych sprawach bo nie nadążam ze swoimi, w beniu chwilowo spokój, ale za to u mnie w pracy remont pełną parą. Moi budowlani chłopcy po raz kolejny okazują się nie ocenieni, tu mają bardzo trudne zadanie ale z nimi nie ma rzeczy nie możliwych!

Teraz zajmuję się wystrojem wnętrz w swoim lokalu i tak dzisiaj zamówiłam dwa żyrandole, 6 kinkietów i dwa plafony, jeszcze mi do wybrania zostały halogeny:eek: to jeżeli chodzi o oświetlenie, a jest jeszcze masa innych rzeczy, nowe kanapy i meble........:jawdrop:

Przy okazji zakupów do pracy kupiłam też parę pierdółek do domu -ręczniki i gdzie nie gdzie dywaniki kolorystycznie pasujące do moich łazienek, oraz dwie takie śmieszne podusie:cool: Nie wiem jeszcze gdzie je położę, miejsce na pewno się znajdzie

http://img853.imageshack.us/img853/2724/thk015631.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam Was Wszystkie gorąco:hug:

Hej Dziewczyny

Pisałam juz kiedyś o tym ale nadal nie rozwiązałam problemu

nadal proszę o pomoc/głosowanie

Planuję kuchnię

Chcę aby meble były szare, blat czarny a podłoga i ściany jaśniusieńkie

Ale pojawił się problem Mam tam 3 okna ZŁOTY DĄB!!!!!!

i w dodatku jedno okno widać z salonu

Co w tej sytuacji???????? zmienić kolor okien od środka na biały?

Nie przejmować się bo okna to okna ? Mebli nie chcę zmieniać chcę szare

POMÓŻCIE

wkleję jeszcze raz przykładową kuchnię - tu są prawda białe nie szare meble ale kurcze co z tym kolorem okna????

Może tylko mnie to razi????

http://images47.fotosik.pl/819/54314c958482f5admed.jpg

Saly kochana :)

Oczywiście to tobie ma sie podobać ale... wiem,ze projektanci zarówno w przypadku elewacji zewnętrznych łączą biało- szare elewacje z ciepłym kolorem okien jak i wystroju wnętrz szare i białe wnętzra ocieplają taką stolarka , często tez ciepłym drewnem na podlogach, dzięki czemu wnętzra nie są tak zimne, więc jeżeli zostawisz złoty dąb na 100% z punktu widzenia dekoratorów będzie ok ;) Mnie to nie razi :no: Ale jeżeli tobie przeszkadza, to odpowiedź jest prosta ma byc tak,żebyś ty była zadowolona :yes:

Buziaki :***

Karolina - dzięki za cenne rady :hug: kwestia grzejników jest jeszcze do przemyślenia, zwłaszcza w świetle Twojej opinii :p fakt, że mam na to jeszcze kupę czasu, więc jest ok.

Lady - mi się nie podobają płytki a la drewniane :( ja w ogóle nie lubię takich 'oszustw', dla mnie kamień musi być kamieniem, a drewno drewnem ;) zastanawiałam się czy nie dać trawertynu, który uwielbiam na całym dole, ale projektantka mi odradziła, bo twierdzi, że to da efekt chłodu we wnętrzu, a nam zależy na ciepłym i przytulnym gniazdku :p

MarJel - śliczne te poduszki, widziałam je już kiedyś na necie i bardzo mi się podobały :) jednym słowem udany zakup :)

Saly - trudno mi coś Tobie doradzić :( z jednej strony ja lubię białe okna i one są w ogóle 'niewidoczne' we wnętrzu i jeśli chcesz wnętrze nowoczesne to najłatwiej byłoby zrobić wszystkie okna od wewnątrz białe. Z drugiej strony Karolina ma rację, że nowoczesność łączy się też z ciepłymi kolorami zarówno w środku jak i na zewnątrz więc nie powinno z tym być problemu. Z trzeciej strony hehe;) wg mnie takie rzeczy jak okna czy parapety przestaje się z czasem dostrzegać, a tyle jest cyrków przy wyborze ;) z czwartej strony :cool: mam w domu okropne szare kafle, a reszta wnętrza jest w ciepłych kolorach, przez pierwsze pół roku żałowałam, że przed wprowadzeniem się ich nie skułam i mnie strasznie denerwowały, ale plus jest taki, że w końcu do nich przywykłam. Więc jeśli Ciebie strasznie to irytuje, to może zrobić okna białe, ale najlepiej by było gdyby były białe wszędzie.

Podsumowując moją wypowiedź - sama nie wiem co Ci doradzić ;)

Saly ja bym na Twoim miejscu napewno robiła jeden kolor okien w środku.... tym bardziej, ze to okno widać z salonu... mnie też jakoś mocno nie przeszkaszają złoty dąb do szarości bieli, ale ja chce osiągnoć taki efekt żeby te ramy okienne nie były tak mocno zauważalne w domu, i robie od zewnątrz złoty dąb ( a kolory elewacji będę miała podobne jak Ty) a w środku białe.

Hej czy ktoś widział mój pomysł na coś zamiast rynien ????? prosze o opinie :) :stirthepot:

http://forum.muratordom.pl/showthrea...ull=1&langid=1

Edytowane przez blekitna

Dzięki dzięki i jeszcze raz dzięki :hug::hug::hug:

Nie wiem co bym bez Was zrobiła

Wnioski z Waszych wypowiedzi : że chyba trochę przesadzam i generalnie ten złoty dąb nie jest masakrą - a to już dużo

Mój M też się upiera aby to zostawić

Ja bym chciała w kuchni białe i więc pomysł dwustronnych też wchodzi w grę

MarJel - poducha pięeeeeeeeeeeekna Chwal sie gdzie ją nabyłaś?

Karola - czy Twój architekt jeszcze żyje? - jakbyś potrzebowała wspólnika to w zamian za pomoc w załatwieniu mojego Pana od ogrodu mogę pomóc przy architekcie :-))))