e.kala 20.10.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Mam pytanie do was, czy macie dylatacje pomiędzy stropem a kominem systemowym? Czy to, że komin jest w ścianie nośnej usprawiedliwia brak dylatacji??? Cały czas mi to chodzi po głowie, bo majster i kierownik mówią, że jest dobrze a ja przecież wiem jak jest napisane w instrukcji budowy kominów systemowych . Moze ktoś mi cos podpowie. Chciałabym poznać zdanie osób, które coś wiedzą na ten temat. Instrukcję czytałam, ale chodzi mi o podejście bardziej praktyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 20.10.2006 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Ściana nośna nie ma nic do rzeczy. Dylatację komina robi się dlatego, że strop może odrobinę pracować, nie jest nigdy sztywny w 100%. Dlatego warto dylatację zrobić. Wprawdzie mój wykonawca twierdził, że bez dylatacji nie będzie źle, ale bez słowa prostestu dylatację zrobił. U mnie była prosta sprawa. Strop teriva, komin między dwoma belkami. Jako dylatacja Styropian 3cm ułożony na styk z kominem, oparty na belkach z dwóch stron, a na pustakach z pozostałych dwóch. Wylany beton nie ma więc styku z kominem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrov 20.10.2006 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 "Mądrości" budowlańców nigdy nie powinny być ponad instrukcje obługi, która jest gwarancją producenta co do technologii wykonania.Przy stropie filigran, komin może być zdylatowany styropianem 1cm. Poporstu obłożyć i zalać nadbetonem. (i wentylacyjny i spalinowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 21.10.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 a jesli belka stropowa wychodzi akurat na kominie i nie da sie go przesunac?cz mozna poprowadzic komin do stropu, zosawic dziury w stropie i dalej postawic komin na stropie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 21.10.2006 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 "Mądrości" budowlańców nigdy nie powinny być ponad instrukcje obługi, która jest gwarancją producenta co do technologii wykonania. Przy stropie filigran, komin może być zdylatowany styropianem 1cm. Poporstu obłożyć i zalać nadbetonem. (i wentylacyjny i spalinowy) Gdyby tak trzymać się instrukcji to dylatacja 2-3 cm, a styropian nie może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldemar Kiejziewicz 21.10.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Przed zalaniem stropu (monolityczny), zrobiłem dylatację ze styropianu. Później po wyschnięciu stropu wydłubałem go i napchałem wełny. Inna sprawa to "radosna twórczość" i "mądrość" wykonawców. Mam komin Schiedla. Instrukcja jest przejrzysta, a mimo to zrobili po swojemu. Wtedy akurat mnie nie było i nie mogłem głąbom wytłumaczyć. Gorę komina kończyłem sam. Oczywiście wg ich dylatacja jest niepotrzebna. Za nisko też wstawili wlot z kominka. Aż strach myśleć ile to bezmózgów udaje "fachowców". Są namądrzejsi, a nie znają nowych techologii. Tak trochę się wyżaliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 21.10.2006 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Właśnie, instrukcja budowy komina jest dostarczana razem z kominem, potem jeszcze drukowałam ją z internetu i mówiłam o tym, że ma być tam wełna (bo sądziłam, że dylatacja będzie na pewno). Ekipę mam dobrą i do tej pory nie było do czego sie przyczepić. Jak sądzicie, czy teraz (strop wylany) można dylatację zrobić? Bardzo trudno murarzom przyjmować słowa krytyki od kobiety . Ekipę zresztą lubię i dlatego chcę się upewnić, że to na pewno jest błąd. Jeżeli chodzi o wlot do kominka to już byłam po lekturze forum i dopilnowałam tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 21.10.2006 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 strop nie może być związany z kominem systemowym gdyż pustaki z jakich wykonana jest obudowa nie sa przeznaczone do przenoszenia dodatkowych obciążeń. Monolit może pracować i jeśli będzie związany z kominem może doprowadzić do jego rozszczelnienia (przypadek ekstremalny bo obudowa nie jest trwale połaczona z wkładem ceramicznym) albo do pęknięcia pustaka co może mieć wpływ na trwałość komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorny7 21.10.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Rafałek "strop nie może być związany z kominem systemowym gdyż pustaki z jakich wykonana jest obudowa nie sa przeznaczone do przenoszenia dodatkowych obciążeń. Monolit może pracować i jeśli będzie związany z kominem może doprowadzić do jego rozszczelnienia (przypadek ekstremalny bo obudowa nie jest trwale połaczona z wkładem ceramicznym) albo do pęknięcia pustaka co może mieć wpływ na trwałość komina." u mnie komin przechodzi przez strop garazu i dalej idzie przy scianie wolnostojacw stropie garazu wycięty był otwór z dylatacją 2-3 cm i oblałem je zaprawa - jakie w tym miejscu przenosi obciążenia? -tylko chyba takie że strop pracuje na boki wyszedłem z tego co napisałeś - sam wkład jest oddzielony od pustaka izolacja cieplnąz wełny 3cm -jaki musiąl by być ruch stropu(dachu) oby uszkodzić wkład (chyba że ktoś mieszka przu kopalni)? p.s jak ktoś wyżej pisał kol Klejzewicz ważny jest wysokość otworu do czopucha . ja po wstepnej analizie wysokosci wyjsc z kotłów miałem na wysokosci os 140-150 cm . później wykożystałem rury bertramsa do przyłącza kotłaz kominem.wiekszość kołów ma prostokątny czopuch i trzeba to brać pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 22.10.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 wiekszość kołów ma prostokątny czopuch i trzeba to brać pod uwagę Mi wyspawali taką puszkę przejściówkę z kwadratu w koło. Jeśli ktoś to będzie stosował warto w przejściówce zrobić klapkę wyczystkę - lubi się tam zbierać sadza i popiół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simon1234 22.10.2006 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 no i oczywiście powinno się zrobic dylatację na styku metalowy czopuch a ceramiczny wpust do komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts