juras 19.10.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Witam, Trawa rośnie ładnie, 7-8cm, pewnie jeszcze ze 2 cm i będzie nadawała się do pierwszego koszenia, ale miejscami wystają jakieś chwasty. Wiem, że należałoby trawę opryskać opryskiem od roślin wielolistnych, ale czy teraz, czy po koszeniu, czy czekać na wiosnę, obawiam się że mogę uszkodzić młodziutką trawę. A może na razie wręcz przeciwnie sypnąć jakimś nawozem. Prosze o radę. juras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 19.10.2006 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 moje zdanie.skosić, ale nie za krótko, niczym nie pryskać i nie nawozić. Na to bedzie czas na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 19.10.2006 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 na opakowaniach srodkow p.chwastowych pisze ze nie zaleca sie juz o tej porze pryskac, poniewaz konczy sie okres wzrostu traw (chwastow tez), Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras 19.10.2006 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 no to skoro tak elita się wypowiada to tylko lekko przytnę i czekam na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobTrebor 20.10.2006 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 prognoza na następne 10 dni pokazuje temperatury niemal letnie http://www.weather.com/outlook/travel/businesstraveler/tenday/PLXX0010?from=36hr_topnav_business ja bym pryskał, chwasty będą rosły póki nie przyjdą solidne mrozy i na wiosnę będą placki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras 20.10.2006 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 no ale cały czas będzie lało, może po pierwszym koszeniu za tydzień, spryskam, albo wręcz zasilę nawozem chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 21.10.2006 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 nie warto już pryskać, a nawóz dać warto ale z małą ilością azotu fosforowo/potasowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 21.10.2006 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Na opakowaniach nawozów ze środkami chwastobójczymi, jest wyraźne ostrzeżenie by nie stosować ich na młody trwanik. Małe trawki mają jeszcze wątły system korzeniowy i mogą ciężko odchorować taki oprysk. Tym bardziej, że chwasty są najczęsciej, dwa razy lepiej ukorzenione. Stosowałam nawóz Nowomix'a z odchwaszczaczem, na trawnik z dosianą trawą i pomimo zastosowania najmniejszej dawki - miejscami uszkodziłam młode roslinki. Więc jeśli musisz - skoś trawę, a z eliminacją chwastów poczekaj do wiosny.Teraz za parę dni mają być już deszcze ze śniegiem, więc szansa, że trawnik odżyje i przygotuje się do zimowania, jest raczej mała.Tu, w górach, przymrozki po -6C przez parę dni, już "pościnały" rośliny...http://images2.fotosik.pl/212/98a09d4b47e6e850m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobTrebor 21.10.2006 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 jak widać zdania są podzielone ja dzisiaj wysiałem trawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras 21.10.2006 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 No raczej na 100% niczym nie będę "odchwaszczał", ale ja tez dzisiaj dosiałem trawę w niektórych miejscach juras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 26.10.2006 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Czy ktoś wie, jak pozbyć się mchu w trawie? Od jakiegoś czasu pojawił się on na moim trawniku i przez to trawa przestała rosnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 27.10.2006 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Czy ktoś wie, jak pozbyć się mchu w trawie? Od jakiegoś czasu pojawił się on na moim trawniku i przez to trawa przestała rosnąć. Wisnš Mogeton a teraz posyp wapnem ogrodniczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 27.10.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 jak widać zdania są podzielone ja dzisiaj wysiałem trawę Ryzyk fizyk, może wykiełkuje dopiero wiosnš może teraz, może odchoruje itp. Wg. mnie i Pinusa tez ( w innych postach o tym pisał) to nie dobry termin na sianie trawy. Jest ryzykowny i bywa bardzo róznie. Co do oprysku to zimš padnš jednoroczne a na wieloletnie będzie jeszcze czas wiosnš. A i wszytko zależy też od wielu innych czynników. Trzeba zobaczyć trawnik i wtedy dopiero podjšć decyzję. Bo ten nowy trawnik może mieć całkiem duże trawki, które już i skosić by trzeba i sš np w nim ucišżliwe chwast, a może ledwo kiełkować a komosa (lebioda) może go niemal zakrywać lub też odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 28.10.2006 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Wciornastek napisał:Wisnš Mogeton a teraz posyp wapnem ogrodniczym Wisnś Mogeton to jakiś środek na mchy? Można użyć zwykłego wapna budowlanego zamiast ogrodniczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 30.10.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Wciornastek napisał:Wisnš Mogeton a teraz posyp wapnem ogrodniczym Wisnś Mogeton to jakiś środek na mchy? Można użyć zwykłego wapna budowlanego zamiast ogrodniczego? Mogeton to preparat do zwalczania mchu, a wapno tylko ogrodnicze tj. w formie węglanowej. Wapno budowlane to wodorotlenek i załatwi na cacy całš ziemię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobTrebor 12.11.2006 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 jak widać zdania są podzielone ja dzisiaj wysiałem trawę Ryzyk fizyk, może wykiełkuje dopiero wiosnš może teraz, może odchoruje itp. Wg. mnie i Pinusa tez ( w innych postach o tym pisał) to nie dobry termin na sianie trawy. Jest ryzykowny i bywa bardzo róznie. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=83698 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 12.11.2006 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 A moze zamiast "pryskania" cos takiego sobie sprawic: Wyrywacz do chwastów Nowy wyrywacz do chwastów Fiskars jest innowacyjnym narzędziem do usuwania chwastów z ogrodu, szczególnie przydatny w walce z mleczami. Narzędzie jest łatwe i komfortowe w użyciu: nie musisz kopać , pleć, używać chemikaliów. Pazury wyrywacza sięgają głęboko w glebę i wyciągają korzenie rosnące nawet w różnych kierunkach. Mechanizm uwalniania chwastów z narzędzia pozwala na skuteczną i czystą pracę. http://www.fiskars.com/digitalAssets/141812_9691.jpg http://www.fiskars.com/PL/O+Fiskars/Press+Releases/Press+Release+Detail?contentId=88841 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts