MGR 19.10.2006 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Witam! Przymierzam się do kupna mieszkania (47,8 m2) i obawiam się, że mogę coś przegapić. Proszę zatem doświadczonych Forumowiczów o zerknięcie na umowę przedwstępną. To co samemu zauważyłem to zapis "Akt notarialny zgodnie z treścią §3 sprzedaży zostanie sporządzony we wskazanej przez Inwestora kancelarii notarialnej". Planuję wynegocjować wykreślenie sformułowania "we wskazanej przez Inwestora". O temacie mieszkań wiem tyle co wyczytam w internecie, także proszę o pomoc w analizie zapisków umowy. Może i Wy natraficie na jakieś "wątpliwe" zapiski Deweloper jest znany, buduje n-ty budynek w Lublinie, ale pewności nigdy za wiele... Pozdrawiam, Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 20.10.2006 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 To co samemu zauważyłem to zapis "Akt notarialny zgodnie z treścią §3 sprzedaży zostanie sporządzony we wskazanej przez Inwestora kancelarii notarialnej". Planuję wynegocjować wykreślenie sformułowania "we wskazanej przez Inwestora". Tak na szybkiego: nie jestem prawnikiem ale moje 3 grosze: Zwyczajowo, o ile dobrze pamiętam, to kupujący wybiera notariusza... ale z drugiej strony zdarza się że sprzedający ma umowę z notariuszem n/t mniejszej opłaty notarialnej w porównaniu do usług innej kancelarii... 3. Budowa budynku zostanie ukończona do dnia 31 grudnia 2007 roku. Dopuszcza się wydłużenie tego terminu o 3 miesiące z przyczyn niezależnych od Inwestora a w szczególności: działań organów administracji takich jak : wstrzymanie budowy , zwłoka w odbiorze budynku – pod warunkiem że przyczyny te nie nastąpiły z winy Inwestora, gdy warunki atmosferyczne poważnie utrudniają , bądź uniemożliwiają wykonywanie prac budowlanych. A co w sytuacji gdy opóźnienia wystąpią z winy firmy np. zbuduje pół mieszkania i np. ekipa budowlana wyjedzie do Anglii a nowej nie znajdzie ? Przydałyby się odsetki karne za zwłokę czy niewywiązanie się z terminu... i to duże, biorąc pod uwagę poniższe: Odstąpienie od umowy. 1.Jeśli opóźnienia, o których mowa w §4 pkt. 2 przekroczą 30 dni INWESTOR ma prawo rozwiązać umowę. 2. INWESTOROWI przysługuje prawo rozwiązania umowy bez podania przyczyn, w takim przypadku NABYWCY przysługuje prawo naliczenia kary umownej w wysokości 7 % kwoty ustalonej w §3. 3. Nabywcy przysługuje prawo wypowiedzenia umowy bez podania przyczyn. Rozwiązanie umowy z przyczyn podanych w § 5 pkt. 1 i 3 daje INWESTOROWI prawo do naliczania kary umownej w wysokości 7 % kwoty ustalonej w § 3. A propos 1.: spóźniasz się z wpłatami, INWESTOR rozwiązuje umowę i jeszcze masz do zapłaty 7% wartości mieszkania z paragrafu 3... INWESTOR ma prawo rozwiązać umowę w dwóch przypadkach, Ty zaś w jednym. Co np. w sytuacji gdy opóźnienia z winy inwestora będą większe niż 30 dni a Ty nie chcesz rozwiązać umowy ? Zwrot dotychczas wpłaconej przez NABYWCĘ kwoty pomniejszonej o kwotę naliczonej kary umownej wymienionej w §5 pkt. 4 nastąpi w ciągu 7 dni od daty podpisania nowej umowy i dokonania wpłaty przez NABYWCĘ przejmujących prawa NABYWCÓW z tym że nie później niż 4 miesiące od dnia złożenia przez Nabywcę oświadczenia o odstąpieniu od umowy . A co w sytuacji gdy nie znajdziesz chętnego na to mieszkania ? INWESTOR po prostu nie odda Ci wpłaconej kasy dopóki tego nie zrobisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts