orum 19.10.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 w tym roku - po raz pierwszy - zebrałem ze swego ogródka warzywa Jak je przechować -w najlepszej kondycji przez zimę? Mój ojciec - niestety nie mogę go już zapytać - marchew trzymał w worku z piaskiem , nigdy nie była zwiędła i pomarszczona . Moje pytanie brzmi - czy piasek ma być suchy czy może byc wilgotny - czy wogóle ma to znaczenie - słyszałem że powinien być suchy . Aby do wiosny ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 20.10.2006 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Ja też mam pytanie w tym temacie. Czy z warzywami można przechowywać owoce jak np. jabłka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 20.10.2006 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 W mokrym piachu zaczną rosnąć. Jabłka i inne owoce osobno. Etylen! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 20.10.2006 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 w tym roku - po raz pierwszy - zebrałem ze swego ogródka warzywa Jak je przechować -w najlepszej kondycji przez zimę? Mój ojciec - niestety nie mogę go już zapytać - marchew trzymał w worku z piaskiem , nigdy nie była zwiędła i pomarszczona . Moje pytanie brzmi - czy piasek ma być suchy czy może byc wilgotny - czy wogóle ma to znaczenie - słyszałem że powinien być suchy . Aby do wiosny ) Ja na marchew mam inny patent, ale to ogranicza jej ewentualne przeznaczenie. Obieram marchew siekam w kostkę (w takiej postaci dodaję ją do zup i niektórych potraw) a niewielka ilość w słupki jak do rosołu. Pakuje marchew do słojów typu weck wsypuję sól (łyżka na pół litra) i zalewam wrzątkiem. Zaraz po zalaniu szybko zamykam słoik. Mam świetna soloną marchew całą zimę i w dodatku już obrana i umytą. Tylko muszę pamiętać, żeby mniej solić zupy Marchew może długo stac po otwarciu słoika, więc nie trzeba jej szybko zużyć. Na trzymanie w piasku nie mam niestety dobrego patentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 21.10.2006 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 ... Jabłka i inne owoce osobno. Etylen! Bardzo proszę Mirku o dokładniejsze wyjaśnienie. Słyszałem, że etylen działa szkodliwie tylko na rośliny zielone - na chlorofil. A jaki to ma związek z warzywami? Jak oddziaływuje na warzywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 21.10.2006 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 I to prawda ( z chlorofilem). Ale jest to hormon wydzielany przez dojrzewające owoce i przyspieszający dojrzewanie następnych. Warzyw również. Intensyfikuje procesy oddychania, rozkład kwasów, powoduje przyśpieszenie dojrzewania, no i gnicie.http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1040 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 22.10.2006 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 I to prawda ( z chlorofilem). Ale jest to hormon wydzielany przez dojrzewające owoce i przyspieszający dojrzewanie następnych. Warzyw również. Intensyfikuje procesy oddychania, rozkład kwasów, powoduje przyśpieszenie dojrzewania, no i gnicie. http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1040 Mirek szanuje ciebie za wiedze ale mysle ze te rady dla amatorskiego przechowywania paru kg warzyw i owoców sa zbędne nie mówie by trzymac jabłka z marchwia w jednej rekalmówce przez 3 miesiace ale skala problemu jest nie godna rozprawiania o etylenie wiesz o czym mówie a kto nie wie tzn ze nie jest mu to potrzebne do życia pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 22.10.2006 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Nie trzeba w jednej reklamówce. Wystarczy w jednej piwnicy._weynrob_, skoro dla Ciebie zbędne, nie czytaj. Albo przeciwnie- przeczytaj wątek i łaskawie zwróć uwagę, że odpowiadałem tylko na pytania. A skali problemu nie znam, bo nie wiem, ile zieleniny różnej przechowują forumowicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 22.10.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Nie trzeba w jednej reklamówce. Wystarczy w jednej piwnicy. _weynrob_, skoro dla Ciebie zbędne, nie czytaj. Albo przeciwnie- przeczytaj wątek i łaskawie zwróć uwagę, że odpowiadałem tylko na pytania. A skali problemu nie znam, bo nie wiem, ile zieleniny różnej przechowują forumowicze. Akurat tak sie składa ze nie pisałem tego w tym kontekście co go odczytałes a do tego przechowalnictwo to moja branża:) i wiem co pisze i nadal twierdze ze przy amatorskim przechowywaniu takie niuanse jak etylen nie maja zadnego praktycznego znaczenia nie wiem po co te emocje pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman2 23.10.2006 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 ja przechowuję warzywa osobno i owoce osobno.Warzywa wkładam w skrzynkach drewnianych do uprzednio wykopanego dołu w ogrodowej szklarence. Z warzyw mam ziemniaki, buraki, seler, marchew.Gdy nadejdzie zima przykryję to deskami i styropianem a w środek wstawię rurę wentylacyjną.Co roku tak robię i mam b. małe straty.Z owoców mam tylko jabłka, więc z nimi jest różnie: część do piwnicy w bloku (na sianku w skrzynce plastikowej) te najszybciej zjadamy, część na działce w altance ogrzewanej ale w chłodnej skrytce wentylowanej (ok. +4 st. C a część w skrzynce zakopanej w dole na ogrodzie na głęb. ok. 1 metra. Też wentylowanej rurą.Te używamy z reguły w okolicach Nowego Roku.Nie wiem co to za odmiana ale napewno "zimująca". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 24.10.2006 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Ja niestety mam tylko jedna piwniczkę. I do tej pory nie wiem czy warzywa można przechowywać z owocami jabłoni. Fachowcy zaprezentowali dwie różne opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 24.10.2006 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Ja niestety mam tylko jedna piwniczkę. I do tej pory nie wiem czy warzywa można przechowywać z owocami jabłoni. Fachowcy zaprezentowali dwie różne opinie. trzymaj i sie tym nie przejmuj wg ich opini-musiałbys chyba pobudowac jeszcze jadna piwnice nie majacą kontaktu z ta obecną-co jest bzdura do kwadratu jezeli te wrzywa/owoce nie maja lezec do czerwca w przyszłym roku a i tak by nie dolezały nawet oddzielnie to trzymaj tak jak pisałem i bedzie OK co nie znaczy abys zamknał jabłka np z kapusta pekinska w szczelnym pojemniku plastikowym pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 24.10.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 24.10.2006 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Wydzielanie etylenu Etylen powoduje przyśpieszenie procesu dojrzewania owoców, a zatem powinien być ciągle usuwany z komory (fot. 2). Zawartość 0,02% etylenu w powietrzu komory przyspiesza 4–10-krotnie proces dojrzewania. Przy zastosowaniu płuczek węglowych podczas adsorbcji dwutlenku węgla następuje równocześnie częściowe, ale dostateczne, usuwanie etylenu, dlatego na przykład podczas przechowywania większości odmian jabłek i gruszek rzadko stosowane są oddzielne urządzenia do jego usuwania. Szczególną uwagę należy zwracać na ochronę przechowywanych owoców przed wpływem znajdujących się w sąsiedztwie obcych źródeł etylenu lub czynników zapachowych (tzw. allelopatia, na przykład przechowywanie w jednej komorze jabłek i gruszek), które mogą wpływać na pogorszenia warunków przechowywania. Wspólne przechowywanie Ze względu na różne właściwości owoców poszczególnych odmian oraz warzyw należy zwrócić baczną uwagę na odpowiedni dobór produktów do przechowywaniaw tej samej komorze — należy dobierać odmiany o podobnych parametrach przechowywania. Dotyczy to: * temperatury przechowywania; * ilości dwutlenku węgla wydzielanego podczas oddychania; * wymaganego składu atmosfery (poziomu O2 oraz CO2). Przed wyborem odmian do wspólnego przechowywania należy bardzo dokładnie sprawdzić zalecane parametry przechowywania dla każdego rodzaju i odmiany owoców lub warzyw (tab. 1 i 2). Unikać należy wspólnego przechowywania w tej samej komorze odmian skrajnie różniących się ilością wydzielanego CO2, a bezwzględnie — odmian o rożnych parametrach przechowywania. To cytat, oczywiście dotyczy chłodni z KA- tam etylen jest usuwany na płuczkach. Ale w przydomowej piwniczce też się wydziela, a najintensywniej z dojrzewających owoców. No i jest jeszcze jedna sprawa- choroby grzybowe. Nigdy by mi nie przyszło do głowy trzymać jabłka z marchwią, burakami,i pietruszką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWA-S 24.10.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Mam pytanie do Joshi czy ta marchew w słoiku jest surowa?.Zrozumiałam że surową zalewasz gorącą wodą osoloną ,zakręcasz i odwracasz?Jak długo można takie słoiki przechowywać?To byłaby dla mnie rewelacja bo marchew gotowana w słoiku jest dla mnie za bardzo nasiąknięta wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 24.10.2006 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Wydzielanie etylenu Etylen powoduje przyśpieszenie procesu dojrzewania owoców, a zatem powinien być ciągle usuwany z komory (fot. 2). Zawartość 0,02% etylenu w powietrzu komory przyspiesza 4–10-krotnie proces dojrzewania. Przy zastosowaniu płuczek węglowych podczas adsorbcji dwutlenku węgla następuje równocześnie częściowe, ale dostateczne, usuwanie etylenu, dlatego na przykład podczas przechowywania większości odmian jabłek i gruszek rzadko stosowane są oddzielne urządzenia do jego usuwania. Szczególną uwagę należy zwracać na ochronę przechowywanych owoców przed wpływem znajdujących się w sąsiedztwie obcych źródeł etylenu lub czynników zapachowych (tzw. allelopatia, na przykład przechowywanie w jednej komorze jabłek i gruszek), które mogą wpływać na pogorszenia warunków przechowywania. Wspólne przechowywanie Ze względu na różne właściwości owoców poszczególnych odmian oraz warzyw należy zwrócić baczną uwagę na odpowiedni dobór produktów do przechowywania w tej samej komorze — należy dobierać odmiany o podobnych parametrach przechowywania. Dotyczy to: * temperatury przechowywania; * ilości dwutlenku węgla wydzielanego podczas oddychania; * wymaganego składu atmosfery (poziomu O2 oraz CO2). Przed wyborem odmian do wspólnego przechowywania należy bardzo dokładnie sprawdzić zalecane parametry przechowywania dla każdego rodzaju i odmiany owoców lub warzyw (tab. 1 i 2). Unikać należy wspólnego przechowywania w tej samej komorze odmian skrajnie różniących się ilością wydzielanego CO2, a bezwzględnie — odmian o rożnych parametrach przechowywania. To cytat, oczywiście dotyczy chłodni z KA- tam etylen jest usuwany na płuczkach. Ale w przydomowej piwniczce też się wydziela, a najintensywniej z dojrzewających owoców. No i jest jeszcze jedna sprawa- choroby grzybowe. Nigdy by mi nie przyszło do głowy trzymać jabłka z marchwią, burakami,i pietruszką Załamujesz mnie takimi tekstami nie ma jak skopiowac tekst i wkleic go tutaj nie majac pojecia praktycznego o tym co sie wkeja Miałem cie za człowieka rozsadnego i mądrego ale widze ze w temacie przechowalnictwa poniosła cie fanrazja i emocje a to juz zły znak dalej podtrzymuje to co pisałem i chetnie o tym merytorycznie podyskutuje ale z osobami majacymi o tym pojecie a nie umiejacym wklejac teksty z netu sorry za szczerosc ale juz taki jestem pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 24.10.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Ja niestety mam tylko jedna piwniczkę. I do tej pory nie wiem czy warzywa można przechowywać z owocami jabłoni. Fachowcy zaprezentowali dwie różne opinie. Nie nadużywaj słowa fachowiec w liczbie mnogiej - w tym temacie - bo własnie się jeden ....... ja nie nazywam siebie fachowcem ale przechowalnictwem zajmuje sie od lat 14 i nie na poziomie spizarki czy piwniczki i dlatego mysle skromnie ze mam cos w tym temacie do powiedzenia - a nie do skopiowania pzodr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman2 24.10.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 moje warzywa oraz owoce przypadkowo są oddzielnie. po prostu tak nam wygodniej. Nie interesowałem się nigdy wpływem etylenu na przechowanie. Za mało mam do przechowania. To jest może dobre w hurtowniach. Ale o tym nie jestem kompetentny dyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 24.10.2006 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 _weynrob_, A może to Ciebie poniosły emocje? Daj se siana Uważam, że właśnie Mirek utrzymuje fachowy poziom dyskusji na tym forum udzielając wielu cennych rad. Istotnie dla amatorskiego przechowania kilku skrzynek owoców i warzyw nie ma potrzeby rozwijać tematu o kontrolowanej atmosferze w komorach przechowalnianych oraz warunkach dla poszczególnych gatunków i odmian owoców itd. Podobnie jak kiedyś na pytanie o amatorskie rozmnażanie iglaków znana forumowiczka wrzuciła tekst o rozmnażaniu roślin in vitro. Na szczęście ja nie przechowuję u siebie przez zimę żadnych owoców ani warzyw (kupuję na bieżąco) i nie muszę sie na tym znać. Sa inni co zajmują się profesjonalnie przechowalnictwem i chwała im za to. Pozdrawiam .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 24.10.2006 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 _weynrob_, A może to Ciebie poniosły emocje? Daj se siana Uważam, że właśnie Mirek utrzymuje fachowy poziom dyskusji na tym forum udzielając wielu cennych rad. Ja tez uwazam ze ma gosc poziom i wiedze ale w temacie przechowalnictwa przesadził stanowczo Ja jak sie na czyms nie znam to o tym nie pisze i uwazam iz powinno to byc zasada nr 1 na tego typu forum ale ze ciebie szanuje to daje sobie siana w tym temacie :D chyba ze mnie ktos znowu sprowokuje swoja wiedzą Pinus masz zajebiscie mądry podpis u siebie ....wiesz co mam na mysli pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.