migota 19.10.2006 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Dziś dowiedziałam się, że w miejscu gdzie stawiają nasz dom, jakieś 5-7 metrów pod ziemią jest kiepskiej jakości asfalcik (czy jakieś utwardzone kamienie), ponieważ w latach 60 było tam targowisko. Nie mam pewności że jest to prawda, ponieważ słyszałam to tylko od jednej osoby, ale jeśli tak, to co z tego może wyniknąć?? Myśle że może to w jakiś sposób zabezpieczać dom przed podnoszącymi sie wodami gruntowymi, ale niebezpiecznie może być gdy bedą duże opady śniegu lub deszczu , bo wtedy woda bedzie miała utrudnione wsiąkanie w glebę. Co na ten temat myślicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 19.10.2006 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Jeśli jest to prawda, to jest to raczej zła wiadomość. Budynek powinien być posadowiony w rodzimym gruncie. Jeżeli jest inaczej, bezwzględnie trzeba stosować technologie przeznaczone do tego typu sytuacji.Koniecznie trzeba zbadać tę kwestię.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 19.10.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Asfalt??? 5m pod ziemią??? A kto Ci taką kupę ziemi nasypał? I po co?Domek na górce chcesz mieć? Nie wiem, ale sprawdź w geodezji dokładnie, bo te 5-7m to mi się nie widzi. No, chyba, że tam jar jakowyś był i w jarze tym bazarek... A potem zasypali. Powinni mieć jakieś mapy z przeszłości, na których Twój teren jest.Zawsze możesz trochę łopatą pokopać i zobaczysz czy to gtunt rodzimy jest czy nie. pozdrawiam - Juras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
migota 19.10.2006 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Asfalt??? 5m pod ziemią??? A kto Ci taką kupę ziemi nasypał? I po co? Domek na górce chcesz mieć? Nie wiem, ale sprawdź w geodezji dokładnie, bo te 5-7m to mi się nie widzi. No, chyba, że tam jar jakowyś był i w jarze tym bazarek... A potem zasypali. Powinni mieć jakieś mapy z przeszłości, na których Twój teren jest. Zawsze możesz trochę łopatą pokopać i zobaczysz czy to gtunt rodzimy jest czy nie. pozdrawiam - Juras Ukształtowanie terenu było tam kiedyś dość pagórkowate i ktoś miał pomysł wykupć to od państwa, wyrównać i sprzedać. oj zagadek tu jest wiele.................ale na tym etapie budwy to chyba można o tej sprawie zapomnieć bo i tak nie da sie już nic zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.10.2006 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Ukształtowanie terenu było tam kiedyś dość pagórkowate i ktoś miał pomysł wykupć to od państwa, wyrównać i sprzedać. oj zagadek tu jest wiele.................ale na tym etapie budwy to chyba można o tej sprawie zapomnieć bo i tak nie da sie już nic zrobić Jeżeli jest tak jak piszesz to zwłaszcza na etapie budowy nie możesz zapomiec ze budujesz na nasypowym gruncie. Mi tez sie mało prawdopodobne te 5-7 metrów wydaje. Jakiej wiekkosci byłoby to targowisko zeby sie komus oplacilo 5 metrów nasypac i potem sprzedac......? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts