Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oddychajace sciany-prosze wytlumaczcie,ze to bzdura!!!

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

On 2003-04-16 17:42, Anonymous wrote:

Ty musisz odprowadzać powstającą wilgoć wentylacją bo mieszkasz w termosie.

Ty też. Jeden m2 ściany BK 400 odprowadza za godzinę mniej niż 0.4 gramy pary wodnej. 1 m3 powietrza odprowadza 8 g pary wodnej. Udział śzian jest mniejszy niż 5 procent.

A ja dzięki JW z BK może się w tym temacie spuścić na ściany.

Kłamiesz. Jak zwykle.

W dobrze zaprojektowanym domu bez nadmiernej wentylacji mieszka się bardzo komfortowo. Nie ma wilgoci a jest czym oddychać.

Akurat.

Może zła nazwa - oddychanie ścian. Prawda jest taka, że ściana przpuszcza ok. 1-3% pary wodnej z pomieszczenia (jednak przepuszcza), co jest jednak ilością niezwykle małą w porównaniu z wymianą powietrza przez wentylację.

Konkluzja: tak, ściany "oddychają" ale w praktyce nie ma to znaczenia dla warunków panujących w pomieszczeniu. Koniec kropka.

Fajny watek - prawie same anonimy. :smile: Widac temat jest "niebezpieczny". Ja wiec tez jako anonim: panowie (i panie) sciana nie "oddycha" ale pozbywa sie wykroplonej wilgoci. Wigoc wykrapla sie wskutek roznicy cisnien pary i roznicy temperatur. Aby sie nie wykraplala domy "ze styropianu" musz miec intensywniejsza wentylacje odprowadzajaca ta pare (ale ciekawe czy sa w stanie odprowadzic pare jak ktos sobie zrobi "laznie parowa" pod prysznicem...?). A domy ze scian "oddychajacych" nie musza miec tak intensywnej wentylacji bo skroplona w murze para sama przedostanie sie na zewnatrz.

Podsumowujac:

1. W kazdej scianie nastepuje skroplenie pary wodnej.

2. W scianach paroprzepuszczalnych nie jest ono grozne bo skroplona woda moze odparowac.

3. W scianach slaboparoprzepuszczalnych (np. ocieplonych styropianem) musi byc intensywna wentylacja odprowadzajaca wilgoc i zapobiegajaca skropleniu pary tak zeby wykroplila sie minimalna, niegrozna ilosc.

On 2003-04-17 12:13, Anonymous wrote:

1. W kazdej scianie nastepuje skroplenie pary wodnej.

wątki takie jak ten biorą się z tego, że ktoś jest w stanie napisać taką bzdurę! nie w każdej! nie zawsze występuje!

oj wlasnie

zawsze sie znajdzie jakis kretyn co wie wszystko na jakis temat (mimo ze skonczyl tylko podstawowke, i nigdy nei przeliczyl sobie niczego poza tym ile wyda na piwo) i taki gosc sie potem rozpisuje co tam uslyszal od innych madrych gosci przy piwku biorac to za najczystsza prawde ( bo to przeciez franek borowik powiedzial- a to przecie prawdziwek)

i tak ziarnko do ziarnka i mamy tu okolo polowy takich nieukow, ktorzy wiedza lepiej.

mam dwa punkty ktore powinny przynajmneij co bystrzejszym z tej choloty dac do myslenia:

1. jesli sciane ocieplamy steropianem, to punkt rosy wypada w steropianie ( wiec tylko tam moglyby sie ewentualnie skroplic para zamaczajac nasze sciany- ale sie nie wykropli, bo steropian slabo przepuszcza gazy.

natomiast w BK punkt rosy wystepuje ZAWSZE i jest to gdzies w okolicy srodka bloczka - jesli sie wykropli to taki bloczek zaczyna lepiej przewodzic cieplo a co za tym idzie punkt wykroplenia przesuwa sie do wewnatrz budynku i w rezultacie ilosc wykraplanej pary wzrasta.- czyli dla tych co nic z tego nie rozumieja -HORROR!!!

2. Mowicie ze ewentualine wykraplajaca sie w bloczku woda moze z BK odparowac bo on tak swietnie oddycha

a dlaczego niby nie moze odparowac z sciany ocieplonej steropianem?

przeciez droga ucieczki pary jest odcieta tylko z jednej strony

wiec sciana moze spokojnie schnac do wewnatrz budynku - nie ma tu wiec zadnego zagrozenia.

i tak jeszcze poza konkursem to te zapaowane lazienki- juz widze jak to wyglada przy BK- jak sobei zrobicie taka laznie to wam ten BK tez moze zamoknac

a czas suszenia takiego BK jest okolo 4 razy dluzszy niz np gipsu czy cegly

to do zobaczenia moje becwaly!!!

wasz ulubiony anonim- ktory uzywajac tej ksywy automatycznei przestaje byc anonimem i staje sie gosciem o imieniu anonim

( to dla tych pustakow co maja wciaz pretensje ze jestem anonim a sami maja jakies smieszne ksywy nielepsze od mojej)

Kolega anonim wyzej nie rozumie dlaczego przebiega dyfuzja i dlaczego para nie odparuje do srodka - ano dlatego ze wewnatrz CISNIENIE pary jest wieksze i para dyfunduje w kierunku na zewnatrz i nie moze wracac z powrotem bo cisnienie nie pozwala. A jak napotka punkt rosy to sie wykrapla. A po wykropleniu musi odparowac - na zewnatrz. I stad dobrze zeby sciana byla paroprzepuszczalna i umozliwila odparowanie tej wody. Jak wykroplenie nastapi przed styropianem to odparowanie bedzie bardzo powolne i utrudnione.

On 2003-04-17 12:44, Anonymous wrote:

a dlaczego niby nie moze odparowac z sciany ocieplonej steropianem?

przeciez droga ucieczki pary jest odcieta tylko z jednej strony

wiec sciana moze spokojnie schnac do wewnatrz budynku - nie ma tu wiec zadnego zagrozenia.

jesteś kompletnym bałwanem, przyjacielu! para wodna przechodzi ze środowiska o WIĘKSZYM jej ciśnieniu (nasyceniu) do środowiska O MNIEJSZYM!!! całej reszty tego co napisałeś nie sposób skomentować.

Już mnie się popie.....ły te wszystkie anonimy. Czytam ten wątek z niekłamanym zainteresowaniem.

Orientujecie się może, kiedy historycznie pojawił się problem oddychania ścian? Ja mam wrażenie, że dokładnie wtedy, kiedy na rynek weszły technologie szalunków styropianowych. Ich rozpowszechnienie zabije większość producentów materiałów na ściany, a ci z kolei to biedni nie są i kupuja dużo reklam w fachowych gazetach.