frykow 21.10.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Hej, Jestem w takiej sytuacji, że w tym roku nie mam jeszcze zdolności na otrzymanie kredytu który pokrył by koszty zakupu działki i budowy domu jednocześnie. Zastanawiam się co zrobić, bo chciałbym już zacząć coś załatwiać, szukać działki, pozwolenia wyrabiać itp Ale nie jestem pewien czy dobrze zrobię, biorąc obecnie kredyt na zakup ziemi, a za kilka miesięcy (najwcześniej w lutym) drugi kredyt na budowę domu. Jakie są fusy i minusy takiego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek76 21.10.2006 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Możesz wziąć kredyt na kupno samej działki, a potem podwyższyć limit o budowę domu. Minusy: 2x papierologia, wpisy do KW i opłaty z tym związane. nie wszystkie banki udzielają kredytu do pełnej wartości działki opłaty za aneksy do umowy 2x kilka miesięcy użerania się z bankiem ( tak było w moim przypadku - GE MoneyBank w Łodzi) Plus: po roku masz historię kredytową i negocjujesz lepsze warunki, albo refinansujesz w innym banku + kredyt na budowę domu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 21.10.2006 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Banki nie chcą dawać kredytu na zakup działki i budowę, bo - kredyt na budowę jest oparty o pozwolenie na bud. i kosztorys, - okres budowy jest do 2 lat - czyli niebezpieczęństwo nieukończenia budowy w tym terminie (see - pozwolenie na budowę itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anstak 21.10.2006 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Hej, ja tak wlasnie zrobilam i chwale sobie to rozwiazanie. fakt jednak, ze mialam po zakupie dzialki jeszcze troche gotowki na rozpoczecie budowy. Na plus daje to, ze w ciagu roku wartosc mojej dzialki wzrosla o 30 % )) To efekt boomu na rynku nieruchomosci. drugi plus bank wycenil rozpoczeta budowe wyzej niz to wynikalo z rachunkow. Tak wiec moj wklad wlasny przy uzyskiwaniu kredytu na dokonczenie budowy przy uwzględnieniu powyzszych okoliczności wyniosl 50 % , a wedlug rachunkow bylo tego co najwyzej 20%. takie małe czary mary:) Z bankow ktore daja takie kredyty to mbank, multibank, kredyt bank, fortis bank i chyba satander ( moje rozpozanie sprzed ok roku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruk2 25.10.2006 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Witam Jestem na tym samym etapie- czyli poszukuję działki.Kredyt będę załatwiał PKO BP - dają na działki do 100% na 30 lat.Pierwszy kredyt na zakup działki, później załatwianie pozwoleń , projekt itd.itp. jak już będę miał wszystko to mogę wnioskować o powiększenie kredytu na budowę domu (może uda mi się przed tym zrobić fundament co zostanie wliczone do wkładu własnego). Najważniejsze to znaleźć dobrą działkę - ja już szukam 27 miesięcy... PozdrawiamKruk2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts