Marcel.B 20.10.2006 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Czy w obecnej chwili instalacja odgromowa jest konieczna do odbioru budynku? Jeżeli nie to jak z jego ubezpieczeniem, czy nie robia problemów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 20.10.2006 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Witam. 1. Jeli dom stoi w zabudowie cišgłej to nie jest.2. Nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 21.10.2006 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 1 - nie.2 - nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 21.10.2006 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 potwierdzam nie nieno chyba że budujesz wieżowiec na górce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 21.10.2006 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Sposób na określenie czy instalacja piorunochronna na budynku jest konieczna podany jest w normie PN-IEC 61024-1-1.Obliczenie jest złożone.Zgrubsza uwzględniane są nastepujące czynniki :- średnia roczna gęstość wyładowań w rejonie usytuowania domu (wg "mapy burzowej" Polski)- powierzchnia równoważna zbierania wyładowań (zależna od powierzchni i wysokości domu, oraz odległości od sąsiednich obiektów i ich wysokości)- ustalenie akceptowalnej częstości bezpośrednich wyładowań (w zależności od ważności, wartości obiektu i liczby ludzi, a także zapalności czy wybuchowości).W wyniku tego obliczenia bądź otrzymujemy potwierdzenie, że ochrona nie jest wymagana, lub zostaje określony poziom ochrony (4 stopnie), któremu odpowiadają wymagania dla instalacji.Z reguły w przypadku domków jednorodzinnych wolnostojących o wysokości 10m i powierzchni zabudowy 120 m2 wynik jest następujący : instalacja piorunochronna nie jest wymagana, ale zalecana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel.B 22.10.2006 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Dzięki, bo miałem wątpliwości a wydatek 4k + zeszpecenie dachu parterówki wydawał mi się kiepskim pomysłem. Dom ma max wysokość 6,5 m obok stoja same wysokie domy 30 m ode mnie blaszany dach 400 m2 i 15 m wysokości. Jeżeli ubezpieczają to zmniejsza ryzyko dodatkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts