Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt przyłącza wody - nierówna walka

vpaszka

Recommended Posts

Czy ktoś z szanownych forumowiczów byłby tak miły i podzielił się wiedzą związaną z treścią projektu przyłącza wodociągowego. Jestem wielce ciekaw jaką wiedzę tajemną zawierają te trzy-cztery kartki skoro kosztują 1600 zł. Taką propozycję złożył z uśmiechem miły Pan projektant który został mi polecony przy odbiorze warunków technicznych. Pan projektant z rozbrajającą szczerością stwierdził, że robi wiekszość projektów w gminie i jego klienci nigdy nie mają problemów z odbiorem/w to jestem akurat w stanie uwierzyć :-)/. Wiem z innych postów, że są projektanci którzy robią to zdecydowanie taniej nawet za 200-300 pln.

Czy ktoś może napisać co dokładnie zawiera taki projekt ?

Z góry dziękuję za pomoc w tej nierównej walce :-)))

a ja nie robilem zadnego projektu ekipa ktora robila mi przylacze robila takze cala siec wodocagowa. Podszedlem pogadalem przylaczyli wode skasowali 800 zl i powiedzieli ze odbior bez problemow. Mam w razie czego kontakt do faceta jakby byly pozniej problemy zreszta mieszka kolo mnie. Ale dowiedzialem sie od niego ze projekt robia po cichu w WIK-u od razu oczywiscie zatwierdzony za 200-300 zl. Moze tam sie udac i spytac po cichu kto robi to doradza kto wykona przylacze.

CMyK

Żadnego projektu. Moja umowa mówi wyraźnie że przyłączenie następuje po spełnieniu formalnych i technicznych warunków zawartych w "warunkach przyłącza". Potrzebne będzie tylko końcowe - geodezyjne naniesienie przyłączy na mapę . Wyciąganie pieniędzy podobnie jak z "dobrowolną" opłatą przyłączeniową. Jest o co się bić więc chyba warto podrążyć temat, sprawdzić wymagania, poczytać umowy i popytać o podstawy prawne ww.

Według Prawa Budowlanego, od tego roku, przyłącze wodociągowe podlega tylko zgłoszeniu (w tym urzędzie w którym składaliście na pozwolenie na budowe np na dom- czyli np Starostwo Powiatowe).

I nie można "tego załatwić" bo to by była samowola budowlana!!!

Projekt przyłącza powinien zawierać:

- warunki z Zakładu Wodociągowego

- wrysowaną trasę wodociągu na aktualnej mapie

- opis techniczny (zaledwie kilka stron)

- uzgodnienie z Zakładem Wodociągów

- uzgodnienie z właścicielem posesji przyłączanej

- często profil podłużny

- rozrysowane rozwiązania technicze

Niektóre te elementy nie są wymagane w Prawie ale potrzebne do uzyskania uzgodnienia z Wodociągami

Sama aktualizacja mapy to ok 600pln, za zrobienie projektu to bym wziął ok 500, do tego uzgodnienia hmmm

No sami oceńcie

Zdobyłem projekt od sąsiada. Ten tajemniczy dokument który kosztuje ponad 1000pln, to 3 strony tekstu który mógłby spłodzić uczeń 2 klasy technikum budowlanego /jeżeli istnieją jeszcze takie placówki/.

Na podstawie posiadanych materiałów napisałem projekt sam, dałem do analizy znajomemu który ma uprawnienia, złożyłem w gminie.

Koszty:

Warunki przyłacza

znaczki skarbowe 6,5 pln

Projekt

koszty benzyny /6 wizyt w urzędzie związane z ustaleniem szczegółów/ 100pln

0,7 l wódki czystej bols dla znajomego z uprawnieniami 30 pln

0,35 l wódki czystej bols /połowa butelki 0,7/ wypitej przez sąsiada 15 pln

ZUD

Wraz z mapką

300 ZŁ

RAZEM 451,5

Bardzo wiele osób ma uprawnienia tylko nikt nie chce się bawić w pisanie tego projektu. Jeżeli napiszecie projekt poprawnie sami, dołączycie mapkę to znajdziecie na 100% kogoś kto sprawdzi poprawność i ostempluje.

• 2 weeks później...
Ja jestem umówiona na projekt przyłącza za 400 zł. + uzgodnienia z zud za 40 zł. Są to koszty na dwie działki (razem z sąsiadem będziemy robić przyłącze, bo będzie wspólny odcinek przez ulicę i potem wcinki do każdej z działek - działki sąsiadujące). Tak więc koszt dla jednej działki to 200 zł.

• 2 weeks później...
Ja jestem umówiona na projekt przyłącza za 400 zł. + uzgodnienia z zud za 40 zł. Są to koszty na dwie działki (razem z sąsiadem będziemy robić przyłącze, bo będzie wspólny odcinek przez ulicę i potem wcinki do każdej z działek - działki sąsiadujące). Tak więc koszt dla jednej działki to 200 zł.

Bo masz w sumie jeden projekt i jedną "kreske" od rurociągu do działki. Patrząc na to jest to projekt JEDNEGO przyłącza wspólnego dla 2 budynków.

Co to CENY PROJEKTU to pytanie co wchodzi w zakres prac projektanta i na co sie umówimy.

Wrocław - średnio za projekt kasują 500.

Ale jeśli mają podane wszystko na talerzu.

Bo jeśli niemamy NIC i ma to zrobic wszystko projektant to będzie drożej.

Na całe przyłącze składa się:

-Mapka "do celów projektowych" 300-500

-warunki z wodociagów 50

-projekt przyłącza ~500

-uzgodnienie projektu w wodociagach 100

-uzgodnienie projektu w ZUD ~100

-pozwolenie na budowę przyłącza lub brak sprzeciwu do jego wykonania

-jeśli konieczne do ZDIKu to jeszcze projekt organizacji ruchu zastępczego (myśle że 200-400), projekt odtworzenia nawierzchni (też ze 200) - cen nieznam dokładnie.

To na tyle jeśli chodzi o PROJEKT PRZYŁĄCZA - to co powyżej powinno w nim być.

Dalej do załatwienia papierologii i odbioru przyłącza w wodociągach:

opłaty za zajecie drogi na czas roboty ZDIK - opłata w zależności od zajetej powierzchni

opłata "ROCZNA" ZDIK za rzut przyłącza w pasie drogowym

mapa "powykonawcza" 500

odbiór wodociągi 100

NOTARIUSZ - obecnie ok 500 za zrobienie służebności na wodociągi (konieczne do przekazania przyłącza na majątek wodociągów)

Ceny w zaokrągleniu, czesciowo z rachunkiem (ZDIK, wodociągi, urząd) a cześć do dogadania.

A co jeśli linia wodociągowa przebiega przez moją działkę, podłączenia wykonywała gminna spółka wodna i wszystko odbyło się na telefon? To pierwsza i najprościej zrealizowana inwestycja na mojej budowie. Podłączyli mi w ubiegłym roku a dopiero niedawno podpisałem umowę, w międzyczasie dwa razy wymieniałem uszkodzony przez pracowników wodomierz, pan od spisywania stanu był dopiero raz [ w maju chyba ] . Pewnie jest to wszystko na opak ale jakoś z tym żyję......

Napisałeś ART-P ,że za zrobienie projektu wziąłbyś 500 zł. Czy mógłbyś mi też powiedzić ile czasu zajmuje Ci zrobienie takiego projektu - 2, 5 czy 10 godzin?. Drugie pytanie już prostsze. Kto i kiedy idzie do ZUDu , wykonawca projektu, czy geodeta, czy inwestor i kiedy , po zrobieniu projektu, czy przed ?.Kto uzgadnia projekt z wodociągami i ile czasu to trwa ?.Oczywiście mam już warunki techniczne od wodociągów.

Napisałeś ART-P ,że za zrobienie projektu wziąłbyś 500 zł. Czy mógłbyś mi też powiedzić ile czasu zajmuje Ci zrobienie takiego projektu - 2, 5 czy 10 godzin?. Drugie pytanie już prostsze. Kto i kiedy idzie do ZUDu , wykonawca projektu, czy geodeta, czy inwestor i kiedy , po zrobieniu projektu, czy przed ?.Kto uzgadnia projekt z wodociągami i ile czasu to trwa ?.Oczywiście mam już warunki techniczne od wodociągów.

Kolejnosć jest taka: (we Wrocławiu przynajmniej)

masz warunki z wodociągów, robisz projekt, uzgadniasz go w wodociągach, potem uzgadniasz go w ZUD i potem do Urzędu Miasta po pozwolenie na budowe lub "brak sprzeciwu do wykonania".

Co do zrobienia projektu - przeglądam wiele projektów i praktycznie można to robić wg wzoru podstawiajac tylko wymiary itp w części opisowej i dajac aktualne mapy i podkłady, oczywiście trzeba poobliczać zapotrzebowania itp, popisać rzędne, wymiary, obliczenia dla każdego z osobna więc jest troche roboty - no i pozatym TRZEBA MIEĆ UPRAWNIENIA DO PROJEKTOWANIA co też projektanta kosztowało i też na to pracował.

To czy te papiery załatwisz TY czy bedzie za tym latał Projektant to już kwestia waszego dogadania się, ale przeważnie taki projektant co w tym siedzi to pozałatwia to o wiele szybciej i bez poprawek i wyjaśnień niż taki kto nierobił tego nigdy, niewie gdzie pujsć i co wypisać a chce pare PLN zaoszczędzic na projektancie.

I jeszcze do wodociągowca- zaskoczyłeś mnie tym notariuszem . Skoro przyłącze do licznika będzie własnością Zakładu - to chyba Zakład powinien finansować tego notariusza - to naprawdę była by jakaś paranoja gdyby było inaczej.I w ogóle po co ten notariusz ?.

Obecnie to już TY chcesz żeby to przyłącze było na majątku wodociągów więc wszystko musi być jak powinno, zgodnie z projektem, pozwoleniem itp i TY musisz wszystkie formalnosci pozałatwiać łącznie z notariuszem.

Jeśli tego niezrobisz to przyłącze będzie twoje i będziesz musiał sam o nie zadbać i płacić coroczną opłatę ZDiK. A niedajboże jak będziesz miał awarię na przyłączu przykładowo pod drogą asfaltową itp to wtedy wyjdą prawdziwe koszty !!!!!!!!!!!!

Notarialnie robisz "służebność gruntową na rzecz wodociągów" żeby w razie awarii ekipa z wodociągów mogła bez przeszkód wejsć na Twój prywatny teren i usunać awarię abyś miał zapewnioną dostawę wody.

Po to żeby niebyło tak ze Ty powiesz że tu na działce swojej masz no niewiem przykładowo posadzoną trawe z puszczy kampinoskiej, palme z afryki i kaktusa z meksyku i niewyrażasz zgody na kopanie dziury ale CHCESZ mieć wodę w domu i koniec.

Do wodociągowca. Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Ale z tą awarią i notariuszem to chyba coś nie tak ( i z tego co sie dowiedziałem w W-wie nie ma tego zwyczaju. Otóż jeżeli będzie awaria na moim przyłączu -to w pierwszej kolejności podam namiar firmy która to przyłącze wykonała i kóra mnie za to słono skasowała i niech się tłumaczą - choćby to było 10 lat po wykonaniu. A w jaki niby sposób ja mogłem się przyczynić do tej awarii ?.Jasne jest z kolei ,że w takim wypadku wpuszczę na swój ogródek jakąś kolejną ekipę - ( i tu się złapałem - poniewaz skoro przyłącze będzie ciągle moją własnością - to będę musiał pokryć koszt naprawy - jako swojej części ).No no , już nie wiem co lepiej . Może niech jednak wodociągi przejmą do licznika . Ale po co notariusz za 500 zł. Nie wystarczy moje oświadczenie na piśmie ?.

A teraz pytanie fachowe. Mój projektant ma inne zdanie niż ja - więc szukam opinii. Chodzi o to ,że nie chcę oczywiście mieć studzienki z licznikiem bo to podnosi koszty. Zaproponowałem więc aby przewód doprowadzający miał przed wejściem pod fundament jedno zagięcie pod kątem powiedzmy 135 stopni . Muszę bowiem ominąć latarnię która stoi na " prostej " drodze.Moim skromnym zdaniem znając sprężystość tego przewodu weszło by się w ten sposób pod fundament wygodnie łagodnym łukiem .Na planie zaznaczone byłoby to załamanie. I co można tak zrobić - czy nie ?. Pozdrawiam.

ERTEVU

oczywiście - ty napiszesz i jest OK ale DO CZASU kiedy ty sprzedasz swój dom / działke komu innemu i tamten powie HOLA HOLA ja sie niezgadzam, dlatego też SŁUŻEBNOŚC gruntową robi się notarialnie z WPISEM DO KSIĘGI WIECZYSTEJ ! i ta praktyka stosowana jest obecnie we Wrocławiu. I dotyczy to też GAZOWNI - oni ci daja odrazu gotową formułke jaka ma być wpisana w akcie notarialnym.

Co do firmy która ci to robiła to ona pwnie daje ci gwarancje na wykonaną robotę ale przeważnie na 2 do góra 5 lat, a co później ??? :-?

Powody awarii mogą być pewnie różne więc firma się wyprze tego napewno, zresztą jak bedzie to po okresie gwarancji to będzie walka z wiatrakami raczej. Zresztą trudno znaleźć firmy po 5 - 10 latach od wykonania. I jeśli przyłącze jest twoje to TY musisz sobie naprawić przyłącze i szukać tej firmy a nie wodociągi.

Co do studzienki to przykładowo przy dużej długości przyłącza powyżej 15metrów do wodomierza zaleca się wstawienie studzienki, powyżej 40metrów już jest OBOWIĄZEK wstawienia studni. I tak mówi USTAWA !!! a nie jakies tam wodociągi.

Co do załamań to jest tylko kwestia późniejszej eksploatacji i konserwacji przyłącza. Przejście pod fundamentem i załamanie tam / wstawienie kolanka jest chyba normalne jeśli niema piwnicy w budynku.

Przyłącza przeprowadza się prostopadle do sieci / ulicy i powinno sie przesunąć całe przyłącze a nie "obchodzić" jakieś latarnie, słupy itp - bo weź tam potem wykop dziure i usuń awarie itp.

Oczywiście wszelkie załamania, łuki, zmiany trasy sa dopuszczalne bo jak to w życiu zawsze coś stoi na przeszkodzie. Ważne żeby przy projektowaniu zachować odpowiednie odległości, zasady i normy. Zresztą to TY płacisz projektantowi więc mówisz że ma być tak a nie inaczej i po sprawie, kwestia tylko tego żeby to potem uzgodnić w wodociągach.

Powszechnie stosowana praktyką jest wprowadzanie przyłącza przez ścianę frontową budynku z kolankiem "do góry" pod fundamentem a także wprowadzanie przyłącza przez ścianę BOCZNĄ budynku z zastosowaniem kolana "w bok" żeby skierowac przyłącze w stronę budynku. i potem drugie "w górę" pod fundamentem.

Przepraszam , nie zrozumiałem tego :

" przez ścianę BOCZNĄ budynku z zastosowaniem kolana "w bok" żeby skierowac przyłącze w stronę budynku. i potem drugie "w górę" pod fundamentem.".

Ponieważ mój dom będzie stał bokiem do przebiegających drogą istniejących linii( woda plus gaz ). Jeżeli przyłącze będzie prowadzone prostą ( najkrótszą ) drogą , to koniec wypadnie w połowie garażu. Wolałem ,żeby tym końcem trafić od razu do kotłowni ( która jest obok garażu , też od tej strony drogi ). Nie wiedziałem ,że wykonuje się kolanka . Sądziłem ,że ta elastyczna ( chyba niebieska ) rura nieprzerwanie prowadzona jest aż do licznika . Nawet boję się już tego kolanka pod fundamentem - bo każdy metal kiedyś skoroduje , lub pęknie i podmycie gotowe.A i cała długość mojego przyłącza to 5 metrów od drogi plus jakieś 7 szerokość drogi ( bo linia jest po drugiej stronie ) więc razem ok. 12 metrów.Oczywiście zakładałem , że przez drogę będzie prostopadle , a wygięcie , ten łuk byłby na tym odcinku 5 metrów , czyli na moim ogrodzie.Dom jest bez piwnicy .

Oczywiście jeśli masz troche więcej miejsca to wykopiac łagodny łuk, można oczywiście "wygiąć" rurę i niedawać kolanek (opcja czerwona na poniższym rysunku), z tego co wiem to producenci dopuszczają wyginanie rur PEHD (ta niebieska do wody) i podają gdzies w specyfikacji rury MINIMALNY promień zgięcia.

Oczywiście wszystko jeszcze zależy od ustaleń jakie obowiązują w danych wodociągach.

Poniżej przedstawiam trase wykonania przyłącza wodociągowego, opcja A lub B i wiem że obie są stosowane - zależy jak wrysuje projektant.

czarne to granice działki i budynek oraz ścianki działowe,

niebieskie to oczywiście woda :wink:

czerwone to miejsce kolanek albo łuków.

"W" to miejsce wodomierzy - wg ustawy wodomierz powinien być 1 metr za PIERWSZĄ ścianą budynków (nie pisze czy frontową czy boczną), w pomieszczeniu NIEUŻYTKOWYM czyli garaż, kotłownia, pomieszczenie gospodarcze.

"X Y Z" to pomieszczenia typu garaż, kotłownie własnie.

Przykładowo jeśli w pomieszczeniu X mamy pokój to wodomierz dajemy do Y jeśli mamy tam jakas komórke. Jeśli przykładowo podłączamu "od ściany przedniej" to mamy opcje X albo Z w zależności od ukladu pomieszczeń.

Jak bym poszukał to może bym gdzieś znalazł rzuty takich przyłączy.

http://img136.imageshack.us/img136/2752/wodagn7.jpg

• 2 weeks później...
a ja nie robilem zadnego projektu ekipa ktora robila mi przylacze robila takze cala siec wodocagowa. Podszedlem pogadalem przylaczyli wode skasowali 800 zl i powiedzieli ze odbior bez problemow. Mam w razie czego kontakt do faceta jakby byly pozniej problemy zreszta mieszka kolo mnie. Ale dowiedzialem sie od niego ze projekt robia po cichu w WIK-u od razu oczywiscie zatwierdzony za 200-300 zl. Moze tam sie udac i spytac po cichu kto robi to doradza kto wykona przylacze.

CMyK

to może jakieś namiary??