nata76 21.10.2006 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Mam problem,prosże o poradę. Do studzienki kanalizacyjnej mam ok.100 m. Droga utwardzona brukowa. PO drodze muszą być podobno 3 studzienki re...(jakieśtam,wypadło mi z głowy),czyba rewizyjne.W Wod-Kanach powiedzieli,że koszt budowy to ok.160 zł bez materiałów za metr.Alternatywą jest szambo,bo na POŚ mamy za małą działkę. Acha, sąsiad ma studzienkę na swojej posesji,ale nie chce siezgodzićna podłączenie, a drugi sąsiad moze i by siezgodził,ale ma działkę o 1,5 wyżej i musiałbym zakładać przepompownię. Co robić????? Zaznaczam,ze koszt przyłącza jest dla mnie miażdżący......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 22.10.2006 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Tak se myślę ,że jak zrobisz sam ,to koszt winien zamknąć się w 2-3 tysiącach zł razem z materiałem. Rury i studzienki nie są takie drogie a do tego dochodzi koszt wykopu ok. 500,- zł i 200,- zakopanie. Cała robota nie powinna trwać dłużej niż 2 dni. Nasz dom oddalony jest od drogi o 50 m. Jednego dnia był zrobiony wykop. Za koparką zaraz szedł mąż, syn i jeden pomocnik , równali dno wykopu i zaraz kładli wszystkie media: rurę do wody, gazu, kanalizy, kable od przyłącza prądu, telefonu i oświetlenia ogrodzenia i częściowo zasypywali układając na kablach i rurach folię odpowiedniego koloru. Potem resztę zakopała koparka, która czekała tylko godzinę aż uporają się z układaniem. Studzienkę na tej trasie mamy tylko jedną ,ale nie do rewizji tylko do przełączenia kanalizy z szamba do ulicznej, której na razie nie ma. Końcówki były wyciągnięte nad ziemię i same podłączenia robili fachowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semp 22.10.2006 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Tak se myślę ,że jak zrobisz sam ,to koszt winien zamknąć się w 2-3 tysiącach zł razem z materiałem. Rury i studzienki nie są takie drogie a do tego dochodzi koszt wykopu ok. 500,- zł i 200,- zakopanie. Cała robota nie powinna trwać dłużej niż 2 dni. Nasz dom oddalony jest od drogi o 50 m. Jednego dnia był zrobiony wykop. Za koparką zaraz szedł mąż, syn i jeden pomocnik , równali dno wykopu i zaraz kładli wszystkie media: rurę do wody, gazu, kanalizy, kable od przyłącza prądu, telefonu i oświetlenia ogrodzenia i częściowo zasypywali układając na kablach i rurach folię odpowiedniego koloru. Potem resztę zakopała koparka, która czekała tylko godzinę aż uporają się z układaniem. Studzienkę na tej trasie mamy tylko jedną ,ale nie do rewizji tylko do przełączenia kanalizy z szamba do ulicznej, której na razie nie ma. Końcówki były wyciągnięte nad ziemię i same podłączenia robili fachowcy. Tak i za taka cenę to można bylo robic w latach 70 ubiegłego wieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 22.10.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 poszukaj na forum.na przykład tu : http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=52962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 22.10.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 To był rok 2003.A tu cytat:"Piotr J. FORUMOWICZ to brzmi dumnie (min. 100) Dołączył: 17 Sie 2003 Posty: 269 Skąd: Rzeszów Wysłany : 14 Sie 2005 18:44 Temat postu : -------------------------------------------------------------------------------- 150 zł za metr? Kosmiczna cena. Mimo ofert o połowe mniejszych zrobiłem praktycznie sam. Wyszło chyba niecałe 30 zł za metr licząc wszystko: studnie betonowe, kinety, rury, zasuwy, koparkę itd." Jak się bardzo chce i nie ma wyboru ,to można dużo taniej niż usługa obca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CuoreRosso 28.10.2006 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 A przydomowa oczyszczalnia ścieków?Warto się zastanowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.10.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Wysłany : Sro, 25 Październik 2006 10:12 Temat postu : -------------------------------------------------------------------------------- Czy cena za 1mb przyłącza kanalizacji (rury + te wszystkie studzienki i inne konieczne ustrojstwa oraz wcinki i inwentaryzacje) materiał + robocizna wynieść może ok. 100 zł + VAT? Ktoś budował kanalizację ostatnio? A to zauważyło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts