Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym opryskać trawę i czy wogóle pryskać ???

juras

Recommended Posts

Witam,

Trawa rośnie ładnie, 7-8cm, pewnie jeszcze ze 2 cm i będzie nadawała się do pierwszego koszenia, ale miejscami wystają jakieś chwasty. Wiem, że należałoby trawę opryskać opryskiem od roślin wielolistnych, ale czy teraz, czy po koszeniu, czy czekać na wiosnę, obawiam się że mogę uszkodzić młodziutką trawę.

A może na razie wręcz przeciwnie sypnąć jakimś nawozem.

Prosze o radę.

juras

Na opakowaniach nawozów ze środkami chwastobójczymi, jest wyraźne ostrzeżenie by nie stosować ich na młody trwanik. Małe trawki mają jeszcze wątły system korzeniowy i mogą ciężko odchorować taki oprysk.

Tym bardziej, że chwasty są najczęsciej, dwa razy lepiej ukorzenione.

Stosowałam nawóz Nowomix'a z odchwaszczaczem, na trawnik z dosianą trawą i pomimo zastosowania najmniejszej dawki - miejscami uszkodziłam młode roslinki.

Więc jeśli musisz - skoś trawę, a z eliminacją chwastów poczekaj do wiosny.

Teraz za parę dni mają być już deszcze ze śniegiem, więc szansa, że trawnik odżyje i przygotuje się do zimowania, jest raczej mała.

Tu, w górach, przymrozki po -6C przez parę dni, już "pościnały" rośliny...

http://images2.fotosik.pl/212/98a09d4b47e6e850m.jpg

jak widać zdania są podzielone :wink:

ja dzisiaj wysiałem trawę :lol:

Ryzyk fizyk, może wykiełkuje dopiero wiosnš może teraz, może odchoruje itp. Wg. mnie i Pinusa tez ( w innych postach o tym pisał) to nie dobry termin na sianie trawy. Jest ryzykowny i bywa bardzo róznie. Co do oprysku to zimš padnš jednoroczne a na wieloletnie będzie jeszcze czas wiosnš. A i wszytko zależy też od wielu innych czynników. Trzeba zobaczyć trawnik i wtedy dopiero podjšć decyzję. Bo ten nowy trawnik może mieć całkiem duże trawki, które już i skosić by trzeba i sš np w nim ucišżliwe chwast, a może ledwo kiełkować a komosa (lebioda) może go niemal zakrywać lub też odwrotnie.

Wciornastek napisał:
Wisnš Mogeton a teraz posyp wapnem ogrodniczym
Wisnś Mogeton to jakiś środek na mchy? Można użyć zwykłego wapna budowlanego zamiast ogrodniczego?

Mogeton to preparat do zwalczania mchu, a wapno tylko ogrodnicze tj. w formie węglanowej. Wapno budowlane to wodorotlenek i załatwi na cacy całš ziemię :o :( :cry: .

• 2 weeks później...
jak widać zdania są podzielone :wink:

ja dzisiaj wysiałem trawę :lol:

Ryzyk fizyk, może wykiełkuje dopiero wiosnš może teraz, może odchoruje itp. Wg. mnie i Pinusa tez ( w innych postach o tym pisał) to nie dobry termin na sianie trawy. Jest ryzykowny i bywa bardzo róznie.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=83698

A moze zamiast "pryskania" cos takiego sobie sprawic:

Wyrywacz do chwastów

Nowy wyrywacz do chwastów Fiskars jest innowacyjnym narzędziem do usuwania chwastów z ogrodu, szczególnie przydatny w walce z mleczami. Narzędzie jest łatwe i komfortowe w użyciu: nie musisz kopać , pleć, używać chemikaliów.

Pazury wyrywacza sięgają głęboko w glebę i wyciągają korzenie rosnące nawet w różnych kierunkach. Mechanizm uwalniania chwastów z narzędzia pozwala na skuteczną i czystą pracę.

http://www.fiskars.com/digitalAssets/141812_9691.jpg

http://www.fiskars.com/PL/O+Fiskars/Press+Releases/Press+Release+Detail?contentId=88841