Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można jeszcze treaz posadzić żywpołot z tui Szmaragd ?

Dagmara391

Recommended Posts

Mam mozliwośc kupienia po dosyc atarkcyjej cenie kopanych szmaragdów , byłyby świeżo wykopane i zaraz posadzone u nas. Ale nawet mimo niezłych cen jest to spory wysdatek i nie wiem czy nie jest juz za póżno , czy zdążą się ukorzenić? Podobnie nie wiem czy moge jeszce sadzic krzaki typu głóg , pęcherznica itp , które niedwno kupiała , czy przechowac je do wiosny?

Mam mozliwośc kupienia po dosyc atarkcyjej cenie kopanych szmaragdów , byłyby świeżo wykopane i zaraz posadzone u nas. Ale nawet mimo niezłych cen jest to spory wysdatek i nie wiem czy nie jest juz za póżno , czy zdążą się ukorzenić? Podobnie nie wiem czy moge jeszce sadzic krzaki typu głóg , pęcherznica itp , które niedwno kupiała , czy przechowac je do wiosny?

Liściaste sadź do czasu zamarznięcia ziemi.

Co do kopanych żywotników mam watpliwości odnośnie szans ich przyjęcia się (niezależnie od pory sadzenia). Chyba, że zostały wykopane z uformowaną pełną brylą korzeniową, ale takie nie mają zwykle już „atrakcyjnej ceny"

..

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=32125&highlight=kopane

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=56324&highlight=kopane

Ja, poczekałabym do wiosny. Z posadzonych u nas w górach, w październiku zeszłego roku, 30 sztuk młodych sadzonek Thui, tylko 10 szt przeżyło !!!!

Nie zdążyły zakorzenić się przed zimą i wymarzły w pień podczas 30-to stopniowych mrozów...