Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ratunku - mocowanie rury do okapu w kominie

magalena

Recommended Posts

Nie pasuje mi rura do rury.

Kupiłam okap z wyprowadzeniem 118 mm, do tego rura flex 120 i teraz malarz zażyczył kawałka rury plexi (fi125) do obrobienia wejścia do komina. W tę rurę wchodziłaby rura flex. Ale nie wchodzi Następne fi rury plexi jest 150. za dużo.

Pytanie Jak zamocować rurę do okapu w ścianie?

Nie pasuje mi rura do rury.

Kupiłam okap z wyprowadzeniem 118 mm, do tego rura flex 120 i teraz malarz zażyczył kawałka rury plexi (fi125) do obrobienia wejścia do komina. W tę rurę wchodziłaby rura flex. Ale nie wchodzi Następne fi rury plexi jest 150. za dużo.

Pytanie Jak zamocować rurę do okapu w ścianie?

Malarz pomyslowy Dobromir. Z pleksy dorobi :p :p ? Taaaa Polak potrafi i na wszystkim sie zna. Smutne to.

Sa tzw redukcje do przewodow ze 118 na 125 , ze 120 na 118, 120na 150 itd.

Niech majster obrabia na przewod jaki idzie do okapu a w okapie zalozy kolnierz redukcyjny /do kupienia w sklepach z agd i ogolnobudowlanka/ , byc moze jest nawet w pudelku z pochlaniaczem.

Aha! Redukcji nie robi sie z plexi - to...hmmm maloprzydatne tworzywo do tego celu :p .Redukcje sa robione albo z elastycznych tworzyw sztucznych albo z blachy.

Wojtku trochę wolniej proszę.

Mam komin z prostokątną dziurą 14 x 21 (pi x oko). Mam flexa 12 o przekroju okrągłym.

1) Mogę zamurować fleksa i będzie mi zwisać aluminiowa trąba przy malowaniu.

2) Mogę wetknąć coś w dziurę krótkiego - pytanie co i tu nie zrozumiałam, poza tym ,że ma być blaszane - z czego mam redukować? Choć po zastanowieniu widziałam coś z kawałem blachy dostosowanej do komina 14x21 i wylotem okrągłym. Ale to coś miało taką jakąś zastawkę. O to chodzi?

3) czy muszę mieć flexa czy może jest coś innego co do czegoś pasuje. Bo do flexa nie pasuje nic - na razie.

Z góry wdzieczna za pomoc.