Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Panstwa

Sytuacja przedstawia sie nastepujaco:

Stawiam dom podpiwniczony, posadowiony do polowy piwnic. O ile dobrze pamietam, posadzka piwnicy wypada 135cm ponizej poziomu gruntu, a lawy maja miec 40cm. Badania hydrogeologiczne wykazaly wode podziemna na poziomie 170-180cm, z mozliwymi wahaniami na 10-20cm (poblize rzeki). Zakladajac, ze geolog sie nie myli - woda nie pojawi sie wyzej, niz na 150cm, czyli nie mam sie o co martwic. Jako jednak, ze wole dmuchac na zimne, i wydac dzis kilka tys, niz jutro kilkanascie, chcialbym sie jednak zabezpieczyc na ewentualnosc podniesienia sie wody wyzej w wyniku jakiegos niesprecyzowanego kataklizmu:) 15cm rezerwy to jednak nie duzo. Wykonanie drenazu nie jest mozliwe - woda nie stoi na glinie, tylko jest wszedzie glebiej, tym samym drenaz stalby sie jedynie rura zanurzona w wodzie, bo jej odplywu nie byloby gdzie skierowac. Studni chlonnej wybudowac sie nie da, rowow nie ma, a nawet gdyby byly - woda w nich bylaby na takiej samej glebokosci, co i w ziemi. Tym samym praktycznie nie mam mozliwosci obnizenia poziomu wody. Pozostaje mi wykonanie izolacji ciezkiej, nazywanej tu wanna - i tu rodzi sie kilka pytan:

1. Czy taka izolacje musze wykonac na calej wysokosci zaglebienia w gruncie, czy np wystarczy na 50-70cm, a wyzej zwyczajna przeciwwodna? Majac 15cm zapasu i 50cm izolacji nie mialbym juz szans, by woda siegnela wyzej, ale moze z jakiegos powodu nie mozna tak jej wykonac?

2. Co z wyjsciami z piwnicy - drzwi ogrodowe, wyjazd z garazu? Nalezaloby rowniez je zabezpieczyc, bo woda podnoszac sie powyzej posadzki podniesie sie tak samo powyzej progow:) Czy dobrze sie domyslam, ze powinienem "rozciagnac" wanne na zjazd do garazu i schodki do wejscia piwnicznego?

Oczywiscie pytania maja na celu ograniczenie niemalych kosztow wykoania takiej izolacji, o ile to mozliwe bez popelniania bledow w jej wykonaniu.

Wszelkie inne pomysly rozwiazania problemu interesuja mnie jako zywo, zapraszam do dyskusji:)

A moze ktos juz mial taki problem, i moze opisac jak go rozwiazal?

https://forum.murator.pl/topic/64313-izolacja-przeciwwodna-ciezka/

Badania hydrogeologiczne wykazaly wode podziemna na poziomie 170-180cm, z mozliwymi wahaniami na 10-20cm (poblize rzeki).

ja osobiście jestem za piwnicami

ale w tym konkretnym przypadku to bym się nie pakował w piwnicę...

izolacja przeciwwodna izolacją a ta woda to zawsze gdzieś przecieknąć lubi...

za duże prawdopodobieństwo możliwości brodzenia po piwnicy w gumiakach :roll:

jak jest zaawansowana budowa???

jeżeli jeszcze nic nie ma - najlepiej zrezygnować z piwnicy

https://forum.murator.pl/topic/64313-izolacja-przeciwwodna-ciezka/#findComment-1414754

Troszkę małę te łąwy - 40 cm przy takim poziomie wód gruntowych. W takim przypadku to właściwie trzeba by zrobić zamiast zwykłej posadzki - żelbetową z zamocowaniem w ścianach - inaczej wod może wyprzeć posadzkę, druga rzecz dużo drogiej izolacji - chyba postąpiłbym jak pisze beton i zamienił piwinicę na jakieś dodatkowe pomieszczenia czy budynek.
https://forum.murator.pl/topic/64313-izolacja-przeciwwodna-ciezka/#findComment-1414774

Troszkę małę te łąwy - 40 cm przy takim poziomie wód gruntowych. W takim przypadku to właściwie trzeba by zrobić zamiast zwykłej posadzki - żelbetową z zamocowaniem w ścianach - inaczej wod może wyprzeć posadzkę, druga rzecz dużo drogiej izolacji - chyba postąpiłbym jak pisze beton i zamienił piwinicę na jakieś dodatkowe pomieszczenia czy budynek.

Nie przesadzajmy:) Woda wg geodety nie wyjdzie ponad lawy. Ja chce sie zabezpieczyc, na wszelki wypadek. Byc moze przyjdzie rok obfitszych deszczy, i woda podniesie sie o 10 czy 20 cm za wysoko, co spowoduje zawilgocenie piwnicy - jednakze 10cm wody od spodu nie ma wystarczajacego cisnienia, by wypchnac posadzke:) Prawdopodbnie nic by sie nie stalo, gdybym dal zwykla izolacje, z tym, ze prawdopodobnie to dla mnie nieco za malo:) Likwidacja piwnic z powodu szansy jednej na ilestam, ze poziom wody wogole siegnie posadzki to przesada. Gdybym mial wode na 50cm i posadowienie 200cm - wtedy rozumiem:)

Przesadzacie panowie. Duzo drogiej izolacji to nadal taniej, niz dach nad 120m budynku gospodarczego, ciagniecie don ogrzewania, wody, przejscia zadaszonego etc, etc.. Slowem - piwnica zostaje:)

Pytanie - jak robic izloacje.

https://forum.murator.pl/topic/64313-izolacja-przeciwwodna-ciezka/#findComment-1415022

hmmmm

skoro wiesz lepiej to po co się pytasz??? :lol:

proponuję więc zrobić tak jak będzie w projekcie -

zaprojektuje tę izolację fachowiec na podstawie badań geotechnicznych - chyba tak by wypadało...

ale dziwię się że nie umiesz zastosować wyszukiwarki np Google:

http://www.google.com/search?hl=pl&q=izolacja+przeciwwodna&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl

https://forum.murator.pl/topic/64313-izolacja-przeciwwodna-ciezka/#findComment-1415203

hmmmm

skoro wiesz lepiej to po co się pytasz??? :lol:

Alez ja nie pytam czy budowac piwnice, tylko jak ja izolowac, w praktyce. Czy nie temu sluzy niniejsze forum?;)

proponuję więc zrobić tak jak będzie w projekcie -

zaprojektuje tę izolację fachowiec na podstawie badań geotechnicznych - chyba tak by wypadało...

Fachowiec wogole nie chce robic tej izolacji. Pionowa jedynie przeciwwilgociowa.

ale dziwię się że nie umiesz zastosować wyszukiwarki np Google:

http://www.google.com/search?hl=pl&q=izolacja+przeciwwodna&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl

Problem z ta rozmowa jest taki, ze ja juz do linkow z googla zajrzalem, ale mysle, ze ty nie. Gdybym znalazl tam odpowiedz - nie pytalbym tu. Gdybym chcial, by ktos pomogl mi w decyzji czy robic piwnice czy nie - to tak skonstruowane pytanie bym postawil. Ja jednak, co moze przegapiles, zapytalem o to jak wykonac izolacje:) Bez obrazy, ale troche na mnie naskakujesz, tylko dlatego, ze smiem miec inne zdanie co do piwnicy?;)

Poprosilbym jednak o odpowiedzi w temacie, sadze, ze na tak duzym forum znajdzie sie osoba, ktora izolacje ciezka wykonywala, i bedzie mogla sluzyc praktyczna rada.

https://forum.murator.pl/topic/64313-izolacja-przeciwwodna-ciezka/#findComment-1415266

Wszelkie inne pomysly rozwiazania problemu interesuja mnie jako zywo, zapraszam do dyskusji:)

czyżbyś zapomniał co pisałeś na początku ???? :o podałem sposób rozwiązania i źle...

Fachowiec wogole nie chce robic tej izolacji. Pionowa jedynie przeciwwilgociowa.

fachowiec=projektant ??? no to po sprawie tak ma być jak w projekcie :lol:

Problem z ta rozmowa jest taki, ze ja juz do linkow z googla zajrzalem, ale mysle, ze ty nie. Gdybym znalazl tam odpowiedz - nie pytalbym tu.

no to wybacz nie znalazłeś rozwiązania w "sieciowej bibliotece",

no nie wiem co Ci ktoś opowie kilkoma słowami tam są takie ładne artykuły z ładnymi rysuneczkami co to jest ta izolacja przeciwwodna...

doradziłbym jakiś podręcznik z budownictwa ogólnego...

nie wiem czy ktoś znajdzie tutaj cudowne lekarstwo na Twoje problemy

takie w stylu coś zrobić - "cud rozwiązanie" a woda się lać przestanie /spod posadzki/....

https://forum.murator.pl/topic/64313-izolacja-przeciwwodna-ciezka/#findComment-1415278

Nie przesadzajmy:) Woda wg geodety nie wyjdzie ponad lawy. Ja chce sie zabezpieczyc, na wszelki wypadek. Byc moze przyjdzie rok obfitszych deszczy, i woda podniesie sie o 10 czy 20 cm za wysoko, co spowoduje zawilgocenie piwnicy - jednakze 10cm wody od spodu nie ma wystarczajacego cisnienia, by wypchnac posadzke:) Prawdopodbnie nic by sie nie stalo, gdybym dal zwykla izolacje, z tym, ze prawdopodobnie to dla mnie nieco za malo:) Likwidacja piwnic z powodu szansy jednej na ilestam, ze poziom wody wogole siegnie posadzki to przesada. Gdybym mial wode na 50cm i posadowienie 200cm - wtedy rozumiem:)

Przesadzacie panowie. Duzo drogiej izolacji to nadal taniej, niz dach nad 120m budynku gospodarczego, ciagniecie don ogrzewania, wody, przejscia zadaszonego etc, etc.. Slowem - piwnica zostaje:)

Pytanie - jak robic izloacje.

Pisałeś p zmiennym zwierciadle wód gruntowych az na 10-20 cm, nie ma nic gorszego od zmian charakterystyki grunt ze wzgledu na zmienną wysokość zwierciadła. Dla mnie 40 cm ławy w takim przypadku to bardzo mało. Może Ty wiesz lepiej pewnie kilka razy przeliczałeś różne wławy i widziałes realizację w różnych warunkach gruntowych...

https://forum.murator.pl/topic/64313-izolacja-przeciwwodna-ciezka/#findComment-1416063

czyżbyś zapomniał co pisałeś na początku ???? :o podałem sposób rozwiązania i źle...

Zmiana budynku to nie jest rozwiazanie problemu, tylko ucieczka przed problemem:) Od razu dodam w takim razie, ze sprzedaz dzialki i wyprowadzka do polnocnej Afryki rowniez nie sa sensownym wyjsciem;)

fachowiec=projektant ??? no to po sprawie tak ma być jak w projekcie :lol:

Fachowiec projektant. Jak pisalem, ja chcialbym podmuchac na zimne.

Problem z ta rozmowa jest taki, ze ja juz do linkow z googla zajrzalem, ale mysle, ze ty nie. Gdybym znalazl tam odpowiedz - nie pytalbym tu.

no to wybacz nie znalazłeś rozwiązania w "sieciowej bibliotece",

no nie wiem co Ci ktoś opowie kilkoma słowami tam są takie ładne artykuły z ładnymi rysuneczkami co to jest ta izolacja przeciwwodna...

Hehe, widze,z e dobry humor cie nie opuszcza, dobre i to:)

Pogadajmy powaznie - ja wiem co to jest izolacja ciezka, znam teorie, poczytalem sobie, poogladalem obrazki. Pytania wynikaja z faktu, ze teoria sobie, a praktyczne zastosowanie konketnych systemow sobie. Kazda z firm produkujacych system ma swoje zalecenia, rozwiazania i spostrzezenia praktyczne - o te wlasnie pytam, dlatego szukalem praktykow. Ale doceniam wasze zdanie co do mojego stanu umyslu;)

doradziłbym jakiś podręcznik z budownictwa ogólnego...

Tam praktycznych rozwiazan dotyczacych konkretnych systemow nie znajde, ogolniki zas sa w sieci.

nie wiem czy ktoś znajdzie tutaj cudowne lekarstwo na Twoje problemy

takie w stylu coś zrobić - "cud rozwiązanie" a woda się lać przestanie /spod posadzki/....

Alez ja niczego takiego nie oczekuje:) Pytania, wydaje mi sie, byly konkretne.

1. Czy w praktyce mozna wykonac izolacje w niepelnej wysokosci, czy z jakiegos powodu nie?

2. Jak w praktyce zabezpiecza sie wejsca/wjazdy ponizej poziomu gruntu?

To sa sprecyzowane pytania, na ktore majac doswiadczenie mozna konkretnie i sisle odpowiedziec, odpowiedzi na nie w sieci nie znalazlem, choc domyslam sie jakie moga byc. Doprawdy nie rozumiem waszego zdenerwowania:) Dziekuje w kazdym razie i tak, za checi:)

https://forum.murator.pl/topic/64313-izolacja-przeciwwodna-ciezka/#findComment-1417456

Pisałeś p zmiennym zwierciadle wód gruntowych az na 10-20 cm, nie ma nic gorszego od zmian charakterystyki grunt ze wzgledu na zmienną wysokość zwierciadła. Dla mnie 40 cm ławy w takim przypadku to bardzo mało.

Ale napisalem tez "o ile dobrze pamietam". Sprawdze dokladnie rozmiar law, do teraz zakladalem, ze konstruktor wie co robi.

Może Ty wiesz lepiej pewnie kilka razy przeliczałeś różne wławy i widziałes realizację w różnych warunkach gruntowych...

Widocznie ja mam starsznie autorytatywny sposob wyslawiania, jesli doszedles do powyzszych wnioskow. Pytam dlatego, ze nie wiem, badz nie mam pewnosci. Generalnie zakladam fachowosc projektanta i konstruktora, z pewnoscia niczego nie bede robil mniejszego ani slabszego - za to w tym jednym przypadku chcialbym cos zrobic porzadniej, niz jest w projekcie - by spac spokojnie.

Jeszcze by uscislic - te 40cm lawy to malo na wysokosc, czy na szerokosc, bo nie jestem pewny o ktorym wymiarze mowimy?

https://forum.murator.pl/topic/64313-izolacja-przeciwwodna-ciezka/#findComment-1417467