Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do-Dziennik budowy-Luna z Archipelagu k/Suwałk

Sofart

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak garaż, jak również cały budynek został poszerzony o 60 cm. Zrobiłem to w najprostrzy z możliwych sposobów, tzn. przesunąłem całą ścianę na długości budynku od tej strony gdzie było w projekcie drugie wyjście. Teraz garaż mam wewnątrz szerokości 5,6 m, a i to wydaje mi się, że będzie na tzw. "wcisk" przy parkowaniu 2 samochodów.

wraca u mnie temat tarasu...i chyba przeważy taras drewniany,

tak sobie poczytałem na forum i dużo ludzi jest zadowolonych, a co do trwałości to w sumie jak sie połozy gres to tez pewnie z czasem popęka, no chyba ze dylatacje bedą poprawnie zrobione, ale to tez nie gwarantuje, a bruk klinkierowy choć najtrwalszy to jednak ni tak przyjemny w kontakcie z gołą stopą

• 2 weeks później...

Super domek, bardzo mi się podobaja takie przestrzenne parteróweczki. A co do kasy to myślę, że to sporo za stan surowy - ale nie bardzo dużo. Poprostu w sam raz.

My budujemy Pelikana ze studia Atrium i do tej pory wydaliśmy ok 60 - 70 tyś. A mamy tak:

1. piwnicę

2. parter plus ścianki działowe

3. małe poddasze

4. dach odeskowany całkowicie i papę (będzie blachodachówka myśle koło lata)

5. bramę garażową segmentową (pojedynczą)

6. 4 szt. okien dachowych.

Fakt drzewo mieliśmy swoje na więźbę i odeskowanie dachu ale tartak wyniósł nas 1700 zł plus 500 zł transport drzewa z lasu na tartak. Swojego paliwa nie liczę. A dach deskowaliśmy sami.

Zresztą zapraszam do swojego dziennika budowy http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1378447#1378447

Ale mój domek jest z maksa (chyba tańszy niź Ytong) i nie ma pokrycia dachowego - więc chyba w sumie na jedno wyjdzie. Powodzenia w dalszej realizacji.

• 2 months później...

Mam takie pytanie, a wlasciwie problem. Wiekszosc ludzi ktorzy planuja sciany jednowarstwowe, buduja z Ytonga , ja mam tez bk ale tanszy cos jak SOLBET. Zastanawiam sie teraz czy dobrze zrobilam i czy za lkilka lat nie bedzie trzeba domu ocieplac.Tylko ja mialam bloczki szerokie na 42cm. Wg producenta wspolczynnik przenikania ciepla to 0,31. Byly one bardziej wytrzymale na sciskanie ale kosztem powyzszego wspolczynnika.

A kierowalam sie zasada podobna do twojej ze lepiej zaplacic raz troche wiecej a potem juz nie docieplac. Nie mam jeszcze ogrzewania, a planuje podlogowke, wiec nie wiem jakie beda koszty ogrzewania.

Zmartilo mnie troche forum bo wiekszosc forumowiczow buduje sciany dwuwarstwowe.

Co do technologii SOLBET nie mogę się wypowiadać, po prostu nie znam jej i nie brałem jej nigdy pod uwagę. Co do Ytong'a to mam doświadczenie w postaci domu moich rodziców wybudowanego w tej technologii (tzn. ściany) opisałem go nieco wyżej. To fakt że większość ludzi buduje w dwuwarstwowej technologii ścian, ale to nie znaczy że jednowarstwowa jest gorsza. Nadmienię, że dom moich rodziców jak i mój jest w V strefie klimatycznej (czyli najzimniejszej w Polsce) i po tych kilku latach eksploatacji nie narzekają na niego, koszty ogrzewania nie są tez zbyt duże, a więc chyba warto. Co do wytrzymałości bloczków Ytong na ściskanie to właśnie dzięki mniejszej gęstości uzyskuje się lepszą izolacyjność cieplną, ale za to łatwo się kładzie instalację. Tynkowanie jest prostsze i tańsze bo ściany masz praktycznie równe.

A większością ludzi się po prostu nie przejmuj. Trzeba być indywidualistą..hehe. Tak właściwie to decyzję już napewno podjęliście już w podświadomości, teraz tylko musicie się do niej przekonać. Ja gdybym miał budować stan surowy po raz drugi to też bym budował z Ytonga. Ostatnio rozmawiałem z dystrybutorem Ytonga, to powiedział że fabryka nie nadąża z produkcją, a większość produkcji na pniu odbierają Litwini, a u nich jest jeszcze zimniej. Tylko oni wykorzystują go w większości do budowy dwuwarstówki, tj. 24cm+12cm styropianu, ale to wynika chyba z tego że bloczki Ytonga 40cm są stosunkowo drogie.

:D DZIEKI za odpowiedz.Jak juz mi odpowiedziales raz to mozesz sie spodziewac wiecej pytan ode mnie. Mam nadzieje ze jak znajdziesz chwile to mi cos doradzisz.

My tez mielismy zwykla plyte choc w projekcie byla oczywiscie TERRIVA, namowil nas nasz majster i poszlo o ile dobrze pamietam ok. 36- 40 kubikow betonu.

A moje pytanie czy Ytong wytrzyma to obciazenie? Bo kazdy mi mowil ze zwykla plyta jest duzo ciezsza od prefabrykowanej.

U mnie jest 15 cm plyty na to pojdzie styropian[ nie wiem jeszcze ile] i wylewka ok. 5cm, ktora bedzie tez troche wazyc, nie wiem czy nie grubsza wylewka bo ma byc podlogowka.

A tak poza tym dom jest w Bieszczadach, wiec tez sa tam mrozne zimy.

Witam

W miarę możliwości oczywiście odpowiem zawsze. Co do zamiany stropu to oczywiście powinien się wypowiedzieć projektant. Wiem jedynie że napewno musza być zachowane pewne rygory przy układaniu płyt na Ytongu. Najlepiej zaglądnąć do ich poradnika na stronie internetowej. Ytong wcale nie wyklucza zastosowania gotowych płyt kanałowych. O ile pamietam płyta kanałowa musi być oparta na murze min. 15cm.

http://img379.imageshack.us/img379/8795/041stropkanal24scyt36i5ak2.png

A ten rysunek jest ze strony Ytonga.

• 2 months później...
Bardzo miło mi, że podoba Ci sie i miejsce i jakość. Każdy chyba lubi jak się go łechce dobrym słowem i pochwałą. Ten las za domem to niestety nie jest mój...:-) Lasów Państwowych. Ale już ten wokół domu to mój, są to praktycznie same sosny samosiejki, kilka brzózek i świerków. A miejsce znalazłem całkiem przypadkiem, znajomy mnie zachęcił dwa lata temu do kupna działki od gminy no i udało się, kupiliśmy niedaleko siebie 2 działki. Ja się buduję, a kolega czeka na lepsze czasy. Powiem szczerze, jeszcze 2 lata temu jakby mi ktoś powiedział, że zacznę budować to bym nie uwierzył. Zawsze miałem zdanie że to nie dla mnie. To była decyzja jednej chwili. I nie żałuję.

Cały czas podziwiam, postępy na Twojej budowie. Właściwie nie miałeś przerwy zimowej. Musze przyznać, że masz bardzo ładne schody.

Co do instalacji c.o. to tak mi polecił instalator. Argumentacja była m.in. taka, że nawet w przypadku braku energii elektrycznej, instalacja zagrzeje grawitacyjnie, a układ będzie wyregulowany hydraulicznie poprzez zawory termostatyczne przy grzejnikach...zobaczymy, no i jeszcze jedna zaleta to taka, że w tym wypadku instalacja jest tańsza, choż ja nie zawsze jestem zwolennikiem tańszych rozwiązań. Hydraulik ma już duże doświadzczenie zdałem się więc na jego zdanie.

• 8 months później...