Snowdwarf 17.04.2003 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 może i ma...ty oprócz złości na cały świat i problemów z nawiązywaniem kontaktów z innymi osobami - nie masz nic...miłego dnia ci życzę...snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daark 17.04.2003 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Najciekawsze, że w tym wątku anonim sam siebie nazywa kretynem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 17.04.2003 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Zamknijmy lepiej wątek. "Anonimy" niech się dogaduja ze sobą sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 17.04.2003 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 ..amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.04.2003 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 HA HA nic tak nie cieszy jak widok glupola ktoremu ktos wytyka glupote pozdrowienia dla wszystkich nawiedzonych przewietrzonych przez komorke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sergey 17.04.2003 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 On 2003-04-16 17:42, Anonymous wrote: Ty musisz odprowadzać powstającą wilgoć wentylacją bo mieszkasz w termosie. Ty też. Jeden m2 ściany BK 400 odprowadza za godzinę mniej niż 0.4 gramy pary wodnej. 1 m3 powietrza odprowadza 8 g pary wodnej. Udział śzian jest mniejszy niż 5 procent. A ja dzięki JW z BK może się w tym temacie spuścić na ściany. Kłamiesz. Jak zwykle. W dobrze zaprojektowanym domu bez nadmiernej wentylacji mieszka się bardzo komfortowo. Nie ma wilgoci a jest czym oddychać. Akurat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.04.2003 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Może zła nazwa - oddychanie ścian. Prawda jest taka, że ściana przpuszcza ok. 1-3% pary wodnej z pomieszczenia (jednak przepuszcza), co jest jednak ilością niezwykle małą w porównaniu z wymianą powietrza przez wentylację. Konkluzja: tak, ściany "oddychają" ale w praktyce nie ma to znaczenia dla warunków panujących w pomieszczeniu. Koniec kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ipm111 17.04.2003 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 A tynki i farby zamykają tę przegrodę dla pary wodnej całkowicie.To druga kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.04.2003 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Nie zamykają, 1-3% to przepuszczalność końcowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi27 17.04.2003 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Ściany mają na pewno więcej odwagi bo są indetyfikowalne w przeciwieństwie do kretyńskich anonimów, którzy nie mają odwagi cywilnej żeby się przedstawić. Trochę kultury anonimy, a jak nie to na drzewo banany prostować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.04.2003 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Fajny watek - prawie same anonimy. Widac temat jest "niebezpieczny". Ja wiec tez jako anonim: panowie (i panie) sciana nie "oddycha" ale pozbywa sie wykroplonej wilgoci. Wigoc wykrapla sie wskutek roznicy cisnien pary i roznicy temperatur. Aby sie nie wykraplala domy "ze styropianu" musz miec intensywniejsza wentylacje odprowadzajaca ta pare (ale ciekawe czy sa w stanie odprowadzic pare jak ktos sobie zrobi "laznie parowa" pod prysznicem...?). A domy ze scian "oddychajacych" nie musza miec tak intensywnej wentylacji bo skroplona w murze para sama przedostanie sie na zewnatrz. Podsumowujac: 1. W kazdej scianie nastepuje skroplenie pary wodnej. 2. W scianach paroprzepuszczalnych nie jest ono grozne bo skroplona woda moze odparowac. 3. W scianach slaboparoprzepuszczalnych (np. ocieplonych styropianem) musi byc intensywna wentylacja odprowadzajaca wilgoc i zapobiegajaca skropleniu pary tak zeby wykroplila sie minimalna, niegrozna ilosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.04.2003 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 On 2003-04-17 12:13, Anonymous wrote: 1. W kazdej scianie nastepuje skroplenie pary wodnej. wątki takie jak ten biorą się z tego, że ktoś jest w stanie napisać taką bzdurę! nie w każdej! nie zawsze występuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.04.2003 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Nie jest powiedziane ze w kazdej i zawsze. Ale w kazdej scianie w okreslonych warunkach wystapi wykroplenie. Mozna to sprawdzic na programie Atlasa: http://www.atlas.com.pl/atlas/architekt/salta/Problemem jest tylko czy sciana bedzie potrafila ta wilgoc odprowadzic. A ciana JW odprowadzi ja szybciej niz DW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.04.2003 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 oj wlasnie zawsze sie znajdzie jakis kretyn co wie wszystko na jakis temat (mimo ze skonczyl tylko podstawowke, i nigdy nei przeliczyl sobie niczego poza tym ile wyda na piwo) i taki gosc sie potem rozpisuje co tam uslyszal od innych madrych gosci przy piwku biorac to za najczystsza prawde ( bo to przeciez franek borowik powiedzial- a to przecie prawdziwek) i tak ziarnko do ziarnka i mamy tu okolo polowy takich nieukow, ktorzy wiedza lepiej. mam dwa punkty ktore powinny przynajmneij co bystrzejszym z tej choloty dac do myslenia: 1. jesli sciane ocieplamy steropianem, to punkt rosy wypada w steropianie ( wiec tylko tam moglyby sie ewentualnie skroplic para zamaczajac nasze sciany- ale sie nie wykropli, bo steropian slabo przepuszcza gazy.natomiast w BK punkt rosy wystepuje ZAWSZE i jest to gdzies w okolicy srodka bloczka - jesli sie wykropli to taki bloczek zaczyna lepiej przewodzic cieplo a co za tym idzie punkt wykroplenia przesuwa sie do wewnatrz budynku i w rezultacie ilosc wykraplanej pary wzrasta.- czyli dla tych co nic z tego nie rozumieja -HORROR!!! 2. Mowicie ze ewentualine wykraplajaca sie w bloczku woda moze z BK odparowac bo on tak swietnie oddycha a dlaczego niby nie moze odparowac z sciany ocieplonej steropianem?przeciez droga ucieczki pary jest odcieta tylko z jednej stronywiec sciana moze spokojnie schnac do wewnatrz budynku - nie ma tu wiec zadnego zagrozenia. i tak jeszcze poza konkursem to te zapaowane lazienki- juz widze jak to wyglada przy BK- jak sobei zrobicie taka laznie to wam ten BK tez moze zamoknaca czas suszenia takiego BK jest okolo 4 razy dluzszy niz np gipsu czy cegly to do zobaczenia moje becwaly!!! wasz ulubiony anonim- ktory uzywajac tej ksywy automatycznei przestaje byc anonimem i staje sie gosciem o imieniu anonim( to dla tych pustakow co maja wciaz pretensje ze jestem anonim a sami maja jakies smieszne ksywy nielepsze od mojej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwm 17.04.2003 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 O a tu moja jednowarstwowa jest "be", co ocieplać czy poczkać jescze na inne głosy?Pzdr.PWM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.04.2003 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Kolega anonim wyzej nie rozumie dlaczego przebiega dyfuzja i dlaczego para nie odparuje do srodka - ano dlatego ze wewnatrz CISNIENIE pary jest wieksze i para dyfunduje w kierunku na zewnatrz i nie moze wracac z powrotem bo cisnienie nie pozwala. A jak napotka punkt rosy to sie wykrapla. A po wykropleniu musi odparowac - na zewnatrz. I stad dobrze zeby sciana byla paroprzepuszczalna i umozliwila odparowanie tej wody. Jak wykroplenie nastapi przed styropianem to odparowanie bedzie bardzo powolne i utrudnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.04.2003 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 On 2003-04-17 12:44, Anonymous wrote: a dlaczego niby nie moze odparowac z sciany ocieplonej steropianem? przeciez droga ucieczki pary jest odcieta tylko z jednej strony wiec sciana moze spokojnie schnac do wewnatrz budynku - nie ma tu wiec zadnego zagrozenia. jesteś kompletnym bałwanem, przyjacielu! para wodna przechodzi ze środowiska o WIĘKSZYM jej ciśnieniu (nasyceniu) do środowiska O MNIEJSZYM!!! całej reszty tego co napisałeś nie sposób skomentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.04.2003 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 o, kolega powyżej mnie wyprzedził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ipm111 17.04.2003 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Już mnie się popie.....ły te wszystkie anonimy. Czytam ten wątek z niekłamanym zainteresowaniem. Orientujecie się może, kiedy historycznie pojawił się problem oddychania ścian? Ja mam wrażenie, że dokładnie wtedy, kiedy na rynek weszły technologie szalunków styropianowych. Ich rozpowszechnienie zabije większość producentów materiałów na ściany, a ci z kolei to biedni nie są i kupuja dużo reklam w fachowych gazetach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 17.04.2003 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Dla mnie osobiście możliwość zakładania wątków przez ANONIMOWYCH użytkowników to nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts