Piotrek77 20.10.2006 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Czy ktoś z Państwa palit w piecu pestkami z wiśni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.10.2006 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 ale ile tego trzebaby zjeść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 20.10.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 No, po takiej iloci wini, to i gazu nie zabraknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 20.10.2006 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Pytam bo mam możliwość zakupu w cenie 350zł/t pestka sucha i 250 mokra (wilgotność 18-20%)Może ktoś już sprawdził jak się nimi pali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 20.10.2006 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Kup wiaderko na próbę i opisz dowiadczenie na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 20.10.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Kalorycznoś tego to surowca będzie w granicach 8000-12000 kJ - czyli jak za tę wartoścopalową warto zainwestowąc w drewno - sprawdzoen suche debowe, buklowe, grabowe (ogolnie twarde i gęste) Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 20.10.2006 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Myślałem że wartość opałowa pestek porównywalna jest z pelletem.Ale jeśli jest tak jak pisze Sebo 8877 i wartość kaloryczna pestek wynosi 8000-12000kJ to chyba pozostanę przy paleniu owsem 15000-16000kJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polimet 20.10.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 W Polsce nie jest to poularne paliwo ale np. w Dani jest chętnie stosowane i widziałem tam jak sie to pali.Jeśli chodzi o kaloryczność to sprawdzę. http://www.polimet.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 20.10.2006 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 W pestkach wiśni jest kwas pruski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 20.10.2006 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 W pestkach wiśni jest kwas pruski. Nie Kwas Pruski, tylko dziedzic Pruski on tak się nazywa, a to polski dziedzic, Pruski MIŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
electrician 20.10.2006 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Prośba do pana K. - Polimet - można coś więcej na temat jak to się pali? Szczególnie w Baxi - bo to pewnie w tym kotle były w Danii palone? Jestem mocno zainteresowany, bo w mojej okolicy jest możliwość nabycia tego paliwa, ale nie mam jeszcze kociołka - tak przy okazji, to kiedy będzie? Teraz pestki są, ale wkrótce może nie być - dlatego proszę o opis i opinię n/t palenia pestkami, może kupię jeszcze przed dostawą kociołka. Kwas pruski w stężeniach występujących w pestkach może co najwyżej zaszkodzić muchom przelatującym nad kominem . Poza tym nie jest to kwas agresywnie działający na stal. Żarciki powyżej kojarzą mi się z reakcją średniowiecznego uczonego któremu przedstawiono nagle teorię względności . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 20.10.2006 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Pytanie do Pana electricin chodzi panu o piec baxi Multi-heat?Przestrzegam przed firmą Ecovarm z Kielc.Miałem z nią styczność.Nie mam pieca i kasy.Chciałem kupić od nich piec Multi-Heat 4,0/360. na owies, zrębki i pellety.Gdy doszło do finalizowania zakupu i wplaciłem część pieniędzy okazało sie że firma nie wie kiedy piec będzie powsały kłopot z dostawą i cała masa innych problemów.Zrezygnowałem z tej firmy Kupiłem inny kocioł na owies włoski CSI/G-40 tanszy od Baxi o 10.000zł jestem z niego bardzo zadowolony.A od firmy Ecovarm nie uzyskałem zwrotu pieniędzy Gdy zapytałem dlaczego nie oddadzą pieniędzy uzyskałem odpowiedz "no bo nie"PRZESTRZEGOM PRZED FIRMA ECOVARM Z KIELC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 20.10.2006 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 I tak odpuściłeś tym .... Ale tematów natrzaskałeś o tych pestkach Co do wartości kalorycznej to wydaje mi się, że Sebo troszkę zaniżył. To może być ciekawa alternatywa dla groszku/pellets. Ale kwestia dostępności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
electrician 20.10.2006 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Piotrek77 - tak, chodzi o multiheat, ale taki w polskim wydaniu . Dziękuję za przestrogę, ale nie kupuję /mimo, że mieszkam w Świętokrzyskiem/ pieca w tej firmie. Zamówiłem kociołek z Kolbud i mam nadzieję, że już jest wyprodukowany i że już do mnie jedzie! Ponieważ w regionie jest kilka przetwórni owoców, jestem również zainteresowany spalaniem pestek. Mam zamówioną próbną /małą/ partię i z pewnością podzielę się doświadczeniami w ich spalaniu na tym forum. Rownież mam wrażenie, że wartość opałowa będzie nieco wyższa niż to podaje sebo, sądzę, że w okolicach owsa /ale być może się mylę, poczekamy na pana z Polimetu, powinien być dokładnie zorientowany/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 21.10.2006 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Pytam o te pestki bo w tym roku cena owsa skoczyła do góry.Za owies płaciłe 360zł/t pestki suche są po 350zł/t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polimet 21.10.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Według mojego źródła pestki maja 14-15GJ/TSpalać się będą w każym kotłe przystosowanym do zboża. http://www.polimet.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 21.10.2006 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Sądzę że w ferrumku na zasadzie podobnej jak trociny dałoby się je spalić tzn dół zapalić drewnem potem nasypać pestek .Jak uda mi się troszkę tego zdobyć to sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piciu10 21.10.2006 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Witam!Kiedyś jeden z użytkowników kotłów z podajnikiem ślimakowych opisywał na Forum wrażenia z palenia pestkami i był bardzo zadowolony. Trzeba tylko dobrze poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 21.10.2006 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Mnie zastanawia tylko ta wilgotność. Czyli co ktoś kupuje owoce, przetwarza je a potem suszy pestki by je sprzedać? Jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Że można kupić pestki jako odpad poprodukcyjny to owszem, ale, że są suszone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 22.10.2006 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Pestki wilgotne sprzedawale są luzem a suszone w workach.Można sobie wybrać jakie sie chce różnica w cenie 100zł/t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts