Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ratunku zamocowanie rury do okapu w kominie

magalena

Recommended Posts

Mam komin z prostokątną dziurą 14 x 21 (pi x oko). Mam flexa 12 o przekroju okrągłym do okapu kuchennego.

1) Mogę zamurować fleksa i będzie mi zwisać aluminiowa trąba przy malowaniu.

2) Mogę wetknąć coś w dziurę krótkiego - pytanie co: krótki odcinek rury plexi (sugestia malarza)

Choć po zastanowieniu widziałam coś z kawałem blachy dostosowanej do komina 14x21 i wylotem okrągłym. Ale to coś miało taką jakąś zastawkę. O to chodzi?

3) czy muszę mieć flexa czy może jest coś innego co do czegoś pasuje. Bo do flexa nie pasuje nic - na razie. :evil: :cry: :evil:

Z góry wdzieczna za pomoc.

:evil: :evil: :evil: :evil: Nigdy więcej nie uwierzę żadnemu fachowcowi

Jeden gów...y fachowiec z drugim tak mnie wysłali kupować,że nic do niczego nie pasuje!

Dla zainteresowanych: W komin wsadzić mam kolanko z tworzywa (w górę) do tego kolankow w dół. I to obrobić w ścianie.

Okap i dolne kolanko połączyć harmonijkową rurą o fi takim samym jak wyjście z okapu. Też z tworzywa (a nie aluminiowym fleksem :evil: ). Ta harmonijkowa rura powinna mieć specjalne opaski do mocowania na pozostałych rurach.

Połączenia kolanek widziałam. Połączeń z harmonijkowa jeszcze nie, tak więc cdn.

Nie tak nerwowo.

Rury aluminiowe te rozciągane stosowane do wentylacji maja znormalizowane średnice, do których możesz dokupić łączówki czyli odcinki rury stalowej ocynkowanej lub wykonane z PCV. Te rury są długości ok 10-15cm, często z pogrubieniem na połowie odległości. Służą do przedłużania tych rur harmonijkowych.

Zamontuj w otworze wentylacyjnym w ścianie taką rurkę chowając ją do połowy w ścianie. Mocowanie np pianką montażową, później wykończenie cekolem lub czymś podobnym. Na tą rurke mocujesz rurę harmonijkową opaską zaciskającą na wkręt krzyżakowy.

nie bardzo qmam o co biega ???

Piszesz:

Mam komin z prostokątną dziurą 14 x 21 (pi x oko). Mam flexa 12 o przekroju okrągłym do okapu kuchennego.

1) Mogę zamurować fleksa i będzie mi zwisać aluminiowa trąba przy malowaniu.

... ile bedzie zwisać 50cm ? a niech sobie tam zwisa przecież to nie będzie przeszkadzać po zamontowaniu okapu i tak nie będzie widać przecież przykryje to obudowa okapu

Ja przewód wentylacyjny w kominie mam 14x14cm, wykułem dziurę do komina w ścianie w to zamurowany przewód alu flex fi 125mm i ten przewód podłączony do okapu spasowane idealnie, skręcone dodatkowo opaską, obudowa od okapu (te blachy ) zakrywa idealnie wszystko.

Musisz wiedzieć jaką średnicę ma przyłącze w okapie, dobrać do tego rure flex i gotowe