Jasiu 17.04.2003 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Jakiś czas temu ktoś dyskutował, czy lepiej ocieplac wełną czy styropianem. Na stronach http://www.betonkomorkowy.com.pl w dziale [KATALOG] -> 1. Co to jest beton komórkowy? -> 1.3.2.3. Czy beton komórkowy ochroni nas przed wilgocią? znalazłem omówienie, schnięcia ścian w zależności od wykończenia elewacji. W dużym skrócie:"Ocieplenie ściany płytami z wełny mineralnej przyspiesza wysychanie muru..." oraz "Przy ociepleniu ściany styropianem... szybkość wysychania muru była nieco mniejsza niż w przypadku ściany ocieplonej wełną mineralną, zwłaszcza w pierwszym roku symulowanego okresu eksploatacji, przy czym nie zależała od oporu dyfuzyjnego warstwy wyprawy. Po upływie 2 lat wilgotność muru była już prawie ustabilizowana i wynosiła 15 kg/m3 , była zatem taka sama jak w przypadku ściany nieocieplonej i ocieplenia wełną mineralną." Jakby komuś nie chciało się czytać to wynika z tego, że bez względu na to czym wykończona będzie ściana to po 2-3 latach wilgotność muru jest identyczna. Z tym, że w przypadku styropianu wilgotność jest stabilna i niezależna od rodzaju tynku, a główna wymiana odbywa się do wnętrza. W przypadku wełny lub braku ocieplenia dużo zależy od paroprzepuszczalności tynku, a wilgotność może ulegać wahaniom. Wg.cytowanej strony:"Nie zaleca się więc stosowania na izolacji z wełny mineralnej wypraw zewnętrznych o zwiększonym oporze dyfuzyjnym ze względu na wyraźny i długotrwały wzrost zawilgocenia izolacji termicznej." To tyle jakby ktoś planował ocieplac wełną powinien zwracać uwagę czym tynkuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.04.2003 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 jasiu daj już spokój! tak jak w innych wątkach z twoim udziałem chcesz rozstrząsać rzeczy, które są oczywiste. to, że na wełnę trzeba położyć tynk paroprzepuszcalny wie każdy przeciętny wykonawca i inwestor. jeżeli napiszę, że 2=5 to będziesz w stanie mi przez sto wątków udowadniać, że tak nie jest? jesteś takim męczącym mądralą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.04.2003 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Za to jak sie polozy tynk paroprzepuszczalny na welne to szybko wilgoc odparuje. A pod styropianem bedzie sie kiscic dlugo a i tak nie wiadomo czy jak ktos wezmie kapiel to nie wykropli sie znowu w murze. Dlatego ocieplenie welna jest lepsze ale drozsze i ze wzgledu na cene malo kto je stosuje. Nie ma sensu tego rozstrzasac - to faktycznie sa sprawy oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu5 17.04.2003 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 AnomimowyA ja właśnie nie wiedziałem i ta informacja bardzo mi się przyda nawet ją wydrukowałem i załączyłem do swoich informacji które zbieram a tak bym nawet tego tematu nie szukał, a przyda mi się to po to żeby np.dalej szukać w tym temacie.Uważam, że nigdy nie jest za wiele ifo oraz subiektywnych opinii użytkowników-w gąszczu tych informacji mogę sobie "wygrzebać" to co mnie interesuje,analizować za i przeciw itd, itd. a decyzję i tak sam podejmę. lechu5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.04.2003 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 lechu, a wiedziałeś, że dom ma ściany i dach? dołącz tą informację też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu5 17.04.2003 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 AnonimTo, że się przyznaję do czegoś że nie wiedziałem i wyraziłem swoją opinię nie jest jest złośliwe wobec nikogo, natomiast Ty jesteś przypadek złośliwy, który powinno się wycinać z tego forum. Wnioski wyciąg sobie sam. lechu5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.04.2003 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 wyciągłem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu5 17.04.2003 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Ceszę się, że mogłem chociaż jedną zbłądzoną owieczkę naprowadzić na dorą drogę.Amenlechu5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu5 17.04.2003 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Cieszę się, że mogłem chociaż jedną zbłądzoną owieczkę naprowadzić na dobrą drogę.Amenlechu5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwm 17.04.2003 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Lechu5 jeśli szukasz "wiadomości" - "piętro" niżej jest wątek "mur jednowarstwowy Ytong" i jeszcze kilka innych podobnych wątków, ale lojalnie ostrzegam b.zawiłe problemy.Z wiosennym pozdrowieniem.PWM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts