Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

??czenie paneli z terrakot?...

Recommended Posts

Przy grubości terakoty np. 1cm a parketu 2cm różnica jest dość spora. Pozostaje albo pogodzić się z tym albo dać wylewkę samopoziomującą pod terakotę - klej raczej odpada, bo za grubo. Ja mam to samo zmartwienie ale chyba nie będę nic dolewał, bo musiałbym to zrobić w holu, korytarzu, najlepiej jeszcze w wiatrołapie i kuchni.

Najlepiej było od razu przy wylewkach zróżnicować poziomy, ale były problemy techniczne.

Pytanie dotyczyło paneli - a więc podłogi pływającej,

bardzo chciałam mieć takie eleganckie przejscie z terakoty na panele - w postaci cieniutkiej srebrnej "linewki", nawet marzyły mi się piękne wstawki kafelkowe w całości podłogi panelowej -

dopóki bardzo brutalnie nie zostałam uswiadomiona, że to niemozliwe.

Listwy łaczace są, ale szerokie - z elegancja nie mają nic wspólnego i piekny kafel dostałby okropny 2 cm margines.

Szerokie muszą być - bo panele pracują i już, w jednym miejscu się uparłam i po miesiącu musiałam skapitulować - podłoga od strony paneli wybrzuszyła się i trzeba było zmienić listwę na szeroką. Parkiet to co innego.

bardzo chciałam mieć takie eleganckie przejscie z terakoty na panele - w postaci cieniutkiej srebrnej "linewki",

No i co? Czy to jest możliwe?

nawet marzyły mi się piękne wstawki kafelkowe w całości podłogi panelowej - dopóki bardzo brutalnie nie zostałam uswiadomiona, że to niemozliwe.

Dlaczego ???? Mnie właśnie Pani architekt coś takiego zaprojektowała. Dlaczego to nie jest wykonalne?

Listwy łaczace są, ale szerokie - z elegancja nie mają nic wspólnego i piekny kafel dostałby okropny 2 cm margines.

Szerokie muszą być - bo panele pracują i już, w jednym miejscu się uparłam i po miesiącu musiałam skapitulować - podłoga od strony paneli wybrzuszyła się i trzeba było zmienić listwę na szeroką. Parkiet to co innego.

czy pracowały przy łączeniach dużych powierzchni paneli / płytek, czy przy tych wstawkach z płytek? Czy może tych wstawek nie robiłaś? (dlaczego)?

czy dobrze zrozumiałam Wasze wypowiedzi - łatwiej łączyć parkiet z terakotą niż panele z terkotą?

Czy w przypadku parkietu listwy łączące nie musiałyby być szerokie?

Ubzdurało mi się takie łączenie i to najlepiej po łuku. Niestty nie trafiłam jeszcze na akcepotowalne listwy. Widziałam w Castoramie lub Praktikerze dość wąskie, przystosowane do wyginania w łuki ale w srebrnym kolorze.

Może ktoś ma jakieś inne namiary na tego typu listwy.

Pzdr.