Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

100 m kanalizy-dylemat...

nata76

Recommended Posts

Mam problem,prosże o poradę. Do studzienki kanalizacyjnej mam ok.100 m. Droga utwardzona brukowa. PO drodze muszą być podobno 3 studzienki re...(jakieśtam,wypadło mi z głowy),czyba rewizyjne.

W Wod-Kanach powiedzieli,że koszt budowy to ok.160 zł bez materiałów za metr.

Alternatywą jest szambo,bo na POŚ mamy za małą działkę. Acha, sąsiad ma studzienkę na swojej posesji,ale nie chce siezgodzićna podłączenie, a drugi sąsiad moze i by siezgodził,ale ma działkę o 1,5 wyżej i musiałbym zakładać przepompownię.

Co robić?????

Zaznaczam,ze koszt przyłącza jest dla mnie miażdżący.........

Tak se myślę ,że jak zrobisz sam ,to koszt winien zamknąć się w 2-3 tysiącach zł razem z materiałem. Rury i studzienki nie są takie drogie a do tego dochodzi koszt wykopu ok. 500,- zł i 200,- zakopanie. Cała robota nie powinna trwać dłużej niż 2 dni. Nasz dom oddalony jest od drogi o 50 m. Jednego dnia był zrobiony wykop. Za koparką zaraz szedł mąż, syn i jeden pomocnik , równali dno wykopu i zaraz kładli wszystkie media: rurę do wody, gazu, kanalizy, kable od przyłącza prądu, telefonu i oświetlenia ogrodzenia i częściowo zasypywali układając na kablach i rurach folię odpowiedniego koloru. Potem resztę zakopała koparka, która czekała tylko godzinę aż uporają się z układaniem. Studzienkę na tej trasie mamy tylko jedną ,ale nie do rewizji tylko do przełączenia kanalizy z szamba do ulicznej, której na razie nie ma. Końcówki były wyciągnięte nad ziemię i same podłączenia robili fachowcy.

Tak se myślę ,że jak zrobisz sam ,to koszt winien zamknąć się w 2-3 tysiącach zł razem z materiałem. Rury i studzienki nie są takie drogie a do tego dochodzi koszt wykopu ok. 500,- zł i 200,- zakopanie. Cała robota nie powinna trwać dłużej niż 2 dni. Nasz dom oddalony jest od drogi o 50 m. Jednego dnia był zrobiony wykop. Za koparką zaraz szedł mąż, syn i jeden pomocnik , równali dno wykopu i zaraz kładli wszystkie media: rurę do wody, gazu, kanalizy, kable od przyłącza prądu, telefonu i oświetlenia ogrodzenia i częściowo zasypywali układając na kablach i rurach folię odpowiedniego koloru. Potem resztę zakopała koparka, która czekała tylko godzinę aż uporają się z układaniem. Studzienkę na tej trasie mamy tylko jedną ,ale nie do rewizji tylko do przełączenia kanalizy z szamba do ulicznej, której na razie nie ma. Końcówki były wyciągnięte nad ziemię i same podłączenia robili fachowcy.

Tak i za taka cenę to można bylo robic w latach 70 ubiegłego wieku.

To był rok 2003.

A tu cytat:

"Piotr J.

FORUMOWICZ to brzmi dumnie (min. 100)

Wysłany : 14 Sie 2005 18:44 Temat postu :

--------------------------------------------------------------------------------

150 zł za metr? Kosmiczna cena. Mimo ofert o połowe mniejszych zrobiłem praktycznie sam. Wyszło chyba niecałe 30 zł za metr licząc wszystko: studnie betonowe, kinety, rury, zasuwy, koparkę itd."

Jak się bardzo chce i nie ma wyboru ,to można dużo taniej niż usługa obca.

Wysłany : Sro, 25 Październik 2006 10:12 Temat postu :

--------------------------------------------------------------------------------

Czy cena za 1mb przyłącza kanalizacji (rury + te wszystkie studzienki i inne konieczne ustrojstwa oraz wcinki i inwentaryzacje) materiał + robocizna wynieść może ok. 100 zł + VAT?

Ktoś budował kanalizację ostatnio?

A to zauważyło ?