agni 20.10.2006 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 3 lata temu zaczęliśmy budowę, projekt przewidywał przyłącze gazowe, jednak gazu ziemnego do tej pory nie ma (przewiduje się przyłącze za rok). Dom jest wykończony, więc chcąc się wprowadzić zamierzaliśmy umieścić zbiornik z gazem płynnym- jakich zresztą w naszej okolicy nie mało. Kiedy poszliśmy dopełnić formalności, pani powiadomiła nas, że z tym rokiem zmianie uległy przepisy co do usytuowania zbiornika z gazem -od zabudowania nie 3m, ale 30m!!! ( do przysłowiowego jednego worka wrzucili przepisy dotyczące usytuowania zbiornika z gazem na np. stacjach gazowych i domkach jednorodzinnych ). Nawet przy naszych 2 działkach jest niewykonalne sprostanie takim założeniom! W Żyradowie, gdzie mieszkamy podobno nie robią żadnych ustępstw. W efekcie musieliśmy wysłać podanie do Ministra Gospodarki (za pośrednictwem starostwa powiatowego) w sprawie odstępstwa od obowiązujących przepisów. Czekamy, ale zima coraz bliżej...Czy ktoś może znalazł się w podobnej sytuacji i wyszedł z niej obronną ręką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 20.10.2006 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Przez jedną zimę to możecie "przebidować" na butlach 33kg po co zaraz zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 20.10.2006 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 A może kocioł elektryczny w drugiej taryfie? Kosztuje ok. 2000 zł, podłączasz do instalacji C.O., a jak podłączą gaz - wymieniasz na gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 20.10.2006 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Ja też bym zastosował butle 33kgPo pierwsze nie musiałbym kupować zbiornika ani też podpisywać umowy na kilka lat na dzierżawę butli oraz dostawę gazu do zbiornika.Znajomi mają zainstalowane cztery butle po 33kg i sprawdza się im to znakomicie , bynajmiej tak mówią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 20.10.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Slyszalam o tym przepisie , po niedzieli bede pytala . Napisze Ci czego sie dowiedzialam. Jesli to prawda rowniez bede w klopocie .Czy powiedzieli o tym czy dotyczy to tylko zbiornkow naziemnych? Moze to o to chodzi , co nie znaczyloby , ze to bzdura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agni 21.10.2006 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 dzięki za wszystkie odpowiedzi. Niestety nie wiem czy zbiorniki podziemne też są ujęte w tym przepisie, wiem natomiast, że w wielu miastach idą ludziom na rękę i bezproblemowo zezwalają na postawienie zbiornika!Kocioł elektryczny odpada, kupiliśmy juz cały osprzęt pod gaz.Mam pytanie co do tych butli 33kg, jak to działa i czy da się wówczas załatwić odbiór (mamy alternatywne źródło grzania, kominek z rozprowadzeniem, gaz miał być pod CO i wodę)?Zależy nam na tym odbiorze, bo taryfa za prąd jest teraz bardzo wysoka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 21.10.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Radzicie żeby ten jeden rok przebidowali na butlach, po sądzicie że za rok poprowadza gaz ziemny. Kto jest tak naiwny i wierzy zapewnieniom państowym gazownikom. Ja uwazam ze jesli doprowadza im gaz za 2-3 lata to bedzie sukces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 21.10.2006 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 u nas nie wymagają gazu do odbioru budynku, zresztą w ogóle się nie pytali czym bedziemy ogrzewali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 22.10.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Mam pytanie co do tych butli 33kg, jak to działa i czy da się wówczas załatwić odbiór (mamy alternatywne źródło grzania, kominek z rozprowadzeniem, gaz miał być pod CO i wodę)?Zależy nam na tym odbiorze, bo taryfa za prąd jest teraz bardzo wysoka! A może tak zamiast kominka z rozprowadzeniem ciepłego powietrza zakupić kominek z płaszczem wodnym i przezimować na ogrzewaniu c.o zasilanym z takiego żródła a jak podłonczą gaz w przyszłym roku to kominek będzie jakąś alternatywą dla ogrzewania drożejącym gazem.Można też kominkiem ogrzać też i wodę urzydkową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksander Bogucki 22.10.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 WitamW maju mialem ten sam problem we Wroclawiu. Starostwo nie chcialo wydac zgody, nowe przepisy dotycza zbiornikow przemyslowych na i podziemnych, ale niestey nie jest wprost powidziane ze przydomowe mozna stawiac blizej, wiec wszystko zalezy od starostwa. Na pisma do ministerstwa (info na koniec maja) starostwo nie dostalo ani jednej odpowiedzi wiec wobec zadymy politycznej pewnie niewiele sie zmienilo. Poniewaz jak najwczesniej chcialem zaczynac budowe to zmienilem w projekcie kociol na eko groszek i wylaczylem instalecje gazowa. Niewiedziec dlaczego w polowie maja satrostwo zmienilo interpretacje i zaczelo wydwac zgody wg starych przepisow wiec wrocilem do orginalnego projektu i pozwolenie dostalem. Proponuje zmienic rodzaj ogrzewania, wywalic zbiornik i zlozyc wniosek o pozwolenie i budowac. Teraz wiele firm instalujacych zbiorniki na gaz za drobna oplata zalatwia wszelkie formalnosci i projekt. Jak tylko zaczniesz sie budowac wybierz dostawce i kaz im to zrobic. Do zbiornika podziemnego potrzebne sa uwarunkowaina srodowiskowe i niestety jest to procedura dosc dlugotrwala nawet 3 miesiace. Wszystko zalezy kiedy chcesz rozpoczynac budowe Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 22.10.2006 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 dzięki za wszystkie odpowiedzi. Niestety nie wiem czy zbiorniki podziemne też są ujęte w tym przepisie, wiem natomiast, że w wielu miastach idą ludziom na rękę i bezproblemowo zezwalają na postawienie zbiornika! Kocioł elektryczny odpada, kupiliśmy juz cały osprzęt pod gaz. Mam pytanie co do tych butli 33kg, jak to działa i czy da się wówczas załatwić odbiór (mamy alternatywne źródło grzania, kominek z rozprowadzeniem, gaz miał być pod CO i wodę)?Zależy nam na tym odbiorze, bo taryfa za prąd jest teraz bardzo wysoka! To po prostu takie duze butle gazowe. Podpinasz to pod piec i koniec. Jak sie skończy gaz w jednej to przełacza się na drugą itd. zalezy ile bedzie tych bytli. jest o tym wątek poszukaj. Zaleta taka, że jak podłączą gaz ziemny to nic praktycznie nie zmienasz (poza dyszami) i bezboleśnie przechodzisz na ziemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agni 22.10.2006 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Piotrul, czy takie butle są wydajne, na jak długo starczają? Mówiłam mężowi o tym rozwiązaniu i zaczynamy o tym poważnie myśleć, dzięki.Mariobros35, kominek już stoi, gdybyśmy wcześniej wiedzieli o tych problemach...Rzecz w tym, że wszystko już jest(mieliśmy się wprowadzać na jesieni, teraz mieszkamy,a raczej nocujemy, żeby tego pilnować) i to właśnie przygotowane pod gaz, poza tym mamy małą kotłownię i brak miejsca na składowanie czegokolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agni 15.11.2006 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 właśnie dostaliśmy zgodę od ministra gospodarki-uff, zdążymy przed zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 17.11.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 właśnie dostaliśmy zgodę od ministra gospodarki-uff, zdążymy przed zimą Pogratulować wyjątkowego tempa odpowiedzi z ministerstwa. Niby mają miesiąc na odpowiedź, max 2. Niby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 17.11.2006 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 W Środzie Śląskiej dostałem pozwolenie. Mam 13 m od budynku Kolega ma 5 m od budynku. Zadnych problemów Ciekawi mnie dlaczego teraz aby dostać pozwolenie na budowę trzeba mieć zapewnienie o dostawie gazu. Ja mam w projekcie gaz a żadnych takich zapewnień nie dostarczałem. Mam wodę i też nic nie dostarczałem. Bo skąd miałem to wziąć jak u nas ani gazu ani wody nie było. Teraz to ameryka i woda już jest tylko że do odbioru potrzebuję jakieś projekty wody a poprostu przyjechali i założyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agni 19.11.2006 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Podobno jesteśmy pierwszymi w naszym mieście, którzy w tym roku dostali takie pozwolenie! Dlatego ważna informacja- należy występować o pozwolenie za pośrednictwem starostwa- zaaprobowali wniosek i sami wystąpili z nim dalej. Niektórzy, będąc w takiej sytuacji, wysłali prośbę do ministra na własną rękę- bez odzewu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 19.11.2006 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Kupując działke sądziłem, że jestem jej właścicielem. Jako to była wielka pomyłka a tu na wszystko pozwolenie, ciekaw jestem czy na postawienie tzw. sławojki i wykopanie pod nią dołka o głębokości 0,7 m też trzeba pozwolenia od panów urzędników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geezer 27.11.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Przez jedną zimę to możecie "przebidować" na butlach 33kg po co zaraz zbiornik. Butle 33kg są: > półlegalne albo nawet ćwierć.. > upierdliwe (co parę dni napełnianie) > drogie (przez częste dojazdy auta z gazem) > niebezpieczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 27.11.2006 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Kupując działke sądziłem, że jestem jej właścicielem. Jako to była wielka pomyłka a tu na wszystko pozwolenie, ciekaw jestem czy na postawienie tzw. sławojki i wykopanie pod nią dołka o głębokości 0,7 m też trzeba pozwolenia od panów urzędników.Z punktu widzenia przepisów sanitarno epidemiologicznych sławojka jest zabroniona Jezeli sasiad zakabluje każą rozebrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts