ja14 24.10.2006 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 w oczyszczalniach przemysłowych scieków używa się biogazu do ogrzewania i produkcji prądu , tyle że najpierw gormadzi się go w zbiorniku , a potem spala w odpowiednym kotle z odpowiednim palnikiem, przy efektywnym spalaniu ważny jest stosunek powietrza do paliwa , zasilając kocioł gazowy dodatkowo przypadkową w proporcjach mieszanką p0owietrza i metanu można tylko zaszkodzić kotłowi jak i sobie. Jak już wspominałem mam w tej chwili atmosferyczną Berettę. Jest zasilana całkowicie przypadkową w proporcjach mieszanką. Powietrza wpada tyle ile komin pociągnie, a metanu tyle ile sobie ustawię potencjometrem. Możesz mi wierzyć - to działa. Na razie w kotłach gazowych nie ma jeszcze układów wtryskowych z sondą lambda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 24.10.2006 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 bezpieczenstwo jak piec nie korzysta z gazu a w komorze jest go za duzo? Przydomowa oczyszczalnia ścieków (a o takie cały czas piszę) nie jest urządzeniem ciśnieniowym. Na końcu ciągów drenarskich ma napowietrzniki a na wejściu wywietrznik. Nadmiar gazu ma się którędy wydostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.10.2006 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 W takim wypadku, nie nadmiar, tylko cały gaz, a właściwie to głównie metan, bo jest lżejszy od powietrza. Nie ma sprawy, bo nie ma co się spalać. Wszystko "wywieje". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 24.10.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 bezpieczenstwo jak piec nie korzysta z gazu a w komorze jest go za duzo? Przydomowa oczyszczalnia ścieków (a o takie cały czas piszę) nie jest urządzeniem ciśnieniowym. Na końcu ciągów drenarskich ma napowietrzniki a na wejściu wywietrznik. Nadmiar gazu ma się którędy wydostać. wziełam pod uwage szambo, musi byc jakis "wentyl bezpieczenstwa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 24.10.2006 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 W takim wypadku, nie nadmiar, tylko cały gaz, a właściwie to głównie metan, bo jest lżejszy od powietrza. Nie ma sprawy, bo nie ma co się spalać. Wszystko "wywieje". Ten odpowietrznik chciałem właśnie podłączyć do pieca. No to może czujnik w najwyższym punkcie? Jak stężenie wzrośnie powyżej 3% to otwiera się klapka bezpieczeństwa i gaz ulatuje sobie do wentylacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 24.10.2006 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 bezpieczenstwo jak piec nie korzysta z gazu a w komorze jest go za duzo? Przydomowa oczyszczalnia ścieków (a o takie cały czas piszę) nie jest urządzeniem ciśnieniowym. Na końcu ciągów drenarskich ma napowietrzniki a na wejściu wywietrznik. Nadmiar gazu ma się którędy wydostać. wziełam pod uwage szambo, musi byc jakis "wentyl bezpieczenstwa" Może sobie spokojnie ulecieć w niebo (i powiększyć efekt cieplarniany). To nie są takie ilości gazu żeby potrzebna była pochodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gugus 24.10.2006 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Jestem ciekaw jakie ilości biogazu produkuje poś w ciągu np: doby miesiąca, roku ?? zakładając 3-4 użytkowników oczyszczalni. Może dopiero znając te wartości zacząć sie zastanawiac czy warto sie "babrać" w odzysk biogazu, kiedy inwestycja przyniesie jakąś korzyść na plus ?? Taka informacja byłaby bardzo pomocna Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 24.10.2006 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 bezpieczenstwo jak piec nie korzysta z gazu a w komorze jest go za duzo? Przydomowa oczyszczalnia ścieków (a o takie cały czas piszę) nie jest urządzeniem ciśnieniowym. Na końcu ciągów drenarskich ma napowietrzniki a na wejściu wywietrznik. Nadmiar gazu ma się którędy wydostać. wziełam pod uwage szambo, musi byc jakis "wentyl bezpieczenstwa" Może sobie spokojnie ulecieć w niebo (i powiększyć efekt cieplarniany). To nie są takie ilości gazu żeby potrzebna była pochodnia. niejestem pewna tylko czy ulatywanie to akurat ten "zawór bezpieczeństwa" o ktory chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 25.10.2006 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Jestem ciekaw jakie ilości biogazu produkuje poś w ciągu np: doby miesiąca, roku ?? zakładając 3-4 użytkowników oczyszczalni. Może dopiero znając te wartości zacząć sie zastanawiac czy warto sie "babrać" w odzysk biogazu, kiedy inwestycja przyniesie jakąś korzyść na plus ?? Taka informacja byłaby bardzo pomocna Pozdrawiam Krzysiek To moze jakis dodatkowy zbiornik na dodatkowa biomase ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 25.10.2006 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Jestem ciekaw jakie ilości biogazu produkuje poś w ciągu np: doby miesiąca, roku ?? zakładając 3-4 użytkowników oczyszczalni. Może dopiero znając te wartości zacząć sie zastanawiac czy warto sie "babrać" w odzysk biogazu, kiedy inwestycja przyniesie jakąś korzyść na plus ?? Taka informacja byłaby bardzo pomocna Pozdrawiam Krzysiek Wyszło mi 0,5 m3 metanu na dobę, tj 15 m3 miesięcznie, tj 180 m3 rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gugus 30.10.2006 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Jest o co powalczyć przy takich ilosciach biogazu.Najprostszy tłumik płomieni to siatka metalowa wsadzona w rurę, jeszcze lepiej wiórki miedziane mosiężne w tejże rurze.Bardziej skłaniałbym sie w strone wiórek mosiężnych, miedzianych minimum na długości metra rury doprowadzającej gaz z poś.Jak mógłby przebic sie płomien przez tak grubą warstwę tłumika płomienia niewiem, ale mogę sie mylic niech ktoś ewentualnie storpeduje mój pomysł. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 31.10.2006 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Wygląda na to, że to mogłoby działać. Jedyna obawa to czy taki metrowy "tor przeszkód" nie stanowiłby zbyt dużego oporu dla przepływającego gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts