Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Osobno kredyt na działkę i dom

frykow

Recommended Posts

Hej,

Jestem w takiej sytuacji, że w tym roku nie mam jeszcze zdolności na otrzymanie kredytu który pokrył by koszty zakupu działki i budowy domu jednocześnie.

Zastanawiam się co zrobić, bo chciałbym już zacząć coś załatwiać, szukać działki, pozwolenia wyrabiać itp :)

Ale nie jestem pewien czy dobrze zrobię, biorąc obecnie kredyt na zakup ziemi, a za kilka miesięcy (najwcześniej w lutym) drugi kredyt na budowę domu. Jakie są fusy i minusy takiego rozwiązania?

Możesz wziąć kredyt na kupno samej działki, a potem podwyższyć limit o budowę domu.

Minusy: 2x papierologia, wpisy do KW i opłaty z tym związane.

nie wszystkie banki udzielają kredytu do pełnej wartości działki

opłaty za aneksy do umowy

2x kilka miesięcy użerania się z bankiem ( tak było w

moim przypadku - GE MoneyBank w Łodzi)

Plus: po roku masz historię kredytową i negocjujesz lepsze warunki, albo refinansujesz w innym banku + kredyt na budowę domu.

pozdrawiam

Banki nie chcą dawać kredytu na zakup działki i budowę, bo :o

- kredyt na budowę jest oparty o pozwolenie na bud. i kosztorys,

- okres budowy jest do 2 lat - czyli niebezpieczęństwo nieukończenia budowy w tym terminie (see - pozwolenie na budowę itd)

Hej, ja tak wlasnie zrobilam i chwale sobie to rozwiazanie. fakt jednak, ze mialam po zakupie dzialki jeszcze troche gotowki na rozpoczecie budowy.

Na plus daje to, ze w ciagu roku wartosc mojej dzialki wzrosla o 30 % :)))

To efekt boomu na rynku nieruchomosci. drugi plus bank wycenil rozpoczeta budowe wyzej niz to wynikalo z rachunkow. Tak wiec moj wklad wlasny przy uzyskiwaniu kredytu na dokonczenie budowy przy uwzględnieniu powyzszych okoliczności wyniosl 50 % , a wedlug rachunkow bylo tego co najwyzej 20%.

takie małe czary mary:)

Z bankow ktore daja takie kredyty to mbank, multibank, kredyt bank, fortis bank i chyba satander ( moje rozpozanie sprzed ok roku)

Witam

Jestem na tym samym etapie- czyli poszukuję działki.

Kredyt będę załatwiał PKO BP - dają na działki do 100% na 30 lat.

Pierwszy kredyt na zakup działki, później załatwianie pozwoleń , projekt itd.itp. jak już będę miał wszystko to mogę wnioskować o powiększenie kredytu na budowę domu (może uda mi się przed tym zrobić fundament co zostanie wliczone do wkładu własnego). Najważniejsze to znaleźć dobrą działkę - ja już szukam 27 miesięcy...

Pozdrawiam

Kruk2