HenoK 12.09.2003 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Wszystko ok, tylko czy znalazłeś też obliczenia, z których wynika, że prawidłowo zaprojektowana wentylacja jest w stanie zapewnić suszenie samych ścian, które ze względu na taki, a nie inny rozkład ciśnienia pary wodnej mają tendencję do przenikania wilgoci na zewnątrz? Jeśli chodzi o wilgotność wewnątrz pomieszczenia, oddychanie ściany faktycznie nie ma większego sensu. Pytanie tylko jak się będzie zachowywać sama ściana, a w szczególności, czy nie będzie miała tendencji do powstawania grzyba po jej zewnętrznej części? Dzbanek Do czasu gdy w wilgoć w ścianie jest w formie pary wodnej nie ma obawy o powstanie grzyba. Dopiero, gdy w ścianie powstaną warunki do wykroplenia pary wodnej (punkt rosy) może to być dla niej groźne. W ścianie z dobrym ociepleniem od zewnątrz (np. 12 cm styropianu) punkt rosy występuje zaledwie przez kilka dni w roku. W szczelnym styropianie para wodna nie będzie kondensowała. W wełnie mineralnej ma natomiast możliwość migracji na zewnatrz budynku. Oczywiście to wszystko o czym pisze dotyczy budynku, w którym poziom wilgotności powietrza jest utrzymywany na odpowiednio niskim poziomie przez instalację wentylacji usuwającej z niego nadmiar wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 12.09.2003 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 pojechalem do znajomych ktorzy postawili nowoczesny domoparlem sie o sciane / ocieplona styropianem / a ona sie w gniotla.dlatego postanowilem postawic dom z ceramiki + tynk wapienno cementowy technolognia sprawdzona przez pokolenia a tylko unowoczesniona poprzez porowatosc elementow ceramicznychczyli porotherm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 13.09.2003 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2003 pojechalem do znajomych ktorzy postawili nowoczesny dom oparlem sie o sciane / ocieplona styropianem / a ona sie w gniotla. ...... Ściana, którą widziałeś była po prostu wykonana niezgodnie z technologią. Jeżeli, przy technologii lekkiej mokrej zostanie użyty styropian o odpowiedniej twardości (FS15 lub FS30) i do tego zgodnie z zaleceniami producenta systemu pozostałe warstwy, to oparcie się o taką ścianę nie ma prawa jej zniszczyć, podobnie jak uderzenie piłką. Jeżeli takie zdarzenia miały miejsce to jedynie dowód na wykonanie ocieplenia niezgodnie z technologią. Oczywiście każdą ścianę można zniszczyć, jednak nie mówimy tu o zdarzeniach losowych, czy aktach wandalizmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 13.09.2003 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2003 Wszystko ok, tylko czy znalazłeś też obliczenia, z których wynika, że prawidłowo zaprojektowana wentylacja jest w stanie zapewnić suszenie samych ścian, które ze względu na taki, a nie inny rozkład ciśnienia pary wodnej mają tendencję do przenikania wilgoci na zewnątrz? Jeśli chodzi o wilgotność wewnątrz pomieszczenia, oddychanie ściany faktycznie nie ma większego sensu. Pytanie tylko jak się będzie zachowywać sama ściana, a w szczególności, czy nie będzie miała tendencji do powstawania grzyba po jej zewnętrznej części? Dzbanek http://www.betonkomorkowy.com.pl/katalog/z1/z1323_f.htm To są obliczenia (symulacje). Gdzieś też znalazłem artykuł (ale nie pamiętam gdzie i nie mogę go teraz znaleźć) z wynikami pomiarów wilgotności ścian w istniejących budynkach. Ogólnie były zgodne z symulacja. Temat wilgotnych i zagrzybionych ścian ocieplonych styropianem nie jest wyssany z palca ale też jest trochę nie na temat (*. Wiem od pracowników spółdzielni mieszkaniowych i składów budowlanych (ciekawiło mnie to się pytałem), że spółdzielnie mają spore kłopoty z zagrzybionymi mieszkaniami. Ale wzięło się to z dwu powodów: 1. Początkowo bloki ocieplano 5cm warstwą sytyropianu, a i dzisiaj normą jest raczej 8cm niż 10-12. Przy tak cienkim ociepleniu punkt rosy znacznie częsciej występuje w murze, a więc powstaje więcej wykroplonej wody. 2. Ocieplone starsze bloki mają kiepsko rozwiniętą wentylacje. Przeważnie są to tylko "kratki" w łazience i kuchni bardzo często pozatykane przez właścicieli. Jeśli do tego dołożymy szczelne okna pozamykane przez całą zimę (z głupiej oszczędności) to kłopot murowany. Sam miałem sąsiadów, którzy pozatykali wszystkie otwory i nie wietrzyli od listopada do kwietnia. Jak otwierali drzwi na korytarz to prawie para buchała. W przyszłym roku mój stary blok ma być ocieplany. Na szczęście ja już tam nie mieszkam *) nie na temat bo my świadomi forumowicze takich błędów nie popełniamy PS. O ocieploną ścianę można bez przeszkód się opierać, odbijać piłkę, a nawet opierać drabinę (najwyraźniej piłka i drabina to najpopularniejsze rekwizyty traumatycznych przeżyć przeciwników ocieplania ). Wiem bo sprawdziłem. Tyle że do szczytów drabiny trzeba przymocować jakieś stopy (kawałki styropianu lub deseczek). Zapewniam jednak, że nie jest to specjalnie uciążliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts