Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie wełną lub styropianem

Jasiu

Recommended Posts

Jakiś czas temu ktoś dyskutował, czy lepiej ocieplac wełną czy styropianem.

Na stronach http://www.betonkomorkowy.com.pl w dziale [KATALOG] -> 1. Co to jest beton komórkowy? -> 1.3.2.3. Czy beton komórkowy ochroni nas przed wilgocią? znalazłem omówienie, schnięcia ścian w zależności od wykończenia elewacji.

W dużym skrócie:

"Ocieplenie ściany płytami z wełny mineralnej przyspiesza wysychanie muru..."

oraz

"Przy ociepleniu ściany styropianem... szybkość wysychania muru była nieco mniejsza niż w przypadku ściany ocieplonej wełną mineralną, zwłaszcza w pierwszym roku symulowanego okresu eksploatacji, przy czym nie zależała od oporu dyfuzyjnego warstwy wyprawy. Po upływie 2 lat wilgotność muru była już prawie ustabilizowana i wynosiła 15 kg/m3 , była zatem taka sama jak w przypadku ściany nieocieplonej i ocieplenia wełną mineralną."

Jakby komuś nie chciało się czytać to wynika z tego, że bez względu na to czym wykończona będzie ściana to po 2-3 latach wilgotność muru jest identyczna. Z tym, że w przypadku styropianu wilgotność jest stabilna i niezależna od rodzaju tynku, a główna wymiana odbywa się do wnętrza. W przypadku wełny lub braku ocieplenia dużo zależy od paroprzepuszczalności tynku, a wilgotność może ulegać wahaniom.

Wg.cytowanej strony:

"Nie zaleca się więc stosowania na izolacji z wełny mineralnej wypraw zewnętrznych o zwiększonym oporze dyfuzyjnym ze względu na wyraźny i długotrwały wzrost zawilgocenia izolacji termicznej."

To tyle jakby ktoś planował ocieplac wełną powinien zwracać uwagę czym tynkuje.

jasiu daj już spokój! tak jak w innych wątkach z twoim udziałem chcesz rozstrząsać rzeczy, które są oczywiste. to, że na wełnę trzeba położyć tynk paroprzepuszcalny wie każdy przeciętny wykonawca i inwestor.

jeżeli napiszę, że 2=5 to będziesz w stanie mi przez sto wątków udowadniać, że tak nie jest? :smile: jesteś takim męczącym mądralą.

Za to jak sie polozy tynk paroprzepuszczalny na welne to szybko wilgoc odparuje. A pod styropianem bedzie sie kiscic dlugo a i tak nie wiadomo czy jak ktos wezmie kapiel to nie wykropli sie znowu w murze. Dlatego ocieplenie welna jest lepsze ale drozsze i ze wzgledu na cene malo kto je stosuje. Nie ma sensu tego rozstrzasac - to faktycznie sa sprawy oczywiste.

Anomimowy

A ja właśnie nie wiedziałem i ta informacja bardzo mi się przyda nawet ją wydrukowałem i załączyłem do swoich informacji które zbieram a tak bym nawet tego tematu nie szukał, a przyda mi się to po to żeby np.dalej szukać w tym temacie.

Uważam, że nigdy nie jest za wiele ifo oraz subiektywnych opinii użytkowników-w gąszczu tych informacji mogę sobie "wygrzebać" to co mnie interesuje,analizować za i przeciw itd, itd. a decyzję i tak sam podejmę.

lechu5