Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki czas po zalaniu stropu ..... ???

stiff

Recommended Posts

Myślę, że większość moich przedmówców zapomniała o bardzo istotnej sprawie jeśli chodzi o strop monolityczny - pielęgnacji (polewaniu wodą). Jeśli nawet można postawić palety z materiałem nawet i po 3 dniach :o :o :o, to jak będziesz polewał strop wodą?! Przecież im więcej wody lać będziesz na beton, tym lepiej się zwiąże... Nieważne, że upałów już nie ma, schnący beton sam wytwarza ciepło, które powoduje bardzo szybkie odparowywanie zawartej w nim wody, więc aby zapewnić sobie jak najlepszej jakości strop, dobrze jest solidnie go podlewać. Spokojnie poczekałbym 2 tygodnie, wymurował poddasze i nie zdejmjmowałbym stempli do rozpoczęcia prac z więźbą. W niczym to nie będzie przeszkadzało, a nie zaszkodzi... Polewałbym beton przez jakiś tydzień, półtora i może dopiero wtedy odważłbym się ulokować na stropie palety - to spore obciążenie!

Ale może się mylę, może jestem zbyt ostrożny... :roll: :lol:

ja słyszałam o 2 tygodniach conajmniej, moi genialni fachowcy, chcieli murować po 2 dniach o paletach nie wspominali, ale pewnie też by chcieli, bo na chudziak chcieli stawiać na drugi dzień. Ale my sie uparlismy i poszli na drugą budowę i dopiero palety stanęły po 28 dniach :lol: :lol:

Gdyby u mnie zaczęli murowac po 28 dniach to minę miałabym zupełnie inną :cry: :cry: :cry:

Murować mogli po 2 dniach, u nas tak było i wszystko jest dobrze. Mamy też bardzo często gości, którzy sie pytają kto tak ładnie ten dom buduje.

ja słyszałam o 2 tygodniach conajmniej, moi genialni fachowcy, chcieli murować po 2 dniach o paletach nie wspominali, ale pewnie też by chcieli, bo na chudziak chcieli stawiać na drugi dzień. Ale my sie uparlismy i poszli na drugą budowę i dopiero palety stanęły po 28 dniach :lol: :lol:

Gdyby u mnie zaczęli murowac po 28 dniach to minę miałabym zupełnie inną :cry: :cry: :cry:

Murować mogli po 2 dniach, u nas tak było i wszystko jest dobrze. Mamy też bardzo często gości, którzy sie pytają kto tak ładnie ten dom buduje.

dlatego się ucieszyłam, że mają drugą prace, bo już bylam zmęczona i w tym czasie były najgorsze upały i tak ganiałm kilka razy podlewać strop, który popekał a jakby murowali to bym nie mogła podlewać i dopiero by się narobiło :lol: :lol:

dlatego się ucieszyłam, że mają drugą prace, bo już bylam zmęczona i w tym czasie były najgorsze upały i tak ganiałm kilka razy podlewać strop, który popekał a jakby murowali to bym nie mogła podlewać i dopiero by się narobiło :lol: :lol:

Jakby murowali to oni by podlewali częściej niż ty mogłaś :) . Tak było u nas, my tylko raz wieczorem. Fakt, nie było upałów. Chciałam jeszcze dodać, że przecież u góry to murują tylko naokoło domu, bo reszta to działówki i lać można. Żadnego pęknięcia nie ma.

Jaki czas po zalaniu stropu monolitycznego można składować już materiał na paletach na stropie a kiedy można murować ?

Jak to było u Was bo kogo się nie spytam to dostaję wręcz skrajne odpowiedzi - raz że 3 tygodnie a raz że 3 dni.pozd.

murować to nawet na drugi dzień - no chyba że wyrażnie beton "miękki"

obciążyć - praktycznie też, nie ekstremalnie, trzeba materiał rozłożyć i nie od razu wszystki - nie ma co się roztkliwiać

no chyba, że pod spodem juża zabrano stemple :D to wtedy nie..