Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piotrek77

Recommended Posts

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyzby Pan od much był dealerem pestek?

Nie wiem co prawda kto to jest elektyk /może taki, co nosi e-lektykę/, wiem natomiast o czym piszę w przeciwieństwie do cytowanego wyżej przedmówcy. W zasadzie mógłbym nie odpowiadać, bo napisanie 4 postów w tym 3 nie mających wiele wspólnego z tematem nosi wszelkie cechy trollingu. Nie chcę jednak żeby w pamięci czytelników tego wątku utrwaliły się nieprawdziwe opinie o rzekomej szkodliwości palenia pestkami. Otóż w znanej ze swej dbałości o środowisko Szwecji pestki wiśni są pełnoprawnym paliwem sprzedawanym legalnie przez firmy zajmujące się obrotem paliwami. Także u nas nie słyszałem o zakazie sprzedaży czy też spalania pestek wydanym przez kogokolwiek gdyż instytucja taki zakaz wydająca zbłaźniłaby się całkowicie. Powoływanie się na fakt, że pestki są odpadem produkcyjnym jest też nietrafne - odpadem produkcyjnym tartaków jest t.zw. zrębka czy trociny, które są używane jako paliwo bez żadnych zastrzeżeń. Tak na marginesie - przy spalaniu zbóż czy też słomy /bezpośrednio lub jako pelet ze słomy/ wydzielają się pewne ilości chloru /zdecydowanie więcej niż HCN z pestek/ który jak wiemy jest również gazem trującym i był stosowany jako pierwszy gaz bojowy - czy słomy i zbóż też spalać nie możemy? Natomiast propozycja, żeby mój post poprzeć wynikami badań - a może vice versa? Jeśli chodzi o moje pojęcie o chemii - tu akurat szanowny Interlokutor trafił kulą w płot - przed studiami skończyłem technikum chemiczne więc pojęcie o chemii jakieś tam mam :) Dilerem pestek chciałbym pewnie być - miałbym tanie paliwo - lecz niestety nie mam ani źródeł zaopatrzenia, ani chęci na zajmowanie się handlem w żadnej postaci. Z pestkami - jak wynika z tego, co napisałem w swoich postach - mam tyle wspólnego, ze spaliłem ich około pół tony i uważam, że to dobre paliwo. Dodam tylko, że gdybym miał możliwość kupienia pestek otartych i suchych w cenie do 500 - 550 zł/t /bo w wyższej cenie w stosunku do peletu nie jest to opłacalne/ - to nie zastanawiałbym się nad zakupem.

Pzdr

Edytowane przez electrician

• 1 year później...
Od 6-ściu lat ogrzewam zakład 3500m pestkami ,w tym biura i jak do tej pory nie widzę lepszego i tańszego opału.Te komentarze,które tu czytam są śmieszne i niesprawdzone.Można podjechać do m.Pajęczno i zobaczyć.W lipcu mogę odsprzedać 100 ton pestki wiśni mokrej lub suchej-508399530