Hallina 19.10.2006 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Mam decyzje o warunkach zabudowy, a w niej określone wym. budynku.Problem w tym że znalazłam projekt ,który nie pasuje do moich warunków zabudowy tzn wg WZ mogę postawić dom o wym 12x8m a ja potrzebuje 16,30m x9,30.Czy jeśli moja działka ma 30m szer to czy mam szanse postawic dom o szer 16,30?.Prosze podpowiedzieć co powinnam teraz zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoBoW 20.10.2006 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Witam Po pierwsze proszę się dowiedzieć w organie wydającym decyzję dlaczego dali takie ograniczenie (ale najlepiej poprzez rozmowę z odpowiedzialnym np. w gminie za budownictwo i planowanie przestrzenne). Może się okazać, że miały na to wpływ jakieś czynniki, których się nie przeskoczy. A jeśli tak dali bez wiekszych powodów, to pismo do wydającego (wójt, prezydent miasta etc) o zmianę warunków zabudowy z jakimś logicznym uzasadnieniem. A tak naprawdę to najlepiej znaleźć sobie architekta, który ma jakieś "chody" w gminie i jemu zlecić adaptację z prośbą o "załatwienie" temeatu. I tak trzeba komuś adaptację zlecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaB3 06.11.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Witam, to zależy czy jesteś z dużego miasta, czy budowac będziesz np w gminie poza granicami "metropolii". Ja miałam podobny problem, chciałam dom szerszy niz w warunkach zabudowy, bo taki pasował na moją działkę, ale niestety nie udało się. Mimo oczekiwania na rozpatrzenie moich wniosków o zmianę przez trzy miesiące, okazało się, że na osiedlu gdzie sie będę budowac nie ma szerszych domów niż 13,6 m. I nie dostałam pozytywnej odpowiedzi, urząd nie zgodził sie na tak znaczne przekroczenie szerokosci elewacji przylegającej do drogi. A ponieważ do duże miasto więc trudno cokolwiek "Załatwić"... Mogłam się jeszcze odwołać na zebraniu Rady Miasta, ale oczekiwanie na decyzję przedłużyłoby się o następne 3 miesiące. Z drugiej strony może się okazać, że nie jest to takie trudne żeby zmienić twoje warunki zabudowy.Życzę powodzeniaAgaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 06.11.2006 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 AgaB3 i BoBoW dobrze radzą.Parametry z WZ powinny pochodzić z analizy urbanistycznej najbliższego otoczenia. Sprawdź na swój użytek, czy analiza została zrobiona w miarę rzetelnie. Jeśli dane są "z sufitu" domagaj się zmiany powołując się na parametry domów z obszaru analizowanego. Jeśli nic z tego nie da się "wykrzesać" możesz próbować wnioskować o odstąpienie od parametrów sąsiadów argumentując to chęcią polepszenia walorów architektoniczno-urbanistycznych okolicy. Sąsiednie domy mogą być bowiem z lat 50-tych 60-tych lub 70-tych, gdy obowiązywał "normatyw" 110 m kw. W wielu przypadkach powtarzanie teraz takiego substandardu jest błędem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts