Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zabudowa schodów

Teńka

Recommended Posts

Jak oddzielić parter od piętra (poddasze - na razie nieużytkowe ale w przyszłości kto wie..) Poddasze z wylewką + 10 cm styropianu, nie ogrzewane ale z wyprowadzonymi pionami co-wod-kan + elektryka, telefon, planowane okna połaciowe. Po zrobieniu wylewek na parterze nadszedł czas na wykończeniówkę - i nie mam pomysłu jak oddzielić poddasze od parteru. Chodza mi po głowie 2 pomysły: lekka zabudowa na schodach z drzwiami na dole lub wykocznone schody i taka niby klapa a wniej schody strychowe. Jakby ktoś z szanowynych Formumowiczów cos podpowiedział to będę bardzo wdzięczna - fotki mile widziane :D

Z drzwiami to zobaczymy jescze bo wtedy trzebaby wybudować ścianki, może zrobimy tylko właz wejściowy na poddasze. A dolne drzwi będą przesówane składające się z dwuch części, jedna będzie z lustrem a druga gładka. Co do górnego wejścia na poddasze to dokładnie się nad tym nie zastanawiałam.

Z drzwiami to zobaczymy jescze bo wtedy trzebaby wybudować ścianki, może zrobimy tylko właz wejściowy na poddasze. A dolne drzwi będą przesówane składające się z dwuch części, jedna będzie z lustrem a druga gładka. Co do górnego wejścia na poddasze to dokładnie się nad tym nie zastanawiałam.

ja ciągle szukam najlepszego wyjścia z tej sytuacji - bo schody mam naprzeciwko wejścia z wiatrołapu - czyli wizulanie żeby wyglądało fajnie , a poza tym schody są dwubiegowe - wejście po ścianie i na spoczniku do góry więc z dołu jest skos schodowy - oj pustka w głowie w tym temacie :cry: :evil:

:( wszystkie moje pomysły wydają mi się mało estetyczne.

Może ktoś jeszcze cos podpowie ?????

Witam!

właśnie mamy ten sam problem, też robimy wylewki i trzeba coś wymyśleć z tymi schodami, ja myślałam żeby z boku zabudować je karton-gipsem i zrobić drzwi, schodów wolałabym nie wykańczać bo przy wykańczaniu poddasza moga się zniszczyć. JAk rozwiązujecie sprawę ocieplenia góry- wystarczy położyć styropian na stropie?.

Podoba mi się pomysł z drzwiami przesuwnymi za którymi będzie 80m garderoba (znaczy strych :wink: )

Cześć!!

Może jeżeli piszesz póki co strych nie będzie wykorzystany to

po prostu zrobić lekką zabudowę schodów z płyt kartonowo-gipsowych?? Od podłogi po stropzamknać schody w kaltce :D

Powstanie w ten sposób słupek na którym mozesz np.powiesić lustro czy obrazki albo po prostu drzwi przesuwne jak w szafie wnękowej ??

Witam!

właśnie mamy ten sam problem, też robimy wylewki i trzeba coś wymyśleć z tymi schodami, ja myślałam żeby z boku zabudować je karton-gipsem i zrobić drzwi, schodów wolałabym nie wykańczać bo przy wykańczaniu poddasza moga się zniszczyć. JAk rozwiązujecie sprawę ocieplenia góry- wystarczy położyć styropian na stropie?.

Podoba mi się pomysł z drzwiami przesuwnymi za którymi będzie 80m garderoba (znaczy strych :wink: )

Ja wylałam na gotowo wylewkę rózniez na "strychu" wyciagnięte są zarysy ścian które będą z "pianówki" i na razie musi być - chociaż juz mi się słabo robi jak tam kiedyś będę wykańczała a na dole mieszkała. Są wyciągnięte piony (trzeba pamietać o zaworach na wod. i co na dole) Wydawało mi się to tańsze rozwiązanie niż wełna na stropie, a i wygodniejsze w uzytkowaniu bo można swobodnie tam chodzić a po samym styropianie nie bardzo i wełnie też. Pozdrawiam - jak będziesz miała jakiś pomysł to proszę :D podziel się z nim ze mną