Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domku jednorodzinnego o powierzchni uzytkowej 94 m2

Francuska

Recommended Posts

Witam, zamierzamy z narzyczonym wybudować nasz wspaniały domek. Mamy już projekt powiedzcie ile uda nam się zrobic za 100 000 zł ? Czy doprowadzimy go do stanu surowego zamknietego ? A może budowa pójdzie jeszcze dalej ? Proszę o wasze zdanie na ten temat.

Z góry dzięki za odpowiedz, Agata :)

Witam, zamierzamy z narzyczonym wybudować nasz wspaniały domek. Mamy już projekt powiedzcie ile uda nam się zrobic za 100 000 zł ? Czy doprowadzimy go do stanu surowego zamknietego ? A może budowa pójdzie jeszcze dalej ? Proszę o wasze zdanie na ten temat.

Z góry dzięki za odpowiedz, Agata :)

Błagam, poczytaj trochę forum. Znajdziesz tam kilka wątków na ten temat -zależy od mediów, działki, warunków, technologii, wkładu pracy własnej etc etc. I między innymi informację, że musisz liczyć 2.000 za metr. Teraz już znasz odpowiedź :):)

Dyiaecyki jesycye nie mamz. Wsyzstko roystryzgnie si do konca tego roku. Planujemz ynaleđ tak ktra bdyie kosytowaa w granicach 30 tzs.

Dzialeczki jeszcze nie mamz. Wszystko rozstrzygnie sie do konca tego roku. planujemy znalesc taka ktora bedyie kosztowala w granicach 30 tys. zlotzch. Domek bedyie mial powierzchnie uzytkowa 94 m2.

.. to jest ten projekt

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=342&IdKolekcji=

No i tam min. podają tak (nie czytałeś?):

"Orientacyjne koszty budowy

Murator M10 Spełnione marzenie

Projekty gotowe: tel.: (022) 590 55 55, http://www.projekty.murator.pl, e-mail: [email protected]

Stan zero 22 803 PLN

Stan surowy otwarty 55 107 PLN

Stan surowy zamknięty 30 404 PLN

Instalacje elektryczne 3 800 PLN

Instalacje sanitarne 19 002 PLN

Wykończenie zewnętrzne 24 703 PLN

Razem (1-6) 155 819 PLN

Ceny nie zawierają podatku VAT. Założono średni standard użytych materiałów oraz kompleksowe wykonawstwo (realizację całej budowy przez jedną firmę). Nie uwzględniono kosztów: wykończenia wewnętrznego*, działki, przyłączy, przygotowania placu budowy oraz ogrodzenia.

Ostateczny koszt budowy zależy jednak od wielu zmiennych czynników. Oszczędności mogą wynikać na przykład z: wykonania części prac systemem gospodarczym, zatrudnienia ekip budowlanych na poszczególne etapy prac, rabatów na materiały oraz robociznę, zmiany materiałów zaproponowanych w projekcie na inne (np. zmiana dachówki ceramicznej na blachodachówkę), jakości materiałów użytych do budowy i wykończenia, kosztu transportu, (często przy większych zakupach można skorzystać z bezpłatnego transportu), kosztu robocizny (zależny od regionu Polski). Dlatego podana w zestawieniu kwota ma charakter orientacyjny.

Wyszczególnione etapy prac obejmują

Stan zero: roboty ziemne i wytyczenie budynku, ławy i ściany fundamentowe z izolacjami, płyty żelbetowe.

Stan surowy otwarty: ściany zewnętrzne, ściany wewnętrzne murowane i kominy, stropy, schody, konstrukcja i pokrycie dachu, rynny.

Stan surowy zamknięty: okna, drzwi zewnętrzne, brama garażowa, izolacje przeciwwilgociowe, cieplne, przeciwdźwiękowe w nadziemnej części budynku, warstwy podłogowe podłogi na gruncie.

Instalacje elektryczne: instalacje gniazd wtykowych, instalacje siły, instalacja oświetleniowa bez opraw.

Instalacje sanitarne: instalacja grzewcza z kotłem i grzejnikami c.o., instalacja gazowa bez gazomierza i kuchni, instalacja kanalizacyjna z przyborami sanitarnymi, instalacja wodna z bateriami.

Wykończenie zewnętrzne: tynki zewnętrzne lub systemy dociepleń - dla ściany dwuwarstwowej, parapety zewnętrzne, okładziny zewnętrzne drewniane, ceramiczne, kamienne, siding, malowanie elewacji, inne roboty zewnętrzne np. taras, opaski wokół domu, schody zewnętrzne.

* Wykończenie wewnętrzne - tynki i okładziny wewnętrzne, malowanie, warstwy wyrównawcze pod posadzki, posadzki (np. terakota, parkiet, panele), drzwi wewnętrzne, sufity i ściany działowe z płyt gipsowo-kartonowych, inne roboty wykończeniowe (np. balustrady, schody drewniane, szafy wnękowe)"

Bardzo mądry post - ten powyżej.

Ja tylko dodam, że większość kosztorysów mam spore błedy rzeczowe (częste braki wielu rzeczy, lub niedoszacowania ilości), i jest robiona na minimalnym standardzie, tzn. np. 2 gniazdka w pomieszczeniu, itp. itd.

Jak chcesz cos więcej (czyt. odrobine komfortu w domu) to licz znacznie więcej.

Adiz1 wielkie dzięki za odpowiedz ale mogłeś sobie darować !!! Umiem czytać i wiem co pisało w orientacyjnym kosztorysie muratora. Ale gratuluje umiejetności KOPIOWANIA to bardzo pracochłonne zajęcie. :p

Jednak te ceny kosztorysów które są zaprezentowane w poszczególnych pracowniach projektujących domy jednorodzinne są mocno zawyżane z tego co udało mi sie zorientować. Dlatego pytałam co o tym myślą inni ludzie, może mają jakies doświadczenia?, a może sami budowali już dom.

Francuska - piszesz o zawyżonych kosztorysach - moje doświadczenia są zdecydowanie odmienne (zresztą nie znam osobiście osób, mają takie zdanie jak Ty). Życze Ci powodzenia w zrobieniu elektryki za 3800, wykończeniówki za 24000, średniego systemu sanitarnego za 19000 - nawet dla tak małego domu (generalna zasada - im mniejszy dom, tym większe, czyt. znacznie większe jednostkowe budowy).

Dziewczyno, czy Ty wogóle wiesz co piszesz?????????????????????????????????????????????????????

Pozycja pod nazwą: "instalacje elektryczne" mówią w wewnętrznej instlacji klienta (okablowanie, skrzynka z zabezpieczeniami nadmiarowoprądowymi), bardzo często zapomina się tu o gniazdkach, przełacznikach, o koszcie WLZ wogóle nie wspominając.

Mnie same materiały, na to co opisałam powyżej kosztowaly ca. 10kPLN (instalację robil mój mąż), a kontakty mam takie średnio za 20PLN (przy 35-45% upuście od ceny fabrycznej - ELDA FORUM).

Ponieważ twoja wiedza jak widzę jest PORAŻAJĄCA - proponuję już dziś zapomnieć o budowie, albo uzbierać na domek o ktorym tu piszesz jakieś 300kPLN (to powinno starczyć na dom kompleksowo zlecany w przyzwoitym standardzie) - oczywiście przy Twoim .........

I proszę się nie obrażać na mnie, ale ja po prostu chcę Cię ustrzec od klopotow na całe życie (oczywiście finansowych).

Nie obrażam się. Może i niewiele wiem na temat budowy domu ale żeby mieć swój własny kącik to przecież nie każdy musi być ekspertem !!!!! Czy nie mam racji ???? Więc dlaczego piszesz że od razu mam już zapomnieć o budowie domu???????? !!!!!!!!!!! I zrezygnować z marzeń bo nie mam pojęcia o kosztach instalacji elektrycznej ????????????? Heh śmiechu warte !!!! Jeżeli ty rezygnujesz z wyznaczonych przez siebie celów z takich BŁACHYCH POWODÓW TO GRATULUJĘ !!!!!!!! :lol: Przecież nie jestem sama !!! Nie bedę go też budować sama !!!!!!!!!!!!!! To CHYBA LOGICZNE !!!!

Inteligencja przede wszystkim heh :wink: