alina11 19.10.2006 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Mamy problem!Zakupiliśmy od Urzędu Miasta działkę budowlaną. Jest tam kilka działek i droga dojazdowa jest w planie wzdłuż wszystkich działek a moja dodatkowo ma kawałek drogi ponieważ moja działka znajduje się za działką która jest przy głównej drodze. Droga ta jest na mapce zaznaczona jako droga dojazdowa. No i ot problem. Obecnie urzędnik twierdzi że droga dojazdowa do mojej działki (tylko do mojej ona prowadzi i kończy się) jest naszą prywatną sprawą i my mamy sobie ją wybudować i onią dbać. Jesteśmy przerażeni. Co z odśnieżaniem, dojazdem samochodów komunalnych, wogóle zanim zacznę budowę to mam sobie sama drogę wybudować?! Nikt mi czegoś takiego nie mówił. Czy możliwe żeby takie rzeczy były prawdą czy to zwykłe wypuszczanie człowieka, anuż sie nabierze. Proszę pomóżcie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 19.10.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Jeśli nie jest to droga publiczna, to może być tak, jak mówi urzędnik.Ale o tym powinniście wiedzieć (tzn. urząd powinien was o tym poinformować) przed zakupem. Jeśli nie macie dokumentu - potwierdzenia, że urzędnicy oświadczyli co innego przed transakcją sprzedaży, to raczej nie macie szans na wyegzekwowanie budowy drogi.Z drugiej strony jednak, jeśli działka drogowa pozostała własnością gminy, to powinna ona, jako organizacja wspólnotowa mieszkańców dbać o drogi i swoje mienie (zajrzyj do ustawy o samorządzie gminnym - artykuł o zadaniach gminy). Niczego jednak nie wyegzekwujesz na siłę - czeka cię uparte zabieganie o jakiekolwiek prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts