Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przechowywanie warzyw


orum

Recommended Posts

w tym roku - po raz pierwszy - zebrałem ze swego ogródka warzywa

Jak je przechować -w najlepszej kondycji przez zimę?

Mój ojciec - niestety nie mogę go już zapytać - marchew trzymał w worku z piaskiem , nigdy nie była zwiędła i pomarszczona .

Moje pytanie brzmi - czy piasek ma być suchy czy może byc wilgotny - czy wogóle ma to znaczenie - słyszałem że powinien być suchy .

 

Aby do wiosny ;-))

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w tym roku - po raz pierwszy - zebrałem ze swego ogródka warzywa

Jak je przechować -w najlepszej kondycji przez zimę?

Mój ojciec - niestety nie mogę go już zapytać - marchew trzymał w worku z piaskiem , nigdy nie była zwiędła i pomarszczona .

Moje pytanie brzmi - czy piasek ma być suchy czy może byc wilgotny - czy wogóle ma to znaczenie - słyszałem że powinien być suchy .

 

Aby do wiosny ;-))

Ja na marchew mam inny patent, ale to ogranicza jej ewentualne przeznaczenie. Obieram marchew siekam w kostkę (w takiej postaci dodaję ją do zup i niektórych potraw) a niewielka ilość w słupki jak do rosołu. Pakuje marchew do słojów typu weck wsypuję sól (łyżka na pół litra) i zalewam wrzątkiem. Zaraz po zalaniu szybko zamykam słoik. Mam świetna soloną marchew całą zimę i w dodatku już obrana i umytą. Tylko muszę pamiętać, żeby mniej solić zupy ;) Marchew może długo stac po otwarciu słoika, więc nie trzeba jej szybko zużyć.

 

Na trzymanie w piasku nie mam niestety dobrego patentu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I to prawda ( z chlorofilem). Ale jest to hormon wydzielany przez dojrzewające owoce i przyspieszający dojrzewanie następnych. Warzyw również. Intensyfikuje procesy oddychania, rozkład kwasów, powoduje przyśpieszenie dojrzewania, no i gnicie.

http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1040

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I to prawda ( z chlorofilem). Ale jest to hormon wydzielany przez dojrzewające owoce i przyspieszający dojrzewanie następnych. Warzyw również. Intensyfikuje procesy oddychania, rozkład kwasów, powoduje przyśpieszenie dojrzewania, no i gnicie.

http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1040

 

Mirek szanuje ciebie za wiedze ale mysle ze te rady dla amatorskiego przechowywania paru kg warzyw i owoców sa zbędne

nie mówie by trzymac jabłka z marchwia w jednej rekalmówce przez 3 miesiace ale skala problemu jest nie godna rozprawiania o etylenie :)

wiesz o czym mówie a kto nie wie tzn ze nie jest mu to potrzebne do życia

pozdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie trzeba w jednej reklamówce. Wystarczy w jednej piwnicy.

_weynrob_, skoro dla Ciebie zbędne, nie czytaj. Albo przeciwnie- przeczytaj wątek i łaskawie zwróć uwagę, że odpowiadałem tylko na pytania. A skali problemu nie znam, bo nie wiem, ile zieleniny różnej przechowują forumowicze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie trzeba w jednej reklamówce. Wystarczy w jednej piwnicy.

_weynrob_, skoro dla Ciebie zbędne, nie czytaj. Albo przeciwnie- przeczytaj wątek i łaskawie zwróć uwagę, że odpowiadałem tylko na pytania. A skali problemu nie znam, bo nie wiem, ile zieleniny różnej przechowują forumowicze.

 

Akurat tak sie składa ze nie pisałem tego w tym kontekście co go odczytałes a do tego przechowalnictwo to moja branża:) i wiem co pisze i nadal twierdze ze przy amatorskim przechowywaniu takie niuanse jak etylen nie maja zadnego praktycznego znaczenia

nie wiem po co te emocje

pozdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja przechowuję warzywa osobno i owoce osobno.

Warzywa wkładam w skrzynkach drewnianych do uprzednio wykopanego dołu w ogrodowej szklarence. Z warzyw mam ziemniaki, buraki, seler, marchew.

Gdy nadejdzie zima przykryję to deskami i styropianem a w środek wstawię rurę wentylacyjną.

Co roku tak robię i mam b. małe straty.

Z owoców mam tylko jabłka, więc z nimi jest różnie: część do piwnicy w bloku (na sianku w skrzynce plastikowej) te najszybciej zjadamy, część na działce w altance ogrzewanej ale w chłodnej skrytce wentylowanej (ok. +4 st. C a część w skrzynce zakopanej w dole na ogrodzie na głęb. ok. 1 metra. Też wentylowanej rurą.

Te używamy z reguły w okolicach Nowego Roku.

Nie wiem co to za odmiana ale napewno "zimująca".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja niestety mam tylko jedna piwniczkę. I do tej pory nie wiem czy warzywa można przechowywać z owocami jabłoni. Fachowcy zaprezentowali dwie różne opinie. :cry:

 

trzymaj i sie tym nie przejmuj

wg ich opini-musiałbys chyba pobudowac jeszcze jadna piwnice nie majacą kontaktu z ta obecną-co jest bzdura do kwadratu

jezeli te wrzywa/owoce nie maja lezec do czerwca w przyszłym roku a i tak by nie dolezały nawet oddzielnie to trzymaj tak jak pisałem i bedzie OK

co nie znaczy abys zamknał jabłka np z kapusta pekinska w szczelnym pojemniku plastikowym :D

pozdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydzielanie etylenu

 

Etylen powoduje przyśpieszenie procesu dojrzewania owoców, a zatem powinien być ciągle usuwany z komory (fot. 2). Zawartość 0,02% etylenu w powietrzu komory przyspiesza 4–10-krotnie proces dojrzewania. Przy zastosowaniu płuczek węglowych podczas adsorbcji dwutlenku węgla następuje równocześnie częściowe, ale dostateczne, usuwanie etylenu, dlatego na przykład podczas przechowywania większości odmian jabłek i gruszek rzadko stosowane są oddzielne urządzenia do jego usuwania. Szczególną uwagę należy zwracać na ochronę przechowywanych owoców przed wpływem znajdujących się w sąsiedztwie obcych źródeł etylenu lub czynników zapachowych (tzw. allelopatia, na przykład przechowywanie w jednej komorze jabłek i gruszek), które mogą wpływać na pogorszenia warunków przechowywania.

 

Wspólne przechowywanie

 

Ze względu na różne właściwości owoców poszczególnych odmian oraz warzyw należy zwrócić baczną uwagę na odpowiedni dobór produktów do przechowywania

w tej samej komorze — należy dobierać odmiany o podobnych parametrach przechowywania. Dotyczy to:

 

*

temperatury przechowywania;

*

ilości dwutlenku węg­la wydzielanego podczas oddychania;

*

wymaganego składu atmosfery (poziomu O2 oraz CO2).

 

Przed wyborem odmian do wspólnego przechowywania należy bardzo dokładnie sprawdzić zalecane paramet­ry przechowywania dla każdego rodzaju i od­miany owoców lub warzyw (tab. 1 i 2). Unikać należy wspólnego przechowywania w tej samej komorze odmian skrajnie różniących się ilością wydzielanego CO2, a bezwzględnie — odmian o rożnych parametrach przechowywania.

 

To cytat, oczywiście dotyczy chłodni z KA- tam etylen jest usuwany na płuczkach. Ale w przydomowej piwniczce też się wydziela, a najintensywniej z dojrzewających owoców. No i jest jeszcze jedna sprawa- choroby grzybowe. Nigdy by mi nie przyszło do głowy trzymać jabłka z marchwią, burakami,i pietruszką

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydzielanie etylenu

 

Etylen powoduje przyśpieszenie procesu dojrzewania owoców, a zatem powinien być ciągle usuwany z komory (fot. 2). Zawartość 0,02% etylenu w powietrzu komory przyspiesza 4–10-krotnie proces dojrzewania. Przy zastosowaniu płuczek węglowych podczas adsorbcji dwutlenku węgla następuje równocześnie częściowe, ale dostateczne, usuwanie etylenu, dlatego na przykład podczas przechowywania większości odmian jabłek i gruszek rzadko stosowane są oddzielne urządzenia do jego usuwania. Szczególną uwagę należy zwracać na ochronę przechowywanych owoców przed wpływem znajdujących się w sąsiedztwie obcych źródeł etylenu lub czynników zapachowych (tzw. allelopatia, na przykład przechowywanie w jednej komorze jabłek i gruszek), które mogą wpływać na pogorszenia warunków przechowywania.

 

Wspólne przechowywanie

 

Ze względu na różne właściwości owoców poszczególnych odmian oraz warzyw należy zwrócić baczną uwagę na odpowiedni dobór produktów do przechowywania

w tej samej komorze — należy dobierać odmiany o podobnych parametrach przechowywania. Dotyczy to:

 

*

temperatury przechowywania;

*

ilości dwutlenku węg­la wydzielanego podczas oddychania;

*

wymaganego składu atmosfery (poziomu O2 oraz CO2).

 

Przed wyborem odmian do wspólnego przechowywania należy bardzo dokładnie sprawdzić zalecane paramet­ry przechowywania dla każdego rodzaju i od­miany owoców lub warzyw (tab. 1 i 2). Unikać należy wspólnego przechowywania w tej samej komorze odmian skrajnie różniących się ilością wydzielanego CO2, a bezwzględnie — odmian o rożnych parametrach przechowywania.

 

To cytat, oczywiście dotyczy chłodni z KA- tam etylen jest usuwany na płuczkach. Ale w przydomowej piwniczce też się wydziela, a najintensywniej z dojrzewających owoców. No i jest jeszcze jedna sprawa- choroby grzybowe. Nigdy by mi nie przyszło do głowy trzymać jabłka z marchwią, burakami,i pietruszką

 

Załamujesz mnie takimi tekstami

nie ma jak skopiowac tekst i wkleic go tutaj nie majac pojecia praktycznego o tym co sie wkeja :(

Miałem cie za człowieka rozsadnego i mądrego ale widze ze w temacie przechowalnictwa poniosła cie fanrazja i emocje a to juz zły znak :)

dalej podtrzymuje to co pisałem i chetnie o tym merytorycznie podyskutuje ale z osobami majacymi o tym pojecie a nie umiejacym wklejac teksty z netu

sorry za szczerosc ale juz taki jestem

pozdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja niestety mam tylko jedna piwniczkę. I do tej pory nie wiem czy warzywa można przechowywać z owocami jabłoni. Fachowcy zaprezentowali dwie różne opinie. :cry:

 

Nie nadużywaj słowa fachowiec w liczbie mnogiej - w tym temacie - bo własnie się jeden .......:D

ja nie nazywam siebie fachowcem ale przechowalnictwem zajmuje sie od lat 14 i nie na poziomie spizarki czy piwniczki i dlatego mysle skromnie :wink: ze mam cos w tym temacie do powiedzenia - a nie do skopiowania :)

pzodr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

_weynrob_,

A może to Ciebie poniosły emocje? :) Daj se siana :) :)

 

Uważam, że właśnie Mirek utrzymuje fachowy poziom dyskusji na tym forum udzielając wielu cennych rad.

Istotnie dla amatorskiego przechowania kilku skrzynek owoców i warzyw nie ma potrzeby rozwijać tematu o kontrolowanej atmosferze w komorach przechowalnianych oraz warunkach dla poszczególnych gatunków i odmian owoców itd.

 

Podobnie jak kiedyś na pytanie o amatorskie rozmnażanie iglaków znana forumowiczka wrzuciła tekst o rozmnażaniu roślin in vitro.

 

Na szczęście ja nie przechowuję u siebie przez zimę żadnych owoców ani warzyw (kupuję na bieżąco) i nie muszę sie na tym znać. Sa inni co zajmują się profesjonalnie przechowalnictwem i chwała im za to.

 

Pozdrawiam

..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

_weynrob_,

A może to Ciebie poniosły emocje? :) Daj se siana :) :)

 

Uważam, że właśnie Mirek utrzymuje fachowy poziom dyskusji na tym forum udzielając wielu cennych rad.

 

Ja tez uwazam ze ma gosc poziom i wiedze ale w temacie przechowalnictwa przesadził stanowczo :)

Ja jak sie na czyms nie znam to o tym nie pisze i uwazam iz powinno to byc zasada nr 1 na tego typu forum

ale ze ciebie szanuje to daje sobie siana w tym temacie :D:D

chyba ze mnie ktos znowu sprowokuje swoja wiedzą :D

Pinus masz zajebiscie mądry podpis u siebie ....wiesz co mam na mysli :)

pozdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...